Lugo – Santiago de Compostela

Från Lugos imponerande stadsmurar till Santiago de Compostelas majestätiska katedral

Det var här allt en gång började. Den första långa pilgrimsleden startade ursprungligen i Oviedo. Idag känns Camino Primitivo märkligt nog orörd och otroligt vacker i all sin enkelhet. Här får du njuta av långa sträckor på landsbygden, där du då och då stöter på en liten by eller mindre stad. Totalt är Camino Primitivo en cirka 300 km lång vandringsled som sträcker sig mellan Villaviciosa och Melide.

Detta vandringspaket tar dig till en början längs den fridfulla delen av Camino Primitivo där vandrarna är färre. I Mélide går Camino Primitivo ihop med Camino Francés och dessa leder följs sedan åt de sista 50 km in till Santiago de Compostela. Här är vandringen lättare och vandrarna fler. Väl framme i Santiago de Compostela kan du kvittera ut ditt pilgrimsbevis La Compostela.

Lugo – Santiago de Compostela

Se pris och boka
Camino Primitivo 7 nätter Total sträcka 102 km Svårighetsgrad 3/5 Avresa dagligen 11 jan - 31 dec Från 7.755 :- 5 vandringsdagar
 • Lugo med stadsmurarna, katedralen, klostret
 • Den lugna landsbygden
 • Äta bläckfisk i Melide
 • Arzúa som bjuder på utsökt ost och klostret La Magdalena
 • 1700-tals kapellet Santa Irene
 • Santiago de Compostela

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Lugo
Dag 2: Lugo – A Ponte Ferreira, 29 km
Dag 3: A Ponte Ferreira – Melide, 20 km
Dag 4: Melide – Arzúa, 15 km
Dag 5: Arzúa – Rúa, 19 km
Dag 6: Rúa – Santiago de Compostela, 19 km
Dag 7: Santiago de Compostela
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 102 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Lugo

Du kommer under dagen fram till fantastiska Lugo, här finns det mycket att se. Har du tid rekommenderas ett besök till stadsmurarna, där du kan gå omkring den gamla staden och få utmärkt utsikt. Stadsmurarna hamnade på UNESCO’s världsarvslista år 2000. Du kan också besöka stadens otroliga katedral, Santa María, badplatser från 100-talet som idag är spa-anläggningar, det gotiska klostret och alla andra vackra byggnader. Som du märker kan det vara trevligt med en extra natt i Lugo innan du startar din vandring, om du har möjlighet till detta.

Dag 2 – Lugo – A Ponte Ferreira

Idag blir det mestadels vandring på den lugna landsbygden med flacka och skogbevuxna stigar.  Den första lite större staden du stöter på är San Román de Retorta. Här finns bland annat en fin kyrka från 1100-talet och om du har tur, ett café/restaurang.  Du tar dig ut ur San Román på grusvägar som så småningom övergår till stenbelagd väg. Efter Grella, Vilacarpide och Pacio kommer du fram till Ferreira, där du ska spendera den här natten.

Utmanande, 29 km, + 526 meter, – 434 meter

Dag 3 – A Ponte Ferreira – Melide

Du startar dagen med vandring längs grusvägar och stigar fram till Montecelo. Här delar sig leden och du fortsätter mot As Seixas/Melide. Du vandrar vidare längs grusvägar och skogsstigar, förbi Vilouriz och Vilamor.  Nu har du bara några kilometer kvar till dagens slutmål, Melide. Här knyts Camino Primitivo och Camino Francés ihop, och de följer varandra sista biten till Santiago de Compostela. Bläckfisk är en specialitet i byn, och det är något som måste smakas.

Medel, 20 km, + 354 meter, – 437 meter

Dag 4 – Melide – Arzúa

Efter frukost bjuds du på en kort och lugn vandring. Du vandrar över små kullar täckta av eukalyptus. Du tar den charmiga medeltida bron över floden Isa och kommer in i Ribadiso. Strax efter anländer du till Hospital de San Antón från 1400-talet som nyligen renoverats. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival. Om du inte kommer hit under festivalen så har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost.

Lätt, 5 km, + 288 meter, – 349 meter

Dag 5 – Arzúa – Rúa

När du inleder dagens vandring går du längs Rúa do Carmo. Leden går denna dag genom grönsaksodlingar och över fält och så småningom når du fram till As Barrosas ekodling. Härefter fortsätter du genom pinje- och eukalyptusskog.  Besök gärna det lilla 1700-talskapellet Santa Irene som en gång tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Rúa är sista övernattningen innan du når Santiago de Compostela. Här kan du vila ut och äta gott inför morgondagens avslutande vandring.

Medel, 19 km, + 356 meter, – 468 meter

Dag 6 – Rúa – Santiago de Compostela

Pilgrimsleden går runt spetsen av Arca och fortsätter nedför en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, från vilken du kan se Santiago de Compostela. När du kommit fram till Santiago de Compostela går du till pilgrimskontoret och lämnar in ditt stämplade pilgrimspass. I utbyte får du ditt pilgirmsbevis ”La Compostela”, som för den troende berättigar till ett avdrag på halva tiden i skärselden.

Medel, 19 km, + 437 meter, – 428 meter

Dag 7 – Santiago de Compostela

Denna dag tillbringar du i Santiago de Compostela en av UNESCO’s världsarvsstäder. Att besöka katedralen Obradoiro, Quintana, Plateríastorgen samt Hospital of the Catholic Kins betraktas mer eller mindre som ”måsten”. Ett tips är därför att du stannar flera nätter i Santiago de Compostela för att även hinna upptäcka dess kaféer, dess marknader och andra sevärdheter. Om du har tid rekommenderar vi dig att göra en utflykt till A Coruña och Pontevedra eller göra en tur till Fisterra som ligger vid kusten.

Dag 8 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Santiago de Compostela är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inkl frukost i Lugo, A Ponte Ferreira, Melide, Arzúa, Rúa och Santiago de Compostela (2 nätter)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien – Lugo
 • Resan Santiago de Compostela – Skandinavien
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Fem middagar (middag sista kvällarna i Santiago de Compostela ingår inte)
Från 1 790: -/person

Extranätter

Extranätter Santiago de Compostela
Från 890:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 475:-/person och natt i enkelrum

Extranätter i övriga orter går att ordna utefter dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer,1-4 personer

Från 750: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 2 070: -/bil Santiago de Compostelas flygplats – Lugo, restid cirka 1 tim. 20 min.

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 31/10

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Tillsammans med erfarna guider upptäcker du spektakulära platser längs den dramatiska kusten. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i charmiga byar som Muros och Fisterra, natursköna platser som vattenfallet Ezaro och Cape Fisterra samt kulturella sevärdheter som byn Muxia och Ponte Maceira. I Fisterra får du tid att äta lunch på egen hand. Du är tillbaka i Santiago cirka kl 18.30.

Pris från 625:-/person. I priset ingår transport och guide.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet boenden i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden. Om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3 / 5
 • Vandringen är i lätt – utmanande. En dag är lätt, tre medel och en utmanande.
 • Leden ni följer är till största del väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Total sträcka att vandra är 102 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Lugo är:
• A Coruña (100 km)
• Santiago de Compostela (104 km)
• Vigo (182 km)
• Madrid (516 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:
• Santiago de Compostela (15 km)
• A Coruña (68 km)
• Vigo (95 km)
• Porto (234 km)
• Madrid (614 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Från A Coruña flygplats tar du taxi eller flygbuss in till centrala A Coruña. Härifrån går det resan buss till Lugo. Restid cirka 3 timmar.
Flyger du till Santiago de Compostela tar du flygbussen in till centrum, och sedan buss till Lugo. Restid cirka 3 timmar.
Från Vigo flygplats får du först ta buss eller taxi in till centrala busstationen. Mellan Vigos centrum och Lugo går det några enstaka bussar. Restid 5-6 timmar.
Om du har flugit till Madrid Barajas finns det direktbussar från flygplatsen till Lugo. Restid 6-8 timmar.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.

Från Santiago de Compostela centrum kan du resa till
• A Coruña busstation/tågstation med buss eller tåg, restid cirka 35 – 55 minuter. Därifrån tar du lämpligen taxi till flygplatsen.
• Vigo med buss eller tåg,restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
• Porto flygplats med buss, restid dryga 3 timmar.
• Madrid med tåg eller buss, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led