Vandra med hund

Fördjupa relationen med din fyrbenta vän

Ta med din fyrbenta vän på vandringen! Att vandra med hund ger dig ett otroligt tacksamt sällskap under en vandring, då hunden får uppleva nya dofter och platser med människan i sitt liv. Ni får en rolig och aktiv semester ihop samtidigt som ni fördjupar er relation.

Ska du vandra med hund finns det några saker du bör tänka på. Nedan kommer några exempel.

  • Förbered hunden fysiskt inför vandringen – att ta ett par kilometer-vandringar per dag är inte detsamma som att vandra exempelvis 20 kilometer flera dagar i sträck.
  • Se till att skaffa bra utrustning till hunden – exempelvis skydd mot vind/regn, tasskydd, halsband/sele, ev. klövjejacka
  • Ha gott om hundmat med dig – hunden kommer sannolikt att äta betydligt mer under vandringen än vad du är van vid
  • Ska ni vandra utomlands? Glöm inte avmaskning och pass till hunden!

Nedan har vi samlat vandringar som är möjliga att genomföra med hund.

Vill du uppleva det bästa av Provence? Då rekommenderar vi något av våra program som går till Luberonbergen, i hjärtat av Provence. Vandringarna Det Bästa av Provence går i ett fantastiskt område som gjort för vandring. Varje kurva döljer nya upptäckter. Du vandrar längs undanskymda leder i såväl dalar som uppe på berget, ofta skyddad av imponerande bergsväggar av kalksten. Från Luberonbergen kan du, om vädret tillåter, se ända ner till det glittrande medelhavet. Väljer du något av våra längre vandringspaket kommer du att vandra genom Calavondalen som leder fram till Colorado Provençal. Här skiftar sanden i en härlig gulröd färgskala, en påminnelse om den omfattande ockrautvinningen som bedrevs i området.

Tycker du om såväl stillheten på landsbygden som folklivet i staden? Då ska du välja något av våra vandringspaket från Alperna till Franska Rivieran. Den Franska Rivieran är känd för många som en flärdfull värld. Här njuter kändisar av glitter, glamour och ett gott liv. Vad som är mindre känt är att det finns en annan värld i skuggan av Rivieran. Bege dig upp i alperna, en kort bit från kusten, och upplev en annan värld. I den världen finns tidlösa små mysiga byar, gamla vandringsleder, andlöst vacker utsikt över både alper och medelhavet och ett lugn att vila i.

Kullaleden, en vandringsled som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark. Denna vandring tar dig längs Kullaleden som börjar i Utvälinge. Under vandringens får du uppleva mycket vackert. Längs leden finns flera sevärdheter, bland annat Nimis, Lars Vilks konstverk nere vid havet på Kullaberg, som påbörjades 1980. Efter din andra vandringsdag kommer du fram till Kullens fyr, Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Du avslutar perfekt i Helsingborg, sundets pärla. Har du tid över rekommenderas några extranätter så att du kan uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda. Du kanske vill avsluta din vandring med en äkta tura över sundet?

Leden på Söderåsen är en del av Skåneleden Ås till ås. Du utgår ifrån Klippan varifrån du blir transporterad till Krika skog där du startar din vandring längs Skåneleden. Du vandrar genom bokskog och blandskog, på mjuka stigar och längs rasbranter och dalgångar. Du får uppleva vattenfall, grottor och brusande bäckar. Under din vandring passerar du välkända platser för sägner och mystik. Ifrån utsiktspunkterna i Söderåsens nationalpark ser du ut över lummiga bokskogar, djupa raviner och glittrande vattendrag. Nationalparken är Europas största skyddade ädellövsområde och rymmer mängder av djur och växter. Vandringspaketet är perfekt för en långhelg.

Stenmurar, blomsterängar, fågelliv, dofter, betesmarker, porlande små bäckar och stillhet är bara en bråkdel av vad Stora alvaret bjuder på. Mångfalden på alvaret är stor och imponerande. Här finns fler än 35 sorters orkidéer, 70% av Sveriges alla insekter samt en helt unik fjärilsfauna. Kalkberggrunden, det milda klimatet och öns geografiska läge har resulterat i unika förutsättningar för livet på ön. Det i kombination med ölänningarnas mångtusenåriga positiva påverkan på bygden har gjort att Stora alvaret klassats som ett världsarv av Unesco. Mörbylångaleden, en av Sveriges tolv signaturleder, tar dig med på ett äventyr på södra Öland med start i Färjestaden. Vandringen går söderut längs hav, över betesmark och ängar, genom skog och förbi mysiga små byar. Där Öland tar slut i syd slutar också Mörbylångaleden och för den som orkar gå upp i fyren Långe Jan väntar vidunderlig utsikt.

Upptäck vackra Österlen under en vandring längs Österlenleden! Med utgångspunkt från Ystad vandrar du längs kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Under en vandring längs Österlenleden vandrar du genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla. Varför åka så långt bort när Sverige är så vackert?

Under turen från Königsee till Chiemsee vandrar du i Chiemgaueralperna. Dessa är idealiska för vandring pga av de mjuka kuperade formerna och läget vid gränsen till Tyrolen, Salzburg och Bayern. Här går du på gränsen mellan Tyskland och Österrike vilket gör att du bor såväl i Tyskland som i Österrike. Vidsträckta alpängar, vackra vyer över såväl bayerska låglandet som Alpernas höga toppar, bra stigar längs bergssluttningar och genom skogar lägger en bra grund för en lyckad semester. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund

En vandring runt Zugspitze tar dig från Garmisch-Partenkirchen i Tyskland till Leutasch i Österrike och vidare runt berget. Zugspitze, Tysklands högsta berg som är 2962 meter högt, är en del av Wettersteinmassivet i bayerska Alperna i norr och alperna i Tyrolen i söder. Innan du ger dig av vandringen runt Zugspitze är ett besök på den Olympiska skidstadion i Garmisch-Partenkirchen att rekommendera. Här kan man imponeras av idrottsmännen som vågar sig ner för hoppbackarna! Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund!

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Tycker du om vidsträckta vyer och inte har något emot att vandra både uppför och nerför är denna alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal perfekt för dig! Du kommer förbi klassiska orter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See. Din alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal startar i Maishofen, dit du lätt tar dig från Salzburg. Sista dagen bjuder på en av de allra vackraste höghöjdsvandringarna i alperna, Pinzgauer Spaziergang. På 2000 meters höjd vandrar du med makalös utsikt över de omkringliggande topparna, många på 3000 meter. Det finns viss möjlighet att anpassa vandringen till dagsformen med hjälp av lift eller kabinbana. På denna vandring kan du ta med din hund.

Tycker du om såväl vandring och vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner. Här kommer nämligen Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Dessutom skapar det milda klimatet och de branta bergssidorna idealiska förutsättningar för fruktträdgårdar och vinodlingar. I detta vackra område, längs sidorna av Donaudalen, går långdistansleden Wachau Heritage Trail. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer över ett av Österrikes äldsta kulturlandskap med karaktäristiska vinodlingar, aprikosodlingar och Donau i dalens botten. Under en vandringsresa till Wachau får du många möjligheter att provsmaka viner från trakten. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Översikt leder