Königsee till Chiemsee PLUS

Vandra i Chiemgaueralperna och övernatta på extra fina boenden

Vandringen från Königsee till Chiemsee går i de mjukt formade Chiemgaueralperna.  Några av höjdpunkterna under veckan är nationalparken Berchtesgaden, orten Reit im Winkl och sjön Chiemsee. Du har även möjlighet att besöka Fellhornplattån där alprosen trivs och frodas. Vandringen går på såväl lägre som högre höjd och i några fall tar du kabinbanan till hjälp vid upp- och nedstigning. Det gäller att använda krafterna rätt så att hela veckans vandring blir njutbar!

Uppgraderat boende

Under den här vandringen bor du på särskilt utvalda hotell och gasthof av högre standard. Boendena har en välrenommerad restaurang där du kan njuta av lokala och regionala specialiteter samt ofta pool/SPA.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende och varierar mellan € 5,00 – 15,00 / hund och natt.

Nyfiken på andra vandringar i gränslandet mellan Tyskland och Österrike där du också kan ta med din hund? Kika på vandringen Runt Zugspitze!

Königsee till Chiemsee PLUS

Se pris och boka
Königsee till Chiemsee 7 nätter Total sträcka 79 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa tors, lör, sön 23 maj 29 sep Från 15.640 :- 5 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Uppgraderat boende, ofta med pool/SPA
 • Nationalparken Berchtesgaden
 • Vackra leder med många hänförande vyer
 • Glittrande sjöar och forsar i djupa raviner
 • Hochplatte och Kampenwand
 • Taubensee och Chiemsee

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Berchtesgaden/Königsee
Dag 2: Transfer till Ramsau, vandring till Weißbach/Saalachdalen, 19 km. Lokalbuss till Saalfelden.
Dag 3: Lokalbuss till Saalachdalen, vandring till Lofer, 14 km, buss tillbaka till Saalfelden.
Dag 4: Lokalbuss till Lofer, kabinbana till Loderbichl, vandring till Winklmoosalm, 16 km. Lokaltrafik till Reit im Winkl.
Dag 5: Vilodag alternativt vandring i området runt Reit im Winkl
Dag 6: Reit im Winkl – Unterwössen 16 km
Dag 7: Buss Unterwössen – Marquartstein, vandring till Aschau, 14 km. Lokaltåg till Prien am Chiemsee.
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 79 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Berchtesgaden/Königsee

Till Berchtesgaden tar du dig lätt med tåg.  Schönau är en liten stad och kurort som ligger vid floden Wiese i Schwarzwald 5 km norr om Königsee. Vill du se Königsee tar du lokalbussen dit. Bussresan är kort, endast ca 15 min.

Dag 2 – Transfer Berchtesgaden – Ramsau, vandring till Weißbach. Buss till Saalfelden.

Dagen börjar med en transfer till Ramsau där din vandringstur startar. Längs den forsande Mühlbach går du mot sjön Hintersee och vidare in i nationalparken Berchtesgaden. Du kommer se många imponerande miljöer längs vägen, t.ex. Reiteralptopparna och de mäktiga Hochkaltererbergen. Leden fortsätter över vackra alpängar, där boskapen betar, mot Hirschbichl där du passerar gränsen till Österrike. Vidare går du genom ravinen Seisenbergklamm med sin brusande fors. Dagen slutar i Saalachdalen,Weißbach. Härifrån tar du lokalbussen till Saalfelden.

Medel, 19 km, +500 meter, – 500 meter

Dag 3 – Buss till Weißbach. Vandring till Lofer, buss till Saalfelden

Dagen börjar med en kort busstur till Weißbach. Du vandrar i Saalachdalen till Lamprechtgrottan. Grottan är en av Europas största och breder ut sig 51 km in i berget. Vill du besöka grottan kan du göra det innan du fortsätter till St Martin och pilgrimskyrkan ”Maria Kirchental”. Besök gärna kyrkan som ligger i en idyllisk sidodal som kantas av Loferer Steinberges bergsväggar innan du vandrar till Lofer. Lofer ligger i en dal omringad av mäktiga bergkedjor. Härifrån tar du bussen till ditt boende i Saalfelden.

Lätt, 14 km, + 310 meter, – 360 meter

Dag 4 – Saalfelden – Lofer – Reit im Winkl

Du reser med buss tillbaka till Lofer varifrån du tar linbanan upp på högre höjd innan du börjar vandringen. Kabinbanan tar dig upp till Loferer Alm och härifrån följer du höghöjdsleden till Steinplattemassivet. Leden går över alpängar och genom härliga skogar. Winklmoos Alm är en idealisk plats att stanna för en uppfriskande öl och en ”Brotzeit”. Härifrån tar du bussen till Reit im Winkl där du stannar för natten. Du är nu tillbaka i Tyskland efter att ha spenderat två nätter i Österrike.

Medel, 16 km, + 700 meter, – 600 meter

Dag 5 – Vilodag i Reit im Winkl

Njut av en vilodag i den välrenommerade semesterorten Reit im Winkl. Känner du att du vill ge dig av på en vandring kanske en tur genom reavinen Klausenbachklamm lockar. Annars kan du bara njuta av en lugn dag, strosa runt i den lilla staden och kanske besöka snapsmuseet.

Dag 6 – Reit im Winkl – Unterwössen/Marquartstein

En fantastik vandring över betesmarker och alpängar väntar dig idag. Mitt uppe i bergen kommer du till Chiemsees öga, vilket är det poetiska namnet på sjön Taubensee. Det är lätt att förstå varför sjön kallas så när man ser den ligga inbäddad i en sänka på Rauhe Nadel, på 1138meters höjd. Dagen avslutas med vandring neråt till Achental och Unterwössen.

Utmanande, 16 km, + 690 meter, – 830 meter

Dag 7 – Lokalbuss Unterwössen – Marquartstein, vandring till Aschau, kort tågresa till Prien am Chiemsee

Du tar bussen från Unterwössen till Marquartstein. Efter en kortare vandring genom Marquartstein tar du dig uppför berget med hjälp av sittliften. Väl uppe på platån fortsätter det uppför ytterligare en bit upp till de alpina betesmarkerna på Hochplatte och därifrån vidare till Kampenwand. Från Kampenwand har du utsökt utsikt över sjön Chiemsee. Leden går längs bergssidan från hytta till hytta nedanför toppen av Kampenwand. En bekväm nedstigning väntar dig med hjälp av kabinbanan till Aschau.

Utmanande, 14 km, + 720 meter, – 200 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för avfärd hem eller mot nya äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Berchtesgaden, Saalfelden (2 nätter), Reit im Winkl (2 nätter), Unterwössen, Prien am Chiemsee
 • Övernattningar sker på särskilt utvalda hotell eller Gasthof med välrenommerad restaurant och ofta pool/SPA.
 • Ledbeskrivning (på engelska), en per rum
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning, kartor och information rörande vandringen
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Transfer dag 2 Berchtesgaden – Ramsau
 • Biljett kabinbanan från Lofer upp mot Loferer Alm.
 • Biljett sittlift Hochplattenbahn, upp från Marquartstein
 • Biljett ner från Kampenwand med kabinbanan Kampenwandbahn
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Österrike/Tyskland
 • Resan till Berchtesgaden och från Prien am Chiemsee
 • Luncher och middagar
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Resor med lokalbuss, t.ex. från Winklmoos Alm till Reit im Winkl, ca € 10,00 / person
 • Tågbiljett från Achau till Prien med omkringliggande område, ca € 3,00/person
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

 

Tillval

Extra nätter

Extranätter Berchtesgaden/Chiemsee
För pris på extranätter, kontakta oss på Vandra.

Halvpension

Om du väljer halvpension ingår 6 stycken 3-rättersmiddagar (middag ingår inte i Prien am Chiemsee). Det kan förekomma flera rätter som då också ingår.
Halvpension, från 3 450:-/person

Hund

Din hund är välkommen att följa med på denna vandringsresa. När du bokar resan anger du ras och hundens storlek. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Kostnaden per natt varierar mellan € 5,00 – 15,00 /hund och natt.

Transfer

Returtransfer från Chiemsee till Berchtesgaden kan beställas, gäller dock endast lördag och söndag. Hund kan tas med men förfrågan måste ske i förväg.
Pris från 1 545 kr/person, minst två personer.
Pris medföljande hund, 350:-/hund

Välj bort utskriven ledbeskrivning och få prisavdrag

Du kan göra ett bra val för miljön och välja bort den printade ledbeskrivningen. Ledbeskrivningen, kartor och övrig information finns i navigeringsappen som du får tillgång till. Prisavdrag 300 kr per bokat rum.

Boende

Du bor på särskilt utvalda boenden med en högre standard än i vårt baspaket som har en välrenommerad restaurang och oftast pool/SPA. Samtliga rum har sängkläder och handduk samt dusch och toalett på rummet.

Boende enligt nedan:
Berchtesgaden: Hotel Edelweiss 4****S www.edelweiss-berchtesgaden.com
Saalfelden: Hotel & SPA Ritzenhof 4****S www.ritzenhof.at
Reit im Winkl: Hotel Unterwirt4***S www.unterwirt.de
Unterwössen: Achentaler Vitalhotel**** www.achentaler-vitalhotel.de
Prien am Chiemsee: Garden-Hotel Reinhart**** www.reinhart-hotels.de

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Det är relativt ovanligt med trippelrum med tre separata ordinarie sängar på boendena längs leden. Trippelrum kan därför innebära att en extrasäng sätts in i ett dubbelrum, dvs den tredje sängen kan var av enklare slag. Om det inte finns trippelrum tillgängliga bokar vi in er i ett dubbelrum och ett enkelrum. Ett tillägg tillkommer då för enkelrummet.

Lokala skatter

Notera att en turistskatt ska betalas i flera regioner och kommuner i södra Tyskland. Skatten betalas i samband med övernattning och betalas direkt på plats. Skatten kan inte tas ut på annat vis.
Skatten är € 1,00 – 3,00 per person och natt.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • En vandringsdag klassificeras som lätta, två som medel och två som utmanande.
 • Leden varierar från bergsterräng, grusvägar i kuperat landskap och vandring längs stigar vid sjö och i skog.
 • Underlaget kan vara löst och ojämnt, med stenar och rötter på stigarna. Stavar rekommenderas, framför allt på de dagar som klassificeras som utmanande.
 • Leden ni följer är i huvudsak markerad, men det kan förekomma sträckor där ledmarkeringen är borta. Det finns detaljerad ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 79 km fördelad på 5 vandringsdagar. En dag är vilodag alternativt finns möjlighet till vandring i området runt Reit im Winkl.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Schönau am Königsee är:

 • Salzburg (28 km)
 • München (196 km)

Tågresan från München till Berchtesgaden tar 3,5 – 4 timmar. Anländer du med flyg till Salzburg tar du en buss från centrala Salzburg till Berchtesgaden. Bussresan tar ca 1 timme.

Närmaste flygplatser till slutmålet Prien am Chiemsee är:

 • Salzburg (59 km)
 • München (127 km)

Återresan till München eller till Salzburg tar ca 2 timmar.

Tåg- / bussanslutning

Tågstationen i Berchtesgaden ligger centralt (startort).

Tågstationen i Prien am Chiemsee (slutort) ligger mitt i staden.

Egen bil

Om du anländer med egen bil till startplatsen finns allmän parkeringplats i närheten av hotellet. Kostnad ca  € 40,00 – € 80,00 per vecka.

OBS! Om du ska köra på motorväg i Österrike måste du ha en Vignett (vägavgift) som du köper vi gränsen eller på internet innan du kör in i Österrike.

För att hämta upp bilen inför återresan kan en transfer tillbaka från Prien am Chiemsee bokas, se Tillval.

Väderkalender

Chiemgaueralperna ligger i den kontinentala klimatzonen, vilket innebär att det finns en distinkt skillnad i väder mellan de olika årstiderna. Vanligtvis är somrarna varma och vintrarna kalla. Pga. av läget vid foten av alperna kan du räkna med regndagar även under sommaren. Väder och temperatur kan också skifta beroende på vilken höjd du befinner dig på.

Tabellerna nedan visar Salzburgs väder. I Salzburg är sommaren (juni – augusti) ungefär som den svenska med allt från 12-25 °, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt -1 – -4 °C. Det kan dock bli betydligt varmare än angiven temperatur, särskilt nere i dalarna, medan du får räkna med att det kan vara svalare högre upp på berget.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led