St Bees – Kirkby Stephen, 8 nätter

Vandra med vinden längs västra delen av Wainwright´s Coast to Coast

Det här programmet erbjuder vandring längs den västra delen av leden, som går genom Lake District. Räkna med att vinden från havet ger dig en skjuts på vägen när du startar vandringen vid vågbrytaren som skyddar byn St Bees mot den Irländska sjön. Njut av de fantastiska vyerna över havet innan du beger dig inåt land. Vandringen bjuder på öppna landskap, berg, vattenfall och historiska lämningarna. Leden är bitvis utmanande men under ett par etapper kan du själv välja svårighetsgrad på vandringen. Du kommer också förbi flera fina byar, däribland Grasmere, som författaren Wordsworth kallade ”the fairest place on earth”.

St Bees – Kirkby Stephen, 8 nätter

Se pris och boka
St Bees – Kirkby Stephen 7 vandringsdagar Total sträcka 136 km Svårighetsgrad 3,4/5 Avresa dagligen 4 apr - 2 okt Från 9.995 :-
 • Red Pikes topp med magnifik utsikt
 • Vandring bland berg och sjöar
 • Sjön Little Tongue Gill
 • Kidsty Pike med utsikt över Helvellyn, Scafell Pike och Riggindales djupa dal
 • Svalka fötterna i vattenfallet Measand Forces
 • Den spöklika ruinen Shap Abby
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till St Bees
Dag 2: St Bees – Ennerdale Bridge, 24 km
Dag 3: Ennerdale Bridge – Rosthwaite, 26 km
Dag 4: Rosthwaite – Grasmere, 15 km
Dag 5: Grasmere – Patterdale, 12 km
Dag 6: Patterdale – Shap, 26 km
Dag 7: Shap – Orton, 13 km
Dag 8: Orton – Kirkby Stephen, 20 km
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 136 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till St Bees

Till St Bees kommer du antingen med buss eller tåg. Väl framme får du en ljuvlig dag i den lilla byn som ligger vid havet omgiven av gröna kullar och branter.

Dag 2 – St Bees – Ennerdale Bridge

Vandringen startar vid vågbrytaren som skyddar byn mot den Irländska sjön. Leden följer kusten norrut och du har under några timmar en fantastisk vy över havet. Vindpinad viker du av österut och tar dig genom en lugn lantbruksbygd till bergen som du möter i Ennerdale Bridge.

Utmanande, 24 km, +744 meter, – 657 meter (lättaste vandringsalternativet)

Dag 3 – Ennerdale Bridge – Rosthwaite

Denna sträcka inleds med en av Lake District och Ennerdales höjdpunkter. Den södra sidan av sjön ståtar med den mossiga skogens skönhet och vyerna nedanför ända bortåt Buttermore. Här kan du välja att vandra längs stranden alternativt att vandra högre upp över Pikes topp. Oavsett vägval kommer utsikten att vara hänförande.

Utmanande, 26 km, +633 meter, – 642 meter

Dag 4 – Rosthwaite – Grasmere

Dagen börjar med en vandring över Stonethwaite Beck som ger en utmärkt vy av den ondskefulla ”Örnklippan”. Härefter följer en stigning upp längs Greenup Gill där utsikten över Borrowdale för varje steg blir alltmer storslagen. När du väl når toppen möts du av fantastiska vyer. I sydväst ser du i klart väder bland annat Englands högsta berg Scafell Pike, 978 möh.

Medel, 15 km, + 692 meter, – 658 meter

Dag 5 – Grasmere – Patterdale

Ytterligare ett relativt kort parti, med några extra utmaningar för den som så önskar. Alla leder börjar med en vandring upp till Grasmere Tern. Därefter är det ytterligare 250 meter upp till Little Tongue Gill. Vid denna vackra, ödsliga sjö kan man njuta av enastående vyer över dalen och för vissa är detta en tillräcklig utmaning. Härefter finns olika vägval att göra beroende på hur ansträngande du vill göra din vandring.

Medel, 12 km, + 592 meter, – 558 meter (lättaste vandringsalternativet)

Dag 6 – Patterdale – Shap

Denna dag lämnar du Lake District så glöm inte att njuta av dess skönhet en sista gång innan du lämnar den bakom dig. Det bästa tillfället att göra det är när du når toppen Kidsty Pike. Du fortsätter till Measand Forces, som är ett litet vattenfall. Här kan du doppa dina trötta fötter och koppla av medan du intar din lunch. Då du fortsätter, mot slutet av etappen, passerar du den spöklika ruinen Shap Abby. Detta är en majestätisk plats som är väl värt en stunds vila medan du känner atmosfären.

Krävande, 26 km, + 1062 meter, – 1041 meter

Dag 7 – Shap – Orton

Dagens vandring går genom det vilda landskapet som kännetecknas av sin ojämnhet och öppenhet, innan du når Orton. Dagens sträckning är ryktbar för sin förhistoriska betydelse. Här får du syn på allt från stencirklar till jättegravar och här finns utgrävningar efter bosättningar.

Lätt, 13 km, + 210 meter, – 243 meter

Dag 8 – Orton – Kirkby Stephen

Vandringen fortsätter genom de muromgärdade betsmarker och åkrar till Tarn Moor och Sunbiggen Tarn, ett fågelskyddsområde. Vandringen går vidare genom det öppna landskapet och uppför till bergskammen Smardale Fell. Härifrån har du en fin utsikt över landskap och bergen Pennines.

Medel, 20 km, +495 meter, – 566 meter

Dag 9 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i St Bees, Ennerdale Bridge, Rosthwaite, Grasmere, Patterdale, Shap, Orton och Kirkby Stephen
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boendet
 • Guidebok och karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och St Bees/Kirkby Stephen
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Eventuella extranätter utmed leden
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter längs leden går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok och kartor

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och kartor per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha var sin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden eller på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Wainwright’s Coast to Coast är mycket populär vandringsled under sommarmånaderna, så det är viktigt att du är ute i god tid.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,4 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande, varav 1 dag är lätt , 3 dagar medel, 2 dagar utmanande och 1 dag krävande.
 • Leden är bitvis dåligt markerad, det är viktigt att du följer med på karta och guidebok.
 • Du vandrar i huvudsak på naturstigar, gamla ridvägar och grusvägar.
 • Den totala vandringssträckan är 136 km fördelad på 7 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen St Bees är:

 • Prestwick (210 km)*
 • Manchester (210 km)
 • Glasgow (270 km)
 • Edinburgh (256 km)

* Det kan vara lite trassligt att resa med lokaltrafiken till startplatsen från Prestwick.  Bra alternativ är att flyga till någon av de större flygplatserna där det finns bra förbindelser med lokaltrafiken vidare till St Bees.

Närmaste flygplatser till slutmålet Robin Hood’s Bay är:

 • Leeds (132 km)*
 • Newcastle (139 km)*
 • Manchester (216 km)

* Båda flygplatserna är mindre så det kan löna sig att flyga från Manchester som är en större flygplats och lätt att nå med allmänna kommunikationsmedel.

Buss- / tåganslutningar

Startplatsen St Bees når du både med tåg och buss.

Slutdestinationen Kirkby Stephen tar du dig ifrån med taxi till närmaste station och vidare med buss eller tåg.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni – augusti) varm med 14 – 30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1 – 4 °C. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led