Camino Primitivo

Utmanande och andlöst vackert

En vandring längs Camino Primitivo är en upplevelse av enkelhet och skönhet. Leden går genom ett område som är märkligt orört och otroligt vackert. Leden har en lång historia, redan på 800-talet följde Kung Alfonso den II leden mot Santiago. Namnet Camino Primitivo visar också på ett tidigt ursprung, Primitivo betyder ”ursprunglig”, d.v.s. detta var den första vägen till Santiago. Den vackra omgivningen är fridfull och antalet vandrare är betydligt färre. Det kanske också är därför som lokalbefolkningen gärna hjälper till om du behöver det. Om du vandrar hela leden kommer du att starta med mer ansträngande vandring som blir lättare under den andra hälften när du närmar dig slutmålet Santiago de Compostela.

Mer info

Sträcka 330 km
Pris från 12.390 :-

Sträcka 228 km
Pris från 8.430 :-

Sträcka 102 km
Pris från 5.170 :-

Utmanande och andlöst vackert

Leden utgår från Oviedo som ligger i Asturien. Den första delen av leden går över Kantabriska bergskedjan. Denna del av din vandring längs Camino Primitivo är därför utmanande men andlöst vacker. Mäktiga vyer över Picos de Europa och pittoreska bergsbyar i både Asturien och Galicien förgyller dagarna. Efter några dagar kommer du till Tineo som är känt för sitt forellfiske. Passa på att smaka, det är svårt att få färskare fisk! Den andra delen av leden utgår från Lugo vars gamla stad är omringad av den en mur från romartiden. Faktiskt den enda i Spanien som är helt bevarad. Här går leden genom fridfulla skogar och över jordbrukslandskap. I Melide bör du inte missa den lokala specialiteten bläckfisk. Sista biten in till Santiago de Compostela följs Camino Primitivo och Camino Frances åt.

Katedralen i Santiago de Compostela

En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen. Dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet. För att kunna hämta ut ett pilgrimsbevis krävs att du har vandrat de sista 10 milen in till Santiago de Compostela och att du har stämplat ditt pilgrimspass längs vägen.

Jubelår 2021

Jubelåret 2021 tillägnas aposteln Jakob, vars kvarlevor bevaras i Santiago de Compostelas katedral. Det är när Jakobsdagen, den 25/7, infaller en söndag som det är det jubelår. Senast det var ett jubelår var 2010 och nästa gång är år 2027.  Normalt inleds jubelåret med att den heliga porten till katedralen öppnas, men i år är det lite speciellt. Dels på grund av pandemin och dels på grund av att katedralen genomgått en renovering de senaste två åren. Invändigt är katedralen färdigrenoverad och öppen för besökare, men med ett begränsat antal som får komma in samtidigt. Den heliga porten är ännu inte klar för att användas men man räknar med att det kommer att bli klart för öppning under året.

Vandring längs Camino Primitivo

Under en vandring längs Camino Primitivo stöter du på färre vandrare än på de andra pilgrimslederna. Detta kanske också är en av anledningarna till den mycket vänliga och hjälpsamma lokalbefolkningen. Den sista biten in till Santiago de Compostela kommer du dock att möta andra vandrare då de allra flesta pilgrimsleder slutar i Santiago. Oavsett vilket av våra program du väljer så transporterar vi ditt bagage mellan boendena. Allt för att göra din vandring som behaglig som möjligt!

Referenser

Camino Primitivo

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Lugo – Santiago de Compostela, 7 nätter, 7-14 september 2016

Hej!

Allt var enligt vårt tycke jättebra, det var väl bara en sak som vi ville tipsa om gällande ett av hotellen, Hotel o Pina i Rua:

Rummet låg ut mot den starkt trafikerade N547.
De hade dubbla fönster som dämpade ljudet helt ok, men jag kan ha lite svårt när det blir lite kvavt i rummet och vill gärna öppna ett fönster / alternativ om det finns aircon, men det fanns ingen aircon vilket gjorde det svårt att sova. Var först ganska irriterad på detta men hotellet förövrigt var jättebra. Reception talade engelska, fina rum, superfin frukost, hjälpsamma och inget krångel. Får en 4:a trots ljudet!

Ett extra plus till starthotellet i Lugo Méndez Núñez som låg väldigt bra placerat, promenadavstånd från busstationen dit vi kom från flyget. Engelsktalade, fina rum och frukost….

Sista natten på hotell Lux Santiago, samma sak med detta + att det låg ju toppenbra i centrum, inte minst när vi skulle hem då flygbussen går alldeles bredvid.

Samtliga hotell hade faktiskt något “plus”, som tex att de gladeligen hjälpte till med en termos hett vatten för vandringen. I något fall fick jag fixa det själv i köket vilket va lite roligt ?

Vi är väldigt nöjda med allt och ser fram emot fler resor med er!

Hälsningar
Stefan och Ann-Christin Oscarsson