Sörmlandsleden

En omväxlande vandring längs kust och genom skogar till Sveriges huvudstad!

Vandra längs Sörmlandsleden och upptäck den sörmländska kulturbygden. Området är fyllt av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Sörmlandsleden är den äldsta natur- och kulturvandringsleden vi har i Sverige. Med sina 100 mil erbjuder den vandring som passar såväl nybörjaren som den inbitna vandraren. Våra paket tar dig genom den östra delen av Sörmland. Du börjar i Nynäshamn eller Handen, för att avsluta i Stockholm – vår fantastiska huvudstad. Vandringen går genom öppna landskap, lummiga lövskogar, längs träspångar och förbi glittrande sjöar. Du vandrar genom bland annat Tyresta Nationalpark och Nackareservatet. Leden är välmarkerad och det finns många fina rastplatser längs vägen.

Mer info

Sträcka 95 km
Pris från 7.620 :-

Sträcka 44 km
Pris från 3.945 :-

Tyresta Nationalpark

Bara två mil från Stockholms centrum finner du Tyresta Nationalpark. Här kan du uppleva orördhet, tystnad och avskildhet. Nationalparken är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige, utanför fjällvärlden. Parken omfattar 1,964 hektar och bjuder på ett omväxlande sprickdalslandskap där tallen och gran dominerar som trädslag. I övrigt är växtlivet i skogen karaktäristiskt artfattigt. Däremot är mångfalden av mossor, lavar och svampar stor. Tyresta brukar också beskrivas som ugglornas och hackspettarnas rike då området har ett rikt djurliv där fåglarna är särskilt närvarande.

Stockholm

Vill du få tid till att uppleva huvudstaden rekommenderar vi att du lägger till en eller ett par extra nätter. I Stockholm finns det mycket att upptäcka och här finns något för alla. Ett besök i Gamla Stan, med sina vindlande, pittoreska gränder rekommenderas varmt. Om Stockholms skärgård lockar är en tur med någon av sightseeingbåtarna en trevlig utflykt. Vill du göra en kort vandringstur i Stockholm erbjuder vi vandringsbeskrivningen ”Söders Höjder”, helt kostnadsfritt.

Du hittar instruktionerna i pdf:en via länken nedan. Skriv gärna ut pdf (innehåller karta) och ta med dig.

Söders Höjder, Stockholm

Referenser

Sörmlandsleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Nynäshamn - Stockholm, 6 nätter, 13 - 19/8 2020

Hej!

Ett stort tack till er alla för en underbar vandring i Sörmland. Allt fungerade perfekt, från kartor, färdbeskrivningar, boende, frukost, transporter. Var vi än bodde så möttes vi av tillmötesgående och vänlig personal, och ingen av oss upplevde ev stress i dessa Corona-tider. Överallt hade de tagit hänsyn till Folkhälsomyndighetens råd.

Skärgårdshotellet i Nynäshamn stack ut lite extra med stor mysfaktor och härlig personal, egentligen svårt att framhäva något boende alla hade sina fördelar. Fiskarbostaden på Notholmen var en underbar plats, men det var bra att ni påpekade att frukosten var minst sagt snålt tilltagen så vi kunde beställa extra.

När vi bodde på Quality Hotel i Handen så skulle vi dels bli hämtade vid Tornbergets naturreservat och dagen därpå skjutsade tillbaka det fungerade perfekt, jättetrevlig chaufför, och vi bestämde att han skulle hämta oss en timme tidigare än enligt programmet.

Frukost skulle ju inte ingå i Stockholm på Queen's Hotel, men det gjorde det. Bra för oss!

Jag tror inte jag har badat så mycket på många många år, det gick inte att undvika med alla härliga små sjöar vi passerade. Det enda jag kan komma på att vi klagade lite över var värmen, men då fanns ju sjöarna.

Jag hoppas att folk bokar era vandringsresor mer nu än i början av sommaren, så att ni alla får komma tillbaka till vandra. se.

Många varma hälsningar från en otroligt nöjd vandrare

Birgitta Lundeborg

Nynäshamn - Stockholm, 6 nätter, 13 - 19/8 2020

Hej
Tack för all hjälp med våran vandringsresa till Sörmlandsleden,vi är mycket nöjda och glada att vi har bestämt oss att genomföra vandringen.
Fantastiskt natur med många fina minnen att bära med sig hem,mycket bra ordnad med alla övernattningar,det har fungerar utmärkt med all bagage transport och all annan service som ingick.
Mvh Josefina, Birgitta, Bodil och Kerstin