Pembroke – St Davids, centrala delen, 7 nätter

Vacker vandring längs Wales fina kust

Vandringen längs Pembrokeshire Coast Path är en härlig naturupplevelse kryddat med charmiga byar och havets brus. Hänförande vyer över land och hav, en och annan ruin och trevliga fiskebyar gör detta till en mycket populär vandringsled. Detta vandringspaket tar dig längs den centrala delen från Pembroke till St David’s. Under vandringen kommer du förbi Marloes Sands, en av Wales finaste stränder. I St David´s, även kallad Storbritanniens minsta stad, är ett besök i den pampiga katedralen ett måste.

Pembroke – St Davids, centrala delen, 7 nätter

Se pris och boka
Pembroke – St David´s 6 vandringsdagar Total sträcka 95 - 101 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa dagligen 1 apr - 10 okt Från 9.445 :-
 • Skogar, höga klippor, små sandstränder och vikar
 • Skrinkle Haven
 • Freshwater East
 • Swanlake Bay
 • St Govan’s kapellet
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Pembroke
Dag 2: Pembroke – Milford Haven, 20 km
Dag 3: Milford Haven – Dale, 15 km
Dag 4: Dale – Marloes, 13/19 km
Dag 5: Marloes – Broad Haven, 20 km
Dag 6: Broad Haven – Newgale, 11 km
Dag 7: Newgale – St David’s, 16 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 95/101 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Pembroke

Du kommer till startplatsen Pembrok under dagen. Pembroke har en egen tågstation vilket gör det lätt att ta sig hit.

Dag 2 – Pembroke – Milford Haven

Din första vandringsdag startar med att du tar dig uppför en kulle strax utanför Pembroke och vidare ner på andra sidan till Pembrokes hamndocka. När du går in mot Neyland följer du en gammal järnväg förbi småbåtshamnen runt Neyland tills vägen börjar gå inåt land. Du tar dig vidare västerut mot och förbi Castle Pill. Leden tar dig vidare till Milford Haven med utsikt över småbåtshamnen.

Medel, 20 km, + 327 meter, – 335 meter

Dag 3 – Milford Haven – Dale

Idag är det viktigt att du planerat din vandring i förväg, då kan du ta dig över Sandy Haven Pill och mynningen vid The Gann när tidsvattnet är lågt. Skulle högvatten råda finns det alternativa vägar runt dessa båda bukter. Dessa alternativa vägar adderar totalt 10 km till din vandring. Information om tidvattnet hittar du i ditt program. Längs vägen ser du backar fyllda av ärttörne, hagtorn och ormbuskar.

Lätt, 15 km, + 268 meter, – 273 meter

Dag 4 – Dale – Marloes

Dalehalvön bjuder på spännande vandring. På halvöns östra sida är en blandning av mjuka klippor, små skogsklädda dalar och vackra vikar medans halvöns vindslagna västra sida består av höga, robusta klippor. Du kommer till Marloes Sands, en av Pembrokeshires finaste stränder. Öarna Gateholm, Grassholm och Skomer kan du kanske skymta i väst. Du promenerar ytterligare en bit för att sedan ta dig inåt landet och in till byn Marloes.

Medel, 13 km/19 km, + 518 meter, – 471 meter

Dag 5 – Marloes – Broad Haven

Du följer kusten bort till Mill Haven, en lätt start på dagen. Efter Mill Haven börjar det dock bli tuffare. Klipporna blir allt högre och stigen slingrar sig upp och ner. Strax efter mäktiga Borough Head, med sina 75 meter höga stup ner mot havet, kommer du fram till en härlig ek-, bok- och tallskog som följer de branta klippstupen. En bit ner för kullen ligger den lilla byn Little Haven, och vidare uppför nästa kulle hittar du den lite större byn Broad Haven.

Medel, 20 km, + 349 meter, – 390 meter

Dag 6 – Broad Haven – Newgale

Efter gårdagens något tuffa vandring blir dagens start en mjuk uppvärmning med låga kullar och kilometerlånga stränder. Det blir en kort dags vandring med några upp- och nerförsbackar, sandstränder perfekta för en stunds vila och vackra grästäckta sanddyner längs leden.

Lätt, 11 km, + 258 meter, – 250 meter

Dag 7 – Newgale – St David’s

Den här dagens vandring startar med en ganska tuff terräng norr om Newgale, men efter Solva börjar det bli lättare. Klipporna blir lägre och lägre, men omgivningen är fortfarande lika vacker. Du kommer fram till St David’s, också kallat för Englands minsta stad. Ett besök i St David’s-katedralen ses som ett måste.

Medel, 16 km, + 509 meter, – 469 meter

Dag 8 – Hemresa

Du har nu kommit fram till dagen för hemresa till Skandinavien, eller kanske vidare färd i Storbritannien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Pembroke, Milford Haven, Dale, Marloes, Broad Haven, Newgale och St David’s
 • Resplan inklusive förteckning över boendet och information om anslutningsresor
 • Praktisk information
 • Karta, en uppsättning per rum
 • Guidebok, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Bagage transport mellan övernattningarna, max 20 kilo/person
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Pembroke/St David’s
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Pembroke/St David’s, från 815:- /person i dubbelrum

Pembroke/St David’s, från 1220:- /person i dubbelrum

Extra nätter i andra orter, kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till Pembrokeshire Coast Path är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, dvs på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

St David’s Cathedral festival

I månadsskiftet maj – juni är det alltid mycket bokat, dels på grund av helgdagar men också på grund av St David’s Cathedral festival 24 maj – 2 juni. Vi försöker gärna boka in er om ni vill vandra under dessa datum, men reserverar oss för att det kan bli svårt att hitta boende.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 / 5
 • Två dagar är lätta och fyra dagar är medel.
 • Leden du följer är till större delen väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Total sträcka att vandra är 95 – 101 km fördelat på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Pembroke är:

 • Cardiff flygplats (159 km)
 • Bristol flygplats (226 km)
 • Manchester flygplats (323 km)
 • Birmingham flygplats (342 km)
 • Londons flygplatser (367 – 460 km)

Närmaste flygplats till slutmålet St David’s är:

 • Cardiff flygplats (180 km)
 • Bristol flygplats (248 km)
 • Manchester flygplats (325 km)
 • Birmingham flygplats (366 km)
 • Londons flygplats (390 – 484 km)

Notera att oavsett vilken flygplats du flyger till är det lång resa till startplats och slutmål, du behöver god marginal. Restiden är mellan 5 och 8 timmar.

Buss-/ tåganslutning startplats

Från Cardiff flygplats tar du dig in med buss eller tåg till centrum, och sedan går det direkttåg till Swansea. Vidare går det sedan tåg från Swansea till Pembroke.

Från Bristols och Manchesters flygplatser kan du ta buss till Swansea, det går flera gånger om dagen. Du tar dig sedan vidare med tåg från Swansea till Pembroke.

Från Birmingham kan du ta tåg till Swansea med byte bland annat i Cardiff. Vidare från Swansea går det tåg till Pembroke.

Från Heathrow och Gatwick tar du buss till Reading station och från Stansted tar du tåg in till centrala London. Från centrala London åker du från Paddington station eller Reading station till Swansea, och sedan vidare med tåg till Pembroke.

Buss-/ tåganslutning slutmål

För att ta dig ifrån St David’s åker du med buss till Haverfordwest. Härifrån kan du ta tåg till Cardiff centralstation och sedan vidare med buss eller tåg till Cardiff flygplats.

Ska du till Bristol, Manchester eller Birminghams flygplats åker du buss från St David’s till Haverfordwest, tåg till Cardiff centralstation och sedan direktbussen till Bristol/Manchester/Birmingham flygplats.

Till Londons flygplatser fungerar det på ett liknande sätt. Från Cardiff station tar du tåget till Reading eller Paddington station för att därifrån ta buss eller tåg till flygplatsen.

Väderkalender

Vädret i Wales är ganska typiskt för väder i Storbritannien. Havet och golfströmmen gör klimatet milt och ett väder som växlar snabbt. Kusten får inte lika mycket regn som en bit in i landet.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led