Sverige

Vandra i vackra och varierande natur- och kulturlandskap

En vandringsresa i Sverige är underbart, det finns så många möjligheter. Knallgula rapsfält, krispigt gröna bokskogar, mjuk väldoftande mossa, kala fjäll och en lång och omväxlande kustremsa är bara en bråkdel av vad Sverige har att erbjuda. Du kan vandra på åsar, i skogar, längs havet, i städer och på fjället. Sverige är fantastiskt och vi är duktiga på att ta hand om vår natur. Här är naturen ren och vattnet klart.

Varje årstid har sin tjusning och vårt avlånga land kan erbjuda vandring i stort sett hela året. Med fördel kan man vandra tidigt på våren och sena hösten i södra Sverige. Färger och dofter är som mest påtagliga då och stillheten en lisa för själen. Att vandra på vintern längs frostiga stränder och dimhöljda backar kan vara en magisk upplevelse. På kvällen kan du njuta av att ta ett dopp på byns spa, äta en god middag och läsa en god bok framför brasan på något anrikt hotell. Nog finns det få sätt som är bättre än frisk luft i vacker omgivning när det gäller att ladda batterierna, och kanske gäller det särskilt under de mörkare årstiderna. Vi erbjuder vandringar framför allt i Södra Sverige men även längs höga kusten.

Upplev Bjärehalvön och Kullahalvön till fots och du får uppleva mycket vackert. Vandringen på Bjärehalvön bjuder på en storslagen utsikt i ett öppet kuperat landskap med levande lantbruk och små byar. Kullaleden bjuder på sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Vandringen startar i Båstad, där havet är starkt närvarande med vågor som slår mot strand & sten och doften av hav i luften. Du avslutar vandringen i Helsingborg, sundets pärla. Har du tid över rekommenderas några extranätter i Helsingborg. Då hinner du uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda.

Sommarmånaderna på Bjäre

Det är många som vill besöka Bjäre under sommarmånaderna vilket innebär att det framför allt i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum om du bokar nära inpå avresa. Vi rekommenderar därför att du bokar i god tid om du vill vandra under semesterperioden. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – maj eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket om du vandrar under lågsäsong.

Båstad, med dess vackra småbåtshamn och sköna natur, är utgångspunkten för din vandring på Bjärehalvön. Här är havet starkt närvarande med vågor som slår mot strand & sten och doften av hav i luften. Efter anrika Norrvikens trädgårdar lämnar du sedan kusten, för att här ta dig uppför Hallandsåsen med sina lövskogar, rishedar, ängs- och hagmarker. Vid Hovs Hallar når du åter kusten där urbergshorsten möter Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt. Efter Hovs Hallar vandrar du över strandnära ängar, klapperstensfält och betesmarker med betande hästar och får. En vandring på Bjärehalvön bjuder på en storslagen utsikt i ett öppet kuperat landskap med levande lantbruk och små byar.

Sommarmånaderna på Bjäre

Det är många som vill besöka Bjäre under sommarmånaderna vilket innebär att det framför allt i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum om du bokar nära inpå avresa. Vi rekommenderar därför att du bokar i god tid om du vill vandra under semesterperioden. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – maj eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket om du vandrar under lågsäsong.

Hallandsleden är en totalt 453 km lång led som går genom det Halländska inlandet, med anslutningar från Varberg och Halmstad. Det mångskiftande och underbara landskapet Halland bjuder den som vandrar på allt från ljuva bokskogar till trolska granskogar. Leden passerar ett större antal kulturhistoriska lämningar, allt från järnåldern fram till våra dagar. En annan självklar del av ledens karaktär är de fridfulla små byarna med omgärdande betesmarker och strävsamt uppbyggda stengärdsgårdar. Betande får och kor betar håller betesmarkerna fina och liv i landsbygden. Längs leden ligger ett otal klara små sjöar som ger den som vandrar många fina möjligheter till rast och vila. I skogarna kring sjöar och led kan du se och höra ett otal olika fågelarter. Likaledes finns många möjligheter att se både rådjur, älg, hjort och hare.

 

Med lättillgängliga Hässleholm som utgångspunkt kan du vandra längs Hovdalaleden i en cirkel runt Finjasjön. Hovdalaleden är en del av Skåneleden Nord till Syd och bjuder på mycket varierad vandring. Den första halvan av vandringen går i mer kuperad terräng i skogarna öster och söder om Finjasjön, medan andra halvan bjuder på flack vandring närmare sjön. Här finns också möjlighet till bad. Därtill kommer fågelrika våtmarker, djupa och fridfulla lövskogar, hedmark med betande får, strandängar och fina rastställen med vacker utsikt. Det rika fågellivet både syns och hörs. Du lär uppleva såväl graciöst svävande rovfåglar som småfåglars drillande och svanar som ståtligt glider fram.

Vandringsområdet är väl utvecklat. Här finns ett flertal välmarkerade slingor som ger dig möjlighet att anpassa din vandring utifrån dina önskemål.

Höga Kusten är unikt! Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som här. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s världsarvslista. Rakt genom denna storslagna och fagra natur går den 130 km långa Höga Kustenleden, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. I området kring Nordingrå socken finns även den 100 km långa Världsarvsleden. En vandringsresa till Höga Kusten bjuder på allt från susande skogar till vidunderliga utsiktsberg, från hissnande klippkuster till sällsamma badvikar och från säregna fäbodvallar till spännande naturskyddade områden. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här.

Kullaleden, en vandringsled som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Denna vandring tar dig längs Kullaleden som börjar i Utvälinge. Under vandringens får du uppleva mycket vackert. Längs leden finns flera sevärdheter, bland annat Nimis, Lars Vilks konstverk nere vid havet på Kullaberg, som påbörjades 1980. Efter din andra vandringsdag kommer du fram till Kullens fyr, Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Du avslutar perfekt i Helsingborg, sundets pärla. Har du tid över rekommenderas några extranätter så att du kan uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda. Du kanske vill avsluta din vandring med en äkta tura över sundet?

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden sträcker sig från Östersjön till Atlanten, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Den 580 km långa rutten leder över berg och genom skogar, längs sjöar och till historiska platser. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsleden i Spanien. Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson, den första kungen i ett enat Norge på 1000-talet. Sedan dessa har mycket hänt. Pilgrimsvandring har blivit populärt igen. Inte bara hos dem som vill göra en vandring av religiösa skäl utan lika mycket hos dem som vill må bra och hitta ro i att vistas i naturen. S:t Olavsleden återinvigdes 2013 och nu kommer vandrare från hela världen till norra Sverige och Norge för att vandra hela eller delar av leden.

S:t Olavsleden är uppdelad i fem delsträckor. Vi har valt ut två sträckor längs leden, en del i Sverige och en del i Norge, som vi tycker är extra fina med tanke på såväl vandring som boende. Tveka dock inte att höra av dig om du är  intresserad av att vandra någon annan del eller kanske hela leden.

Är du intresserad av sträckan Stiklestad – Trondheim hittar du paketet via länken här: vandringspaket Stiklestad – Trondheim

Skåneleden är uppdelad i sju olika leder, totalt cirka 1 000 km vandringsled och uppdelad i 78 dagsetapper. Leden ingår i den 5 000 km långa ”North Sea Trail” som går genom Storbritannien, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge.  Leden Ås till ås, som sträcker sig mellan Åstorp och Brösarp, är en av Skånelederna.

Ås till ås startar vid Söderåsens fot och avslutas på Österlen. Du kommer att passera mäktiga bokskogar, raviner och fantastiska Söderåsens nationalpark, Skäralid. Ås till ås ger dig vandring i ett böljande landskap som även bjuder på en hel del kulturhistoria.

 

Vill du komma bort från vardagen några dagar, kombinera stadsliv med kustnära vandring och bo på bra på hotell mycket atmosfär? Halmstad präglas av läget vid havet och Nissan, men Halmstad är mycket mer. Här finns mysiga gränder, museer, finfina restauranger, klippor, sandstränder, lövskogar med porlande bäckar och Prins Bertils stig. Vandringen längs Prins Bertils stig är en 18 kilometer lång kustnära vandring kantad av natur- och kulturhistoria.

Stenmurar, blomsterängar, fågelliv, dofter, betesmarker, porlande små bäckar och stillhet är bara en bråkdel av vad Stora alvaret bjuder på. Mångfalden på alvaret är stor och imponerande. Här finns fler än 35 sorters orkidéer, 70% av Sveriges alla insekter samt en helt unik fjärilsfauna. Kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Det i kombination med ölänningarnas mångtusenåriga positiva påverkan på bygden har gjort att Stora alvaret klassats som ett världsarv av Unesco. Mörbylångaleden, en av Sveriges tolv signaturleder, tar dig med på ett äventyr på södra Öland med start i Färjestaden. Vandringen går söderut längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. Där Öland tar slut i syd slutar också Mörbylångaleden och för den som orkar gå upp i fyren Långe Jan väntar vidunderlig utsikt.

Sommarmånaderna på Öland

Det är många som vill besöka Öland på sommaren vilket innebär att det i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum. Det är därför bra att vara ute i god tid. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – mitten av juni eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket om du vandrar under lågsäsong.

Upptäck vackra Österlen under en vandring längs Österlenleden! Med utgångspunkt från Ystad vandrar du längs kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Under en vandring längs Österlenleden vandrar du genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla. Varför åka så långt bort när Sverige är så vackert?

Sommarmånaderna på Österlen

Det är många som vill besöka Österlen under sommarmånaderna vilket innebär att det framför allt i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum om du bokar nära inpå avresa. Vi rekommenderar därför att du bokar i god tid om du vill vandra under semesterperioden. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – maj eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket.

Ibland är det skönt att inte behöva planera så mycket utan bara sätta på sig skorna och ge sig ut. Bor du i Stockholm och inte känner för att åka ut i naturen när vandringslusten drar, kan en stadsvandring vara svaret. Hur ofta tar du dig tid att gå runt i staden och faktiskt titta på omgivningarna?

Översikt leder