Pilgrimsleder

En vandring i lugn och ro där kropp och själ får sitt

En pilgrimsvandring lockar alla typer av människor, troende eller icke troende. Den kan ge dig flera dimensioner av din vandringsupplevelse.

I vår moderna tid har pilgrimsvandring åter blivit populärt. Anledningen till att göra en pilgrimsvandring är idag inte bara religiös utan lika ofta finns det andra skäl. Hos många finns en längtan att ta en paus från vardagens stress och tidsstyrda tillvaro. Att i lugn och ro ta sig framåt till fots gör ofta att tankar som snurrar i huvudet stannar av. En del pilgrimsvandrar sig ur livskriser och andra söker äventyret. Det finns också en allt starkare trend att röra på sig under semestern även om, eller kanske särskilt då, man inte hinner med eller har lust att träna under resten av året.

Kanske har du tid, lust och ork att gå en hel led? Många vittnar om den tillfredsställande känslan de upplever under och efter en lång vandring. Att vara ”här och nu” är en av vandringens stora förtjänster! För många av oss är det dock svårt att vara bort så länge varför vi har paketerat lederna i kortare program. Nu gäller det bara för dig att välja! Vad är det du vill se och vilken karaktär vill du ha på din vandring? Som sagt, valen är många men kontakta oss gärna så hjälper vi dig att välja rätt utifrån dina önskemål!

Att vandra Via Podiensis är som att gå en tur i historien. Leden har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike. De många människor som varje år bestämmer sig för att vandra Via Podiensis gör det för att uppleva orörda natur, antika broar och medeltida städer. Beroende på årstid kan du njuta av blomsterprakten både på platåerna och i dalarna längs leden. Frankrike har en lång och stolt mattradition vilket märks på de många lokala specialiteterna. Många av städerna har sin egen matmarknad där såväl mat som dryck finns till försäljning. Marknaderna är oftast livliga och ett ställe dit lokalbefolkningen går för att handla.

En vandring längs Cammino di Francesco tar dig genom Italiens gröna hjärta. Leden är uppkallad efter Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag. Hans karma och filosofi är idag känd världen över. Nu kan du gå i Franciskus fotspår längs Cammino di Francesco. Vi erbjuder vandringspaket från Chiusi della Verna till Rom. Upptäck Toscanas och Umbriens typiska landskap med skuggiga skogar, fruktodlingar, olivlundar och fält av vete och korn. Du kommer att besöka italienska städer och byar med stor historia och kultur och du får många tillfällen att smaka på olika traditionella recept från det lokala köket.

Via Francigena är en långsdistansled som sträcker sig ändå från Canterbury i England till Rom i Italien. Leden kommer in i Italien via St Bernardspasset på gränsen mellan Schweiz och Italien. En vandring längs Via Francigena kan bjuda på allt från ett storslaget alplandskap i norr till det böljande öppna landskapet längre söderut. Vandringsleden går bl.a. genom Aosta dalen och över Poslätten. Många historiska platser passeras på väg mot Rom. Du får möjlighet att besöka flera medeltida pittoreska byar längs vägen. Vingårdar, slott, borgar, kyrkor och lämningar från romarnas och etruskernas tid kantar din vandring. Att passa på att njuta av lokala kulinariska specialiteter är en del av resan, kanske i kombination med ett gott italienskt vin.

Att vandra Camino Portugués da Central är lika mycket en själslig som kroppslig upplevelse. Leden startar i den medeltida staden Porto vid den portugisiska nordkusten och tar dig hela vägen till Santiago de Compostela. Den slingrar den sig genom en oförstörd landsbygd med berg, dalar och vinodlingar genom inlandet. Vid floden Minho lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon!  Här i Tui ska du inte missa katedralen Santa María de Tui. Att vandra hela vägen tar ca 12 dagar, men du kan såklart välja att göra en kortare vandring längs antingen den södra eller den norra delen.

Vill du uppleva såväl kustvandring som vandring genom en oförstörd landsbygd? Då ska du vandra Camino Portugués de la Costa hela vägen från Porto till Santiago de Compostela. Leden startar i den medeltida staden Porto vid den portugisiska nordkusten. Härifrån slingrar den sig nära den vilda Atlantkusten till Santiago de Compostela i Spanien. Vill du vandra hela vägen behöver du ca 15 dagar på dig, men du kan så klart också välja att göra en kortare vandring. Vilken av vandringspaketen du än väljer kommer du inte att bli besviken på denna historiska vandringsled. Förutom den härliga vandringen kan du njuta av vackra havsvyer och pinfärsk fisk!

En vandringsresa till St Cuthbert´s Way är en fascinerande vandring genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. St Cuthbert var en anglosaxisk munk, biskop och eremit och har sedemera blivit norra Englands mest populära helgon. Han startade sin prästerliga verksamhet i den pittoreska staden Melrose. Under hela vandringen kan du njuta av en rik flora och fauna. Här hittar du blommande ljungmarker, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cutberth’s liv från den pittoreska staden Melrose och går vidare till Lindisfarne och The Holy Island.

En vandringsresa längs Camino del Norte är en vandring i fredens tecken. På 1100-talet ville den berömde pilgrimen och författaren Aymeric Picauds undvika barbariet i Navarra på sin väg till Santiago de Compostela. Han valde därför att följa den fredliga kusten. Idag är Camino del Norte en av de alternativa vägarna till Santiago de Compostela. Av många ansedd som den vackraste av dem alla. Utsikten över Biscayabukten, de pittoreska byarna, vandring över ängar, genom dalar och i väldoftande eukalyptusskogar gör denna vandringsresa längs Camino del Norte mycket minnesvärd. Dessutom kommer du på flera ställen kunna ta ett dopp i havet.

Vill du vandra till världens ände? Då ska du vandra Camino Finisterre. Leden börjar i Santiago de Compostela och fortsätter ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Cap Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom ett böljande odlingslandskap. Att vandra Camino Finisterre ger inte bara ögat och själen njutning utan även gomen. Halvväg genom vandringen kommer du fram till Cee som där du bör passa på att smaka den färska fisken på någon av restaurangerna. Väl framme i Fisterra möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande.

Din vandringsresa längs Camino Francés går i historiens fotspår. Målet för vandringen är Santiago de Compostela i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn. Camino Francés är den mest populära vandringsleden till Santiago de Compostela. Leden startar i Saint-Jean-Pied-de-Port vid franska gränsen och går därifrån västerut hela vägen till målet. En vandringsresa längs Camino Francés kommer att ge dig många minnesvärda upplevelser från möten med människor. Ledens popularitet gör att du får räkna med att du kommer att träffa och prata med såväl andra vandrare längs leden som lokalbefolkningen. För många är den gemensamma vandringen in till Santiago de Compostela ett av de bästa minnena från vandringen.

En vandring längs Camino Primitivo är en upplevelse av enkelhet och skönhet. Leden går genom ett område som är märkligt orört och otroligt vackert. Leden har en lång historia, redan på 800-talet följde Kung Alfonso den II leden mot Santiago de Compostela. Namnet Camino Primitivo visar också på ett tidigt ursprung, Primitivo betyder "ursprunglig", d.v.s. detta var den första vägen till Santiago. Den vackra omgivningen är fridfull då antalet vandrare är betydligt färre längs Camino Primitivo än längs Camino Francés. Det kanske också är därför som lokalbefolkningen gärna hjälper till om du behöver det. Om du vandrar hela leden kommer du att starta med mer ansträngande vandring som blir lättare under den andra hälften när du närmar dig slutmålet Santiago de Compostela.

Att vandra Via de la Plata är en genuin upplevelse av stillhet och ro på den spanska landsbygden. Långa delar av leden går långt från allfarvägarna vilket är en stor fördel om du söker just lugnet under din vandring. Färre personer väljer att vandra Via de la Plata jämfört med många av de andra kända pilgrimslederna. Detta gör att lokalborna är mycket intresserade av de som kommer. Här får du lätt hjälp om du skulle behöva. Via de la Plata går genom ett fascinerande och varierat landskap med storslagen natur och romerska lämningar. Vin- och fruktodlingar kommer att följa dig på vägen liksom solen, särskilt om du startar din vandring längst söderut.

Översikt leder