Öland – Mörbylångaleden

Svemestra på Öland - en rik upplevelse i natur och kultur

Stenmurar, blomsterängar, fågelliv, dofter, betesmarker, porlande små bäckar och stillhet är bara en bråkdel av vad Stora alvaret bjuder på. Mångfalden på alvaret är stor och imponerande. Här finns fler än 35 sorters orkidéer, 70% av Sveriges alla insekter samt en helt unik fjärilsfauna. Kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Det i kombination med ölänningarnas mångtusenåriga positiva påverkan på bygden har gjort att Stora alvaret klassats som ett världsarv av Unesco. Mörbylångaleden, en av Sveriges tolv signaturleder, tar dig med på ett äventyr på södra Öland med start i Färjestaden. Vandringen går söderut längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. Där Öland tar slut i syd slutar också Mörbylångaleden och för den som orkar gå upp i fyren Långe Jan väntar vidunderlig utsikt.

Mer info

Sträcka 88-101 km
Pris från 6.330 :-

Sträcka 67-88 km
Pris från 5.295 :-

Sträcka 49-62 km
Pris från 3.775 :-

Stora alvaret och orkidéprakt

Stora alvaret med sin yta lika stor som 43.300 fotbollsplaner är en av världens största alvarmarker. Här trivs många arter, både växter och djur, varav en del inte finns på någon annan plats i världen. Det som kännetecknar ett alvar är kalkbergsgrunden med ett tunt eller inget jordlager i kombination med kraftigt växlande tillgång på vatten. Sedan år 2000 är Stora alvaret med på Unesco:s världsarvslista. Vandrar du under maj och början på juni bjuds du på en riktigt orkidéprakt när den är som störst.

Ottenby fågelstation, naturum och Långe Jan

Längst ner på Ölands sydligaste udde ligger Ottenby fågelstation, naturum Ottenby och fyren Långe Jan. Har du ork kvar i benen efter vandringen rekommenderas att du tar dig 197 trappsteg upp i Sverige högsta fyr för att få njuta av den vidunderliga utsikten. För den höjdrädde kan ett besök på naturum Ottenby kanske locka. Lär dig mer om naturen och reservatet eller följ med på en guidad tur. Du hittar även Ottenby fågelstation nere på den södra udden, där har det skett forskning och ringmärkning på fåglar sedan 1946.