A Guarda – Santiago de Compostela, 10 nätter

En historisk vandring längs kusten och genom den orörda landsbygden

Mellan Porto och Santiago de Compostela kan du antingen välja att vandra genom inlandet eller längs kusten. Det här vandringspaketet följer Camino Portugués da Costa, dvs kustvägen. De första dagarna får du njuta av en frisk vandring längs den vilda Atlantkusten. Vandringen startar i den spanska hamnstaden A Guarda vid floden Minho och gränsen mot Portugal. Leden tar dig norrut längs kusten och efter Vigo genom inlandet. Leden tar dig genom historiska städer som Baiona, Pontevedra och Padrón. Det finns många pilgrimsvägar till Santiago de Compostela, men det finns inte någon så själfull och betydelsefull som Den portugisiska vägen, intimt förknippad med Jakobs liv och död. Det var här Jakob startade sin predikan på den Iberiska halvön och det var även, enligt många, längs den sista delen av Den portugisiska vägen hans kropp gjorde sin sista resa från Padrón till Libredon, som sedan blev känt och älskat som Santiago de Compostela.

A Guarda – Santiago de Compostela, 10 nätter

Se pris och boka
A Guarda – Santiago de Compostela 8 vandringsdagar Total sträcka 163 km Svårighetsgrad 2,4/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 9.065 :-
 • Den vilda Atlantkusten med sina små fiskebyar och stränder
 • Medeltida städer som Baiona, Pontevedra och Padrón
 • Gröna Galicien med sina doftande eukalyptusskogar
 • Santiago de Compostela med sin katedral
 • Pilgrimsmässan
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till A Guarda
Dag 2: A Guarda – Oia, 15 km
Dag 3: Oia – Baiona, 18 km
Dag 4: Baiona – Vigo, 27 km
Dag 5: Vigo – Arcade, 23 km
Dag 6: Arcade – Pontevedra, 13 km
Dag 7: Pontevedra – Caldas de Reis, 22 km
Dag 8: Caldas de Reis – Padrón, 19 km
Dag 9: Padrón – Santiago de Compostela, 26 km
Dag 10: Santiago de Compostela
Dag 11: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 163 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart i november 2020. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till A Guarda

Du anländer till A Guarda, den lilla gemytliga staden som är belägen i Galicien vid gränsen mellan Portugal och Spanien. Här kan man exempelvis utforska hamnen, det livliga torget med dess klocktorn eller varför inte göra ett besök i Santa Maria kyrkan. Här bor du första natten på denna vandringsresa.

Dag 2 – A Guarda – Oia

Vandringen längs Atlantkusten bjuder dig idag på en ljuv vandring med en behaglig bris och ljudet från vågorna. Njut av denna ljuvliga kuststräcka som tar dig till fiskebyn Oia. Här du hittar det historiska klostret Santa Marta de Oia. Gillar du fisk och skaldjur, så passa på att beställa en smakfull portion av lokal grillad fisk, som bäst sköljs ned det med ett glas portugisiskt vin, Vinho Verde. Luta dig tillbaka och ta in utsikten över Atlanten.

Medel, 15 km, + 427 meter, – 447 meter

Dag 3 – Oia – Baiona

Du lämnar Oia bakom dig och fortsätter din vandring längs foten av höga klippor. Du når fyren i Cabo Silleiro, en fyr som fungerar som främsta navigationspunkt för båtar/fartyg som färdas längs Ria de Vigo. Leden lämnar havet och stiger sedan uppför till Baredo. Några få kilometer längre fram kommer du fram till Monte Real slott. Detta slott från 1300-talet är numera ett otroligt lyxigt hotell, Parador de Baiona. Vandringen fortsätter fram till Baiona. Här hittar du mindre, gemytliga restauranger, där en lokal tallrik med Pulpu (bläckfisk) är att varmt rekommendera.

Medel, 18 km, + 466 meter, – 462 meter

Dag 4 – Baiona – Vigo

Idag vandrar du jämsides med Ria de Vigo, som skyddas av de vackra Ciesöarnas skärgård. Här passerar leden några av landets absolut finaste stränder. Under dagen passerar du även den historiska fontänen i O Pombal innan du korsar två broar med romansk arkitektur. Från broarna ankommer du snart till marskmark i Foz del Rio Minor. Ett besök väl värt på denna delsträcka är templet Votivo do Mar i byn Nigran, strax innan du kommer fram till Vigo.

Utmanande, 27 km, + 626 meter, – 617 meter

Dag 5 – Vigo – Arcade

Den här dagen har du en tuffare vandring framför dig. Det går både rejält uppför och rejält nerför. Du lämnar Vigo bakom och går längs en flod, som tar dig till slottet i San Sebastian. Vägen leder sedan nedåt mot Barrio de O Berbes, ett område som är berömt för sina smakfulla restauranger. Här finns möjlighet att smaka de lokala ostronen innan du fortsätter din vandring mot Rendondela, där kustvägen möter Camino Portugués de la Central som du följer fram till Arcade.

Krävande, 23 km, + 977 meter, – 979 meter

Dag 6 – Arcade – Pontevedra

Idag blir vandringen lättare än gårdagen. Du lämnar fjorden Vigo och tar dig över Alto da Canicouva. Innan du når Pontevedra går du genom en skog med härlig skugga om solen är varm, och över ett slättlandskap längs stigar och byvägar. Pontevedra är regionens huvudstad med en härlig blandning av gammal och ny bebyggelse.

Lätt, 13 km, + 301 meter, – 280 meter

Dag 7 – Pontevedra – Caldas de Reis

En fin dags vandring, mestadels längs stigar genom grönskande skogar. Leden följer en dal och det är endast svaga lutningar upp och ner över San Mauro (135 möh). Det finns dock endast ett fåtal möjligheter att äta under den här etappen så en matsäck från Pontevedra rekommenderas. Framåt eftermiddagen når du Caldas de Reis som är en mindre stad vackert belägen vid floderna Umia och Bermaña.

Medel, 22 km, + 348 meter, – 442 meter

Dag 8 – Caldas de Reis – Padrón

Åter en fin dags vandring längs stigar och skogar med betesmarker och jordbruksbygd. Du har åter matsäck med dig eftersom det inte finns några matställen i direkt anslutning till leden. Du följer två dalar, först längs floden Bermaña och efter det att du tagit dig över berget Cortiña (160 möh) en bit längs floden Valga. Efter dalen Valga tar leden dig åter över en liten höjd för att sedan plana ut innan du tar dig över floden Ulla och vidare in i staden Padrón.

Medel, 19 km, + 498 meter, – 515 meter

Dag 9 – Padrón – Santiago de Compostela

Den sista sträckan in till slutmålet Santiago de Compostela är en variationsrik vandring, både på stigar och längs vägar. Leden går genom ljuvligt doftande eukalyptusskogar och ju närmare staden du kommer desto tätare blir bebyggelsen och trafiken. Du tar dig genom förorterna och slutligen in till den gamla delen av Santiago de Compostela och fram till ”Oficina del Peregrino” vid Katedralen. Här kontrolleras ditt pilgrimspass och du får ditt välförtjänta La Compostela.

Utmanande, 26 km, + 811 meter, – 566 meter

Dag 10 – Santiago de Compostela

Denna vilodag i Santiago de Compostela bjuder dig på ro och eftertanke. En viktig och oförglömlig upplevelse är att besöka Katedralen, där det var dag genomförs en pilgrimsmässa klockan 12.00.

Dag 11 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa eller vidare färd i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 10 nätter inklusive kontinental frukost i A Guarda, Oia, Baiona, Vigo, Arcade, Pontevedra, Caldas de Reis, Padrón och Santiago de Compostela (2 nätter)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kg/väska
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien och A Guarda
 • Resan Santiago de Compostela – Skandinavien
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Halvpension, tio 3-rätters middagar
Från 3 020: -/person

Extra nätter

Extranätter A Guarda
Från 730: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 230: -/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 705 : -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 115 : -/person och natt i enkelrum

Uppgradering till boende på Parador i Santiago de Compostela
Tillägg från 2 085 : -/person och natt i dubbelrum
Tillägg från 2 750 : -/person och natt i dubbelrum

Privat transfer, 1 – 4 personer

Från 2 145: -/bil Porto flygplats – A Guarda, restid cirka 35 min.
Från 490: -/bil Caminha – A Guarda, restid cirka 35 min.
Från 400:-/bil Vila Nova de Cerveira – A Guarda, restid cirka 20 min.

Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.
Från 890: -/bil Porto flygplats – Porto centrum, restid cirka 35 min.

Bussresa

Från 525:-/person bussresa Santiago de Compostela – Porto flygplats

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 15/10 2021

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide, dagliga turer under perioden 15/4 – 15/10 2021

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Camino Portugués. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,4 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. En dag är lätt, fyra dagar är medel, två dagar är utmanande och 1 dag är krävande.
 • Ledens underlag varierar mellan stigar, mindre byvägar och trafikerade vägar.
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 163 km fördelade på 8 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen A Guarda är:

 • Porto (110 km)
 • Vigo (140 km)
 • Santiago de Compostela (234 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:

 • Santiago de Compostela (12 km)
 • A Coruña (68 km)
 • Vigo (95 km)
 • Porto (234 km)
 • Madrid (614 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Till A Guarda kan du resa med tåg från Porto till Caminha och färja över floden Miño till A Guarda. Notera att färjorna inte går dagligen.

Ett annat alternativ är, som är  lite säkrare är att ta tåget till Vila Nova de Ceveira och vidare med taxi eller förboka transfer till A Guarda.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du:

 • ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.
 • resa med buss eller tåg från centrum till A Coruña busstation/tågstation, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
 • resa med buss eller tåg till Vigo, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
 • resa med buss till Porto flygplats, restid dryga 3 timmar.
 • kan du resa med tåg eller buss till Madrid, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led