Sörmlandsleden

En omväxlande vandring längs kust och genom skogar till Sveriges huvudstad!

Vandra längs Sörmlandsleden och upptäck den sörmländska kulturbygden. Området är fyllt av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Sörmlandsleden är den äldsta natur- och kulturvandringsleden vi har i Sverige. Med sina 100 mil erbjuder den vandring som passar såväl nybörjaren som den inbitna vandraren. Våra paket tar dig genom den östra delen av Sörmland. Du börjar i Nynäshamn eller Handen, för att avsluta i Stockholm – vår fantastiska huvudstad. Vandringen går genom öppna landskap, lummiga lövskogar, längs träspångar och förbi glittrande sjöar. Du vandrar genom bland annat Tyresta Nationalpark och Nackareservatet. Leden är välmarkerad och det finns många fina rastplatser längs vägen.

Mer info

Sträcka 95 km
Pris från 7.620 :-

Sträcka 44 km
Pris från 3.945 :-

Tyresta Nationalpark

Bara två mil från Stockholms centrum finner du Tyresta Nationalpark. Här kan du uppleva orördhet, tystnad och avskildhet. Nationalparken är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige, utanför fjällvärlden. Parken omfattar 1,964 hektar och bjuder på ett omväxlande sprickdalslandskap där tallen och gran dominerar som trädslag. I övrigt är växtlivet i skogen karaktäristiskt artfattigt. Däremot är mångfalden av mossor, lavar och svampar stor. Tyresta brukar också beskrivas som ugglornas och hackspettarnas rike då området har ett rikt djurliv där fåglarna är särskilt närvarande.

Stockholm

Vill du få tid till att uppleva huvudstaden rekommenderar vi att du lägger till en eller ett par extra nätter. I Stockholm finns det mycket att upptäcka och här finns något för alla. Ett besök i Gamla Stan, med sina vindlande, pittoreska gränder rekommenderas varmt. Om Stockholms skärgård lockar är en tur med någon av sightseeingbåtarna en trevlig utflykt. Vill du göra en kort vandringstur i Stockholm erbjuder vi vandringsbeskrivningen ”Söders Höjder”, helt kostnadsfritt.

Du hittar instruktionerna i pdf:en via länken nedan. Skriv gärna ut pdf (innehåller karta) och ta med dig.

Söders Höjder, Stockholm

Referenser

Sörmlandsleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!