Kortvecka

När du vill få ut så mycket som möjligt av få semesterdagar

Har du bara några få lediga dagar och vill få ut så mycket som möjligt av dessa? Spendera en kortvecka på vandringsstigen, utforska naturen och njut! Här har vi samlat några av våra 3- och 4-nätterspaket som vi anser är de mest tidseffektiva och därmed passar för en kortvecka. Du får ut så mycket som möjligt av resan, då flygresor och transporter till och från leden inte ”äter upp” två hela semesterdagar. Ofta får även du tid till att utforska orterna du startar och avslutar i.

Utöver de paket som vi nämner nedan, har vi många fler kortpaket som fungerar bra. Vissa av dem kan kräva något längre restid och ger då lite mindre tid på destinationen. Vill du se alla våra paket på exempelvis 4 nätter, söker du efter ”4 nätter” i sökrutan uppe till höger.

Denna kortare vandring går längs den nordligaste delen av Cotswold Way. Med utgångspunkt i Chipping Campden vandrar du genom ett grönt och böljande landskap till slutmålet Dowdeswell/Charlton Kings. Chipping Campden är en av de vackraste städerna i Cotswold, så se gärna till att ha lite tid här innan du börjar din vandring. Det gröna landskapet i kombination med de vackra kalkstenshusen är en njutning för ögat. I byarna längs vägen finns möjligheter till att fylla på med energi, antingen på någon pub eller ett tea room.

Lake District Trail tar dig med på ett äventyr som bjuder på det mesta. Du får uppleva flertalet sjöar, bland dessa Englands största sjö Windermere. Robusta fjäll med häpnadsväckande bergstoppar, mysiga små byar och fantastiska utsikter gör detta till en varierad och njutbar tur. Du tar dig bland annat igenom byn Grasmere, där William Wordsworth en gång bodde och beskrev byn som ’den härligaste platsen som finns’. Om du vill utforska berg, fjäll, dalar och sjöar i fotspåren av Storbritanniens författare och poeter, är detta det perfekta valet.

etta vandringspaket går längs den fransk-italienska gränsen, så du kommer att höra både italienska och franska talas. Vandringen utgår från Breil-sur-Roya, en halvmåneformad by som ligger vid floden Roya och är omgiven av olivlundar. Du kommer därefter att besöka vackra små byar som klänger sig fast på bergstoppar, göra en avstickare in i Italien och slutligen vandra ner mot Menton, av många ansedd som den vackraste staden på Franska Rivieran. Efter några dagars vandring kan du njuta av ett dopp i medelhavet och bara strosa längs strandpromenaden. En perfekt vandring för en långhelg!

Detta vandringspaket längs Wicklow Way ger dig möjlighet att vandra de sista ca 64 km, inklusive avstickare från leden till övernattningarna, av den totalt cirka 132 km långa leden. Du startar i välkända och välbesökta Glendalough och vandrar norrut genom lummiga skogar med djupa dalar. Vidare vandrar du till ljuvliga trädgårdar vid Enniskerry för att slutligen nå Marlay Park och Dublin. Den officiella starten av Wicklow Way är i Dublin, med vandring söder ut, men vi har valt att vända på turen. Detta för att du ska ha vinden i ryggen, det blåser oftast från sydväst, och ha möjlighet att avsluta i Dublin.

Är du mat- och vinälskare? Då bör du vandra Barbaresco al Barolo! Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. Vandra Barbaresco al Barolo och få en upplevelse du sent kommer att glömma!

Att vandra längs Via degli Dei är en kulturell, naturskön och smakrik upplevelse. I detta kortare program vandrar du den första halvan av leden, med start i mathuvudstaden Bologna, som för övrigt även har mycket annat än mat att erbjuda. Vandringen startar från Piazza Maggiore inne i staden, och går längs med en forntida väg som användes flitigt under romartiden. Via degli Dei kommer att ta dig längs gamla romerska vägar och genom fridfulla skogar. Den bitvis utmanande vandringen bjuder på många hänförande vyer och vacker omgivning. Som alltid i Italien ska du ta god tid på dig och njuta av såväl vandring som pauser. När du har vandrat klart, njutit av en god middag och en god natts sömn i Bruscoli, tar en transfer dig tillbaka till Bologna.

I följande korta och intensiva vandringspaket på den blommande ön Madeira får du 3 variationsrika vandringsdagar. Dagarna inleds med en fantastisk kustvandring mellan Machico och Porto da Cruz. Den andra dagen kör vi dig upp till Queimadas för en härlig levadavandring genom den grönskande regnskogen. Den avslutande vandringen går via Madeiras högsta berg, Pico Ruivo och vidare ner till Nunnornas dal. Vid några tillfällen går vandringen genom tunnlar där ficklampa är ett måste! Dagarna avslutar du med en fin kväll i den livliga och vänliga staden Funchal.

Fife Coastal Path är en kustvandring som tar dig genom vilda och spektakulära landskap, förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Historiska slott och grottor, ett överflöd av vilda djur och färska lokala rätter gör den här vandringen till ett riktigt skotskt äventyr. Detta kortare vandringspaket startar i Kirkcaldy som du lätt når med tåg från Edinburgh. Du passerar bl.a. Dysarts där du kan besöka Harbourmasters House och lära dig mer om området. I East Wymes väntar förhistoriska grottor medan du i Anstruther gärna kan låta dig väl smaka av en middag på färsk fisk. Turen avslutas i mysiga fiskebyn Crail.

Ett vandringspaket för dig som vill njuta av ett par dagars vandring från havet i Varberg, via Åkulla bokskogar, till Ästad med lite lyx. Vandringen startar i Varberg och tar dig över ett slättlandskapet med milsvida fält och världsarv till ljuva Åkulla bokskogar. I Åkulla övergår omgivningarna från öppna fält till ett böljande landskap med fina små byar och härliga skogar. Efter övernattning i den nyöppnade, fint belägna hotelldelen av Åkulla Outdoor resort, vandrar du vidare genom en välbevarad och unik bokskog till den välkända vingården i Ästad.

Vårt vandringspaket på Söderåsen är perfekt för en kortare ledighet från vardagen. Lätt att nå med tåg och buss. Under två härliga vandringsdagar får du njuta av vandring längs Skåneleden Ås till Ås. Du vandrar genom bokskog och blandskog, på mjuka stigar och längs rasbranter och dalgångar. Du får uppleva vattenfall, grottor och brusande bäckar. Ifrån utsiktspunkterna i Söderåsens nationalpark ser du ut över lummiga bokskogar, djupa raviner och glittrande vattendrag. Nationalparken är Europas största skyddade ädellövsområde och rymmer mängder av djur och växter. Sist men inte minst, du bor på genuina boenden med mycket atmosfär.

Vill du komma bort ett par dagar från det vardagliga, njuta av en lättvandrad led och uppleva ett charmant småstadsliv är detta ett förträffligt vandringspaket. Du bor två nätter i Halmstad och vandrar Prins Bertils stig. Din vandring startar vid slottet i Halmstad där du följer den välmarkerade stigen längs den välkända kusten via Tylösand till Möllegård. Vårt absolut kortaste vandringspaket.

Denna vandring bjuder i huvudsak på kortare vandringar. Salzkammergut är ett vackert kultur- och sjölandskap som ligger cirka en timme öster om Salzburg. Området är listat på UNESCO’s världsarvslista för sina kulturella värden och sin skönhet. Vår vandring genom Salzkammergut bjuder dig på vandring mellan pittoreska byar med mycket historia. Du vandrar över gröna ängar med oförglömliga vyer över de omgivande mäktiga bergen, genom grönskande skog och längs glittrande sjöar. Du bor fint på hotell och gästgiverier med mycket gemytlighet och god mat. Vi kör i vanlig ordning bagaget mellan övernattningarna, så att din vandring blir behaglig.

Vandringen startar i den vackra orten Krems som ligger på Donaus norra strand, en kort tågresa från Wien. Från Krems tar den omväxlande turen dig förbi branta klippor, över mjuka kullar och genom välskötta vinodlingar. Donau spelar en central roll under din vandringsresa då du, några av dagarna, tar dig med färja till andra sidan floden. På vissa ställen kräver vandringen säkerhet på foten, men det går alltid att välja en alternativ vandringsväg. Här finns såväl kulturellt som historiskt intressanta platser och byggnader. Under din resa finns många chanser till kulinariska upplevelser vad gäller såväl mat som dryck. Detta kortare program är perfekt för dig som vill kombinera vandringen med några dagar i kulturens huvudstad Wien.

Inte långt från Wien, i Wachauområdet, kommer Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer och tar dig omväxlande förbi branta klippor, över mjuka kullar och genom välskötta vin- och fruktodlingar. Detta kortare program är perfekt för dig som vill kombinera vandringen med några dagar i kulturens huvudstad Wien. Denna vandring ger dig lite av allt – natur, kultur, bra boenden och kulinariska höjdpunkter! Under den här vandringen bor du på särskilt utvalda hotell och gasthof av högre standard.