Mörbylånga – Ottenby/Mörbylånga

Stora Alvaret, Långe Jan och rikt fågelliv

Upptäck södra Öland till fots. Ta dig fram över blommande ängar, längs stränder, genom skogar och hagar och upplev Ölands unika natur. I detta paket startar du i Mörbylånga och tar dig söderut längs västra kusten en kort bit. Efter Kastlösa lämnar du Ölands västra sida för att korsa ön. Betesmarker, porlande små bäckar, vackra blommor, stenmurar och öppet landskap väntar på din vandring över ön till östra sidan. Sista vandringsdagen följer du östra kusten ner till Ottenby där du har möjlighet att göra ett besök på Ottenby fågelstation eller ta en tur upp i fyren Långe Jan.

Reseperioder

Möjliga startdagar är fredag – tisdag mellan 1/3-31/10, bussen från Ottenby avgår endast vardagar, inte helgdagar. Notera att bussen från Ottenby har få avgångar per dag och ibland behöver förbokas. Väljer du att lägga till en transfer mellan Ottenby och Mörbylånga är det möjligt att starta samtliga veckodagar.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Tillägg för hund tillkommer. Du hittar alla vandringar du kan göra med din hund under Temavandringar/Vandra med hund.

Mörbylånga – Ottenby/Mörbylånga

Se pris och boka
Öland – Mörbylångaleden 4 nätter Total sträcka 49-62 km Svårighetsgrad 2/5 Avresa se reseperioder Från 4.670 :- 3 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Stora Alvaret
 • Ottenby fågelstation & Långe Jan
 • Ölands rika växt- och djurliv
 • Blommande ängar
 • Öländsk Lufsa

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Mörbylånga
Dag 2: Vandring Mörbylånga – Kastlösa, 14 km
Dag 3: Vandring Kastlösa – Gammalsby, 23 km
Dag 4: Vandring Gammalsby – Ottenby/Ottenby fågelstation, 12/25 km, Buss till Mörbylånga
Dag 5: Hemresa

Total sträcka att vandra: 49-62 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Mörbylånga

Mörbylånga är ett litet samhälle med flera vackra gator och ett torg med karaktär från 1800-tal och tidigt 1900-tal. Har du tid över efter att du checkat in är det värt en att strosa runt en liten stund bland de tidstypiska husen med idylliska trädgårdar.

Dag 2 – Mörbylånga – Kastlösa

Du startar dagen med att vandra genom Mörbylånga, och cirka 2km längs landsvägen. Därefter får du belöning för den mindre inspirerande starten när leden når havet och du bjuds på härliga vyer. Leden tar dig efter en stunds vandring inåt landet och till Kastlösa där du kan njuta av eftermiddagen och kvällen.

Lätt, 14 km, +71 m, -28 m.

Dag 3 – Kastlösa – Gammalsby

Idag har du en lite längre men otroligt vacker vandring framför dig. Inte speciellt krävande rent fysiskt, men du kommer ha härliga vyer under hela dagen. Dagen börjar med att du korsar Stora Alvaret genom att följa den gamla järnvägsbanken. Leden tar dig genom en mängd naturtyper som tillsammans bildar ett alvarlandskap. När du når ”andra sidan” vid Skärlöv viker leden av söderut, fortfarande följandes gamla järnvägsbanken och genom beteshagar och över ängar. Strax efter Seby går leden ut till havet och sista biten innan du når Gammalsby vandrar du längs havet.

Medel, 23 km, +110 m, -144 m.

Dag 4 – Gammalsby – Ottenby/Mörbylånga

Från Gammalsby fortsätter leden längs den gamla järnvägsbanken. Längs åkrar, genom hagar och skogsdungar slingrar sig leden fram till Eketorps Borg där det är värt att ta en liten paus. Vandringen fortsätter sedan söderut fram till Ottenby Vandrarhem där Mörbylångaleden har sitt slut. För den som önskar kan man fortsätta sin vandring ner genom Ottenby naturreservat och göra ett besök på Naturum, fyren Långe Jan och fågelstationen. När dagens vandring är avklarad tar du buss till Mörbylånga för övernattning.

Mycket lätt, 12 km, +83 m, -69 m
Väljer du att vandra ner till fågelstationen, naturum och Långe Jan blir den totala längden olika beroende på vilken stig du väljer att följa genom Ottenby naturreservat. Men ca totalt för dagen om du vandrar ner till spetsen och tillbaka till busshållplatsen är 25km, medel – utmanande.

Dag 5 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa, om du inte väljer att stanna ytterligare dagar på Öland.

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost i Mörbylånga (2 nätter), Kastlösa och Gammalsby
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning med karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPX-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till/från Mörbylånga
 • Bussbiljett (eller transfer) Ottenby – Mörbylånga
 • Lunch och middag var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extra nätter i Färjestaden, kontakta oss för pris

Extra nätter på andra orter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer Ottenby fågelstation – Mörbylånga, från 2 300:-

Övriga transporter kontakta oss för pris

Extra karta och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en karta och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 210:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor på små privatägda gästgiverier, hotell eller Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder, handduk och dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2/ 5
 • Vandringen varierar från mycket lätt till medel. En vandringsdag är mycket lätt, en är lätt och en är medel.
 • Väljer du att vandra ner till Ottenby fågelstation blir sista dagen medel-utmanande.
 • Ledens underlag varierar från stigar, traktorvägar, stränder till mindre byvägar och några bitar utmed landsväg.
 • Mörbylångaleden är markerad med röda pilar.
 • Total sträcka att vandra är 49 – 62 km fördelat på 3 vandringsdagar. Sträckan avgörs beroende på om du väljer att gå ner till fågelstationen i Ottenby eller inte.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Kalmar är mycket smidigt att nå med tåg från många av Sveriges hörn.

Lokala transporter ut- / hemresa

Mellan Kalmar Central och Mörbylånga går det buss.

Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering.

Lokala transporter Ottenby – Mörbylånga

Mellan Ottenby och Mörbylånga reser du med lokalbuss, notera att de endast går på vardagar. Helgdagar behöver du taxitransfer.

Flyg

Närmaste flygplats till/från Mörbylånga är:

Kalmar flygplats (33 km)

Flyger du till Kalmar flygplats finns det bussar som går in till Kalmar.
Från Kalmar central går det buss till Mörbylånga.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led