Spanien

Favoritresmålet för många vandrare. Härligt klimat och bra leder!

Spanien med sina vackra miljöer, härliga klimat, goda mat och bra vandringsleder har länge varit ett favoritresmål för vandringsresenären. Här finns möjlighet till mer avskilda vandringar och vandringar där du möter nya bekantskaper längs leden. Den mest kända av alla leder är pilgrimsleden Camino Francés, som pilgrimer har vandrat sedan 800-talet. Leden är ca 80 mil lång och går hela vägen från franska gränsen till Santiago de Compostela i Spaniens nordvästra hörn. Santiago de Compostela är även slutmål för många andra leder – Camino Portugués, Camino del Norte, Camino Inglés, Camino Primitivo och Via de la Plata. Har du vandrat till slutmålet och inte är mätt på vandrandet kan du fortsätta mot ”världens ände”, längs Camino Finisterre. Här finns således ett smörgåsbord av pilgrimsleder för dig att välja från, oavsett om du ser dig som pilgrim eller inte.

”Det goda livet” finns det möjlighet att ta del av längs alla leder. Vill du kombinera vandring med bad ska du vända näsan österut och söka dig till Costa Brava, Cabo de Gata eller Mallorca.  Här kan du kombinera vandring längs en dramatisk kustlinje med fina stränder. Den som njuter allra mest i alpmiljö ska välja att åka till nationalparken Picos de Europa i den Kantabriska bergskedjan strax söder om Biscayabukten. Vandring i Sierra Nevada eller Sierra de Grazalema bjuder också på frisk bergsluft. Kanske är du ute efter en lite vildare kustvandring? Då är Camiño dos Faros något för dig! Således finns det gott om alternativ att välja mellan om du vill göra en vandringsresa till Spanien.

I Andalusiens sydöstra hörn hittar du naturparken Cabo de Gata-Níjar. Cabo de Gata bjuder på en vandring genom såväl kargt och torrt inlandslandskap som längs det glittrande Medelhavet. Det vackra landskapet har vulkanursprung vilket visar sig i taggiga klippor, exotiska växter, palmer och stränder med såväl vit som svart sand. Byarna, med sina vitkalkade hus, pryder landskapet. Här är det för det mesta soligt och varmt, men havsbrisen svalkar skönt. Fina, undanskymda vikar med mjuka sandstränder, inbjuder till bad. Här är perfekt att vandra när det inte är sommar i Sverige.

Sierra de Grazalema – en orörd diamant i den spanska provinsen Cadíz. Ett kuperat landskap med kalkstensberg, dalar, medelhavsvegetation och vitkalkade byar. Du vandrar genom oförstörd landsbygd med olivodlingar, steneksskogar och spansk silvergran. Bor gör du i charmiga Grazalema, Benaoján och Ronda. Otroliga utsikter från höga höjder väntar dig, liksom flertalet grottor och kalkstensskulpturer. Din sista vandringsdag tar dig till underbara Ronda, staden som delas i två delar av en majestätisk bergsklyfta. Här är det gamla moriska kvarteret väl värt ett besök, liksom den vackra tjurfäktningsarenan mitt i staden.

Vandra på natursköna vandringsstigar längs den södra delen av Spaniens högsta bergskedja, Sierra Nevada.  Här kommer du att kunna andas den uppfriskande, rena och klara bergsluften.  Du får uppleva dramatiska raviner, snötäckta bergstoppar och häpnadsväckande utsikter. Vid klart väder har du möjlighet att se hela vägen bort till Afrika! Under hela vandringen följs du av utsikter över av terassodlingar, grönskande dalar, gamla bevattningskanaler och vitmålade spanska bergsbyar.

En vandringsresa längs Camino del Norte är en vandring i fredens tecken. På 1100-talet ville den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds undvika barbariet i Navarra på sin väg till Santiago de Compostela. Han valde därför att följa den fredliga kusten. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Av många ansedd som den vackraste av dem alla. Utsikten över Biscayabukten, de pittoreska byarna, vandring över ängar, genom dalar och i väldoftande eukalyptusskogar gör denna vandringsresa längs Camino del Norte mycket minnesvärd. Dessutom kommer du på flera ställen kunna ta ett dopp i havet.

Vandra längs Camiño dos Faros och få en otroligt variationsrik upplevelse utmed Costa da Morte, ”dödens kust”. Leder sträcker sig från Malpica i norr till Fisterra i söder, en vandring på totalt 200 km. Leden, som skapades 2013, går förbi alla fyrtorn längs kusten och kopplar samman orterna Malpica i norr och Fisterra i söder. Vandringen leder dig till underbara små fiskebyar, den ena gemytligare än den andra. Närheten till Atlanten gör att du varje dag kommer att ha möjlighet att äta dagsfärska fiskar och skaldjur. Passa på att njuta av fisk och skaldjur när det är som allra bäst.

Vill du vandra till världens ände? Då ska du vandra Camino Finisterre. Leden börjar i Santiago de Compostela och fortsätter ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Cap Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom ett böljande odlingslandskap. Att vandra Camino Finisterre ger inte bara ögat och själen njutning utan även gomen. Halvväg genom vandringen kommer du fram till Cee som där du bör passa på att smaka den färska fisken på någon av restaurangerna. Väl framme i Fisterra möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande.

Din vandringsresa längs Camino Francés går i historiens fotspår. Målet för vandringen är Santiago de Compostela i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn. Camino Francés är den mest populära vandringsleden till Santiago de Compostela. Leden startar i Saint-Jean-Pied-de-Port vid franska gränsen och går därifrån västerut hela vägen till målet. En vandringsresa längs Camino Francés kommer att ge dig många minnesvärda upplevelser från möten med människor. Ledens popularitet gör att du får räkna med att du kommer att träffa och prata med såväl andra vandrare längs leden som lokalbefolkningen. För många är den gemensamma vandringen in till Santiago de Compostela ett av de bästa minnena från vandringen.

En vandringsresa längs Camino Inglés bjuder på ett äkta galiciskt landskap. Här får du uppleva delar av den dramatiska kustlinjen som Galicien är känt för, i kombination med flodmynningar, väldoftande eukalyptusskogar, böljande kullar och charmiga små byar med stenhus. Leden, som börjar i Ferrol eller A Coruña, har en lång och varierad historia. På medeltiden var Camino Inglés populär bland pilgrimer som ankom till Spanien via havet. Leden har tidigare varit ganska okänd, men fler och fler väljer att göra just denna pilgrimsvandring. År 2000 registrerades endast 98 pilgrimer som vandrat Camino Inglés till Santiago de Compostela. Men år 2017 hade antalet stigit till 11 321 pilgrimer!

En vandring längs Camino Primitivo är en upplevelse av enkelhet och skönhet. Leden går genom ett område som är märkligt orört och otroligt vackert. Leden har en lång historia, redan på 800-talet följde Kung Alfonso den II leden mot Santiago. Namnet Camino Primitivo visar också på ett tidigt ursprung, Primitivo betyder ”ursprunglig”, d.v.s. detta var den första vägen till Santiago. Den vackra omgivningen är fridfull och antalet vandrare är betydligt färre. Det kanske också är därför som lokalbefolkningen gärna hjälper till om du behöver det. Om du vandrar hela leden kommer du att starta med mer ansträngande vandring som blir lättare under den andra hälften när du närmar dig slutmålet Santiago de Compostela.

Din vandringsresa till Costa Brava, ”den vilda kusten”, bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land. Den södra delen bjuder på öppna landskap, flackare vandring och fantastiska stränder. I Nationalparken Els Aiguamolls de ’Empordá kan du många fågelarterna som bor och häckar i parken. Lite längre norrut tar ett bergigare landskap vid och vyerna vidgas. Här går naturstigarna längs kusten och leder dig upp på toppar och ner i undanskymda vikar med kristallklart vatten. Växtligheten växlar mellan jättegräs, låga buskage, kaktusar, vindpinade barrträd och terrasserade olivodlingar. Ett härligt klimat, den goda maten och möjligheten till salta bad lägger grunden för en underbar vandringsresa till Costa Brava.

Det är många som varje år reser till Kanarieöarna och bor i någon av de stora turistorterna. Detta gäller särskilt resor till Gran Canaria eller Teneriffa. Tråkigt nog missar man då mycket av det fina som Kanarieöarna har att erbjuda. Vill du upptäcka de vackra och genuina delarna av öarna? Åk på en vandringsresa till någon av Kanarieöarna. Du får då möjligheten att uppleva den vackra och omväxlande naturen i såväl bergen som närmare kusten. Dessutom tar din vandring på Kanarieöarna dig till undanskymda byar och boenden där du kan njuta av stillhet, frisk luft och god mat. Vandringarna är bitvis ganska utmanande vad gäller höjdskillnader och branter. Känner du oro för höjder, hör av dig till oss så guidar vi dig till rätt vandringar.

Många tänker säkert enbart på sol- och badsemester när Mallorca kommer på tal. Faktum är dock att Mallorca har mycket mer att erbjuda än bara sol och bad. Särskilt om man tar sig en bit bort från de stora turistorterna. Att vandra på Mallorca är både lite utmanande och samtidigt härligt avkopplande. Upplev höga berg, gröna sluttningar och pittoreska bergsbyar som enbart kan nås via vindlade småvägar. Njut av fantastiska stränder och salta bad. Till fots kan du upptäcka en annan sida av Mallorca.

Picos de Europa är en del av den Kantabriska bergskedjan belägen i norra Spanien, strax söder om kusten och Biscaya. Sedan 1995 är området nationalpark. Karaktäristiskt för området är de djupa gröna dalarna, skarpa bergskammar med snöklädda toppar och floder som slingrar sig ner mot havet i norr. En idyllisk plats med naturlig skönhet och fridfulla bergsbyar. Din vandringsresa till Picos de Europa är helt enkelt som att upptäcka en ekologisk skatt!

Översikt leder