Irland

Utforska den smaragdgröna ön

Vandra på Irland – ”den gröna ön” – som verkligen gör skäl för smeknamnet. Irland svämmar över av smaragdgröna kullar som ackompanjeras av en dramatisk kustlinje och det blåa havet. Här och var ståtar gamla ruiner som gjorda för att utforskas. Den trevliga lokalbefolkningen får dig att känna dig hemma var du än kommer. Klimatet är milt och vädret kan ändras fort. På en vandringsresa till Irland kan du under samma eftermiddag uppleva flera olika årstider, vilket är typiskt för öar. Men det omväxlande vädret gör bara naturupplevelsen ännu häftigare.

Vi har valt ut  tre leder på Irland där vi har olika program. Den grönaste och äldsta leden, Wicklow Way, går genom ett grevskap söder om Dublin med smeknamnet ”Irlands trädgård”. På den sydvästra sidan av ön finns halvön Dingle med sin dramatiska kustlinje mot Atlanten. Golfströmmen gör klimatet behagligt. Längs Dingle Way finns det gott om fornminnen, vild natur och vidsträckta betesmarker. Western Way slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Oavsett vilken led du väljer kommer du alltid känna dig varmt välkommen till Irland.

Vandra i Connemara längs Western Way och ta chansen att upptäcka undangömda och avlägsna platser på Irland! Leden slingrar sig fram genom området Connemara som sägs vara ett av de vackraste landskap Irland har att erbjuda. Området domineras av berg, myrar och små sjöar. Det är mycket grönska i Connemara. Här  kantas leden ofta av björnbärssnår, järnek och Fuchsia, och i trädgårdarna blommar praktfulla hortensior. Leden tar dig förbi Lough Corribb, över Maumturk bergen och ned till vackra Lough Inagh. Vidare passerar du Killary fjord och Leenaun innan du når den historiska staden Westport där du kan reflektera över ditt vandringsäventyr på någon av stadens över 50 pubar!

Halvön Dingle blev 2006 utnämnd till ”världens vackraste plats” av National Geographic. Halvöns centrala delar domineras av bergen Slieve Mish. De runda bergen, som bildats av röd sandsten, syns över hela halvön. En vandringsresa till Dingle Way bjuder på en dramatisk kust kring halvön med vackra klippor och vita stränder som strävar ut i Atlanten. Här finns en mångfald av vilda blommor och grönskande betesmarker sveper ner från de ljungklädda bergen ovanför den vilda och robusta Atlantkusten. På halvön finns de mängder av lämningar. Dessa består allt från forntida stenhyddor till senare tiders kristna gravstenar och stora kors.

Grevskapet Wicklow, “Irlands trädgård”, lyser i alla nyanser av grönt. Genom denna underbara del av Irland, går Irlands äldsta markerade vandringsled, Wicklow Way. På en vandringsresa till Wicklow Way vandrar du, trots närheten till huvudstaden, genom oförstörda naturområden. Wicklow Way startar i Clonegal med sina böljande gröna kullar och jordbruksbygd för att sedan avslutas i grönskande Enniskerry och Marlay Park i södra delen av Dublin. Längs leden passerar du några Irlands mest välkända plaster; Glenmalure, Glendalough, sjön Dan och vattenfallet Powerscourt vid Enniskerry. Vandringen avslutas med Dublins livliga gator för dina fötter.

Översikt leder