Öland – Mörbylångaleden

Svemestra på Öland - en rik upplevelse i natur och kultur

Stenmurar, blomsterängar, fågelliv, dofter, betesmarker, porlande små bäckar och stillhet är bara en bråkdel av vad Stora alvaret bjuder på. Mångfalden på alvaret är stor och imponerande.

Mer info

Färjestaden – Ottenby/Mörbylånga

5 vandringsdagar
Pris från 7.340 :-

Färjestaden – Ottenby/Mörbylånga

4 vandringsdagar
Pris från 6.265 :-

Mörbylånga – Ottenby/Mörbylånga

3 vandringsdagar
Pris från 4.670 :-

Här finns fler än 35 sorters orkidéer, 70% av Sveriges alla insekter samt en helt unik fjärilsfauna. Kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Det i kombination med ölänningarnas mångtusenåriga positiva påverkan på bygden har gjort att Stora alvaret klassats som ett världsarv av Unesco.

Signaturled

Mörbylångaleden, en av Sveriges tolv signaturleder, tar dig med på ett äventyr på södra Öland med start i Färjestaden. Vandringen går söderut längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. Där Öland tar slut i syd slutar också Mörbylångaleden och för den som orkar gå upp i fyren Långe Jan väntar vidunderlig utsikt.

Stora alvaret och orkidéprakt

Stora alvaret med sin yta lika stor som 43.300 fotbollsplaner är en av världens största alvarmarker. Här trivs många arter, både växter och djur, varav en del inte finns på någon annan plats i världen. Det som kännetecknar ett alvar är kalkbergsgrunden med ett tunt eller inget jordlager i kombination med kraftigt växlande tillgång på vatten. Sedan år 2000 är Stora alvaret med på Unesco:s världsarvslista. Vandrar du under maj och början på juni bjuds du på en riktigt orkidéprakt när den är som störst.

Ottenby fågelstation, naturum och Långe Jan

Längst ner på Ölands sydligaste udde ligger Ottenby fågelstation, naturum Ottenby och fyren Långe Jan. Har du ork kvar i benen efter vandringen rekommenderas att du tar dig 197 trappsteg upp i Sverige högsta fyr för att få njuta av den vidunderliga utsikten. För den höjdrädde kan ett besök på naturum Ottenby kanske locka. Lär dig mer om naturen och reservatet eller följ med på en guidad tur. Du hittar även Ottenby fågelstation nere på den södra udden, där har det skett forskning och ringmärkning på fåglar sedan 1946.

Sommarmånaderna på Öland

Det är många som vill besöka Öland på sommaren vilket innebär att det i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum. Det är därför bra att vara ute i god tid. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – mitten av juni eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket om du vandrar under lågsäsong.

Recensioner

Öland – Mörbylångaleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Mörbylånga - Ottenby, juni 2023

Allt har fungerat utmärkt och det var en fin vandring.

Vi vandrade med hund. Att vandra med en större hund kan vara svårt då man ibland måste bära den över färister eftersom det var elstängsel på sidorna. Större hundar måste klara av att ta sig över stättorna själva, de flesta var ok men några var konstruerade så att en hund inte kunde gå över utan att fastna. Bra att känna till om du ska vandra med hun.

Färjestaden - Ottenby, maj 2023

Allt har fungerat mycket bra. Både kontakten med Vandra och allt längs vandringen. Naturen var stundtals vacker men det var även långa sträckor som blev väldigt tråkiga att vandra.

Sverige Mörbylångaleden mellan Mörbylånga och Ottenby, maj 2022

Jag ser fram emot att prova andra vandringar i Sverige.

Jag hittade Vandra genom sökmotor på nätet. Jag fick mycket bra kontakt med Vandra och uppskattar all information jag fått. Jättebra att ni informerade om middagarna på de olika boendena eftersom det var lågsäsong.

Det var lite för mycket asfalt på första sträckan från Mörbylånga vilket antagligen är svårt att undvika men från Kastlösa gick vi på en stig parallellt med banvallen ute på Alvaret. Man kom fram vid Dalby efter ca 3km. Väldigt skönt för fötterna.

/ Berit Björklund

Mörbylånga - Ottenby, 15 - 19/4 2022

Hej Stefan!

I tisdags kom jag och min sambo hem från vår vandring på Öland. Vi har haft fint väder, fina vyer, trevliga möten med människor och allt har varit mycket väl ordnat på alla sätt!
Tack för en så lyckad upplevelse vi aldrig kommer glömma!

Med vänlig hälsning
Sara och Thomas

Färjestaden - Ottenby, 8 - 14 juli 2021

Vi har behövt ändra vår resa flera gånger pga covid -19. Vi uppskattar att det har gått så smidigt.
Vi missade bussen från Färjestaden till Kalmar eftersom vi inte visste att busshållplatsen hade en A och en B hållplats. Vi stod vid den där vi kom B, medan rätt buss för hemresan stannade vid A.
Fantastiska vandringar med varierat landskap längs skogar genom vacker bebyggelse och nära havet. Vandringen över Allvaret var mycket speciell. Dock blev det lite för mycket asfalt för min hälsena, men det gick ändå bra.
Allt boende var bra men extra bra var Gammalsbygården med sina vackra hus och genuina stämning och Magasin 1 i Mörbylånga för sina fina rum och sin välkomnande atmosfär, mycket beroende på den serviceinriktade hotellägaren Felix.

Erica Ljungnér

Färjestaden - Ottenby, 30 maj - 5 juni 2021

Vandringen över Alvaret, Kastlösa till Gammalsbyn är för lång. Halv sträcka räcker det är vackert men banvallen blir lite tradig.

Härligt att äntligen kom ut.
Det var 5 e gången med en jättefin resa med er. Vi kommer åter! Tack!!

Ulla Ericmats Markhester

Färjestaden - Ottenby, 3 - 9 maj 2021

Jag måste ge en extra stjärna till Bluecar. Så trevliga och hjälpsamma. Alla boenden var jättebra. En extra stjärna till Magasin1 i Mörbylånga. Maten på Gammalsbygården var helt outstanding. Så många trevliga och hjälpsamma människor på alla boenden.

Lena Gustafsson

Mörbylångaleden, Färjestaden - Ottenby, 14 - 20 april 2021

Trevlig varierad vandringsled genom vacker natur och mysiga lite ålderdomliga byar. Jag har aldrig sett så mycket blåsippor, väldigt vackert.
2;a vandringadagen ganska nära Mörbylånga, mycket förbryllande pilar i "fel" riktning. Er vägbeskrivning inte heller bra. Jag gick efter kompass söderut o hittade rätt.
Utmärkt boende, särskilt Hotell Skansen i Färjestaden och Gästgiveriet i Gammalsby. Allting fungerade utmärkt

Barbara Stigsson