Färjestaden – Ottenby/Mörbylånga

Stora Alvaret, blommande ängar och historiska platser

Upptäck södra Öland till fots. Ta dig fram över blommande ängar, längs stränder, genom skogar och hagar och upplev Ölands unika natur. Du startar vandringen utanför Färjestaden och tar dig söderut längs västra kusten. Efter Kastlösa lämnar du havet för att korsa ön och Stora Alvaret. Betesmarker, porlande små bäckar, vackra blommor, stenmurar och öppet landskap väntar på din vandring över ön till östra sidan. Sista vandringsdagen följer du östra kusten ner till Ottenby där du har möjlighet att göra ett besök på Ottenby fågelstation eller ta en tur upp i fyren Långe Jan.

Reseperioder

Möjliga startdagar är torsdag-måndag mellan 1/3-31/10, bussen från Ottenby avgår endast vardagar, inte helgdagar. Notera att bussen från Ottenby har få avgångar per dag och ibland behöver förbokas. Väljer du att lägga till en transfer mellan Ottenby och Mörbylånga är det möjligt att starta samtliga veckodagar.

Färjestaden – Ottenby/Mörbylånga

Se pris och boka
Öland – Mörbylångaleden 5 nätter Total sträcka 67-88 km Svårighetsgrad 2/5 Avresa se reseperioder Från 6.265 :- 4 vandringsdagar
 • Stora Alvaret
 • Ottenby fågelstation & Långe Jan
 • Ölands rika växt- och djurliv
 • Blommande ängar
 • Öländsk Lufsa

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Färjestaden
Dag 2: Transfer till Kåtorp el Station Linné, Vandring till Mörbylånga, 26/18 km.
Dag 3: Vandring Mörbylånga – Kastlösa, 14 km
Dag 4: Vandring Kastlösa – Gammalsby, 23 km
Dag 5: Vandring Gammalsby – Ottenby/Ottenby fågelstation, 12/25 km, Buss till Mörbylånga
Dag 6: Hemresa

Total sträcka att vandra: 67-88 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Färjestaden

Du ankommer till Färjestaden som med sina 6000 invånare, är den största tätorten på Öland. Kanske går du en sväng i den mysiga lilla hamnen och utforskar vad den har att erbjuda. Hotel Skansen var med i Guinness book of World Records 2017 för att ha världens största whiskybar, så ett besök på där kan vara en upplevelse, även om du inte är någon whiskyfantast själv.

Dag 2 – Färjestaden – Kåtorp/Station Linné – Mörbylånga

Dagen startar med en transfer till Kåtorp eller Station Linné. Du väljer själv mellan Kåtorp och Station Linné beroende på hur långt du vill vandra denna första dag. Från Kåtorp går leden genom Lenstad naturreservat, längs landsvägen mellan Lenstad och Kalstad för att sedan sista biten till Station Linné gå över ängar och genom hagar. Station Linné är ett centrum för forskning, utbildning och naturturism och har du tid rekommenderas du stanna till här en liten stund. Efter några kilometers vandring når du sedan havet som du slår följe med på den fortsatta vandringen söderut. Du vandrar ömsom genom hagar, ömsom genom skogar, men har hela tiden havet nära. Under dagen ges du möjlighet till att ta ett dopp i havet eller beundra utsikten ifrån ett fågeltorn.

Lätt, 18 km, +114 m, -159 m
Väljer du att starta i Kåtorp blir vandringen Medel, 26km.

Dag 3 – Mörbylånga – Kastlösa

Du startar dagen med att vandra genom Mörbylånga, och cirka 2km längs landsvägen. Därefter får du belöning för den mindre inspirerande starten när leden når havet och du bjuds på härliga vyer. Leden tar dig efter en stunds vandring inåt landet och till Kastlösa där du kan njuta av eftermiddagen och kvällen.

Lätt, 14 km, +71 m, -28 m.

Dag 4 – Kastlösa – Gammalsby

Idag har du en lite längre men otroligt vacker vandring framför dig. Inte speciellt krävande rent fysiskt, men du kommer ha härliga vyer under hela dagen. Dagen börjar med att du korsar Stora Alvaret genom att följa den gamla järnvägsbanken. Leden tar dig genom en mängd naturtyper som tillsammans bildar ett alvarlandskap. När du når ”andra sidan” vid Skärlöv viker leden av söderut, fortfarande följandes gamla järnvägsbanken och genom beteshagar och över ängar. Strax efter Seby går leden ut till havet och sista biten innan du når Gammalsby vandrar du längs havet.

Medel, 23 km, +110 m, -144 m.

Dag 5 – Gammalsby – Ottenby/Mörbylånga

Från Gammalsby fortsätter leden längs den gamla järnvägsbanken. Längs åkrar, genom hagar och skogsdungar slingrar sig leden fram till Eketorps Borg där det är värt att ta en liten paus. Vandringen fortsätter sedan söderut fram till Ottenby Vandrarhem där Mörbylångaleden har sitt slut. För den som önskar kan man fortsätta sin vandring ner genom Ottenby naturreservat och göra ett besök på Naturum, fyren Långe Jan och fågelstationen. När dagens vandring är avklarad tar du buss till Mörbylånga för övernattning.

Mycket lätt, 12 km, +83 m, -69 m
Väljer du att vandra ner till fågelstationen, naturum och Långe Jan blir den totala längden olika beroende på vilken stig du väljer att följa genom Ottenby naturreservat. Men ca totalt för dagen om du vandrar ner till spetsen och tillbaka till busshållplatsen är 25km, medel – utmanande.

Dag 6 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa, om du inte väljer att stanna ytterligare dagar på Öland.

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive frukost i Färjestaden, Mörbylånga, Kastlösa, Gammalsby och Mörbylånga
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer Färjestaden – Kåtorp eller Station Linné
 • Ledbeskrivning med karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPX-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Färjestaden och från Mörbylånga
 • Bussbiljett (eller transfer) Ottenby – Mörbylånga
 • Lunch och middag var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extra nätter i Färjestaden, kontakta oss för pris

Extra nätter på andra orter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer Ottenby fågelstation – Mörbylånga, från 2 300:-

Extra karta och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en karta och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 210:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor på små privatägda gästgiverier, hotell eller Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder, handduk och dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2-2,8 / 5
 • Vandringen varierar från mycket lätt till medel. En vandringsdag är mycket lätt, två är lätta och en är medel. Om du väljer att starta i Kåtorp samt vandra ner till fågelstationen blir en vandringsdag lätt och två medel och en medel-utmanande.
 • Ledens underlag varierar från stigar, traktorvägar, stränder till mindre byvägar och några bitar utmed landsväg.
 • Mörbylångaleden är markerad med röda pilar.
 • Total sträcka att vandra är 67–88 km fördelat på 4 vandringsdagar. Sträckan avgörs beroende på var du startar din första vandringsdag samt om du väljer att gå ner till fågelstationen i Ottenby eller inte.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Kalmar är mycket smidigt att nå med tåg från många av Sveriges hörn.

Lokala transporter ut- / hemresa

Mellan Kalmar Central och Färjestaden/Mörbylånga går det buss.

Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering.

Lokala transporter Ottenby – Mörbylånga

Mellan Ottenby och Mörbylånga reser du med lokalbuss, notera att de endast går på vardagar. Helgdagar behöver du taxitransfer.

Flyg

Närmaste flygplats till Färjestaden är:

Kalmar flygplats (17 km)

Närmaste flygplats till Mörbylånga är:

Kalmar flygplats (33 km)

Flyger du till Kalmar flygplats finns det bussar som går in till Kalmar.
Från Kalmar central går det buss till Färjestaden och från Mörbylånga.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led