Vandra i vinter

Byt ut kyla och vintermörker mot härliga vandringar i behaglig temperatur!

Sugen på att vandra i vinter? Då menar vi i första hand inte att vandra med tjocka kläder eller snöskor utan att möta vintern på varmare breddgrader. Du byter ut kylan mot värme, mörkret mot ljusa dagar och sol. I de sydligaste delarna av Europa kombinerar du behaglig temperatur med vackra vandringar på leder som under vintern erbjuder generöst med utrymme. En vandring på vintern är rofylld, lagom varm och ger dig ny energi.

Nedan hittar du de resmål som vi kan rekommendera under vintermånaderna, december till mars. Har du några frågor eller vill diskutera vilket som passar just dig bäst, är du självklart välkommen att höra av dig.

För den som söker en varierande och fascinerande vandring är en vandringsresa till Madeira det perfekta alternativet. Landskapet är varierande med grönskande dalar, höga bergstoppar och terrasserade odlingar. Speciellt för Madeira är även levadorna, ett nätverk av bevattningskanaler som för det mesta har en liten stig vid sidan. Här finns även en stor artrikedom både vad gäller växter och fåglar. Välj mellan olika vandringspaket som innehåller klassiska levadavandringar , vandring längs kuststigar med storslagen utsikt över Atlanten, inlandsvandring via Madeiras högsta berg samt vandring genom den grönskande regnskogen. Kombinera gärna vandringen med någon dag i Funchal och dess härliga stämning och brusande folkliv.

I sydvästra Portugal hittar du vandringsleden Rota Vincentina som går längs Alentejo- och Algarvekusten. Rota Vicentina består av två delar, the Fishermen’s Trail som följer kusten samt the Historical Way som främst går inåt landet. Den här delen av Portugal är fortfarande ganska orörd och således en stor naturupplevelse. Med över 300 soldagar per år, blir en vandringsresa längs Rota Vicentina ett självklart val för den som vill njuta av natur och hav under sin vandring. Vandringen går på stigar på klippor högt över havet, genom gamla fiskebyar, över öde vita stränder och genom korkeksskogar. På små skaldjursrestauranger kan du fylla på med energi för eftermiddagens eller nästa dags vandring. En vandringsupplevelse du aldrig kommer att glömma.

I Andalusiens sydöstra hörn hittar du naturparken Cabo de Gata-Níjar. Cabo de Gata bjuder på en vandring genom såväl kargt och torrt inlandslandskap som längs det glittrande Medelhavet. Det vackra landskapet har vulkanursprung vilket visar sig i taggiga klippor, exotiska växter, palmer och stränder med såväl vit som svart sand. Byarna, med sina vitkalkade hus, pryder landskapet. Här är det för det mesta soligt och varmt, men havsbrisen svalkar skönt. Fina, undanskymda vikar med mjuka sandstränder, inbjuder till bad. Här är perfekt att vandra när det inte är sommar i Sverige.

Det är många som varje år reser till Kanarieöarna och bor i någon av de stora turistorterna. Detta gäller särskilt resor till Gran Canaria eller Teneriffa. Tråkigt nog missar man då mycket av det fina som Kanarieöarna har att erbjuda. Vill du upptäcka de vackra och genuina delarna av öarna? Åk på en vandringsresa till någon av Kanarieöarna. Du får då möjligheten att uppleva den vackra och omväxlande naturen i såväl bergen som närmare kusten. Dessutom tar din vandring på Kanarieöarna dig till undanskymda byar och boenden där du kan njuta av stillhet, frisk luft och god mat. Vandringarna är bitvis ganska utmanande vad gäller höjdskillnader och branter. Känner du oro för höjder, hör av dig till oss så guidar vi dig till rätt vandringar.

Andalusien – det klingar ljuvligt, eller hur? Vandra i Andalusien och ta chansen att uppleva både stadspuls och fridfulla små charmiga bergsbyar. Byarna är fulla av vitmålade hus som är byggda längs bergssluttningarna. Husens färg har gett dem namnet ”pueblos blancos”. Här kommer du att kunna andas den uppfriskande, rena och klara bergsluften. Du vandrar över berg, i dalar och genom skogar. Missa inte det lokala hantverket som finns i de små butikerna i byns smala gränder. Du får också möjlighet att smaka på lokala delikatesser såsom Jamón Serrano, oliver, ostar och goda viner.

Översikt leder