Clonegal – Marlay Park, 9 nätter

Vandra hela Wicklow Way från söder till norr

Irland är verkligen en grön ö! Här är naturen alltid vackert färgglad vilket till viss del så klart har att göra med närheten till havet och att vädret växlar. En eller annan regnskur får du räkna med under din vandring längs Wicklow Way.  Detta vandringspaket ger dig möjlighet att vandra hela leden som går mellan Dublin och Clonegal. Den officiella starten är i Dublin, med vandring söder ut, men vi har valt att vända på turen. Detta för att du ska ha vinden i ryggen, det blåser oftast från sydväst, och ha möjlighet att avsluta i Dublin. Dagsetapperna är behagligt långa med lite lättare dagar i början och en mer kuperad terräng i slutet av vandringen.

En annan grön och vacker vandring, Hadrian’s Wall Path, hittar du här.

Clonegal – Marlay Park, 9 nätter

Se pris och boka
Clonegal – Marlay Park, Dublin 8 vandringsdagar Total sträcka 156 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa dagligen 1 apr-31 okt Från 11.825 :-
 • Irlands äldsta markerade vandringsled
 • Det lilla samhället Tinahely
 • Glendalough
 • Powerscourt - Irlands högsta vattenfall
 • Dublin

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Irland och resan till Bonclody
Dag 2: Vandring Clonegal –Shillelagh, 21 km
Dag 3: Vandring Shillelagh – Tinahely, 20 km
Dag 4: Vandring Tinahely – Moyne, 17 km.
Dag 5: Vandring Moyne – Glenmalure, 21 km
Dag 6: Vandring Glenmalure – Largh/Glendalough, 17 km
Dag 7: Vandring Largh/Glendalough – Roundwood, 12 km
Dag 8: Vandring Roundwood – Enniskerry, 18 km
Dag 9: Transfer Enniskerry – Crone Wood, vandring Crone wood – Marlay Park och Dublin, 22 km
Dag 10: Hemresa

Total sträcka att vandra: 127 km

Notera att sträckorna att vandra kan varierar beroende på var du bor utmed leden.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Irland och resa till Clonegal

Efter ankomst till Dublin tar du bussen till Bunclody.  Det är i Bunclody eller i dess omgivningar som du bor första natten. Om övernattningen är bokad en bit från busshållplatsen möter värdinnan dig för transfer till ditt boende.

Dag 2 – Clonegal – Shillelagh

Efter frukost får du en kort transfer till startplatsen i Clonegal, som ligger strax norr om Bunclody. Den första vandringsdagen följer du byvägar över grönskande kullar genom en levande jordbruksbygd. Den tar dig genom skogen Newry, över bergen Moilishe och Stookeen ner till den lilla byn Mungaculin. Vid Boley Bridge lämnar du leden och vandrar in till den gamla byn Shillelagh där du övernattar och njuter av det lilla samhället.

Medel, 21 km, + 490 meter, – 471 meter

Dag 3 – Shillelagh – Tinahely

Vandringen från Shillelagh norrut mot Tinahely följer åter fridfulla byvägar. På vägen passerar du bland annat St. Finians kyrka. St Finian var en helig man från grevskapet West-Meath vilken kristnade området. Din slutdestination Tinahely är en liten by vid floden Derry som totalförstördes under ett uppror 1798. Tinahely är idag återuppbyggt och det är ett underbart litet samhälle där du sover gott och blir väl omhändertagen.

Utmanande, 20 km, + 540 meter, – 651 meter

Dag 4 – Tinahely – Moyne/Kyle

Under vandringen vidare till Kyle lämnar du jordbruksbygden bakom dig. Du följer fridfulla skogsvägar och lugna små landsvägar och det blir glesare mellan gårdarna. Bergen blir högre och leden är lättvandrad. Glöm inte att vända dig om och betrakta det vackra landskapet du redan har vandrat genom. Vid ankomst till ditt boende kanske du har energi kvar och då finns möjlighet att ta en extra tur i omgivningen, kanske en tur upp på Ballycumber med strålande utsikt och mängder av får.

Medel, 17 km, + 524 meter, – 480 meter

Dag 5 – Moyne/Kyle – Glenmalure

Etappen är ganska lång men underbart vacker då du vandrar från öppna marker till skogar där leden slingrar sig fram till två ståtliga dalar; Owdalen och Glenmaluredalen. Owdalen ligger vid foten av Wicklows högsta berg, Lugnaquillia 925 möh. Glenmaluredalen är Irlands längsta U-dal, 16 km lång, och en gång i tiden bildad av en glaciär. Efter den här dagens vandring blir Glenmalure ett perfekt ställe för övernattning.

Utmanande, 21 km, + 700 meter, – 720 meter

Dag 6 – Glenmalure – Largh/Glendalough

Du vandrar uppför Glenmaluredalen och passerar Glenmalures vattenfall, som är en storslagen upplevelse. Leden följer längs sidan av berget Mullacor och vidare in till dalen Glendalough “Gleann Dá Locha” (dalen med två sjöar). Glendalough är känt för sin klosteranläggning från 800-talet som vilar i en dimhöljd dal. Här finns vackra skogstigar och två glittrande sjöar, Upper lake och Lower Lake. Natten spenderar du i Largh eller i Glendalough.

Utmanande, 17 km, + 566 meter, – 550 meter

Dag 7 – Largh/Glendalough – Roundwood

Idag blir det en kortare tur i storlagen natur upp för Glendaloughdalens norra kant som avslutas i Irlands högst belägna samhälle Roundwood, 260 möh. Har du energi över har du möjlighet att fortsätta din vandring upp på berget Scarr med sin mäktiga utsikt eller ta en tur på lägre höjd runt Roundwood Reservoar, vilken förser en del av Dublin med vatten. När du kommer till Baltynanima lämnar du leden och vandrar fram till Roundwood och ditt boende den här natten.

Lätt, 12 km, + 387 meter, – 302 meter

Dag 8 – Roundwood – Enniskerry

Du passerar sjöarna Dan och Tay som ligger i området där filmer som Brave Heart, King Arthur och Dancing at Lughnasa har spelats in. I området finns även familjen Guinness ursprungliga residens, som du ser från toppen av dalen. Du passerar över berget Djouce och längs Powerscourt med sitt vattenfall, Irlands högsta. Du fortsätter till Crone Wood. Här lämnar du leden och följer små byvägar fram till Enniskerry där ditt boende väntar.

Utmanande, 18 km, + 684 meter, – 743 meter

Dag 9 – Enniskerry – Crone Wood – Marlay Park

Efter frukost hämtas du och körs tillbaka till Crone wood för fortsatt vandring. Den sista vandringsdagen innebär fler uppför och nerförsbackar innan du når slutmålet Marlay Park. Du passerar Prince Williams Seat och får fler möjligheter att njut av den underbara utsikten över större delen av Dublin, Irländska sjön och bakåt mot Wicklowbergen.  Vandringen avslutas med en behaglig parkpromenad genom Marlay Park. När du kliver ut ur parken har du plötsligt stadens livligt trafikerade gator framför dina fötter. Härifrån tar du lokalbuss till ditt boende i centrala Dublin.

Utmanande, 22 km, + 570 meter, – 636 meter

Dag 10 – Hemresa

Efter frukost är det kanske dags för hemresa och du tar någon av bussarna ut till Dublins flygplats. Eller så tar du chansen att stanna några extra dagar i den blomstrande staden. Dublin bjuder dig på en perfekt blandning av den omskrivna irländska charmen och det moderna Europa.

Vad ingår

 • Boende 9 nätter inklusive frukost i Clonegal, Shillelagh, Tinahely, Moyne/Kyle, Glenmalure, Glendalough/Largh, Roundwood, Enniskerry och Dublin
 • Beskrivning över vandringen med karta och förteckning över boende, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Resplan med information om anslutningsresor
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice
 • GPX-filer över vandringen

Tillkommer

 • Anslutningsresa mellan Skandinavien och Dublin
 • Bussresan Dublin – Bunclody/Kildavin, samt Marlay Park – Dublin
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter i Dublin eller i annan ort längs vandringen.
Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 250:- per extra guidebok.

Boende

De flesta Bed & Breakfast längs Wicklow Way ligger vid sidan av leden och antalet bäddar är begränsat. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade Bed & Breakfast, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Vid fler än 6 personer är möjligheten att bo på samma Bed & Breakfast begränsad.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,5 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. En dag är lätt, två dagar är medel och fem dagar är utmanande.
 • Leden ni följer är till större delen väl markerad och väl underhållen.
 • Vandringen går längs stigar och mindre vägar. Några korta sträckor går längs lite mer trafikerade vägar.
 • Vandringen längs mindre väger sker till största del i den södra delen av leden där 63 % av sträckningen går längs mindre vägar.
 • Total sträcka att vandra är 127 km fördelade på 8 vandringsdagar.

 

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Bunclody/Clonegal är:

 • Dublins flygplats (125 km)

Närmaste flygplats till slutdestinationen Marlay Park/Dublin är:

 • Dublins flygplats (11 km)

Buss -/ tåganslutning

Bunclody når du med buss, antingen direkt från Dublin eller med byte i Enniscorthy. Startplatsen Clonegal ligger strax norr om Bunclody och ditt blir du skjutsad från din första övernattning i Bunclody.

Från slutdestinationen Dublin tar du dig bäst med buss till flygplatsen, men det är även möjligt att resa med taxi.

Väderkalender

Irland kallas ofta för den gröna ön, och det stämmer verkligen. Gröna dalar, höga berg, grönbruna hedar och torvmossar, och mörka spegelblanka sjöar hittar man överallt. Det regnar en hel del på ön, så regnkläder rekommenderas vilken årstid man än besöker landet på. Bästa tiden att besöka Irland är under sommarmånaderna, juni-september. Temperaturen i landet är ungefär som i Sverige. Vintrarna är milda och de högsta sommartemperaturerna finns i sydöstra delen av landet.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led