Bernried am Starnberger See – Füssen, 7 nätter

En vacker och behaglig vandring i kulturens och historiens tecken

Kung Ludwigs väg startar vid idylliska Starnbergsjön och går i ett kuperat alplandskap söderut till Allgäuregionen. Det är en behaglig vandring genom ett lätt kuperat landskap, över ängar och genom skogar, som tar dig förbi fler historiskt och kulturellt intressanta platser och byggnader. Under vandringen kommer du förbi lugna byar med kloster och kyrkor med vackra freskomålningar. Leden går längs sjöar och över hedar med hänförande vyer över Ammergaueralperna. Den stolta bryggeritraditionen ger goda möjligheter till att släcka törsten längs vägen och att njuta av den bayerska gästfriheten.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende och varierar mellan € 5,00 – 15,00 / hund och natt.

Barnrabatt

På det här paketet får barn upp till 15 år rabatt. Kontakta oss för mer information.

Bernried am Starnberger See – Füssen, 7 nätter

Se pris och boka
Bernried – Füssen 6 vandringsdagar Total sträcka 103-107 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa fre - mån 9 apr - 8 okt Från 7.675 :-
 • Vackra gröna kullar och klarblåa sjöar
 • Kloster, gemytliga ölserveringar och charmiga byar
 • Underbara vyer över alperna
 • Ammerravinen
 • Kung Ludwig II´s slott
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Bernried am Starnberger See
Dag 2: Vandring Bernried – Andechs kloster, 21 km. Buss Andechs kloster – Herrsching. Färja Herrsching – Dießen am Ammersee.
Dag 3: Vandring Dießen – Wessobrunn, 13 km
Dag 4: Vandring Wessobrunn – Peiting, 21 km
Dag 5: Vandring Peiting – Wildsteig, 14 km
Dag 6: Vandring Wildsteig – Buching, 19 km
Dag 7: Vandring Buching – Füssen, 15/19 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 103 – 107 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Bernried am Starnberger See

Du anländer till Bernried lämpligast med tåg från München. Starnbergersjön är Tysklands femte största och populär bland seglare.  Den ligger i nordsydlig riktning och är ca 20 km lång.

Dag 2 – Bernried – Dießen/Ammersjön

Vandring tar dig genom naturreservaten som gränsar till Starnbergersjön. Du går förbi Ilkagrottan och vidare till Deixlfurtersjön. I de Bayerska orterna längs vägen finns inbjudande ölserveringar. Du kommer fram till Andechsklostret som har ett eget bryggeri. Efter en kort busstur till Herrsching väntar dig en mysig båttur över Ammersjön till Dießen där du stannar för natten.

Medel, 21 km, + 250 meter, – 150 meter

Dag 3 – Dießen/Ammersjön – Wessobrunn

Från Dießen tar leden dig över vackra ängar, förbi slottskapellet, den natursköna utposten Schatzberg och vidare in i den fridfulla Stillerskogen. En kuperad vandring över vackra kullar bjuder härliga vyer över Wessobrunn. Wessobrunn är känt för den ”Grå Hertigen”, ett historiskt klocktorn från 1100-talet och landmärket Tassolinde, en enorm lind. Stammen har ett omfång på 14 meter och kronan mäter 27 meter i diameter! I fjärran ser kan du se en glimt av toppen på Zugspitze.

Lätt, 13 km, + 250 meter, – 100 meter

Dag 4 – Wessobrunn – Peiting

Dagens vandring går i lågalpin terräng och bjuder på mycket av det som är typiskt för Bayern, stillsamma små byar och avsides belägna hedområden. Var beredd på en brant uppstigning på Hohen Peissenberg, en magnifik plats med den äldsta väderstationen i alperna. Du kommer se andlöst vackra vyer över alperna från Großvenediger hela vägen till Allgäuregionen. På nervägen går turen först längs en brantare skogsstig och sedan planar det ut och du fortsätter hela vägen till Peiting.

Medel, 21 km, + 450 meter, – 400 meter

Dag 5 – Peiting – Wildsteig

Den här dagen kommer att bjuda på hänförande och kanske lite kittlande upplevelse när du går genom och över Ammerravinen. Små broar och spänger leder dig genom ravinen de åtta kilometrarna till Rottenbuch. Om du känner en oro för höjder kan du som alternativ till att vandra genom ravinen, ta en buss från Peiting till Rottenbuch. I Rottenbuch finns ett tidigare Augustinskt kloster med vacker ornamentering. Från ravinens slut fortsätter du på lättvandrade stigar över ängar och genom skogar till Wildsteig.

Lätt, 14 km, + 250 meter, – 110 meter

Dag 6 – Wildsteig – Buching

Från Wildsteig tar leden dig genom idylliska hedmarker till pilgrimskyrkan ”Kirche in der Wies” som finns med på UNESCOs världsarvslista. Vandringen går lätt på väl underhållna stigar och vägar i mjukt kuperad terräng genom skogar och över ängar med vacker blomprakt. Vida vyer över Allgäuregionen och sjön Forggensee följer dig längs vägen till Buching.

Lätt, 19 km, + 150 meter, – 200 meter

Dag 7 – Buching – Füssen

Sista dagens vandring går genom naturreservaten längs och förbi sjön Hegratsried. Därefter väljer du om du vill fortsätta leden längs sjön Forggensee direkt till Füssen eller om du vill gå upp till de vackra slotten Neuschwanstein och Hohenschwangau. Efter slottsbesöken fortsätter du över Kalvarienberg till den historiska staden Füssen.

Medel, 15 km / 19 km, + 300 meter, – 310 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för avfärd hem eller mot nya äventyr.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Bernried am Starnberger See, Dießen am Ammersee, Wessobrunn, Peiting, Wildsteig, Buching, Füssen
 • Övernattningar sker på små hotell eller Gasthof. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Välkomstmöte
 • Ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Färja Herrsching – Dießen
 • GPS-filer över vandringen finns att få
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Tyskland
 • Resan till Bernried am Starnberger See och från Füssen
 • Luncher och middagar
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Resa med lokalbuss från Andechs kloster – Herrsching, ca € 3,00 / person
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extranätter Bernried
Från 1 275:-/person i dubbelrum
Från 1 780:-/person i enkelrum

Extranätter Füssen
Från 1 095:-/person i dubbelrum
Från 1 935:-/person i enkelrum

Hund

Din hund är välkommen att följa med på denna vandringsresa. När du bokar resan anger du ras och hundens storlek. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Kostnaden per natt varierar mellan € 5,00 – 15,00 /hund och natt.

Transfer

Returtransfer från Füssen – Bernried am Starnberger See kan beställas. Transfer dagligen kl 09.00, restid ca 1,5 timmar. Transfer reserveras i förväg. Hund kan tas med men förfrågan måste ske i förväg.
Pris:
från 845,00 /person
från 275,00/hund

Extra uppsättning färdhandlingar

I vandringspaketet ingår en uppsättning ledbeskrivning med kartor och övriga färdhandlingar per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning kan ni välja att lägga till det. Kostnaden är 360:- per uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell och Gasthof. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Det är relativt ovanligt med trippelrum med tre separata ordinarie sängar på boendena längs leden. Trippelrum kan därför innebära att en extrasäng sätts in i ett dubbelrum, dvs den tredje sängen kan var av enklare slag. Om det inte finns trippelrum tillgängliga bokar vi in er i ett dubbelrum och ett enkelrum. Ett tillägg tillkommer då för enkelrummet.

Lokala skatter

Notera att en turistskatt ska betalas i flera regioner och kommuner i södra Tyskland. Skatten betalas i samband med övernattning och betalas direkt på plats. Skatten kan inte tas ut på annat vis.
Skatten är € 1,00 – 3,00 per person och natt.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Tre vandringsdagar är lätta och tre är medel.
 • Leden går i kuperat landskap längs gångstigar, skogsstigar samt på asfalterade gång- och cykelvägar. På ett par ställen går leden nära branter, genom och över raviner via broar och spänger. Det finns alternativ till dessa passager för personer som lider av höjdrädsla.
 • Leden ni följer är markerad. Det finns detaljerad ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 103 – 107 km fördelad på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Bernried am Starnberger är:

 • München (55 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Füssen är:

 • München (120 km)

Tåg- / bussanslutning

Till startplatsen Bernried am Starnberger går det tåg varje timme från München. Restid ca 45 min.

Från slutorten Füssen tar tågresan till Mïnchen ca 2 timmar.

Egen bil

De olika hotellens parkeringar är kostnadsfria. Du behöver inte reservera plats i förväg.

För att hämta upp bilen inför återresan kan en transfer tillbaka från Füssen bokas, se pris på vår hemsida, www.vandra.se. Transfern betalas direkt på plats. Alternativt tar du tåg tillbaka, restid ca 3 timmar (två byten).

Väderkalender

Bayern ligger i den kontinentala klimatzonen, vilket innebär att det finns en distinkt skillnad i väder mellan de olika årstiderna. Vanligtvis är somrarna varma och vintrarna kalla. Pga. av läget vid foten av alperna kan du räkna med regndagar även under sommaren.

Tabellerna nedan visar Bernrieds väder. I Bernried är sommaren (juni – augusti) ungefär som den svenska med allt från 12-25 °, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt -1 – -4 °C. Det kan dock bli betydligt varmare än angiven temperatur, särskilt nere i dalarna, medan du får räkna med att det kan vara svalare högre upp på berget.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led