Saundersfoot – Pembroke, södra delen

Behagligt långa vandringar längs den södra delen av Pembrokeshire Coast Path

Vandringen längs Pembrokeshire Coast Path är en härlig naturupplevelse kryddat med charmiga byar och havets brus. Hänförande vyer över land och hav, en och annan ruin och trevliga fiskebyar gör detta till en mycket populär vandringsled. Denna vandringsresa tar dig längs den södra delen från Saundersfoot till Pembroke. Dagsetapperna är behagligt långa, i huvudsak lätta vandringar. Du hinner gott och väl upptäcka de små byarna där du bor om nätterna. Kanske blir det några trevliga möten med de vänliga walesarna.

Sugen på att vandra hela Pembrokeshire Coast Path? Läs mer om den vandringsresan här.

Saundersfoot – Pembroke, södra delen

Se pris och boka
Pembrokeshire Coast Path 7 nätter Total sträcka 93 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 apr - 30 sep Från 13.850 :- 6 vandringsdagar
 • Skogar, höga klippor, små sandstränder och vikar
 • Skrinkle Haven
 • Freshwater East
 • Swanlake Bay
 • St Govan’s kapellet

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Saundersfoot
Dag 2: Transfer till Amroth och vandring till Tenby, 12 km
Dag 3: Tenby – Manorbier, 13 km
Dag 4: Manorbier – Bosherston, 15 km
Dag 5: Bosherston – Stacks rock – Merrion – Bosherston, 15 km
Dag 6: Transfer till Merrion, vandring Merrion – Angle, 20 km
Dag 7: Angle – Pembroke, 18 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 93 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Saundersfoot

Den officiella startplatsen för vandring längs Pembrokeshire Coast Path är Amroth, men eftersom det är dåligt med boende där bor du första natten i Saundersfoot. Saundersfoot är ett mysigt samhälle vid havet, hit reser du lämpligen med  tåg.

Dag 2 – Transfer till Amroth och vandring till  Tenby

Efter frukost får du transfer till start vandring i Amroth.Under din första vandringsdag går du igenom ett vackert och varierande landskap, med en blandning av skogar, höga klippor, små sandstränder och vikar. Du går igenom Wiseman’s Bridge och Saundersfoot, båda med möjligheter för en bit god mat.

Lätt, 12 km, + 385 meter, – 369 meter

Dag 3 – Tenby – Manorbier

Leden går ner till den vidsträckta stranden South Beach och leder dig till Giltar Point, ett militärt skjutfält. Från Penally följer du en allmän väg en liten bit och sedan längs med låga grästäckta bergstoppar innan du når Lydstep. Sista biten till Manorbier kommer att ge fantastiska vyer av både Skrinkle Haven, inlandsnatur och vacker kust.

Lätt, 13 km, + 319 meter, – 308 meter

Dag 4 – Manorbier – Bosherston

Dagens vandring tar dig igenom två vindpinade uddar som tillsammans bildar Swanlake Bay, en sandstrand med branta sluttningar och jordbruksmark. Det blir en något anstängande vandring denna dag men omgivningen gör det betydligt lättare att ta sig framåt. När du tagit dig fram till Freshwater East börjar ytterligare en spektakulär del av leden som ska ta dig fram till Bosherston.

Medel, 15 km, + 483 meter, – 490 meter

Dag 5 – Bosherston – Stacks rock – Bosherston

Denna del av leden tar dig igenom ytterligare ett skjutfält, Castlemartins. Är fältet öppet följer du jeep-spåren längs med de vertikala kalkstensklipporna. Flera intressanta platser finns längs leden. Ett av dem är St Govan’s kapellet, med sin extraordinära placering, gömt nedanför några branta stentrappor i en bergsklyfta. Här ligger det inklämt mellan två branta klippor, som verkar förhindra kapellet att falla ner i havet nedanför. Du avslutar dagen med vandring inåt land tillbaka till Bosherston.

Lätt, 15 km, + 107 meter, – 96 meter

Dag 6 – Transfer till  Merrion och vandring till Angle

En morgontransfer tar dig tillbaka till Merrion där du börjar dagens vandring. Idag får du gå igenom ett underbart landskap, men du måste arbeta för det. Vandringen blir något tuffare idag med många upp- och nedförsbackar längs med den södra delen av Angle-halvön. Kom ihåg att ta med dig gott om vatten och mat, då det inte finns några möjligheter att köpa mat förrän du kommer till West Angle, en knapp timme ifrån dagens slutmål.

Medel, 20 km, + 260 meter, – 289 meter

Dag 7 – Angle – Pembroke

Innan du lämnar Angle bör du ta en titt på den medeltida fästning som finns i byn. När du fortsätter din vandring följer du stigen genom en skog. När du ska runda viken så håll utkik efter storspovar och andra vadare. Längre fram passerar du Fort Popton och Pwllcrochankyrkan. Stanna gärna till och ta en titt på kyrkan. Du följer leden vidare, ibland på vägen och ibland utanför vägen, tills du kommer fram till staden Pembroke.

Medel, 18 km, + 372 meter, – 368 meter

Dag 8 – Hemresa

Det har blivit dags att ta dig vidare på nästa äventyr eller hemåt. Du tar dig smidigast med tåg ifrån Pembroke.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Saundersfoot, Tenby, Manorbier, Bosherston (2 nätter),  Angle och Pembroke
 • Transfer enligt program
 • Resplan inklusive förteckning över boendet och information om anslutningsresor
 • Praktisk information
 • Tillgång till app med digitala kartor och GPX-filer (engelska)
 • Guidebok, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 20 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Saundersfoot/Pembroke
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter före och efter vandringen samt i andra orter, kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

 

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till Pembrokeshire Coast Path är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, dvs på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

St David’s Cathedral festival

I månadsskiftet maj – juni är det alltid mycket bokat, dels på grund av helgdagar men också på grund av St David’s Cathedral festival 24 maj – 2 juni. Vi försöker gärna boka in er om ni vill vandra under dessa datum, men reserverar oss för att det kan bli svårt att hitta boende.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen varierar från lätt till medel. Tre dagar är lätta och tre dagar är medel.
 • Leden du följer är till större delen väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Total sträcka att vandra är 93 km fördelat på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Saundersfoot är:

 • Cardiff flygplats (140 km)
 • Bristol flygplats (207 km)
 • Manchester flygplats (303 km)
 • Birmingham flygplats (322 km)
 • Londons flygplatser (347 – 440 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Pembroke är:

 • Cardiff flygplats (159 km)
 • Bristol flygplats (226 km)
 • Manchester flygplats (323 km)
 • Birmingham flygplats (342 km)
 • Londons flygplatser (367 – 460 km)

Notera att oavsett vilken flygplats du flyger till är det lång resa till startplats och slutmål, du behöver god marginal. Restiden är mellan 5 och 8 timmar.

Buss-/ tåganslutning startplats

Från Cardiff flygplats tar du dig in med buss eller tåg till centrum. Från Cardiff finns det tågförbindelser till Saundersfoot, vissa går direkt och vissa med ett byte.

Från Bristols, Manchesters och Birminghams flygplatser kan du ta direktbussar till Cardiff, de går flera gånger om dagen. Från Cardiff får du sedan ta dig vidare till Saundersfoot enligt ovan.

Från Heathrow och Gatwick tar du buss till Reading station och från Stansted tar du tåg in till centrala London. Från centrala London åker du från Paddington station eller Reading station via Newport eller Cardiff, till Saundersfoot.

Buss-/ tåganslutning slutmål

Från Pembroke tar du dig smidigast med tåg till Swansea. För att sedan komma till Cardiff flygplats tar du tåget vidare till Cardiff central och till slut med tåg eller buss till flygplatsen.

Ska du till Bristol eller Manchester flygplats åker du tåg till Swansea och sedan finns det bussar till Bristol/Manchester flygplats.

Ska du till Birmingham flygplats fungerar det bäst att ta ett tåg vidare från Swansea till Birmingham, och sedan slutligen till flygplatsen.

Till Londons flygplatser fungerar det på ett liknande sätt. Från Swansea station tar du tåget till Reading eller Paddington station för att därifrån ta buss eller tåg till flygplatsen.

Väderkalender

Vädret i Wales är ganska typiskt för väder i Storbritannien. Havet och golfströmmen gör klimatet milt och ett väder som växlar snabbt. Kusten får inte lika mycket regn som en bit in i landet.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led