Bilbao – Santander, 7 nätter

En variationsrik vandring till såväl natur som svårighetsgrad

Den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds ansåg att det var viktigt att undvika barbariet i Navarra. Han liksom många andra pilgrimer valde därför att följa kusten eftersom den var den enda fredliga trakten på 1100-talet. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Det är få pilgrimer som väljer den, men de som vandrat Camino del Norte anser den vara vackrast av dem alla.

Att vandra från Bilbao till Santander innebär till att börja med skiftande, grön och kuperad terräng och den sista dagen flack vandring genom ett öppet landskap. Leden följer havet och stundtals har du fantastiska vyer över Biscayabukten med många möjligheter att ta ett svalkande dopp.

Bilbao – Santander, 7 nätter

Se pris och boka
Bilbao – Santander 6 vandringsdagar Total sträcka 127 km Svårighetsgrad 3,0/5 Avresa Dagligen 1 jan - 31 dec Från 7.425 :-
 • Bilbao och Guggenheimmuseet
 • Landsbygd, kust, berg, skog, dalar och ängar
 • Biscayabron i Portugalete
 • Det charmiga samhället Liendo
 • Möjligheten till ett dopp i det mörkblå havet
 • Katedralen i Santander
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Bilbao
Dag 2: Bilbao – Portugalete, 19 km
Dag 3: Portugalete – Castro Urdiales, 28 km
Dag 4: Castro Urdiales – Liendo, 28 km
Dag 5: Liendo – Noja, 21 km + 1 km med färja
Dag 6: Noja – Santoña, Santoña – Galizano,  20 km
Dag 7: Galizano – Somo, Somo – Santander, 11 km + 5 km med färja
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 127 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Bilbao

Från flygplatsen tar du flygbuss in till Bilbao för att checka in på ditt hotell. Landar du inte allt för sent har du möjlighet att se dig om i gamla stan. Där kan du flanera genom de trånga gatorna, äta gott och bara iaktta lokalbefolkningen som livligt diskuterar på gatorna utanför caféer och restauranger.

Eller kanske du hinner med ett besök i Guggenheimmuseet.

Dag 2 – Bilbao – Portugalete

Leden tar dig uppför genom Bilbaos affärsområden men så småningom avlägsnar sig trafiken och stadens muller även om de kommer att finnas med under nästan hela dagen. Leden passerar ett fridfullt område och ett gammalt kapell innan leden åter går nerför till en förort med stort köpcenter. Leden slingrar sig fram bland bostäder och stora varuhus för att slutligen hitta tillbaka till floden Ria de Bilbao och staden Portugalete som är berömd för Biscayabron. Bron upptogs på UNESCO:s världsarvslista 2006.

Medel, 19 km, + 435 meter, – 497 meter

Dag 3 – Portugalete – Castro Urdiales

Du lämnar Portugalete och kusten för en sväng in i landet. Det går uppför och du har åter landsbygden nära dig. Idag lämnar du de stora städernas buller och vandringen blir fridfull. I söder har du bergen och du fortsätter åter ut mot havet i norr. Från den pittoreska byn Pobeña följer du den magiska kusten utan större avbrott hela vägen fram till Castro Urdiales. På vägen lämnar du även Baskien och vandrar in i Kantabrien.

Utmanande, 28 km, + 599 meter, – 686 meter

Dag 4 – Castro Urdiales – Liendo

Du lämnar Castro Urdiales via hamntorget och tar dig en liten bit in i landet för att sedan åter ansluta till den dramatiska kusten med sina klippor som står som en skrovlig mur mot det mörkblå Kantabriska havet. Strax efter den lilla byn Islares slingrar sig leden in i landet mot bergen och tar dig upp till bedövande utsikt bland skog och ängar för att åter ta dig vidare ner till dalen till Liendo.

Utmanande, 28 km, + 376 meter, – 342 meter

Dag 5 – Liendo – Noja

Väl uppe ur dalen tar du sikte mot Laredo som ligger fantastiskt vid en lång välkänd badstrand. Efter lunch fortsätter du vidare ett kort stycke fram till hamnen i Laredo. Härifrån går färden vidare med en liten passagerarbåt en kort bit över sundet till Santoña (båten går dagligen mellan 13/3 – 30/9, övrig tid vandrar du runt viken). Santoña ligger på en liten halvö med bebyggelse på den skyddande sydsidan in mot en fin vik. Du fortsätter längs kusten till Noja, där du kan avsluta dagen med ett härlig dopp i havet.

Medel, 21 km, + 271 meter, – 286 meter

Dag 6 – Noja – Galizano

Idag vandrar du inåt land genom jordbrukslandskap, gårdar och små byar som löser av varandra. Det blir en del vandring längs asfalterade vägar, och kortare sträckor längs grusvägar och mindre stigar. När du passerat Güemes viker leden åter ut mot kusten. Du spenderar natten i Galizano.

Medel, 20 km, + 320 meter, – 319 meter

Dag 7 – Galizano – Santander

Från Galizano vandrar du drygt en kilometer innan du når kusten. Du följer sedan små grusvägar, stigar och stranden fram till Somo och färjehamnen. Härifrån reser du med båt över till Santander, en båtresa som tar 20 minuter vid högvatten och några minuter längre vid lågvatten. Santander är en stor stad med katedral, badstränder och många butiker.

Mycket lätt, 11 km, + 116 meter, – 138 meter

Dag 8 – Santander och hemresa

Innan du reser hem kanske du har tid att besöka katedralen eller bara ta det lugnt och njuta av vågskvalpet på någon av stränderna kring Santander.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter och 7 frukost i Bilbao, Portugalete, Castro Urdiales, Liendo, Noja, Galizano och Santander
 • Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Guidebok med kartor engelsk text, en bok per bokat rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Spanien
 • Resan till Bilbao och från Santander
 • Resan med passagerarbåt mellan Laredo och Santoña
 • Resan med färja mellan Somo och Santander
 • Resan med lokalbuss mellan färjeläget och hotellet i Santander
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Sex 3-rättersmiddagar, middag i Santander ingår ej
Från 2 650:-/person

Extranätter

Bilbao, från 790: -/person och natt i dubbelrum

Santander, från 815: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer

Önskar du lägga till en transfer kontakta oss för pris

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 340:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på hotell längs Den norra vägen. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,0 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till utmanande. En vandringsdag är mycket lätt, tre är medel och två är utmanande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor utmed trafikerade landsvägar.
 • Leden är väl markerad med gula musslor och pilar som visar vägen.
 • Total sträcka att vandra är 122 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Bilbao är:
• Bilbao flygplats (15 km)
• Santander (98 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santander är:
• Santander flygplats (7 km)
• Bilbao flygplats (110 km)

Det bästa är att flyga tur och retur till Bilbao. Santander flygplats trafikeras av ett begränsat antal reguljära flyglinjer.

Buss -/ tåganslutning utresan

Från och till Bilbao flygplats finns flygbuss som tar dig till/från Bilbao centrum. Restid cirka 45 minuter.

Buss -/ tåganslutning hemresan

Mellan Santander centrum och flygplatsen finns flygbuss som tar cirka 15 minuter.

Det finns även bra bussförbindelser mellan Santander och Bilbao, så du kan lätt ta dig tillbaka för att flyga hem från Bilbao. Restid med buss mellan Santander och Bilbao centrum är 1 timme och 30 minuter till detta kommer restiden ut till flygplatsen cirka 45 minuter.

Väderkalender

Baskien
Klimatet i Baskien milt året runt. Under sommaren är det aldrig lika varmt som i resten av landet och vintrarna är inte lika kalla som tex. i Madrid men de kan självklart inte heller jämföras med Medelhavskustens vinterklimat eftersom att det handlar om Atlantens kuster. Under vintern är genomsnittstemperaturen omkring 10 grader och under sommaren strax under 20 grader.

Statistiken säger att det regnar ofta i norra Spanien. Det är värt att lägga märke till att ofta inte betyder hela dagar. När det regnar i Baskien är det vanligt att den milda solen låter sig visas igen efter några timmar.

Kantabrien
På grund av det Kantabriska havet har Kantabrien ett fuktigt klimat med jämna temperaturer, liknande de som finns i Newfoundland och Labrador. Den årliga nederbörden vid kusten ligger på omkring 1 200 millimeter per år och är högre i inlandet. Medeltemperaturen är 14ºC. I de högre delarna av landskapet förekommer snöfall mellan oktober och mars. I vissa delar av Picos de Europa, på över

2 500 meters höjd, finns glaciärer. De torraste månaderna är juli och augusti men det förekommer inte torka eftersom det ändå förekommer lite nederbörd och inte temperaturen är så hög.

Påverkan från bergen är huvudorsaken till de meteorologiska situationer som kallas suradas som orsakas av föhnvindar. De sydliga vindarna är starka och torra och gör att temperaturen ökar ju närmare kusten den når. Detta gör att luftfuktigheten och nederbörden minskar. I kontrast till detta står sydsluttningarna i bergsområdena, där vindarna är fuktigare och orsakar mer regn. Dessa situationer är vanligare på hösten och vintern, då temperaturen kan ibland nå upp till 20ºC.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led