England

Upplev byar som är lika idylliska som i sagoböckerna!

En vandringsresa i England ger dig inte bara idylliska byar. Gröna kullar, dramatiska kustlinjer, prunkande trädgårdar, betande får, ett milt klimat och genuina pubar kommer därtill. En stadig engelsk frukost ger dig bra med energi för att klara av en härlig dag till fots. Det milda klimatet gör att det vanligtvis varken blir för varmt eller för kallt för vandring. Räkna dock med en och annan regnskur under din vandringsresa i England.  I de små byarna som du passerar är husen små och gatorna trånga. Att avsluta en skön vandringsdag med en pint på puben eller ett äkta engelskt afternoon tea är en förmån du bara har i Storbritannien. Vi kan lova att de ljumma sconesen och kakorna smakar extra gott efter dagens ansträngningar!

I norra England finns fem nationalparker och massor av fina vandringsleder. Lederna går mellan glittrande sjöar och gröna, böljande berg. Landskapet är oemotståndligt vackert, särskilt när ljungen blommar på hedarna. I Södra England går en väl upptrampad led från Atlantkusten i väster till kusten längs engelska kanalen i öster. Du vandrar på de höga klipporna och njuter av de vida vidderna och utsikten över klarblått hav och gröna kullar. Även om havet inte alltid inbjuder till bad är det rofyllt att gå ner på de vita stränderna och känna doften från havet. Mittemellan norr och söder ligger landskapet Cotswold, på behagligt avstånd från London. Här råder verkligen den gamla engelska charmen.

Cotwold Way går i hjärtat av England, på bekvämt avstånd från London i landskapet Cotswold. Vandringen längs leden är en njutning för såväl själ som kropp.  Du njuter i fulla drag av omgivningarna medan du stillsamt tar dig framåt. Cotswold Way går genom ett område som klassas som en ”Area of Outstanding Natural Beauty”, dvs ett område som är särdeles vackert. Gröna kullar, trevliga genuina pubar och idylliska urtypiska engelska byar kantar den fina vandringsleden. Du kommer att uppleva vidsträckta vyer, snubbla över historiska platser och bli överraskad av eleganta kyrkor. Vandringen börjar i Chipping Campden och går ner till den kända kurorten Bath med sina antika romerska bad.

 

En vandring längs Dales Way i England tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire till praktfulla och magiska Lake District. Med utgångspunkt i Ilkley går leden till stor del längs flodnära stigar och vägar. Landskapet skiftar från hedar till mjuka böljande kullar med klara sjöar. Under din vandring längs Dales Way passerar du genom två nationalparker, bl.a. genom hjärtat av Yorkshire Dales national Park. De mjuka kullarna och dalgångarna tar dig sedan till den vackra sjön Windermere och orten Bowness-on-Windermere.  Leden är en fin introduktion till vandring. Här får du såväl behaglig vandring som många intressanta platser!

Att vandra längs Hadrians Wall Path innebär att ha historien ständigt närvarande. Muren, slott och fort ger inblickar i tiden som var och gör det tydligt hur bekvämt vårt liv av idag är. Hadrians Wall var en gång i tiden gränsen för det romerska riket som då även omfattande nuvarande England. Kejsare Hadrianus lät bygga muren för att hålla nordmännen, dvs skottarna, på avstånd. Muren gick från kust till kust genom norra England och är ett imponerande byggnadsverk. Sedan 1987 finns den upptagen på UNESCOs lista över världsarv. Leden följer muren genom det vilda och vackra landskapet som inte lämnar någon oberörd.

Vill du besöka ”den härligaste platsen som finns”? Då ska du vandra Lake District Trail och besöka byn Grasmere, i alla fall om vi ska tro William Wordsworth. Att vandra Lake District Trail är ett äventyr som bjuder på det mesta. Under din vandring får du uppleva flertalet sjöar, robusta fjäll med häpnadsväckande bergstoppar, mysiga små byar och fantastiska utsikter. Om du vill utforska berg, fjäll, dalar och sjöar i fotspåren av Storbritanniens författare och poeter, då är Lake District Trail det perfekta valet!

Halvön som skjuter ut åt sydväst bjuder på ett ständigt växlande väder. De snabba väderskiftningarna skapar härliga effekter på vyer och ljus. I klart väder känns den Walesiska kusten väldigt nära, medan det i stunder av dimma känns som om du vandrar i molnen. En vandringsresa längs South West Coast Path blir därför aldrig en annan lik. Det är troligen också ett av skälen till att många vandrare har South West Coast Path allra överst på önskelistan. Vandringsvänner i England anser att leden är en av Englands nationalskatter. Har vi skapat höga förväntningar hos dig nu? Faktum är att leden erbjuder några av de bästa vandringarna du kan finna i England!

Wainwright´s Coast to Coast skapades av Alfred Wainwright 1972 och har sedan dess vuxit till att bli en av Englands populäraste vandringsleder. På en vandringsresa längs Wainwright´s Coast to Coast vandrar du genom tre nationalparker, The Lake District, Yorkshire Dales och North York Moor. Från västkust till östkust korsar leden norra England. Från en dramatisk kustlinje till en annan. Däremellan upptäcker du sjöar som glittrar som juveler och i dess ytor speglar sig några av Englands högsta berg. Hedarna i norra York bjuder på ett orört landskap med ljungklädda kullar. I de vackra omgivningarna ståtar också lämningarna efter medeltida slott och kloster. Den må inte vara den allra längsta eller tuffaste vandringsleden, men kvaliteten är i världsklass.

Översikt leder