Spanien

Favoritresmålet för många vandrare. Härligt klimat och bra leder!

Spanien med sina vackra miljöer, härliga klimat, goda mat och bra vandringsleder har länge varit ett favoritresmål för vandringsresenären. Här finns möjlighet till mer avskilda vandringar och vandringar där du möter nya bekantskaper längs leden.

Sju pilgrimsleder

Den mest kända av alla lederna är pilgrimsleden Camino Francés, Way of St James eller på svenska Jakobsleden. Många kallar den kort och gott för ”El Camino”, leden. Pilgrimer har vandrat här sedan 800-talet för att besöka aposteln Jakobs relikskrin i katedralen i Santiago. Den spanska sträckningen är ca 80 mil lång och går hela vägen från franska gränsen till Santiago de Compostela i Spaniens nordvästra hörn. Santiago de Compostela är även slutmål för många andra pilgrimsleder – Camino Portugués, Camino del Norte, Camino Inglés, Camino Primitivo och Via de la Plata. Har du vandrat till slutmålet och inte är mätt på vandrandet kan du fortsätta mot ”världens ände”, längs Camino Finisterre. Här finns således ett smörgåsbord av pilgrimsleder för dig att välja från, oavsett om du ser dig som pilgrim eller inte. Hela sju ”caminos” med andra ord. Inte konstigt att de ibland förväxlas.

Rika möjligheter

”Det goda livet” finns det möjlighet att ta del av längs alla leder. Vill du kombinera vandring med bad ska du vända näsan österut och söka dig till Costa Brava, Cabo de Gata eller Mallorca.  Här kan du kombinera vandring längs en dramatisk kustlinje med fina stränder. Den som njuter allra mest i alpmiljö ska välja att åka till nationalparken Picos de Europa i den Kantabriska bergskedjan strax söder om Biscayabukten. Vandring i Sierra Nevada eller Sierra de Grazalema bjuder också på frisk bergsluft. Kanske är du ute efter en lite vildare kustvandring? Då är Camiño dos Faros något för dig! Således finns det gott om alternativ att välja mellan om du vill göra en vandringsresa till Spanien.

Andalusien – Cabo de Gata

I Andalusiens sydöstra hörn hittar du naturparken Cabo de Gata-Níjar. Cabo de Gata bjuder på en vandring genom såväl kargt och torrt inlandslandskap som längs det glittrande Medelhavet.

Andalusien – Sierra de Grazalema

Sierra de Grazalema – en orörd diamant i den spanska provinsen Cadíz. Ett kuperat landskap med kalkstensberg, dalar, medelhavsvegetation och vitkalkade byar.

Andalusien – Sierra Nevada

Vandra på natursköna vandringsstigar längs den södra delen av Spaniens högsta bergskedja, Sierra Nevada.  Här kommer du att kunna andas den uppfriskande, rena och klara bergsluften.

Camino del Norte

Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Av många ansedd som den vackraste av dem alla.

Camiño dos Faros

Vandra längs Camiño dos Faros och få en otroligt variationsrik upplevelse utmed Costa da Morte, ”dödens kust”. Leder sträcker sig från Malpica i norr till Fisterra i söder, en vandring på totalt 200 km.

Camino Finisterre

Vill du vandra till världens ände? Då ska du vandra Camino Finisterre. Leden börjar i Santiago de Compostela och fortsätter ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”.

Camino Francés

Din vandringsresa längs Camino Francés går i historiens fotspår. Målet för vandringen är staden Santiago de Compostela i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn, med den ståtliga katedralen och aposteln Jakobs reliker.

Camino Inglés

Camino Inglés bjuder på ett äkta galiciskt landskap med doftande eukalyptusskogar, böljande kullar och charmiga små stenhusbyar. Den dramatiska kustlinjen med vackra flodmynningar ramar in upplevelsen.

Camino Primitivo

En vandring längs Camino Primitivo är en upplevelse av enkelhet och skönhet. Leden går genom ett område som är märkligt orört och otroligt vackert.

Costa Brava

Din vandringsresa till Costa Brava, ”den vilda kusten”, bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Kanarieöarna

Upptäck de vackra och genuina delarna av Kanarieöarna. Välj en vandringsresa hit.

Mallorca

Visst tänker du på sol- och bad när Mallorca kommer på tal. Faktum är att Mallorca har mycket mer att erbjuda för en vandrare.

Picos de Europa

Picos de Europa är en del av den Kantabriska bergskedjan belägen i norra Spanien, strax söder om kusten och Biscaya. Sedan 1995 är området nationalpark.

Via de la Plata

Att vandra Via de la Plata är en genuin upplevelse av stillhet och ro på den spanska landsbygden. Du vandrar långt från allfarvägarna. Söker du lugnet är kan detta vara rätt väg.

Översikt leder

Spanien, Sierra Nevada

Resplanen var detaljerat och bra. Gps-filerna hade vi en hel del nytta av, framför allt offlinekartorna eftersom dom gick att förstora.

Bengt