Rügen

En variationsrik kustvandring på Rügen

Rügen är Tysklands största ö och här finns även en av Tysklands mest populära badorter. Naturen bjuder dig på kustnära vandring där du passerar kritvita kalkklippor.

Mer info

Rügen, Stralsund – Stralsund

6 vandringsdagar
Pris från 9.515 :-

Södra Östersjön

Här vid södra Östersjön är stränderna milslånga i kombination med storslagna byggnader med mycket snickarglädje. Vårt vandringspaket tar dig från den nybildade Landkreis Vorpommern-Rügens huvudort Stralsund via ön Hiddensee till halvön Wittow. Här får du uppleva Kap Arkona med oförglömliga vyer över Östersjön. Vandringen tar dig vidare genom Nationalparken Jasmund med sin prunkande skog och kritvita klippor till Sassnitz. Efter Sassnitz kommer du till Binz och det välkända jaktslottet Granitz. Du bor i välkända Binz eller Sellin som är utgångspunkten för vandringen till Rügens östliga punkt. Vandringen avslutas  med vandring till Putbus och tågresa tillbaka till Stralsund.

Rügen

Rügen är Tysklands största ö med en yta av 926 km², att jämföra med Öland vars yta är 1 342 km². Rügen har cirka 70 000 innevånare vilka till största del är bosatta i städer eller samhällen som tex Sassnitz, Bergen, Putbus och Garz, samt även badorterna Binz och Sellin. Ön är ansluten med en bro över till Stralsund.

Bergen

Bergen är Rügens största stad med cirka 15 000 innevånare. Du passerar visserligen bara staden när du reser med tåg på väg till Stralsund, men den kan vara bra att känna till.

Sassnitz

Hamnstaden Sassnitz har cirka 10 000 innevånare och många känner till staden där den gamla Sassnitzexpressen passerade på rutten Malmö – Berlin. Hamnen var fram till 1986 belägen inne i staden, men flyttades till den nya hamnen Mukran som ligger cirka 5 km söder om Sassnitz.

Putbus

En lite mindre stad dit du kommer sista vandringsdagen. Den lilla staden har cirka 5 000 innevånare och kallas både för den vita staden och rosornas stad eftersom de flesta byggnaderna har rosor framför fasaden.

Binz

Binz är Rügens mest kända badort med cirka 5 100 innevånare. Från slutet av 1800 talet kom de första badgästerna till orten och man insåg ganska snart vikten av att hotell, restaurangerna och kommunikationer. Idag finns flera fina stora byggnader med mycket snickarglädje.

Recensioner

Rügen

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Tyskland - Rügen, juni 2022

Allt fungerade oklanderligt med bagagetransporter, transfer och alla boenden var trivsamma och bra. Tyska frukostar är stabila och lika bra på alla boenden. Jag saknade kylskåp och vattenkokare.

Rügenboken som jag fick av Vandras kollegor på plats, Mecklenburger Radtour, var en guldgruva. Väldigt fina vandringar. Det blev väldigt varmt så jag krympte vandringsetapperna de sista dagarna.

Hälsningar Gunnar Kraft