Vandring och vin

Njut av vandring i väl valda vindistrikt

Tycker du om såväl vandring som vin? Det är i så fall inget du är ensam om. Det är många som vill njuta av god mat i kombination med vin efter en dags vandring. Oftast är det också så att mat och dryck smakar som allra bäst efter att man har rört på sig. Vad kan då vara bättre än att vandra genom och längs vinodlingar, med möjlighet att kila in på en vingård och prova de lokala vinerna. Eller att på kvällen äta en god middag ackompanjerad av väl valda lokala viner.

Här nedan har vi samlat de vandringar som kombinerar vandring med möjlighet att prova vin längs vandringen eller där du bor under vandringen.

Tycker du om Provence, vandring och vin? Då kan vi rekommendera dig att kika närmare på denna vandring. Provence, vandring och vin, tar dig genom det berömda vindistriktet Châteauneuf du Pape, vilket ger dig en utmärkt chans att kombinera de tre. Vin har odlats i Chateauneuf du Pape i 850 år vilket visar att förutsättningarna för vinodling är mycket gynnsamma. Det var påvarna som tog vinet till området redan under 1300-talet, ett lyckokast för alla som är vinintresserade. Vingårdarna, som har ägts av samma familjer i flera generationer, blir naturliga stopp under din vandring. På flera av dem har du möjlighet att såväl prova vin som få en visning av vingården och vinkällarna.

Är du mat- och vinälskare? Då bör du vandra Barbaresco al Barolo! Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. Vandra Barbaresco al Barolo och få en upplevelse du sent kommer att glömma!

En vandring i området runt Dourodalen i norra Portugal bjuder på en svårslagen kombination, nämligen vackra vyer och goda viner. Dourodalen ligger i hjärtat av vinområdet Douro, vars landskap är så storslaget att det är världsarvsklassat. Vandringen går genom ett lapptäcke av vingårdar, olivlundar och små byar. Arbetet med att sköta vinstockarna och terrasserna pågår ständigt, vilket ger en god inblick i vinproduktionen. Du kommer ha möjlighet att besöka lokala vingårdar under din vandring i Dourodalen och den angränsande Pinhãodalen, där du också kan smaka de goda vinerna. Du bor på noggrant utvalda boende som bjuder dig på ett varmt välkomnande och härlig avkoppling efter sköna vandringsdagar. Vandringsresan avslutas i den fina staden Porto, även den finns med på UNESCOs världsarvslista.

Tycker du om såväl vandring och vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner. Här kommer nämligen Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Dessutom skapar det milda klimatet och de branta bergssidorna idealiska förutsättningar för fruktträdgårdar och vinodlingar. I detta vackra område, längs sidorna av Donaudalen, går långdistansleden Wachau Heritage Trail. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer över ett av Österrikes äldsta kulturlandskap med karaktäristiska vinodlingar, aprikosodlingar och Donau i dalens botten. Under en vandringsresa till Wachau får du många möjligheter att provsmaka viner från trakten. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Översikt leder