Bad Tölz – Bayrishzell, 7 nätter

Bayerns alper & sjöar - en vykortsvacker vandringstur

Det vackra Bayern bjuder på såväl härlig natur som gemyt. Vandringspaketet Bayerns alper & sjöar kan du anpassa till stor del efter humör och dagsform. Du kan vandra i lugn takt längs bergsstigarna och njuta av de vackra panoramavyerna. Kanske stannar du till vid en gemytlig bergshytta för förfriskningar och någon lokal specialitet. Under varma dagar finns möjligheter till ett uppfriskande dopp i någon av sjöarna Tegernsee och Schliersee. En vandringstur som innehåller berg, alpsjöar, ett skummande glas öl och en bayersk Brotzeit – kan det bli bättre än så?

Du bor tre nätter i varje ort (utom startorten) och kan därför välja att ta en eller flera vilodagar om du känner för det. En del dagsetapper är korta, men kan ha utmanande stigningar upp eller ner. Svårighetsgraden är till stor del satt efter antalet höjdmeter som ska klaras av.

Barnrabatt

På det här paketet får barn upp till 15 år rabatt. Kontakta oss för mer information.

Bad Tölz – Bayrishzell, 7 nätter

Se pris och boka
Bad Tölz – Bayrischzell 3-6 vandringsdagar Total sträcka 45 - 72 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa fre - lör 15 maj - 6 okt Från 7.100 :-
 • Bad i blänkande alpsjöar
 • Vandringar med hänförande vyer från och över bergstoppar
 • En levande bygd med betande djur på alpängarna
 • Turer med båt och kabinbana
 • Wendelsteinberget
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Bad Tölz
Dag 2: Tågresa från Bad Tölz till Lenggries, vandring till Bad Wiessee, 18 km
Dag 3: Rundtur Riedersteinberget, 8 km
Dag 4: Buss- eller båtresa till orten Tegernsee, vandring till Schliersee, 12 km.
Dag 5: Rundtur runt sjön Spitzingsee, 13 km
Dag 6: Vandring Schliersee – Bayrischzell, 15 km
Dag 7: Rundtur Wendelsteinberget, 6 km.
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 45 – 72 km.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Bad Tölz

Bad Tölz upptäcks bäst genom att sakta strosa genom staden. Ta en promenad längs floden Isar som flyter genom orten och gå vidare till marknadsgatan. Gatorna kantas av vackra färgglada hus och caféerna är många. Här kan du verkligen njuta av en avkopplande inledning på din vandringsvecka.

Dag 2 – Bad Tölz – Bad Wiessee

Efter en kort tågresa till Lenggries börjar du vandringen längs långdistansleden Via Alpina till Aueralm via Hirschtal i skuggan av Fockensteinbergets branta klippväggar. Passa på att njuta av en ordentlig paus med lite av Bayerns delikatesser innan du fortsätter genom skogar och över ängar. På vägen ner mot Bad Wiessee har du härlig utsikt över Tegernseesjön.

Utmanande, 18 km, + 710 meter, – 630 meter

Dag 3 – Rundtur Riedersteinberget

Dagen börjar med en underhållande båttur. Färjekarlen ”Überführer” ser till att du kommer säkert över till andra sidan sjön. Du vandrar längs höghöjdsstigar med fantastik utsikt till bergshyttan Galaun. Därifrån tar du dig vidare till det lilla bergskapellet på Riedersteinberget. Du återvänder längs skogsstigar till orten Tegernsee för att därifrån ta färjan tillbaka till Bad Wiesse.

Medel, 8 km, + 420 meter, – 450 meter

Dag 4 – Bad Wiessee – Tegernsee – Schliersee

En kort busstur tar dig runt sjön Tegernsee till orten Tegernsee alternativt tar du färjan över sjön precis som dagen innan. Från Tegernsee vandrar du upp genom det ganska branta bergslandskapet till bergshyttan Neureuth. Efter en skön paus med välförtjänt härlig utsikt går vandringen lättare mot Gindelalm. Därifrån går det nerför längs skogsstigar och skogsvägar till Schlierseesjön.

Medel, 12 km, + 620 meter, – 570 meter

Dag 5 – Rundtur runt sjön Spitzingsee

Idag föjer du sjösidan till Fischhausen. Blockerlbahnweg, en f.d. järnvägslinje genom skogen, leder dig sedan till bergspasset Spitzingsattel och vidare till den pittoreska sjön Spitzingsee. Ta en tur runt denna naturjuvel innan du stannar för en paus vid Wurzhütte. Dagen avslutas bekvämt med en busstur tillbaka till Schliersee.

Lätt, 13 km, + 390 meter, – 60 meter

Dag 6 – Schliersee – Bayrischzell

Med buss tar du dig från Schliersee till Spitzingssee och vidare till kabinbanan Taubensteinseilbahn. Kabinen tar dig sedan upp till toppen. Här börjar du vandringen längs höghöjdleden mot Rotwandhaus. Vandringen bjuder på fantastisk utsikt. Großtiefentaler Kessel leder till den idylliskt belägna Soinsee och därifrån går leden vidare längs alpina betesmarker och blommande ängar till Bayrischzell.

Utmanande, 15 km, + 180 meter, – 990 meter

Dag 7 – Rundtur Wendelsteinberget

Idag tar du Kung Maximilians väg förbi ett vattenfall till Wendelsteinberget. Härifrån går du hela vägen upp till toppen och kan njuta av en av Bayerns populäraste bergspanoramor. På toppen finns ett imponerande metereologiskt observatorium. Rundturen på berget tar dig till Wendelsteingrottorna som du kan gå in i. Efter en paus är det dags att ta kabinbanan ner i dalen och vandra tillbaka till Bayrischzell.

Utmanande, 6 km, + 910 meter, – 20 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för avfärd hem eller mot nya äventyr.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Bad Tölz, Bad Wiessee (2 nätter), Schliersee(2 nätter), Bayrischzell (2 nätter)
 • Övernattningar sker på små hotell eller Gasthof. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Välkomstmöte på ditt första boende, hålls av receptionspersonalen
 • Ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Resa med roddbåt/färja på Sjön Tegernsee
 • Biljett kabinbanan Taubenstein (uppfart till toppstationen)
 • Biljett kabinbanan Wendelstein (antingen upp- eller nerfart)
 • GPS-filer över vandringen finns att få
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Tyskland
 • Resan till Bad Tölz och från Bayrischzell
 • Luncher och middagar
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Resa med lokaltåg mellan Bad Tölz och Lenggries ca € 4,00 / person
 • Bussresor Bad Wiessee-Tegernsee samt Lake Schliersee-Lake Spitzingsee, totalt ca € 4,00 / person
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extranätter Bad Tölz/Bayrischzell
Från 840:-/person i dubbelrum
Från 1 145:-/person i enkelrum

Halvpension

Om du väljer halvpension ingår 7 stycken 3-rättersmiddagar. Det kan förekomma flera rätter som då också ingår.
Halvpension, från 2 695:-/person

Extra uppsättning färdhandlingar

I vandringspaketet ingår en uppsättning ledbeskrivning med kartor och övriga färdhandlingar per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning kan ni välja att lägga till det. Kostnaden är 360:- per uppsättning.

Boende

Du bor två nätter på varje ort på noggrant valda hotell eller Gasthaus. Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Det är relativt ovanligt med trippelrum med tre separata ordinarie sängar på boendena längs vandringen. Trippelrum kan därför innebära att en extrasäng sätts in i ett dubbelrum, dvs den tredje sängen kan var av enklare slag. Om det inte finns trippelrum tillgängliga bokar vi in er i ett dubbelrum och ett enkelrum. Ett tillägg tillkommer då för enkelrummet.

Lokala skatter

Notera att en turistskatt ska betalas i flera regioner och kommuner i södra Tyskland. Skatten betalas i samband med övernattning och betalas direkt på plats. Skatten kan inte tas ut på annat vis.
Skatten är € 1,00 – 3,00 per person och natt.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • En vandringsdag är lätt, en som medel och fyra som utmanande.
 • Svårighetsgraden är i huvudsak satt efter antalet höjdmeter upp eller ner som ska klaras av. Det är stor skillnad från person till person hur man klarar av ihållande upp- respektive nedstigningar.
 • De olika dagarnas vandringar går till viss del att anpassa efter dagsform och önskemål. Vandringssträckans längd kan även anpassa med hjälp av färja och buss.
 • Leden går i kuperat landskap längs naturstigar, gångstigar och skogsvägar. På vissa sträckor kan underlaget vara löst och ojämnt. Branta partier förekommer varför stavar rekommenderas. Kabinbanor används delvis då det är större upp- eller nedstigningar.
 • Leden ni följer är i huvudsak markerad, men det kan förekomma sträckor där ledmarkeringen är borta. Det finns detaljerad ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 45 – 72 km fördelad på 3- 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Bad Tölz är:

 • München (93 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Bayrischzell är:

 • München (113 km)

Tåg- / bussanslutning

Till startplatsen Bad Tölz går det tåg varje timme från München. Restid ca 1,5 timme. Från stationen i Bad Tölz tar du lokalbussen till ditt hotell.

Från slutorten Bayrischzell tar du tåget tillbaka till Bad Tölz, restid ca 1,5 timme och därifrån vidare till München (ca 1,5 timme).

Egen bil

Det finns endast ett fåtal parkeringsplatser på hotellen som är gratis. Det finns även några gratisparkeringar i hotellets närhet. De allmänna parkeringsplatserna som finns kostar ca €30,00 per vecka. Det finns ingen möjlighet att reservera plats i förväg.

För att hämta upp bilen inför återresan, se tåg-/bussanslutning ovan.

Väderkalender

Bayern ligger i den kontinentala klimatzonen, vilket innebär att det finns en distinkt skillnad i väder mellan de olika årstiderna. Vanligtvis är somrarna varma och vintrarna kalla. Pga. av läget vid foten av alperna kan du räkna med regndagar även under sommaren. Väder och temperatur kan också skifta beroende på vilken höjd du befinner dig på.

Tabellerna nedan visar vädret på Wendelsteinberget som ligger i östra delen av vandringsområdet. Sommaren (juni – augusti) är något svalare än den svenska med allt från 12 – 20 °, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 0 – -4 °C. Det kan dock bli betydligt varmare än angiven temperatur, särskilt nere i dalarna, medan du får räkna med att det kan vara svalare högre upp på berget.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led