Portugal

Upplev ljuva Portugals stora kontraster

En vandringsresa till Portugal är en resa med kontraster. Här finns Madeiras subtropiska vilda och blommande ö med lantliga avkrokar och storslående natur. På fastlandet, i söder, finns Rota Vincentina vandringsleden som bjuder på en häftig kustvandring eller på en mer lugn landsbygdsvandring. I norra Portugal domineras vandringslederna av Camino Portugués, pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Från Porto väljer vandraren mellan den traditionella centrala leden med gamla traditioner och en levande landsbygd eller pilgrimsleden som till stor del följer den vilda Atlantkusten. Vill du komma närmare kusten och göra en lättare vandring är Atlantic Coast Route ett bra val, det är en vandring för livsnjutare. För den vinintresserade är en vandring i Dourodalen mellan välskötta vingårdar och mjuka kullar ett minne för livet. Längst upp i nordöstra Portugal, på gränsen mot Spanien bjuder nationalparken Penda-Gerés på vandring genom skog mellan små lokala byar.

Portugal har många influenser från andra länder och kulturer, inte bara på grund av de många upptäcktsresande härifrån men även på grund av att landet flera gånger har varit blivit invaderat av andra folkslag. Under en resa dit bjuds du på vild natur, djurliv, sol, hav och historia. Lägg till en vänlig ortsbefolkning, en avslappnad inställning till livet och ett bra varierat kök, så får du en god grund för en lyckad semester. Dessutom börjar våren redan i januari och vintern, med våra mått mätt, är obefintlig. En vandringsresa till Portugal är därför perfekt under vårt vinterhalvår, i alla fall om du tänker dig att resa till södra Portugal eller till Madeira. Vill du vandra i Portugal under sommarmånaderna rekommenderar vi att du istället söker dig till norra Portugal där du kan vandra längs Camino Portugués eller i Dourodalen.

Att vandra längs Atlantkusten i norra Portugal är en oförglömlig upplevelse. Allra närmast kusten sträcker sig Atlantic Coast Route en led som tar dig nära den vilda kusten, genom pittoreska byar, längs långa stränder och genom gröna skogar. För den historieintresserade når du även flera städerna som erbjuder historiska byggnader och andra vackra monument. Leden är lättvandrad och följer bitvis träbelagda strandpromenader som är mycket speciellt.

Att vandra Camino Portugués da Central är lika mycket en själslig som kroppslig upplevelse. Leden startar i den medeltida staden Porto vid den portugisiska nordkusten och tar dig hela vägen till Santiago de Compostela. Den slingrar den sig genom en oförstörd landsbygd med berg, dalar och vinodlingar genom inlandet. Vid floden Minho lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon!  Här i Tui ska du inte missa katedralen Santa María de Tui. Att vandra hela vägen tar ca 12 dagar, men du kan såklart välja att göra en kortare vandring längs antingen den södra eller den norra delen.

Vill du uppleva såväl kustvandring som vandring genom en oförstörd landsbygd? Då ska du vandra Camino Portugués da Costa hela vägen från Porto till Santiago de Compostela. Leden startar i den medeltida staden Porto vid den portugisiska nordkusten. Härifrån slingrar den sig nära den vilda Atlantkusten till Santiago de Compostela i Spanien. Vill du vandra hela vägen behöver du ca 15 dagar på dig, men du kan så klart också välja att göra en kortare vandring. Vilken av vandringspaketen du än väljer kommer du inte att bli besviken på denna historiska vandringsled. Förutom den härliga vandringen kan du njuta av vackra havsvyer och pinfärsk fisk!

En vandring i området runt Dourodalen i norra Portugal bjuder på en svårslagen kombination, nämligen vackra vyer och goda viner. Dourodalen ligger i hjärtat av vinområdet Douro, vars landskap är så storslaget att det är världsarvsklassat. Vandringen går genom ett lapptäcke av vingårdar, olivlundar och små byar. Arbetet med att sköta vinstockarna och terrasserna pågår ständigt, vilket ger en god inblick i vinproduktionen. Du kommer ha möjlighet att besöka lokala vingårdar under din vandring i Dourodalen och den angränsande Pinhãodalen, där du också kan smaka de goda vinerna. Du bor på noggrant utvalda boende som bjuder dig på ett varmt välkomnande och härlig avkoppling efter sköna vandringsdagar. Vandringsresan avslutas i den fina staden Porto, även den finns med på UNESCOs världsarvslista.

För den som söker en varierande och fascinerande vandring är en vandringsresa till Madeira det perfekta alternativet. Landskapet är varierande med grönskande dalar, höga bergstoppar och terrasserade odlingar. Speciellt för Madeira är även levadorna, ett nätverk av bevattningskanaler som för det mesta har en liten stig vid sidan. Här finns även en stor artrikedom både vad gäller växter och fåglar. Vill du göra en vandringsresa till Madeira erbjuder vi flera paket att välja mellan. Vandringspaketet innehåller klassiska levadavandringar, vandring längs kuststigar med storslagen utsikt över Atlanten, inlandsvandring via Madeiras högsta berg samt vandring genom den grönskande regnskogen. Kombinera gärna vandringen med någon dag i Funchal och dess härliga stämning och brusande folkliv.

I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vincentina som går längs Alentejo- och Algarvekusten. Rota Vicentina består av två delar, the Fishermen’s Trail som följer kusten samt the Historical Way som främst går inåt landet. Den här delen av Portugal är fortfarande ganska orörd och således en stor naturupplevelse. Med över 300 soldagar per år, blir en vandringsresa längs Rota Vicentina ett självklart val för den som vill njuta av natur och hav under sin vandring. Vandringen går på stigar på klippor högt över havet, genom gamla fiskebyar, över öde vita stränder och genom korkeksskogar. På små skaldjursrestauranger kan du fylla på med energi för eftermiddagens eller nästa dags vandring. En vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma.

Översikt leder