Oviedo – Lugo

En utmanande vandring längs fridfulla Camino Primitivo

Det var här allt en gång började. Den första långa pilgrimsleden startade ursprungligen i Oviedo. Idag känns Camino Primitivo märkligt nog orörd och otroligt vacker i all sin enkelhet. Här får du njuta av långa sträckor på landsbygden, där du då och då stöter på en liten by eller mindre stad. Totalt är Camino Primitivo en cirka 300 km lång vandringsled som sträcker sig mellan Villaviciosa och Melide.

Det här vandringspaketet tar dig längs den östra delen av leden fram till Lugo med sina världsarvslistade stadsmurar. Vandringen är utmanande men fridfull då det är betydligt färre vandrare som väljer Camino Primitivo för att ta sig mot Santiago de Compostela.

Oviedo – Lugo

Se pris och boka
Camino Primitivo 10 nätter Total sträcka 228 km Svårighetsgrad 4/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 10.955 :- 9 vandringsdagar
 • Oviedo och dess katedral
 • Vandring på fridfull landsbygd, genom små byar och längs skogsstigar
 • Avnjuta nyfångad och nylagad forell i Tineo
 • Lugo med bland annat stadsmurarna, katedralen, klostret
 • Arzúa som bjuder på utsökt ost och klostret La Magdalena
 • Santiago de Compostela

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Oviedo
Dag 2: Oviedo – Grado, 28 km. Transfer till Sama de Grado
Dag 3: Transfer till Grado. Grado – Salas, 23 km
Dag 4: Salas – Tineo, 22 km
Dag 5: Tineo – Pola de Allande, 31 km
Dag 6: Pola de Allande – La Mesa, 20 km.
Dag 7: La Mesa – Grandas de Salime, 18 km
Dag 8: Grandas de Salime – A Fonsagrada, 28 km
Dag 9: A Fonsagrada – O Cádavo, 26 km
Dag 10: O Cádavo – Lugo, 32 km
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 228 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Oviedo

Under dagen ankommer du till den gamla och vackra staden Oviedo. Ett tips är att besöka katedralen innan du lämnar staden. Oviedos katedral byggdes under åtta århundraden, vilket innebar att man blandade olika arkitektoniska stilar. Det gör katedralen mycket unik och otroligt vacker.

Dag 2 – Oviedo – Grado, transfer till Sama de Grado

Efter en god frukost börjar din vandring längs Camino Primitivo. Under de första kilometerna tar du dig ut ur stadskärnan och till den fridfulla landsbygden. Dagens vandring tar dig genom flackt landskap och snälla höjder. Du passerar genom Venta del Escamplero och fortsätter längs små asfalts- och grusvägar förbi Premoño och Peñaflor innan du kommer fram till Grado. Härifrån får du en privat taxitransfer till Sama de Grado och ditt boende för natten.

Utmanande, 28 km, + 460 meter, – 611 meter

Dag 3 – Transfer Sama de Grado – Grado, vandring till Salas

Du börjar dagen med en taxitransfer tillbaka till Grado för att fortsätta din vandring där du slutade igår. Det kan vara något svårt att hitta rätt väg ut ur Grado men du kan alltid fråga någon hjälpsam lokalbo. Väl på leden igen vandrar du ca 12 km fram till staden Cornellana. Där hittar du barer, restauranger, affärer, apotek och härbärgen. Du fortsätter ytterligare en dryg kilometer till Salas.

Medel, 23 km, + 673 meter, – 510 meter

Dag 4 – Salas – Tineo

Detta blir en dag med underbara vyer och vandring genom landsbygd, små byar och längs skogsstigar. Har det varit väldigt regnigt kan det dock bli lerigt och svårare att ta sig in till Tineo. Väl framme i Tineo kan du besöka några av de välbevarade, gamla byggnaderna. Bland annat Merás Chapel som byggdes 1613 och som fortfarande har kvar sina dubbeldörrar gjorda av ekträ. Kanske du på kvällen äter en god forell, Tineo är nämligen känt för att vara ett väldigt bra område för fiske av just forell.

Utmanande, 22 km, + 739 meter, – 318 meter

Dag 5 – Tineo – Pola de Allande

Idag har du en tuff dags vandring framför dig. Du tar dig ut ur Tineo och följer grusvägen som tar dig uppför berget. Väl uppe får du utsikt över Tineo bakom dig. Strax efter att du passerat Borres delar sig leden och du fortsätter till Pola de Allande. Drygt en kilometer efter Borres kommer du fram till La Mortera, en bar som erbjuder en lättare förtäring. Du fortsätter förbi Porciles och Alto de Lacadoirai det kuperade landskapet. Vägmarkeringen är väldigt bra på den här sträckan, vilket underlättar vandringen till Pola de Allande.

Krävande, 31 km, + 1054 meter, – 596 meter

Dag 6 – Pola de Allande – La Mesa

Det blir utmanande vandring ytterligare en dag. Från Pola de Allande har du en kraftig stigning framför dig och direkt därefter går det neråt igen. Du tar dig förbi Peñaseita och vandrar sedan uppför igen till toppen Puerto del Palo. Här återförenas de två leder som delade sig i Borres igår. Vandringen går nu neråt igen. Det kuperade landskapet bjuder på såväl mycket vandring upp som ner, så vandra i lugn takt och spara knän och leder.  Väl framme i Mesa har du möjlighet att vila och njuta av den lilla byns fridfullhet.

Medel, 20 km, + 318 meter, – 577 meter

Dag 7 – La Mesa, vandring till Grandas de Salime

Även denna dag är ganska ansträngande. Från La Mesa följer en 2,2 km uppförsbacke som efter Buspol övergår till en 5,8 km nedförsbacke. När du kommit hela vägen ner fortsätter du en bit förbi dammen innan du kommer fram till en restaurang i närheten av Embalse de Salime. När dammen byggdes, 1954, översvämmades byn Salime och nu kantas backen av dess övergivna byggnader. Ytterligare en stigning klaras av innan du kommer fram till Grandas de Salime och ditt boende för natten.

Utmanande, 18 km, + 797 meter, – 1160 meter

Dag 8 – Grandas de Salime – A Fonsagrada

Efter tre riktigt tuffa dagar kommer dagens vandring kännas mycket lättare, trots att det är en ganska lång sträcka du ska vandra. Under förmiddagen kommer du att få uppmuntrande panoramavyer och vackra omgivningar. Idag vandrar du dessutom in i regionen Galicien. Den sista sträckan är däremot mindre intressant. Du kommer att vandra längs stora vägar och här finns det inte många ställen att köpa något att äta eller dricka. Väl framme i A Fonsagrada kan du ta en tur till ”den heliga fontänen”.

Utmanande, 28 km, + 816 meter, – 449 meter

Dag 9 – A Fonsagrada – O Cádavo

Idag får du en bra variation av småvägar, stigar, branta sektioner och vandring igenom underbara små galiciska bergsbyar på landsbygden. Montouto är en riktig höjdpunkt idag, en gammal by som helt och hållet ska ha blivit karvad ur berget. Här finns också ett gammalt pilgrimssjukhus som grundades 1360 och hölls öppet fram till tidigt 1900-tal. Du kommer att stöta på några trevliga restauranger och små hak att stanna till vid, bland annat i Paradavella, A Lastra och Fontaneira. Du kommer slutligen fram till dagens slutmål, O Cádavo.

Utmanande, 26 km, + 751 meter, – 971 meter

Dag 10 – O Cádavo – Lugo

Dagens vandring blir mestadels nedför, med undantag från starten ut ur O Cádavo. Efter cirka 7 km kommer du fram till Vilabade. Här hittar du Santa Maríakyrkan, ett gotiskt mästerverk, och Casa Grande de Vilabade, en 1600-tals herrgård. Vidare vandrar du förbi byn Castroverde med sin vackra kyrka och fontän. Du följer små grusvägar och mindre stigar en bra bit innan du kommer fram till Santa María de Gondar, med sin fontän Fontiña de Valiñas. Du fortsätter du de sista kilometerna förbi Bascuas och A Viña till Lugo. I Lugo finns mycket att se så om du vill stanna en extra natt någonstans längs leden är Lugo ett bra val.

Krävande, 32 km, + 540 meter, – 820 meter

Dag 11 – Hemresa

Om du inte valt att stanna flera nätter i Lugo är det nu dags för hemresa eller vidare resa i Spanien.

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inkl frukost i Oviedo, Sama de Grado, Salas, Tineo, Pola de Allander (2 nätter), Grandas de Salime, A Fonsagrada, O Cádavo och Lugo
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kilo/väska
 • Transfer Grado – Sama de Grado – Grado
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien – Oviedo
 • Resan Lugo– Skandinavien
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Nio middagar (middag första kvällen i Oviedo ingår inte)
Kontakta oss för pris

Extranätter

Extranätter går att ordna utefter dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer,1-4 personer

Från 2 070: -/bil Lugo – Santiago de Compostelas flygplats, restid cirka 1 tim. 20 min.
Från 1 075: – /bil Oviedo flygplats – Oviedo centrum, restid ca 45 min

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet boenden i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden. Om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4 / 5
 • Vandringen är medel till krävande med i huvudsak utmanande vandringar. Två vandringsdagar är medel, fem är utmanande och två är krävande.
 • Leden ni följer är till största del väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Total sträcka att vandra är 228 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Oviedo är:
• Oviedo/Asturias flygplats (46 km)
• A Coruña flygplats (293 km)
• Bilbao flygplats (294 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Lugo är:
• A Coruña (100 km)
• Santiago de Compostela (104 km)
• Vigo (182 km)
• Madrid (516 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Du reser från Oviedo/Asturias flygplats till Oviedo centrum med flygbuss, restid cirka 45 minuter.

Mellan A Coruña och Oviedo finns bussförbindelse som tar cirka 5 timmar.

Från Bilbao flygplats reser du med flygbuss till busstationen och sedan vidare med buss till Oviedo, restid 4 – 6 timmar.

Buss-/tåganslutning hemresan

Flyger du från A Coruña tar du buss mellan Lugo och A Coruña centrum. Därifrån får du sedan ta antigen flygbuss eller taxi in till flygplatsen. Restid cirka 3 timmar.

Ska du till Santiago de Compostela flygplats tar du buss från Lugo till Santiago de Compostela centrum. Därifrån får du sedan ta en flygbuss till flygplatsen. Restid cirka 3 timmar.

Mellan Lugo och Vigo går det enstaka bussar. Från centrala Vigo till flygplatsen får du ta flygbuss eller taxi. Restid 5-6 timmar.

Flyger du från Madrid finns det direktbussar mellan Lugo och Madrid Barajas flygplats. Restid 6-8 timmar.

Väderkalender

Asturien
Asturiens klimat är liksom övriga nordvästra Spanien mer varierande än södra delen av landet. Somrarna är i allmänhet varma med hög luftfuktighet och oftast soliga. Vintrarna är relativt milda med både regn och sol, men det kan förekomma en del köldknäppar. Kylan finns framför allt i bergen där det finns snö mellan november och maj. Den årliga nederbörden uppgår till över 900 millimeter. Den är lägst vid kusten (Gijón, 971 mm) och ökar längre in i landet. Den högsta nederbörden finns i Picos de Europa (Amieva, 1800 mm).

Galicien
Vädret i Galicien är atlantiskt med mild temperatur hela året. Santiago de Compostela har i genomsnitt 100 dagar regn om året. Inlandet, speciellt de bergiga delarna i Ourense och Lugo har kallt och snö under vintermånaderna. På sommaren leder de varma temperaturerna i kombination med de tätbevuxna skogarna, till skogsbränder.

Väderkalender Oviedo


Väderkalender Santiago de Compostela


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led