Camino del Norte

Av många ansedd som den allra vackraste vägen till Santiago de Compostela

Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Av många ansedd som den vackraste av dem alla.

Mer info

San Sebastián – Santiago de Compostela

36 vandringsdagar
Pris från 45.550 :-

San Sebastián – Bilbao

6 vandringsdagar
Pris från 10.405 :-

Bilbao – Santander

6 vandringsdagar
Pris från 9.940 :-

Santander – Gijón

9 vandringsdagar
Pris från 12.895 :-

Gijón – Ribadeo

6 vandringsdagar
Pris från 8.410 :-

Ribadeo – Santiago de Compostela

9 vandringsdagar
Pris från 12.735 :-

Kanske den vackraste ”Caminon”

En vandringsresa längs Camino del Norte är en vandring i fredens tecken. På 1100-talet ville den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds undvika barbariet i Navarra på sin väg till Santiago de Compostela. Han valde därför att följa den fredliga kusten. Utsikten över Biscayabukten, de pittoreska byarna, vandring över ängar, genom dalar och i väldoftande eukalyptusskogar gör denna vandringsresa längs Camino del Norte mycket minnesvärd. Dessutom kommer du på flera ställen kunna ta ett dopp i havet.

Så mycket att upptäcka

Under en vandringsresa längs Camino del Norte finns det mycket att upptäcka! Biscayabron i Portugalete, katedralen i Santander, den lilla byn Santillana de Mar, Villademoros, klostret San Salvador de Lourenzá, Mondoñedo med sin katedral och biskopssäte. Vidare kan nämnas Klostret Santa María de Sobrado dos Monxes, Santa Irene och det lilla kapellet från 1700-talet och sist men inte minst Santiago de Compostela med sin katedral.

Katedralen i Santiago de Compostela

En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen. Dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet.

Vandring längs Camino del Norte

Hela Camino del Norte mellan San Sebastian och Santiago de Compostela är 78 mil. Du kan gå hela sträckan eller välja ett paket som går längs en utvald del av leden. Har du svårt att välja? Hör av dig till oss så hjälper dig att ta fram det som bästa passar dina önskemål. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning.

Recensioner

Camino del Norte, San Sebastián – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

San Sebastián – Santiago de Compostela juni - juli 2022

En makalöst fin och vacker vandring.

Välorganiserat och mycket bra kontakt med Vandra samt gedigen information. Stort tack hälsar Camilla Zedendahl med sällskap.

San Sebastian - Santiago de Compostela, 24 april - 14 maj

Den förhandsinformation jag fick direkt från er var mycket bra. Kartorna i guideböckerna varierade i kvalitet och information, i kombination med att skyltningen (särskilt på den första delen av sträckan) bitvis var mycket dålig, fick vi gissa oss till vilken väg vi skulle välja- ingen stor sak, men en extra varning till andra vandrare kan vara på sin plats. Vid vandringen från Villaviciosa- Gijon (rejäl stigning och 29km) var inte den i guideboken visade baren öppen (öppnade 13.30...) då var det tur att vi hade extra energitillskott i ryggsäcken, samt att det vid toppen (Alto la cruz) satt en förtjusande ung man och sålde kaffe :)

Överlag väsentligt över förväntan! Allt fungerade jättebra! vid en övernattning (Bustio) fanns tvättmaskin - det var en glad överraskning och det får ni gärna skriva i infon , så kan man planera efter det.

Jag har fått med mig minnen jag aldrig kommer att glömma, människor som lämnat avtryck och inre upplevelser och insikter som jag hoppats på men inte förväntade. Det var inte min sista vandring mycket sugen på Caminio Inglese, Primitivo och Finistere och sedan vill jag vandra i Israel också.... :)

Lena Winbladh

San Sebastian - Deba, Santander - Gijon, Lugo - Santiago de Compostela, april 2019

Hejsan Stefan!

vi har precis kommit hem efter vår vandring längs Camino del Norte – lite Primitivo samt några dagar på den franska.

Innerligt och av hjärtat TACK för det i alla avseenden perfekta upplägg du/ni satt samman åt oss. ALLT var bra!

Helt fantastisk vandring, och vilka lyxboenden! vädret kan inte ens du rå över men med facit i hand är vi glada för att det inte var gassande sol och varmt. Skönare att gå i “skånsk” väderlek.
Precis som du sa är el Norte inte så “pilgrimsk” men ojojojoj så vackert. Väldigt behagligt att det inte var så mycket folk på leden heller

Men döm om vår förvåning när vi kommer in i katedralen ( du vet man är lite euforisk över att vara framme) hela insidan håller på att totalrenoveras!
säkerligen behövligt, och pilgrimsmässan hölls som vanligt men i en annan kyrka.
Så om några år blir det säkert fantastiskt fint.

Än en gång tack, vi hörs igen!

Bästa Hälsningar
Barbro Jonasson

San Sebastián – Santiago de Compostela, 23 juli – 29 augusti 2018

När min sambo fick en infektion i foten och vi behövde söka läkarvård fick vi fin service av Vandra. Då min sambo inte skulle kunna vandra under tre dagar hjälpte Vandra oss med att ta fram information om bussförbindelserna mellan de närmast kommande sträckorna vilket underlättade mycket!

Vandringen var en helt fantastisk upplevelse och vi längtar redan tillbaka till Spanien! Vi kan varmt rekommendera Camino del Norte till alla som vill erfara en storartad naturupplevelse utöver det vanliga!

Vandra förberedde på ett utmärkt sätt oss inför resan. Både broschyren “Inför resan” och informationen på hemsidan var till stor hjälp för att förstå vilken sorts resa som väntade och hur den behöver planeras. Hemsidan där ni beskriver varje dags vandring är så bra att den borde skrivas ut i fysisk form och lämnas tillsammans med övrigt material.

All information fungerade egentligen utmärkt utom den inköpta vandringsguiden som är påfallande ofullständig. Vi vandrade ganska ofta på leder utan att dessa varken fanns på kartan (som var för odetaljerad och inte uppdaterad) eller angivna som möjliga vägar. Dessa leder kunde dessutom vara markerade som huvudleder (alltså inga alternativ), men fanns alltså inte upptagna i guiden. En mer uppdaterad guide vore därför önskvärt (jämför den utmärkta guiden för den franska vägen som ni använder och är skriven av John Brierley).

Genomgående var hotellen vi bodde på riktigt bra (särskilt uppskattat var tillgången till badkar på de flesta av hotellen) och även bagagetransporterna mellan hotellen fungerade, på det hela taget, utmärkt. Vandra har också hittat en bra avvägning med lagom långa sträckor att vandra varje dag. På minussidan är dock att vi runt en vecka under vandringen – med start i Ribadeo – transporterades fram och tillbaka i taxi varje dag vilket förstör vandringsupplevelsen. En dag blev det en lång taxiresa för att komma fram till vandringens sämsta hotell vilket inte var uppskattat. Det måste gå att hitta alternativ med bättre kontinuitet i vandringen. En annan sak man kan fundera på är tidpunkten när Tee travel ska hämta upp bagaget på hotellen. Tee travel blev arga för att vi lämnade bagaget senare än 8.00. Tee travel hotade till och med oss med att man inte skulle hämta bagaget om vi lämnade det senare. Varken Vandra eller hotellen vi bodde på (och talade med) har dock angivit en särskild deadline för bagagetransporten. Det vore därför önskvärt om man kunde reda ut vad det är som gäller och sedan skriva in detta i informationsfoldern. På en semesterresa är det önskvärt med hämtning av bagaget efter klockan 9.00, särskilt med tanke på att frukosten kan öppna 8.30 på vissa hotell.

Stort tack för ert goda arbete med vandringsresan! Vi återkommer med största sannolikhet för nya vandringsresor hos er! Ha det gott!

Jonas Lindblom & Sofia Jynnesjö

Hej Jonas och Sofia. Först och främst tack för er utvärdering, vi uppskattar verkligen att höra era åsikter.

Ni skrev att man borde skriva ut “dag för dag”-beskrivningen i fysisk form, och då misstänker jag att ni syftar till vår Broschyr som finns på hemsidan. Vi har valt att ha den liggandes på hemsidan för egen utskrift, för att minska på våra pappersutskrifter. Vi hoppas att de som gärna vill ha broschyren, men inte har möjlighet att skriva ut den hör av sig till oss. Vi skickar den mer än gärna.

Vi är ständigt på jakt efter de bästa guideböckerna på våra leder, dessvärre har vi hittills inte hittat någon bättre på Camino del Norte.

Vi tar en titt på tiderna för lämning av sitt bagage. Vi håller med om att det borde vara OK med lämning fram till klockan 09.00 med tanke på frukosttider. Vi undersöker och uppdaterar vår information. Tack för infon om detta!

Vi ser fram emot att höra ifrån er igen.

Hälsningar, Emelie, Vandra of Sweden

San Sebastián – Santiago de Compostela, 1 maj – 8 juni 2018

Det fungerade som vanligt fantastiskt bra. Kan verkligen rekomendera att låta vandra/ tee travel arangera boende på vandringen. Jag tycker det är fantastiskt skönt att ha eget boende. Naturligtvis får man en annan gemenskap om man bor som många gör på härbärgen men då får man vara lite mer social och prata med folk under dagen. Det enda jag tycker är att det för min del är trevligare att bo på midre ställen än de stora hotellen som man bor på i tex Bilbao. Det borde finnas mindre och mysigare hotell även i de stora städerna. En rekomedation måste jag säga är att acceptera den middag som erbjuds på Hotel Mar del Sueve i colunga. Den var en av den bästa maten jag hade under resan. Hon ägaren själv ombesörjer maten och man känner sig väldigt omhändertagen.

Bo Hollsten

San Sebastián – Santiago de Compostela, 36 nätter, 1 maj – 6 jun 2016

Jag har haft en mycket bra vandringsresa!

Det är en tuff vandring men det är värt varje steg. Det är fantastiskt vackert, mötet mer alla människor. Att gå själv är verkligen en fantastisk och intressant upplevelse. Det händer mycket med en själv, många insikter. Kan verkligen rekommendera alla som vågar utmana sig själv att gå Camino Norte. Att ha alla övernattningar bokade i förväg känns fantastiskt skönt, det är bara att gå, ingen stress med att hitta boende som många andra har. Naturligtvis kostar det lite mer men har man råd så är det värt varenda krona.

Bo Hollsten

San Sebastián – Santiago de Compostela, juni 2007

Good morning Stefan.

I arrived home on Friday 6th after a very good trip. I started walking from
Hendaye in France and after arriving in Santiago I walked on to Finisterre
and was glad that I did for it makes a very dramatic and emotional end to
the journey. The Camino del Norte is a hard way – hard on the feet for
there is a lot of walking on highways, hard on the legs for there is much
climbing to be done and hard on the spirit as the camino passes through
urban, industrial and tourist areas. And one word describes the weather –
bad – there were only a few days entirely without rain. Of course, for all
these reasons, it was seldom boring. It also has to be said that there are
some very beautiful places as well. Way-marking is generally good though in
Asturias it needs much to be improved. Most days I saw no other peregrinos
and never more than three in any one day. Only from Arzua did it become
busy.

I should like to say Stefan how well pleased I am with the service that you
at Vandra provided. You were able to meet my requirements for start and
finish dates. Your communications with me throughout have been excellent and
I appreciated your phone call to me in Aviles. The documentation supplied
was very useful. The accommodation varied greatly and I have my favourites
but there was none about which I would have any complaint. Before leaving
home I was a little disappointed that evening meals were not included in the
package but as I walked the route I came to see that this gave me freedom to
choose where to eat and how much to spend.

Your colleagues in Spain should also be included in my thanks. I do have to
register two complaints. In addition to the failure of the taxi to come in Santander
there was also no taxi to meet me in Santa Leocadia on Sunday 24th. As I did in
Santander I solved the problem in my own way without contacting you or colleagues.
Hardly surprisingly no taxi came to the Hotel Meson da Cabra the following morning.
The hotel contacted your colleagues and eventually a taxi came. The taxi company said
they had received no instructions. I am sure you will want to draw this to your colleagues
attention.

If there is anything else you would like to know please ask and if you wish
to use any of my comments on your customer feedback page on Vandra’s web
site please do so. It has been a pleaure to have had contact with you.

With my thanks

Sincerely
Felix
PS. I did have a happy Santiago birthday – dined with a German woman and we
danced to traditional music in front of the floodlit cathedral at midnight!

Camino del Norte, San Sebastián – Bilbao

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

San Sebastián – Bilbao, maj 2023

95% ros och 100% nöjda!

95 % ros tar vi på oss eftersom vi bokade så sent (en månad innan avresa) och det inte var helt lätt för er på Vandra att hitta hotell i Kanala. Hotell Itxas Gain i Getaria var däremot en pärla och övriga hotell också riktigt bra.

Vad gäller vandringen så tycker vi att de första tre dagarna var helt magiska men klart krävande och det trots att vi är både vana vandrare och har pannben. Men värt varenda steg! Den enda sträcka vi tyckte var sisådär var dag 5 mellan Gernika och Lezama (bitvis skogsavverkning som ju är ett måste men inte så vackert). Del Norte har också fördelen att det var ganska få vandrare men det kan vara bra att ha med pick nic flera dagar då öppettiderna på restaurangerna på landet var varierande. Även i Gernika som ändå är en hyfsat stort ort var nästan alla restauranger stängda på söndagskvällen. Barerna var öppna men mat serverades inte så vi fick avsluta med lite kebab😊

Stort tack för ett riktigt bra arrangemang!

San Sebastián – Bilbao, november 2022

Jag är mycket nöjd med Vandra - bra upplägg, bra genomförande, bra information och kommunikation.

Transfer (tack för den!) och bagagetransporter fungerade utmärkt. Boendena var bra, särskilt hotellen i San Sebastian och Bilbao. Hotellet i Getaria var vänligt o charmigt och hade mycket god frukost. Pensionaten var helt ok men lite tråkiga, särskilt det som låg i utkanten av industriområdet i Lezama. Skulle kanske vara roligare att övernatta på orten före.

För att hinna vandra drygt 2 mil före mörkrets inbrott (november) hade vi behövt komma iväg 8.30 - 9 varje morgon och sådana är ju inte vi...Vi löste ”problemet” med taxi eller buss (sista biten till Getaria) och det var inga svårigheter. Kortare dagsetapper skulle vara ännu bättre men förstår att det kan vara svårt att få till (Vandra kommenterar: Ja, det gäller att gå upp hyfsat tidigt om en ska hinna fram till nästa ställe innan mörkrets inbrott. Men ni löste det verkligen fiffigt och tog buss/taxi. Den lösningen fungerar faktiskt på många av våra vandringsarrangemang vilket kan vara bra att veta. Hälsningar från Sussi, Vandra)

Ni på Vandra är tillmötesgående och ger omsorgsfullt bemötande - rekommenderar gärna till andra! Tack hälsar Marianne med sällskap.

San Sebastian - Bilbao, maj 2022

Jag hittade Vandra genom att söka på nätet. Mycket bra kontakt och information inför resan.

Första delen av Camino del Norte är väldigt tuff bland annat genom den kraftiga lutningen nerför. Stavar rekommenderas för är det regnigt blir stigarna leriga och stenarna hala (Vandra kommenterar: Det regnar ganska ofta i norra Spanien men inte hela dagar för solen tittar ofta fram efter någon timme eller tre). Bitvis var det svårt att hitta leden.

Det var lätt att hitta boendena utifrån beskrivningarna. Genomgående bra boenden och transporter. Det var trevligt att prova på boenden i olika kategorier. Alla hade bra sängar och det var rent. I några fall kunde frukosten varit bättre, t.ex. med ägg/omelett.

Tack!

San Sebastián – Bilbao, maj 2022

Vi blev rekommenderade att söka upp Vandra.

Bra kontakt med Vandra och bra/mycket bra information inför resan samt färdhandlingar.

Vandringsarrangemanget var mycket bra men för lång sträcka de två första dagarna, som var utmanande... men otroligt vacker. Men med 8 timmar/dag i tidvis långa och branta upp och nerförsbackar, ibland steniga, blev vi tvungna att vila en dag, för att kunna fortsätta.... (tränar och går kontinuerligt sedan många år) men kanske det beror på min ålder 70+.... men har ingen övervikt, ingen atros och bra kondition. Med kartor och app. men framför allt med pilgrimsledens gula pilar, är det inga problem ta sig fram, den moderna tidens appar har ju tidigare vandrare klarat sig utan...

Tack. Helena Ransfjord

San Sebastián – Bilbao, maj 2022

Vi har tidigare rest med Vandra. Mycket bra information och kontakt med Vandra.

Mycket vackra vyer men vandringarna var tuffa och långa. Upplevde de 2 första dagarna inte som utmanande, utan krävande. Hade varit bättre om de hade legat runt 15 -20 km så hade man njutit mer av de vackra omgivningarna. Långt att gå i tuff terräng. Lite tätare stopp hade gjort underverk.

Vänliga hälsingar. Maria Persson

Svar från Vandra: Tack för din återkoppling och vad roligt att du uppskattade de vackra vyerna längs kusten i norra Spanien. När vi skapar ett vandringsarrangemang utgår vi från var det finns boende och var vi kan ordna bagagetransport. Ibland, som här längs Camino del Norte, är det svårt att korta ner dagsvandringarna p g a att det inte finns bra boenden med kortare intervall. Allt gott, Sussi på Vandra

San Sebastian - Bilbao, 21 augusti - 3 september 2021

Ni har superbra service, alltid hjälpsamma.

Jättefin vandring, den var dock bitvis både tuff och utmanande.

Anita Berglund

San Sebastian - Bilbao, 21 augusti - 3 september 2021

Alltid mycket trevligt bemötande och snabbt svar med programförslag etc.

Utförligt program och kartor som var till stor hjälp under vandringen

Genomgående trevligt och bekvämt boende. Transfers och bagagetransport fungerade utmärkt.

Kan varmt rekommendera Vandra. Alltid lika proffsigt och vänligt bemötande. Fantastisk service!

Inga-Maria Frick

San Sebastián – Bilbao, 2 – 9 sep 2017

Kontakten med Vandra och informationen jag fick inför resan var mycket bra.

Faciliteterna under vandringen var bra, helt ok. Mycket bra frukost, men lite strul med bagagetransporten från Delba, då de blev arga för att vi var sena (kl 09.15) med att lämna packningen.

I övrigt var det bra service. Skulle man ändra någonting kanske lite tydligare tips om att ta med egen matsäck, då det var många timmar helt utan möjlighet att inhandla vatten, frukt eller fika, kunde vara något. Samt info om att det sannolikt är lättare att flyga till Bilbao, och ta buss till San Sebastian, än att flyga direkt till San Sebastian (även om det känns lite tungt att ta bussen två timmar och veta att det kommer 6 dagar att vandra tillbaka:))

Annette Grip

San Sebastián – Bilbao, 5 nätter, 14 – 19 Juli 2017

Kontakten med Vandra var mycket bra, trevliga och hjälpsamma, snabba svar.

Informationen inför resan innehöll mycket bra information, men det var svårt att ta till sig allt innan. Ett par hotell var svåra att hitta, beskrivningarna stämde inte riktigt.

Jag upplevde vandringen som jobbigare än väntat. Skulle nog vilja säga att det är 5 krävande och en lätt vandringsdag.

Allt fungerade perfekt med bagagetransporten, hotellen var överlag bra och något var mycket bra. Svårt ibland att få plats på restauranger, t.ex. i Getaria. Luncherna ute i byarna var bra och prisvärda, menyer för 10€ då allt ingick.

I efterhand var det en fantastisk resa, vandringen var jobbig, men fin! Bilbao, en otroligt trevlig stad vid floden, dit åker vi gärna fler gånger!

Helene Berglund

Hej Helene!

Tack för informationen att beskrivningarna till hotellen inte riktigt stämde. Vi ska se över dessa!

//Lotta

San Sebastián – Bilbao, 21 – 31 mars 2017

Informationen vi fick inför resan var mycket bra, men det hade varit bra att få en mera “lokal” karta över området som vandringen gällde.

Vandringen längs Camino del Norte var överlag över förväntan – bra leder, fina hotell, vackra vyer, välmarkerade leder och vänligt mottagande av personalen på Vandra. Dessutom fick vi många smakfulla matupplevelser.

Ewa Löfgren & Marianne Paulsen

Camino del Norte, Bilbao – Santander

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Bilbao - Santander, 21-28 juni 2019

Boendet varierade från något hotell som var fullt acceptabelt till mycket bra. Från en relativt kräsen resenär... En kompletterande synpunkt dock - enligt infobladet skulle bagaget hämtas ca 09, men vi blev vid några tillfällen ombedda att tillhandahålla bagaget kl 08.

Vill rikta ett stort tack till Vandra.se för ett utmärkt arrangemang! Informationen om vandringsrutten var ypperlig och inspirerar dessutom till ytterligare vandringar. 14 mil gav mersmak!

Sverker Lemark

Camino del Norte, Santander – Gijón

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Santander – Gijón, 3 – 12 maj 2018

Hej!

Nu har vi avslutat vår vandring i norra Spanien och vi vill bara dela med oss av våran upplevelse. Först och främst så har allt fungerat super bra, upphämtning och avlämning av bagage och hotellbokningarna har fungerat helt perfekt varje dag.
Hotellen som varit bokade har varit väldigt fina, enkla att hitta och bra läge i de flesta av fallen. Lite återkoppling kring dessa;
Santander: jätte bra läge vid Sardinero, enkelt att starta vår vandring och super bra frukost.
Santillana del Mar; så fint hotell, bra service och mkt trevlig personal.
Comillas; bra läge på hotellet, enkelt att få frukosten lite tidigare lagd då vi ville starta tidigt eftersom vi hade en 30 km vandring framför oss.
Bustio; bra lägenhet, super bra med tvättmaskin, fin gest att få dricksvatten som välkomst gest då vi anlände en söndag och mycket var stängt.
Llanes; mkt fint läge på hotellet, fint rum med havsutsikt men det gick inte att få frukost före kl 08.30 vilket är sent med tanke på att vi hade 30 km att vandra den dagen.
Ribardesella; inte speciellt charmigt hotell men funktionellt.
Colunga; jätte fint hotell, mkt trevlig personal, super bra service och man kunde få kläderna tvättade för en billig penning. Sen frukost här också dock fungerade det denna dag då vi bara hade 17 km att gå.
Villaviciosa; mkt gullig personal, fint rum, här fick vi möjlighet att få med oss frukost då vi skulle starta tidigt och deras frukost servering inte startade förrän 08.30.
Gijon; inget fel på hotellet men det ligger mitt på en bargata m otroligt högt ljud, musik mm. Ganska svårt att sova m oljudet men schyssta som kunde fixa tidig frukostservering då vårt flyg skulle gå tidigt.
Vi upplever att informationen från er varit mkt bra innan resan. Om det är något som kanske skulle kunna förbättras så är det informationen kring vandringsavstånden då dessa inte alltid stämde. Några av dagarna var vi inställda på 30 km men det blev både 32 och 33 och det var kämpigt både fysiskt och mentalt att orka ända fram dom sista kilometrarna.
Guideboken som vi fick av er och som vi följde var bra men en hel del har hänt längs leden och det är överlag bättre skyltat än vad som framgår i boken. Vi hade även uppskattat att få varsitt exemplar då vi inte hör till samma familj. Med det sagt så kanske er information inte alltid är korrekt gällande hur det är skyltat i Kantabrien.

Vår uppfattning är att man verkar försöka göra om skyltarna så att alla är harmoniserade längs leden men vi upptäckte att pilen är det enda man verkligen kan följa och lita på. Snäckan vänder dom lite som dom tycker.
Vi är otroligt nöjda med vår vandring och det skulle inte förvåna mig om jag bokar nästa etapp med er igen.
En varm hälsning från Eva & Jessica

Camino del Norte, Gijón – Ribadeo

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Gijón – Santiago de Compostela, 1 – 17 september 2015

Uppgifterna i guideboken om upp/ner stämde inte med mina Gps-mätningar. Flera av etapperna mellan Gijon och Ribadero bjud på mycket mer upp och ner än vad guideboken anger. Jag fick intrycket att man lagt in fler vandringar upp och ner för bäckraviner för att minska gående längs vägen, och dessa vandringar i ravinerna var leriga, våta och verkade nyligen uppkörda med traktor.

Baggagetransporten fungerade fantastiskt. Frukostarna varierade i kvalitet. Bra hotell även om en del låg isolerar med få/inga restaurangalternativ.

Thomas Ohlsson

Gijón – Ribadeo, 25/7 – 3/8 2010

Hej Stefan!

Här kommer en återkoppling från vår vandring i Austurian

Att ha anledning att få komma till Austurian var fantastiskt. Att pilgrimsvandra i området var ett bra sätt att uppleva området. Det är ett helt annat landskap än övriga Spanien och jag vill nog säga att både folket och atmosfären var annorlunda. Folket är tydligen ansedda att vara de vänligaste i Spanien.

Att pilgrimsvandra i denna del av Spanien är inte för nybörjare. Man ska kunna läsa av vägvisning och det är inte mycket som är speciellt ordnat för pilgrimsvandrare. Det hindrar dock inte att det är en fantastisk upplevelse. Leden mellan Gijón och Ribadeo är tuff. Dagsetapperna är långa. Med stöd av fakta från ett holländskt par som vi träffade varje dag kan jag påstå att vi gick 17,5 mil. Paret gick med karta och GPS.
Kartorna var ok utom sista dagen när målet var Ribadeo när karta, vägvisning, skyltar inte stämde. Kartan var inte heller skalenlig så det blev ett litet äventyr att minnas. Holländarna hade också problem.
Vattenfontäner fanns det enbart på ett par få ställen och mycket vandring var på asfalt. Den tråkigaste vägdelen var mellan Gijón och Avilés eftersom det ligger så mycket stålindustri där.
Vidare kan jag berätta att det var keltiska festivaler i många av de gamla städer vi besökte så vi kan nog säga att vi hade underhållning hela vägen. Det var överraskningar hela tiden.

Hotellen höll över lag mycket hög standard
– några reflexioner
• – Hotel Casona de Pio i Cudillero var mycket familjärt i en stad som är en turistfälla. Värdinnan skickade även med oss matsäck
• – Casa Fernando ute på landsbygden var som ett långtradarhotell men det var ett bra hotell med en fantastiskt bra restaurang och service
Sent kommer vi att glömma ”cowboycaféet” ute på landsbygden utanför Porcia som vi ramlade in på när det började bli strul med skyltar, karta etc.
Resorna till och från flygplatsen gick jättebra. Det är ett bra sätt att ta sig mellan orter genom att åka buss i Spanien.
Det var fint att ha festivalen i Ribadeo som slutmål för vår vandring. Gissa att det var mycket keltisk musik och dans där.

Nu får vi se vad det blir nästa år.

Hälsningar
Anna

Camino del Norte, Ribadeo – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ribadeo - Santiago de Compostela, 12 - 23 maj 2022

Hej! Vill bara skriva till dej i all hast att du är vi framme i Santiago och att vår vandring och dina bokade hotell varit så fina. Roligt med blandningen av hotellupplevelse allt från klosterseminariet Mondonedo till skogsboendet Bi Terra i Regula. Det var väl bara Vilalbas Hostal Terra CHA som var lite ocharmigt men helt ok då de hade meny de dia på kvällen och vi var så trötta att vi inte orkade gå sett steg till 😉🥾🍷tack för en bra upplevelse för oss. Lars och Helena

Gijón – Santiago de Compostela, 1 – 17 september 2015

Uppgifterna i guideboken om upp/ner stämde inte med mina Gps-mätningar. Flera av etapperna mellan Gijon och Ribadero bjud på mycket mer upp och ner än vad guideboken anger. Jag fick intrycket att man lagt in fler vandringar upp och ner för bäckraviner för att minska gående längs vägen, och dessa vandringar i ravinerna var leriga, våta och verkade nyligen uppkörda med traktor.

Baggagetransporten fungerade fantastiskt. Frukostarna varierade i kvalitet. Bra hotell även om en del låg isolerar med få/inga restaurangalternativ.

Thomas Ohlsson