Vandra med hund

Fördjupa relationen med din fyrbenta vän

Ta med din fyrbenta vän på vandringen! Att vandra med hund ger dig ett otroligt tacksamt sällskap under en vandring, då hunden får uppleva nya dofter och platser med människan i sitt liv. Ni får en rolig och aktiv semester ihop samtidigt som ni fördjupar er relation.

Symbol för vandring med hund

Nu har vi gjort det lättare för dig som husse eller matte att hitta vandringar där hundar är välkomna. Vi har tagit fram en symbol, en ”tass” som synliggör våra vandringar där det fungerar att ha med sig hund. Sök efter vandring med hund och du kommer att hitta nästan 40 utvalda vandringar där ”bästa vännen” får följa med.

Ska du vandra med hund finns det några saker du bör tänka på. Nedan kommer några exempel.

  • Förbered hunden fysiskt inför vandringen – att ta ett par kilometer-vandringar per dag är inte detsamma som att vandra exempelvis 20 kilometer flera dagar i sträck.
  • Se till att skaffa bra utrustning till hunden – exempelvis skydd mot vind/regn, tasskydd, halsband/sele, ev. klövjejacka
  • Ha gott om hundmat med dig – hunden kommer sannolikt att äta betydligt mer under vandringen än vad du är van vid
  • Ska ni vandra utomlands? Glöm inte avmaskning och pass till hunden!

Nedan har vi samlat vandringar som är möjliga att genomföra med hund. Ibland behöver vi göra om upplägget då det i vissa orter kan vara svårt att hitta boenden som välkomnar hund eller för att alla så kallade ”hundrum” är bokade.

Frankrike - Från Alperna till Franska Rivieran

Har du en mindre hund som älskar såväl stillheten på landsbygden som folklivet i staden lika mycket som du? Välja då något av våra vandringspaket från Alperna till Franska Rivieran.

Sverige - Hallandsleden

En vandring genom fridfulla och ljuva Halland som bjuder dig på naturens helande kraft och tystnad. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Tyskland - I Kung Ludwigs fotspår

Kung Ludwigs väg startar vid idylliska Starnbergsjön och går i ett kuperat alplandskap söderut till Allgäuregionen i Bayern. En behaglig vanddring som du med fördel kan göra tillsammans med din hund.

Sverige - Kullaleden

Kullaleden, en vandringsled i Skåne som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Din hund är varmt välkommen att följa med på vandringen.

Tyskland - Königsee till Cheimsee

Under turen från Königsee till Chiemsee vandrar du i Chiemgaueralperna. Bergen är idealiska för vandring med mjuka kuperade former och grannskapet med Tyrolen, Salzburg och Bayern. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Tyskland - Moseldalen

En vandringsresa till vackra Moseldalen lockar med fin natur, kultur och goda smaker. Området är rikt på influenser. Din hund är varmt välkommen att följa med på vandringen.

Tyskland - Runt Zugspitze

En vandring runt Zugspitze tar dig från anrika Garmisch-Partenkirchen i Tyskland till Leutasch i Österrike och vidare runt berget Zugspitze. Varför inte även låta din hund följa med runt Zugspitze?

Österrike - Salzkammergut

Området Salzkammergut är uppsatt på UNESCOs världsarvslista och som besökare får du uppleva både historia, kultur, natursköna upplevelser och Österrikisk gemytlighet. Din hund är varmt välkommen att följa med på vandringen.

Italien - Sydtyrolen till Gardasjön

Vandra från de imponerande bergen i Sydtyrolen till den mörkblå Gardasjön. Dolomiternas karga toppar och idylliska bergsbyar i norr och olivträdgårdar, cypresser och medelhavskänsla i söder. Din hund får gärna följa med på vandringen.

Sverige - Söderåsen

Skåneleden ”Ås till ås” startar vid Söderåsens fot och avslutas på Österlen. Du kommer att passera mäktiga bokskogar, raviner och fantastiska Söderåsens nationalpark, Skäralid. Vandringspaketet är perfekt för en långhelg tillsammans med din hund.

Schweiz - Ticinos höjdpunkter

Att vandra i Ticino är en njutning för såväl själv som gom. Här är dalarna glest befolkade och vandringsvägarna bjuder på läckra panoramavyer. Ta gärna med din hund som sällskap på vandringen.

Österrike - Vandra vid Saalbach och Zell am See

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Här hittar du klassiska skidorter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See. På denna vandring kan du ta med din hund.

Schweiz - Via Albula

Att vandra längs Via Albula & Bernina i hjärtat av de Schweiziska alperna är en fantastisk upplevelse! Det är en utmaning som väntar, men också belöningar i form av slående vackra vyer. Din hund är varmt välkommen att följa med.

Österrike - Wachau World Heritage Trail

Tycker du om såväl vandring som vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner vid floden Donau. Din hund får gärna följa med som sällskap på vandringen.

Sverige - Öland - Mörbylångaleden

Stenmurar, blomsterängar, fågelliv, dofter, betesmarker, porlande små bäckar och stillhet är bara en bråkdel av vad Stora alvaret bjuder på. Mångfalden på alvaret är stor och imponerande. Ta gärna med din hund på denna vandring.

Sverige - Österlenleden

Upptäck vackra Österlen under en vandring längs Österlenleden! Med utgångspunkt från Ystad vandrar du längs kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Hundar är också välkommen att vandra.