Östersund – Åre

Genom ett idylliskt landskap med utsikt över fjällen

Med start i Östersund går vandringen över bron till Frösön. Njut av vyerna över Oviksfjällen och stanna gärna till vid runstenen strax efter bron. Frösö kyrkan är näst intill ett måste att besöka. Kyrkan är från 1200-talet och har S:t Olav som skyddshelgon. Vidare mot Rödön och vandring längs Storsjön. Vandringen går i vackert böljande jämtländska kulturlandskap med fäbodar, ängar, jordgubbs- och potatisodlingar. Missa inte att släcka törsten vid de källor du passerar – källvattnet sägs göra underverk. Glösa är ett givet stopp där du inte får missa de 5000 år gamla hällristningarna vid forsen. Den vackra Alsensjön är din följeslagare till strax efter Wången. Vägen västerut är vacker och snart kommer du till det brusande Ristafallet. Väl framme i Åre kan du njuta av de underbara vyerna av fjällen runt Åresjön.

 

Östersund – Åre

Se pris och boka
S:t Olavsleden 7 nätter Total sträcka 133 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa dagligen 13 maj - 13 okt Från 12.100 :- 6 vandringsdagar

Höjdpunkter

  • Östersund och Jamtli
  • Lokal mat, de flesta måltider ingår
  • Frösö kyrka och Åre kyrka
  • Fina fjällvyer och idylliska öarna Frösön och Rödön
  • Hällristningarna i Glösa
  • Ristafallet med imponerande forsar

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Östersund
Dag 2: Östersund – Rödön, 21 km
Dag 3: Rödön – Nälden/Vaplan, 24 km
Dag 4: Nälden/Vaplan – Alsen/Wången, 20 km
Dag 5: Alsen/Wången – Mörsil, 26 km
Dag 6: Mörsil – Hålland, 20 km
Dag 7: Hålland – Åre, 22 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 133 km

Notera att ovanstånde kilometerangivelser är till en viss plats i respektive slutort. Boendet ligger inte nödvändigtvis vid slutplatsen och sträckan som du vandrar kan därför skilja sig från ovan angiven sträcka med ett par kilometer.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Östersund

Östersund når du enkelt med såväl tåg som flyg. Staden bjuder på en härlig kombination av stadspuls och fjälliv. Har du tid rekommenderas ett besök på Nationalmuseum Jamtli, en arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseums samlingar

Dag 2 – Östersund – Rödön

Från Östersunds centrum går du över bron till Frösön. Idag blir en vandring med många medeltidsstopp. Stanna till vid runstenen strax efter Frösöbron med skrift om att Jämtland kristnades. Oviksfjällen står som en vacker bakgrund längs din vandring över ön. Ta dig tid att besöka Frösökyrkan med S:t Olav som skyddshelgon. Leden fortsätter längs Storsjöns strandlinje mot halvön Rödön med borgkullen Tibrandsholm från 1300-talet. Rödö kyrka är från medeltiden, men brann på 1920-talet. Därefter fick kyrkan en påkostad inredning.

Medel, 21 km, + 665 meter, – 602 meter

Dag 3 – Rödön – Nälden/Vaplan

Landskapet på Rödön består av jordbruksmark och gröna kullar, med pittoreska kyrkor och små byar. Idag passerar du S:t Olavs-källan i Vikeränget, där du kan släcka törsten med uppfriskande vatten som sägs vara heligt. Från Vikeränget går leden vidare längs fridfulla skogsstigar vid byn Tullus. Vandringen tar dig fram till den aktiva byn Nälden, där det finns såväl ishall som sporthall.

Utmanande, 24 km, + 913 meter, – 977 meter

Dag 4 – Nälden/Vaplan – Alsen/Wången

Från Nälden är det en trevlig, lätt vandring med fortsatt fantastisk utsikt över fjällen, längs bamla byvägar till Valne. Därefter blir terrängen mer kuperad fram till Glösa. Här rekommenderar vi ett stopp för att beundra Glösas 5000 år gamla hällristningar. Ristningarna är gjorda på stenhällar vid bäckens prolande vatten. Har du tid kan du även besöka Glösa älgrike, ett friluftsmuseum, med bland annat en rekonstruerad stenålderhydda. Wångens värdshus kan vara ett bra ställe för i slutet av vadringen samtidigt som du njuter av vyerna över Alsensjön och fjällen. I Alsen finns Backgården som sommartid har hantverksutställning.

Medel, 20 km, + 479 meter, – 458 meter

Dag 5 – Alsen/Wången – Mörsil

Dagens vandring är lång och ganska tung i den kuperade terrängen.  Du går både genom tät skog och på asfalt. Utsikten över bergen och de mörka, djupa sjöarna är hisnande. Du passerar byarha Kluk, Kleckåsen och Semlan. Du vandrar mot Mörsil där ett besök på Kretsloppshuset rekommenderas. Kretloppshuset är en grön oas med trädgård och mat av närodlat.

Utmanande, 26 km, + 851 meter, – 865 meter

Dag 6 – Mörsil – Hålland

Vägen till Hålland är relativt lätt men lång. Den följer Indalsälven och i början går du utmed sjön Liten där det finns badplats i Stålsviken. Leden går genom vacker omgivning och passerar kyrkoruinen i Slagsås och Undersåker kyrka. Du bor på Hållandsgården där det finns ett centrum för pilgrimer med en stavkyrka i grånat trä byggd 1999.

Medel-utmanande, 20 km, + 743 meter, – 722 meter

Dag 7 Hålland – Åre

Dagen börjar med att du går över järnvägen och via en Olavskälla till det pampiga Ristafallet. Här dånar vattnet och går du när får du dusch av vattnet som störtar ner. Vägen mot Åre är spektakulär. Toppen av Åres populära skidbackar närmar sig långsamt och dominerar landskapet. Genom skogar, ängar och längs en ”trollstig” anländer du till den livliga skidorten där kabinbanan (under säsong) kan ta dig upp till den mäktiga Åreskutan. En fin avslutning på vandringen är att besöka stillheten i Åre kyrka. Här kan du även se en staty från 1100-talet av S:t Olav iförd karolinerhatt.

Medel-utmanande, 22 km, + 754 meter, -750 meter

Dag 8 – Hemresa

Finns tid är det fint att göra en tur upp i Åre by och vidare upp på berget. Antingen till fots eller med hjälp av kabinbanan.

Vad ingår

  • Boende 7 nätter inklusive frukost i Östersund, Rödön, Nälden/Vaplan, Alsen/Wången, Mörsil, Hålland och Åre
    Du bor i enkla stugor, B&B eller på hotell. Ibland bor du hemma hos privatperson i deras hem.
  • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
  • Lunchpaket och middagar (ej middag i Östersund och Åre). I Rödön tillreds måltiderna på egen hand.
  • Ledkartor
  • Praktisk information
  • Bagagetransport mellan övernattningarna (max 1 väska per person som om max 18 kg)
  • Engelsk-/svensktalande jourservice

Tillkommer

  • Anslutningsresan till Östersund samt från Åre
  • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
  • Personliga utgifter
  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

För extranätter före och efter vandringen samt i övriga orter, vänligen kontakta oss för pris.

Boende

Boendena längs S:t Olavsleden varierar i standard, några är enklare och några är lite finare. Du bor i enkla stugor, B&B eller på hotell. Ibland kommer du att bo hemma hos privatpersoner i deras hem. Rummen har sängkläder och det finns handduk. Tillgången på enkelrum är begränsad, varför minimum är 2 personer per bokning.

Vissa boenden har rum med dusch och toalett medan du på andra boenden får dela badrum med andra gäster.

Svårighetsgrad

  • Snittvärde svårighetsgrad: 3,5 / 5
  • Vandringen är medel – utmanande.
  • Ledens underlag varierar mellan asfalt, grusvägar och skogsstigar.
  • S:t Olavsleden är välmarkerad. Olavskorset är huvudskyltning. Symbolen finns såväl som metallmärke som klistermärke och sitter med jämna mellanrum längs hela leden. Utöver det finns det hänvisningsskyltar där leden svänger eller byter riktining. Notera att det finns skyltning som gäller alla färdsätt (vandring, cykling och ridning) samt skyltar som endast gäller ett visst färdsätt. Det finns många källor med friskt vatten längs vandringen. Dessa är utmärkta med skylt Pilgrimskälla.
  • Total sträcka att vandra är 133 km fördelat på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Att åka tåg till Östersund respektive från Åre fungerar bra. Från södra Sverige går det nattåg via Göteborg eller Stockholm. Restiden från Stockholm till Östersund är ca 5 timmar med snabbtåg. Vill man ta det lite lugnare går Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare, med stopp i bland annat Östersund.

Flyg

Åre-Östersunds flygplats ligger strax utanför Östersund (11 km). Avståndet till Åre är 87 km vilket tar en dryg timme med buss.

Lokala transporter ut- / hemresa

SJ-tåg stannar vid de större orterna längs leden. Dessa tågstationer finns i Sverige i Sundsvall, Ånge, Bräcke, Östersund, Åre, Duved.

Utöver de nationella tågoperatörerna finns även lokaltåget Norrtåg som stannar vi de mindre stationerna längs S:t Olavsleden. Du hittar stationer och mer information på Norrtågs hemsida.

Busstrafik drivs av Jämtlands Länstrafik. Mer information hittar du via www.ltr.se.

Väderkalender

Östersund och Åre har tydliga årstider med snö och kallt på vintern och varmare på sommaren. Det blir sällan riktigt varmt på sommararna utan dagstemperaturen brukar hålla sig runt 18 – 20 grader. Området är nederbördsrikt, så man får räkna med regniga dagar även mitt i sommaren.

Se pris och boka

Översikt led