Vandra i bergen

Utmaningar och belöningar i en härlig kombination

Perfekta turer under sommaren när det är varmt i dalarna men behaglig vandringstemperatur på lite högre höjd. Här kommer några tips på härliga bergsvandringar.

Är du sugen på att utmana dig själv med vandring i vackra bergsområden? Du har kanske vandrat i Alperna, Dolomiterna och Pyrenéerna och längtar efter något område med färre turister. Då har du kommit rätt! En vandring i Rila- och Pirinbergen tar dig till några av de högsta topparna i Bulgarien varifrån du kan njuta av andlöst vackra panoramavyer. Vandringen går längs naturstigar i huvudsak ovanför trädgränsen, ner i ”glacial cirques” och upp på toppar. Vackra alpängar med stor blomsterrikedom och kristallklara alpsjöar pryder också landskapet. Vandringarna i Rila- och Pirinbergen utgår från orterna Govedartsi och Bansko, varifrån du blir körd till och från vandringarna. Alla transfers är inkluderade i priset.

Höga berg och djupa dalar. Vida vyer över snöklädda toppar. I gränslandet mellan Frankrike, Italien och Schweiz finner du Alpernas högsta berg, Mont Blanc. Här finner du också en av de mest ikoniska vandringarna i Europa, Tour du Mont Blanc. Leden går i högalpin miljö med storslagna vyer och idylliska bergsbyar. Vandring över blomstrande alpängar varvas med utmanande stigningar över ett bergspass. Ett rikt djurliv med murmeldjur, gemsTroligen hör du dem mer än ser dem. Inte nog med den storslagna naturen. Tour du Mont Blanc bjuder dig också på mat, kultur och arkitektur från tre olika länder under en och samma vandring.

Den välmarkerade första biten av Via Francigena genom Italien är den mest storslagna. Du vandrar genom ett underbart alplandskap och passerar under vandringen söderut hela ledens högsta punkt Colle del San Bernardo. På sin väg ner från passet slingar sig leden fram genom gamla byar med mycket atmosfär, i kanten av skogar med härlig utsikt över dalen. Slutmålet Aosta ståtar med flera lämningar från Romarnas storhetstid.

Att vandra längs Via Albula & Bernina i hjärtat av de Schweiziska alperna är en fantastisk upplevelse! Det är en utmaning som väntar, men också belöningar i form av slående vackra vyer. Leden går nära Rätiska järnvägen och slingrar sig i det underbart vackra landskapet i kantonen Graubünden. Tågpass ingår i vandringspaketet vilket gör det enkelt att anpassa vandringen efter dagsformen.

Vår vandringsresa längs Alpe-Adria Trail i Slovenien bjuder på ett storslaget landskap, grönskande ängar och gemytliga byar. Leden kommer in i Slovenien från Österrike och första större ort som leden passerar genom är Kranjska Gora. Från Kranjska Gora till gränsen mot Italien är leden cirka 95 km och den följer till större del floden Soča. Floden Soča med sitt smaragdgröna vatten har sin källa i bergen strax sydväst om Kranjska Gora. Härifrån slingrar sig fram, med leden som följeslagare, ända till Tolmin. Vid Tolmin lämnar leden floden och går upp över bergen och in i Italien. Alpe-Adria Trail invigdes år 2012 och följer mestadels andra äldre leder, men dock med en enhetlig markering.

Detta korta vandringspaket tar dig från ledens naturliga start i Saint Jean Pied de Port i Frankrike till den fantastiska staden Pamplona på andra sidan Pyrenéerna. I St Jean Pied de Port sammanstrålar tre pilgrimsvägar från mellersta och norra Europa så här är alltid gott om pilgrimer. Möjligheterna att ta sig hit är också flera, både med flyg och tåg. Vägen över Pyrenéerna är krävande men väl värd sin möda i den storslagna och lummiga miljön.

Picos de Europa är en del av den Kantabriska bergskedjan belägen i norra Spanien, strax söder om kusten och Biscaya. Sedan 1995 är området nationalpark. Karaktäristiskt för området är de djupa gröna dalarna, skarpa bergskammar med snöklädda toppar och floder som slingrar sig ner mot havet i norr. En idyllisk plats med naturlig skönhet och fridfulla bergsbyar.

Att vandra bland Bayerns alper och sjöar är som att kliva in i det vackraste vykortet. Majestätiska bergstoppar, glittrande sjöar, alpängar med betande boskap och klar alpluft följer dig på din väg. Vandringen Bayerns alper och sjöar passar dig som tycker om att bo två nätter på samma ställe och ha möjlighet att anpassa vandringen efter dagsformen. Såväl båtturer, kabinbanor och bussar finns att tillgå för att göra din vandringsresa variationsrik och behaglig.

En vandring runt Zugspitze tar dig från Garmisch-Partenkirchen i Tyskland till Leutasch i Österrike och vidare runt berget. Zugspitze, Tysklands högsta berg som är 2962 meter högt, är en del av Wettersteinmassivet i bayerska Alperna i norr och alperna i Tyrolen i söder. Innan du ger dig av vandringen runt Zugspitze är ett besök på den Olympiska skidstadion i Garmisch-Partenkirchen att rekommendera. Här kan man imponeras av idrottsmännen som vågar sig ner för hoppbackarna! Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund!

En vandringsresa längs långsdistansleden Alpe-Adria Trail bjuder den som vandrar den på ett storslaget landskap. Du upplever höga berg, glittrande sjöar, grönskande ängar, ljuvligt doftande skogar, alpstugor och Österrikes gemytlighet. Alpe-Adria Trail startar i Österrikiska alperna vid foten av Grossglockner. Från Grossglockner går leden i sydostlig genom ett mäktigt landskap med många rejäla upp- och nerförsbackar. Grossglockner är för övrigt Österrikes högsta berg 3 798 m.ö.h. Utsikten från många delar av leden är dock storslagen och väl värd mödan. När leden når södra delen av Kärnten blir bergen lite lägre och vandringen inte lika krävande som tidigare, men fortfarande lika vacker. Här passerar leden flera vackra sjöar som Millstätter See, Ossiacher See och Faaker See och många byar med gemytlighet och atmosfär.

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Tycker du om vidsträckta vyer och inte har något emot att vandra både uppför och nerför är denna alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal perfekt för dig! Du kommer förbi klassiska orter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See. Dessutom kan du ta med din hund på vandringen.

Översikt leder