Trosa – Sävö längs Sörmlandsleden

Vackert omväxlande vandring nära Stockholm

Denna vandringsresa, nära Stockholm, är vackert omväxlande. Du börjar i charmiga Trosa och avslutar på skärgårdsön Sävö. Vandringen går över öppna landskap, i lummiga lövskogar, längs träspångar och förbi glittrande sjöar där du kan ta ett dopp om du vill. Ibland känns det nästan som att du är i vildmark fastän att storstadens puls inte är så långt borta. Sörmlandsleden är en liten lättillgänglig pärla som vi hoppas du vill upptäcka tillsammans med oss och våra utvalda boenden.

Du kan med fördel boka in en extra natt eller fler för att få en skön vandringsresa där fokus blir både på vandring men också avkoppling i underbara naturmiljöer.

Trosa – Sävö längs Sörmlandsleden

Se pris och boka
Sörmlandsleden 4 nätter Total sträcka 50 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa Dagligen 13 maj - 15 sep Från 9 .880 :- 3 vandringsdagar
 • Charmiga Trosa
 • Vacker kulturbygd med spännande historia
 • Många olika naturmiljöer
 • Fyra utvalda boenden
 • Nära och lättillgängligt från Stockholm

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Trosa
Dag 2: Vandring Trosa – Havrevreten, 20 km
Dag 3: Vandring Havrevreten – Nynäs Slott, 14 km
Dag 4: Vandring Nynäs Slott – Sävö, 14 km
Dag 5: Rundvandring på ön 5 km. Transfer till fastlandet och Trosa. Hemresa på egen hand.

Total sträcka att vandra: 53 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Trosa

Välkommen till charmiga Trosa, även känd som ”världens ände”. Men tro oss, det känns inte som världens ände. Här möts du av ett levande samhälle med ett flertal små butiker. Strosa längs kanalen och ta en extra titt på de vackra husen i pastellfärger. Du kan checka in på trevliga Tre små rum i Trosa från kl 14.00 vilket ger dig mycket tid att upptäcka den lilla byn. Middag äter du på någon av de trevliga restaurangerna i Trosa.

Dag 2 – Trosa – Havrevreten

Vandringen börjar lätt och platt, men så fort du lämnar staden och har gått förbi slottet kommer du att göra den första stigningen där du belönas av en fin utsikt över Tuna. Dagens tur bjuder på mycket variation, med klättringar och nedförsbackar, genom skogar och längs sjöar, och slutligen den vackra sjön Gisesjön!

När du kommer fram till Havrevreten kommer du att se de lyxiga safaritälten vid sjön. Värdinnan, Lova, välkomnar dig och berättar om Havrevreten. Hon serverar din middag vid tältet medan du njuter av den underbara utsikten. Glamping-tälten är fullt utrustade med bekväma sängar. På kvällen kan du njuta av solnedgången på din egen terrass. Ett uppfriskande dopp i sjön efter ett besök i den varma bastun är en underbar avslutning på denna första och mest intensiva dag.

Medel, 20 km

Dag 3 – Havrevreten – Nynäs Slott

Din frukost serveras i en autentisk lada nära ditt tält. Din matsäck är packad och du gör dig redo för dagens vandring mot Nynäs Slott. Du fortsätt att följa de orange markeringarna längs leden. Idag blir det mycket naturreservat, skog och öppna landskap. Nynäs gods är mycket stort och du kommer upptäcka att du nästan hela dagen går på godsets marker. Efter 4 – 5 timmars vandring, beroende på hur många och långa pauser du tar, kommer du fram till slottet. Här finns ett vackert orangeri, blomster- och grönsaksträdgård och ett föredetta bryggeriet där du ska sova i natt. Smakfullt inredda rum, gamla detaljer, tjocka väggar och gamla fönsterglas låter dig resa tillbaka i tiden. Slottet är öppet i begränsad omfattning, men det finns också mycket vackert att se utomhus! Om du kommer fram i god tid innan kl 16, kan säkert värdinnan/personalen visa dig runt på slottet.

På kvällen lagar du din egen måltid med lokala råvaror i vandrarhemmets rymliga, moderna gäskök. Vill du tillbringa lite tid i bastun efter middagen är du välkommen att göra det – det ingår i priset.

Lätt, 14 km

Dag 4 – Nynäs Slott – Sävö

Efter en skön natt på slottet äter du frukost och gör i ordning ditt lunchpaket för dagen (allt finns i kylen i gästköket). Den här dagen kommer du huvudsakligen att gå genom skog men det är en hel del stigning vilket ger dig fina vyer över landskapet. Efter några kilometer har du härlig utsikt över Östersjön. Du passerar en sandstrand där du kan ta ett dopp och njuta av havet en stund. Efter ytterligare några kilometer av skog och hav går du till ditt slutmål för idag, Källviksbrygga. Härifrån har du en båttransport kl 16.00 så du behöver planera dagen så att du hinner fram. Sävö är ett litet paradis som du imorgon kommer få chans att upptäcka lite mer.

På kvällen lagar du din egen mat över öppen eld. Efter middagen kan du koppla i den vedeldade bastun.

Lätt, 14 km

Dag 5 – Sävö – Trosa

Efter frukostbuffén och när du har fixat din matsäck kan du utforska ön. Det finns två vackra och varierande markerade stigar som leder dig över ön. Hela ön är ett naturreservat och kor och får strövar omkring för att hålla grönskan i schack. Det finns många klippor och utsiktspunkter där du kan slå dig nr och ta en lång lunchpaus. Vill du, kan du hyra en kajak för att utforska ön och grannöarna från sjösidan.

På eftermiddag, vid kl 16.30 får du en båttransfer tillbaka till Källviksbrygga och sen en taxitransfer till Trosa där denna vandringsresa avslutas. Vill du hellre bli avsläppt i Vagnhärad går det bra.

Lätt, 5 km

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost, lunchpaket att ta med under dagsvandringen och middag/kvällsmat
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Båttransport till och från Sävö
 • Taxitransfer från Källviksbrygga tillbaka till Trosa/Vagnhärad
 • Guidebok Sörmlandsleden (en per rum)
 • GPX-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boendena är belägna
 • Praktisk information
 • Bastubad (3 platser) och användning av utomhuspool (1 plats)
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till och från Trosa
 • Lunch och middag i Trosa dag 1
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Dryck till maten och snacks
 • Ytterligare övernattningar (bokas in i samband med att du bokar vandringsresan)
 • Bli gärna medlem i Föreningen Sörmlandsleden (allt underhåll längs/på leden sköts helt ideellt)

Antalet deltagare

Minimum 2 personer och max 11 personer.

I våra vandringspaket längs Sörmlandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som så kallad solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Extra nätter

Kontakta oss om du vill bo en extra natt på någon av boendena.

Cykel- och kajakhyra

I Trosa och Nynäs kan du hyra en cykel om du vill ta en kortare tur innan/efter vandring. Pris 200 – 300 kronor per person. Vill du hyra kajak på Sävö kostar det 900 kronor per person.

Slottsvisning på Nynäs Slott

Är du intressed av historia och slott, kan vi boka in en slottsvisning. Pris från cirka 3 000 kronor per sällskap.

Boende

Under denna vandringsresa övernattar du på fyra unika och småskaliga boenden, alla med sin egen charm. De ligger direkt vid vandringsleden. Du startar i den pittoreska hamnstaden Trosa, bor sedan i ett lyxigt glampingtält vid vattnet, vidare till bryggeriet på det månghundraåriga Nynäs slott och slutligen på en liten ö i skärgården. Du sover såklart i eget rum men delar de gemensamma faciliteterna med andra gäster. Det finns gästkök i två av de tre B&B som ingår i paketet. Dina sängkläder ligger framme eller så är din säng redan bäddad.

Svårighetsgrad

 • Snitt svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till medel. Två dagar är lätt och en dag är medel.
 • Ledens underlag varierar från stigar och skogsvägar till mindre byvägar och korta bitar utmed landsväg.
 • Sörmlandsleden är mycket väl markerad med orangefärgade fyrkanter på träd och stolpar.
 • Total sträcka att vandra är 50 km fördelat på fyra vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Buss

Startplatsen Trosa når du lätt med Trosabussen som går regelbundet från Liljeholmen, Stockholm.

Tåg och buss

Trosa når du lätt med tåg till Vagnhärad och sen vidare sista biten med buss. Samma väg när du åker hemåt.

Väderkalender

Läs mer på www.smhi.se eller www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led