S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden sträcker sig från Östersjön till Atlanten, från Selånger i Sverige, via Östersund och Åre, till Trondheim i Norge.
Mer infoÖstersund – Åre
6 vandringsdagar
Pris från 12.170 :-
Vandra från Sverige till Norge
Den 580 km långa rutten leder över berg och genom skogar, längs sjöar och till historiska platser.
S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsleden i Spanien. Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson, den första kungen i ett enat Norge på 1000-talet. Sedan dessa har mycket hänt. Pilgrimsvandring har blivit populärt igen. Inte bara hos dem som vill göra en vandring av religiösa skäl utan lika mycket hos dem som vill må bra och hitta ro i att vistas i naturen. S:t Olavsleden återinvigdes 2013 och nu kommer vandrare från hela världen till norra Sverige och Norge för att vandra hela eller delar av leden.
Två utvalda delsträckor
S:t Olavsleden är uppdelad i fem delsträckor. Vi har valt ut två sträckor längs leden, en del i Sverige och en del i Norge, som vi tycker är extra fina med tanke på såväl vandring som boende. Tveka dock inte att höra av dig om du är intresserad av att vandra någon annan del eller kanske hela leden.
Är du intresserad av sträckan Stiklestad – Trondheim hittar du paketet via länken här: vandringspaket Stiklestad – Trondheim
Historien om S:t Olav
Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson. Olav blev med hjälpa av lagstiftning, kristendomen och svärdet den förste kungen i ett enat Norge. Efter några år fick han dock fly Norge och gå i exil i dagens Ryssland. Efter två år i Ryssland fick Olav signaler om att hans värsta fiender i Norge var döda. Han bestämde sig då för att återvända till Norge för att återta kronan. Det är oklart exakt vilken väg han tog, men det är toligt att han passerar över havet via Åland och sedan ankommer Selånger hamn. Härifrån vandrar han med sina mannar förbi Frösön och vidare till den lilla byn Stiklestad i Norge. Här står sedan det stora slaget om Norge där Olav dör. Direkt efter Olavs död börjar det gå rykten om att under har skett som kopplas till Olav. Hans lik flyttas ner till Nidaros, nutidens Trondheim.
Pilgrimsvandring
Det dröjde inte länge förrän pilgrimer började vandra till Nidaros. Fran till 1500-talet var Nidaros ett av de största pilgrimsmålen i Europa. Pilgrimsvandring fcik därefter en nedgång pga av den lutherska reformationen och dessutom ett förbud mot pilgrimsvandring i Sverige. Historien om Olav levde dock vidare. Pilgrimsvandringen fick en renässans på 1980-talet både i Sverige och i övriga Europa. I september 2013 återinvigdes S:t Olavsleden och har nu åter blivit en populär vandringsled bland pilgrimer, men även ”vanliga” vandrare.
Källvatten för god hälsa
Längs leden finns flera källor med kallt och klart vatten. Enligt legenden uppstod källorna när Olav stötte sin stav i marken. Det finns många källor, men de mest kända hittar du i Borgsjö och Pilgrimstad. Källvattnet tros främja god hälsa, så passa på att dricka ur källorna när du vandrar S:t Olavsleden.
Etapper S:t Olavsleden
Selånger – Bräcke, 6-7 dagar / 7-8 nätter, 139 km
Bräcke – Östersund, 4 dagar / 5 nätter, 85 km.
Östersund – Åre, 7 dagar / 8 nätter, 136 km
Åre – Stiklestad, 5 dagar / 6 nätter, 128 km. Notera att du under denna vandring passerar landsgränsen mellan Sverige och Norge. Notera att det inte är möjligt med bagagetransport över gränsen. Du måste därför vara beredd att bära ditt bagage själv (packa i ryggsäck) alternativt lägga till resdag för att själv kunna ta med ditt bagage till Norge.
Stiklestad – Trondheim, 5 dagar / 6 nätter, 92 km
Hela S:tOlavsleden, Selånger – Trondheim, 29 – 31 dagar, 580 km.
Tåg och bussar trafikerar hela sträckan från Selånger till Trondheim. Det fungerar därför utmärkt att varva vandring med att resa kommunalt. SJ och VY (tågoperatör i Norge) stannar vid de större orterna längs leden. Dessa tågstationer finns i Sverige i Sundsvall, Ånge, Bräcke, Östersund, Åre, Duved. I Norge stannar tåget i Stjørdal, Hell, Vikahmmer och Trondheim.
Utöver de nationella tågoperatörerna finns även lokaltåget Norrtåg som stannar vi de mindre stationerna längs den svenska delen av S:t Olavsleden. Du hittar stationer och mer information på Norrtågs hemsida.
Recensioner
S:t Olavsleden Norge
Har du vandrat leden?
Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.
Tack!
Sticklestad - Trondheim (juli)
Omväxlande vandring med en hel del asfaltsvandring.
Falstad Centret var mycket intressant, det rekommenderar vi verkligen. Falstadsskogen var fin att gå igenom. När vi gick längs Fv61 (Åtlovegen) så fanns det som sagt i princip inga rastplatser så när vi kom fram till en 'fiskeplats'/badplats vid sjön "Sottjönna" som vi varmt rekommenderar, man kan bada och grilla, det fanns bänkar att sitta på samt ett dass. Maten och boendet (utsikten var fantastisk) på Frosta Fjordbuer mycket bra.
Lunchpaketet som man får borde beskrivas bättre, dvs, man får göra mackor från frukosten. Man får uppfattningen i beskrivningen som att man kommer få ett mål mat (Vandras kommentar: Hej, detta kommer vi absolut att förtydliga. Tack för din hjälp//Sussi). Matkvaliteten varierade lite, från hyfsat till mycket bra. Boendena motsvarade förväntningarna. Bagagetransporterna funkade finfint. Transfern (taxi) från Klostergården till tågstationen Åsen dök aldrig upp. Som tur var kunde en av personalen på Klostergården skjutsa oss. Taxin från Trondheims station till Nidaros prilgrimsgård funkade finfint, likaså taxin från Verdal station till Stiklestad (där vi hade bilen parkerad). GPS med GPX filerna var verkligen bra och hjälpsamt.
Första gången vi vandrar med Vandra. Ni är otroligt snabba på att svara och mycket serviceinriktade. Tack hälsar Fredrik.
Sticklestad - Trondheim (juni)
Leden utmed vatten är magisk!
Ta gärna leden utmed fjorden på väg mot Tautra istället för vägen - den leden utmed vattnet är magisk. Vi har rest med Vandra tidigare och är mycket nöjda med kontakten och alla boenden. Förutom att GPX-filen var ganska knepig har allt fungerat mycket bra.
Verdal - Trondheim (augusti)
Mentalt en stor upplevelse.
Fysiskt jobbigt i början. Fantastisk vyer och trevliga boenden. Vi var en grupp som vandrade och gruppsammanhållningen var och blev viktigt.
Verdal - Trondheim (juli)
Mycket nöjda med vår vecka i Norge.
Vi hade en etapp kvar av S:t Olavsleden och tidigare ordnat bokning själva. Nu tog vi hjälp (från Vandra) och allt gick väldigt smidigt. Tydliga svar och bra information mest via mejl (Lotta och Sussi).
Det kan alltid finnas önskemål om att det skulle vara mindre av asfaltvägar men det är sånt man får ta. Spännande möten med människor väger upp. (Vandras kommentar: Härligt med spännande möten för det väger, precis som du säger, upp att det är en del asfaltsväg på alla pilgrimsleder runt om i världen. En gång i tiden var det inte så men i dag, med den samhällsutveckling vi har samt många fler människor på jorden, slingrar sig många leder på eller vid asfaltsvägar. Allt gott. Sussi, Vandra). Inte så spännande mat, som förväntat i Norge, men övrigt helt bra.
S:t Olavsleden Sverige
Har du vandrat leden?
Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.
Tack!
Österund - Åre (september)
Fin höstvandring i fin natur.
Trevliga boenden. Kul att privata familjer öppnar sina hem, och vid något tillfälle fick vi äta med värdfolket. Maten var kanonbra på alla ställen, utom på ett ställe där vi fick spartanska hamburgare som middag. Fotbadet som ingår på ett ställe är mer en fotbalja på en bänk. Skönt men det låter lite lyxigare än det är. Omväxlande natur men ack så mycket asfalt jämfört med vad vi tidigare gått.
Tack för denna gång hälsar Peter och Mats.
Selånger till Borgsjö (juli)
En fantastisk upplevelse!
En underbar upplevelse överlag. Både med mötet med lokalbefolkningen, de vackra landskapen och de historiska vingslagen man känner som pilgrimsvandrare. Alla boenden var mycket bra utom i Borgsjö (som höll en betydligt lägre standard än alla andra boenden). Men de privata värdarna var underbara och Torpshammars herrgård var så mysigt.
Fanns så mycket att upptäcka men de stora positiva överraskningarna Stödesjöns skönhet och Borgsjös hembygdsgård hälsar Alfred.
Österund - Åre (juli)
Väldigt fin led, både själva leden och naturen.
Någon dag lite väl mkt asfalt för vår smak. Nästan alltid välmärkt men finns vissa kritiska vägskäl där märke saknas.Hällristningarna i Glösa var en höjdpunkt liksom Ristafallet. När det gäller boendena så var standarden olika men det är bara trevligt med variation. Om man har Åre som slutpunkt är det en bra idé att ta en extra natt där (som vi gjorde). Det var väldigt skönt att ha en hel dag med spa och bastu på Holiday Club efter vandringen.