I Kung Ludwigs fotspår

Lätt vandring i ett område rikt på historia

Kung Ludwigs väg startar vid idylliska Starnbergsjön och går i ett kuperat alplandskap söderut till Allgäuregionen. Området ståtar förutom med det natursköna landskapet också med de sagolika slotten Neuschwanstein och Hohenschwangau där Kung Ludwig II bodde. Den behagliga vandringen i Kung Ludwigs fotspår tar dig genom ett böljande landskap förbi glittrande sjöar. I Bayern är de stolta över sin bryggeritradition och kända för sin gästfrihet. På den här vandringen kan du ta med din fyrfota vän.

Mer info

Sträcka 103-107 km
Pris från 7.675 :-

Starnberger See

Strax söder om München ligger sjön Starnberger. Första vandringsdagen går i sjöarnas tecken. Med Starnberger See i ryggen lämnar du Bernried och går uppåt genom naturreservat, förbi Ilkagrottorna och Deixlfurter See till det imponerande klostret Andechs som ligger högt ovanför sjön Ammersee. Besök den historiska ölstugan på klostret och känn historiens vingslag innan du tar dig ner till sjön och färjan över till Dießen.

Historiska landmärken

En behaglig vandring genom ett lätt kuperat landskap, över ängar och genom skogar, tar dig förbi fler historiskt och kulturellt intressanta platser och byggnader. I fjärran ser du alperna och kanske den snöklädda toppen av Zugspitze, Tysklands högsta berg. Besöket på Hohen Peissenberg är väl värd den extra ansträngningen, utsikten är magnifik.

Imponerande byggnader

Du kommer att få möjlighet att besöka flera imponerande och vackra byggnader. Kirche in der Wies finns med på UNESCOs världarvslista. Kung Ludwig själv var mycket kulturellt intresserad och levde ett extravagant liv. Ett tydligt tecken på det är de båda slotten Hohenschwangau och Neuschwanstein som ger sagoslott en verklig betydelse.

Stolt bryggeritradition

Bayern har en stolt bryggeritradition vilket märks på de många gasthaus som finns längs leden. Prova någon av de lokala ölsorterna som bjuds. Som överallt i Bayern kan du också njuta av gästfriheten.

Vandring i Kung Ludwigs fotspår

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

I Kung Ludwigs fotspår

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

I Kung Ludwigs fotspår, Bernried - Füssen 9 - 16 september 2022

Jag har rest med Vandra tidigare och allt har fungerat bra med bokning och information inför resan.

Bagagetransport fungerade också mycket bra. På hotellet i Diessen fick jag ett litet rum i källaren som inte borde få hyras ut. Vi kompenserades dock genom att inte behöva betala för att ta med packlunch från frukostbordet. Det kan vara bra att veta att warm küche kan stänga rätt tidigt på restauranger och att alla restauranger inte tar betalkort.
Första vandringsdagen hade vi lite svårt att hitta och gick fel vid några tillfällen.

Härlig vandring i vackra lantliga omgivningar. Väldigt vänliga människor överallt. Vackra hus med målningar och fina trädetaljer. Vackra trädgårdar med många blommor. Vi åkte tåg och fick bra hjälp med bokning av platsbiljetter o interrailkort. Vi är mycket nöjda med vår vandringsresa.

Inger Nordenhem

I Kung Ludwigs fotspår, Bernried - Füssen 28 april - 7 maj 2022

Jag har tidigare rest med Vandra och upplever att jag får mycket bra bemötande och information inför min resa.

I Kung Ludwigs fotspår är en fantastiskt fin vandring. Hela området är så vackert. Det är som att gå omkring i "Sound of Music" Det börjar bra med Bernried som är en fin by vid Starnbergersjön och sedan blir det bara vackrare ju närmare alperna man kommer. Sista dagen innan Füssen ser man dessutom Neuschwanstein hela tiden i bakgrunden. Vackert väder, vårblommor överallt och skir grönska. Lagom ansträngande vandring med möjligheter varje dag att korta ner vandringen om man så önskar. Jag avslutade med ett par dagar i Garmisch-Partenkirchen och hann med ytterligare en vandring i Partnachravinen som var en upplevelse och en tur till Zugspitze med tåg och linbana. Otroligt vacker utsikt över alptopparna och glaciären med massor av snö.

Genomgående mycket bra boenden. Fina hotell i både Bernried och Füssen. De övriga nätterna mest mindre Gasthaus i små mysiga byar. Allt praktiskt fungerade utmärkt och eftersom det är i Tyskland så var allting rent o snyggt och välorganiserat.

Jag tror att man ska gå den här vandringen på våren eller hösten och undvika sommaren. Dels blir det väldigt mycket turister i Fûssen under sommaren och dels kan det bli väldigt varmt. De sista dagarna i Garmisch-Partenkirchen var det nästan 30 grader varmt, redan i början av maj.

Barbara Stigssoon

I Kung Ludwigs fotspår, Bernried - Fussen, 22 - 29 juli 2019

Överlag en mycket trevlig vandring där allt fungerade toppen bra. Vi hamnade I den värsta värmeböljan men med manga små pauser och mycket vätska så gick det alldeles utmärkt att vandra trots hettan.

Alla boenden var väldigt bra. Bagage transporten fungerade utan problem. Båt och tåg fungerade bra att resa med. Mat var det lite värre med på första dagen. Ställena efter vägen var stängda så första öppna ställe var på Andechs kloster men vi hade bunkrat upp med dryck och snacks så vi klarade oss. I Wessobrunn var det Ruhedag men bageriet hade lite sallad som vi kunde köpa till middag. Övriga dagar och orter var det Inga problem med mat. Tips är att man bunkrar upp lite extra på de ställen där det går att handla så man alltid har med sig frukt/snacks/dryck I ryggsäcken.

Väldigt bra med appen I mobilen. När man var lite osäker på var leden gick så kunde man snabbt I appen se om man var på det röda strecket eller inte. Tack Stefan för att du laddade ner den åt mig.

Catarina Carlsson

I Kung Ludwigs fotspår, Bernried - Fussen, 25 maj - 1 juni 2019

Vi är mycket nöjda med vår resa. Vi hade 2+2 dagar med bra väder och 2 dagar med hällregn. Vi gick för det mesta i fina omgivningar och med vackra utsikter. Trevligt bemötande på alla boenden och bra frukostar. Vi fick fina ledbeskrivningar och gpx-filerna var en bra backup. Boendet var varierande, bäst de tre första nätterna (särskilt Wessobrunn, BÄST). Sedan kände vi att hotellen/gasthofen gav oss de minst attraktiva rummen, högst upp utan hiss och litet. Men ändå helt ok! Bagagetransporten fungerade utmärkt utom sista hotellet. Vårt bagage hade inte kommit fram till hotellet (Sonne i Fussen). Fick god hjälp av Eurohike som hade kontakt med både transportören o receptionen. Transportören hade lämnat vår väska kl 11 men hotellet hade inte fått den. Strax före 18 var jag nere i receptionen och pratade med dem, nej det fanns ingen annan plats där vår väska kunde ha stoppats undan. Gick sedan runt och kikade i korridorerna - och se, där stod den! Ingen ursäkt från hotellet och vilken dålig koll/säkerhet.

Anna-Greta Lundh