Klippan – Röstånga, 3 nätter

Njut av en långhelg på Skånes vackraste ås

Leden på Söderåsen är en del av Skåneleden Ås till ås. Du utgår ifrån Klippan varifrån du blir transporterad till Krika skog där du startar din vandring längs Skåneleden. Du vandrar genom bokskog och blandskog, på mjuka stigar och längs rasbranter och dalgångar. Du får uppleva vattenfall, grottor och brusande bäckar. Under din vandring passerar du välkända platser för sägner och mystik. Ifrån utsiktspunkterna i Söderåsens nationalpark ser du ut över lummiga bokskogar, djupa raviner och glittrande vattendrag. Nationalparken är Europas största skyddade ädellövsområde och rymmer mängder av djur och växter.

Vandringspaketet är perfekt för en långhelg.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Tillägg för hunden tillkommer.

Klippan – Röstånga, 3 nätter

Se pris och boka
Klippan, Krika skog – Röstånga 2 vandringsdagar Total sträcka 26 km Svårighetsgrad 2/5 Avresa dagligen 1 mar - 29 okt Från 3.415 :-
 • Krika skog och ravinen vid Klöva hallar
 • Fridfulla och gemytliga små gårdar
 • Klåveröd
 • Söderåsens nationalpark, Skäralid
 • Utsikten från Kopparhatten och Söderåsen
 • Bokskogar med rikt fågel- och djurliv
 • Odensjön
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Klippan
Dag 2: Transfer till Krika skog. Vandring Krika skog – Söderåsens nationalpark (Skäralid), 19 km
Dag 3: Valfri vandring i Söderåsens nationalpark (Skäralid) och vidare vandring till Röstånga, från 7 km (Valfri extra vandring i Söderåsens nationalpark är ej inräknat)
Dag 4: Hemresa

Total sträcka att vandra: 26 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Klippan

Till Klippan kommer du antingen med allmänna kommunikationsmedel eller med egen bil. I Klippan kan du bland annat besöka Klippan Yllefabrik, där bland annat de populära Klippan-filtarna tillverkas. Även Sankt Petri kyrka är väl värt ett besök.  Internationellt är kyrkan kultförklarad, arkitekter från hela världen vallfärdar till kyrkan och tiotusentals människor besöker kyrkan varje år.

Dag 2 – Transfer till Krika och vandring till Söderåsens nationalpark

Efter frukost blir du upphämtad för transfer till Krika skog och Skåneleden. Du börjar din vandring genom bokskog vid kanten av ravinen vid Klöva hallar. Stigen som är bred och väl markerad tar dig till Klövamölla, som ligger vid sidan av leden, med anor från 1600-talet. Kvarnen drivs med turbin och fungerar lika bra nu som då. Efter ytterligare en bit når du en grusväg som tar dig genom en fridfull landsbygd med små gårdar och torp. Du lämnar grusvägen och följer en fin stig genom en skog som växlar från gran till björk. Du passerar Skånes högsta punkt och kliver längre fram in i Klåveröds strövområde med sina mjuka stigar. Du går förbi flera geologiska sevärdheter; Snuvestuans lilla grotta, Vargadalen med rasbranter och Skorstensdalens torbildningar. Längs den brusande Dejebäcken kommer du in i Söderåsens nationalpark. Du får uppleva mäktiga rasbranter, ett fem meter högt vattenfall och den kraftfulla Skäralidsdalen. Via stigar genom skogen tar du dig upp till Kopparhatten, där du får en magnifik utsikt över dalgång och bokskog. Härifrån tar du dig stadigt ner till Skärdammen och naturum. Från naturum vandrar du vidare cirka en km till ditt boende. Här får du ett varmt välkomnande och du serveras eftermiddagskaffe. Skiner solen så kan du njuta av ditt kaffe med fin utsikt över Söderåsen. Efter uppfräschning avslutar du dagen med en trerättersmiddag som du finner i kylskåpet. Du värmer det som ska värmas och serverar dig själv, kanske med ett glas vin som du tagit med själv.

Medel, 19 km, + 412 meter, – 483 meter

Dag 3 – Söderåsens nationalpark – Röstånga

Söderåsens nationalpark har många, härliga vandringsstigar att bjuda på. Korta och lite längre, lätta och lite mer utmanande. Du väljer själv om och i så fall vilka delar av nationalparken du vill utforska innan du fortsätter mot Röstånga. Skåneleden tar dig uppför och söderut från Skärdammen, du följer Hjortsprångsrundan fram till Hjortsprånget, en smal klipphylla som skjuter ut i den djupa och branta Skäralidsdalen. Platsen kallas Hjortsprånget eller Hjortakniben. Det kommer av att man förr i tiden jagat hjort här. Man drev ut dem över klippkanten—knep hjortarna! Leden följer breda fina och väl markerad stig genom en bokskog som är oförglömlig. Leden passerar de småkulliga dalarna Ugglerödsdalen och Nackarpsdalen. Strax innan du når Röstånga rundar du den mytomspunna Odensjön, omgiven av artrika rasbranter. Har du badkläder med dig rekommenderas en tur ner till sjöns badbrygga för ett eftermiddagsdopp. Väl framme i Röstånga checkar du in på boende med mycket atmosfär.

Mycket lätt, 7 km, + 213 meter, – 181 meter (Valfri extra vandring i Söderåsens nationalpark är ej inräknat.)

Dag 4 – Hemresa

Flera fina minnen rikare och efter en härlig frukost är det så dags för dig att resa hemåt. Från Röstånga reser du lämpligen med buss till Klippan eller Stehag, för att därifrån ta dig vidare med tåg.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 3 nätter inklusive frukost i Klippan, Skäralid och Röstånga
 • Transfer Klippan – Krika skog
 • Ingredienser till middag (Skäralid)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning med karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Klippan och från Röstånga
 • Lunch varje dag
 • Middag alla dagar utom dag 2
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Tillägg för hund

I detta vandringspaket går det bra att ta med sig hund. Det tillkommer då en mindre kostnad för hunden på samtliga boenden. I Skäralid rekommenderar vi dessutom att ni väljer tillägget för boende i lägenhet, då hunden inte är välkommen att vistas i de allmänna utrymmena i B&B-byggnaden.

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra karta och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en karta och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 170:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor på hotell och B&B. Rummen har sängkläder och handduk. I vissa fall finns badrum på rummet, i andra fall delar du badrum med andra.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Notera att under lågsäsong har flera av restaurangerna i anslutning till ditt boende begränsade öppettider, kontakta oss för information.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till medel.
 • Ledens underlag varierar från stigar och skogsvägar till mindre byvägar. Stigarna är mestadels breda och lättvandrade. Några kortare bitar förekommer rötter och stenar längs stigarna.
 • Skåneleden SL 3 är till större del väl markerad med nya tydliga markeringarna. Genom skog och inland är den markerad med orange målade ringar runt träd och stolpar. Där leden ändrar riktning finns skyltar. En del av leden har dock den gamla markeringen som bitvis är gles och otydlig, men följer du bara med i ledbeskrivning är det inga problem.
 • Total sträcka att vandra är 26 km fördelad på 2 vandringsdagar. (Valfri extra vandring i Söderåsens nationalpark är ej inräknat.)

Tips om anslutningsresor

Tåg/Buss

Klippan går bra att nå med tåg. Från Röstånga tar du buss till antingen Klippan eller Stehag för att sedan resa vidare med tåg.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Klippan är:

 • Ängelholm/Helsingborgs flygplats (30 km)
 • Halmstad flygplats (78 km)
 • Malmö flygplats (113 km)
 • Köpenhamns flygplats (123 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Röstånga är:

 • Ängelholm/Helsingborgs flygplats (52 km)
 • Malmö flygplats (69 km)
 • Köpenhamns flygplats (92 km)
 • Halmstad flygplats (102 km)

Lokala transporter utresa

Från Ängelholm/Helsingborgs flygplats tar du antingen flygbuss eller taxi in till centrala Ängelholm. Härifrån väljer du om du vill resa med direktbuss till Klippan, eller om du hellre reser med tåg till Helsingborg för att här byta tåg till Klippan.

Flyger du till Halmstad flygplats, så finns det lokalbussar med Hallandstrafiken in till centrum och tågstationen. Härifrån reser du med tåg till Ängelholm eller Helsingborg. Från Ängelholm finns buss till Klippan och från Helsingborg finns tåg.

Om du flyger till Malmö flygplats tar du dig först in till centralstationen med buss elelr taxi. Härifrån tåg till Helsingborg eller Hässleholm och därifrån byte till Klippan.

Från Köpenhamn Kastrup kan du resa med tåg hela vägen till Klippan, med byte i antingen Hässleholm eller Helsingborg.

Lokala transporter hemresa

Ska du resa hem ifrån Ängelholm/Helsingborg flygplats tar du dig lämpligen tillbaka till Klippan med buss. Härifrån tar du antingen buss till Ängelholm eller tåg till Helsingborg, och sedan vidare med flygbuss till flygplatsen.

Väljer du att flyga hem ifrån Malmö flygplats tar du istället bussen från Röstånga till Stehag för att där kliva på tåget mot Lund/Malmö. Ifrån båda dessa städer finns flygbuss till Malmö flygplats.

Även om du ska resa hem ifrån Köpenhamn Kastrup tar du bussen till Stehag. Du kliver sedan på tåget för att resa hela vägen till Kastrup (ibland med ett byte i Malmö).

För att ta dig tillbaka till Halmstad flygplats tar du bussen till Klippan, tåg till Helsingborg eller buss till Ängelholm och sedan tåg vidare till Halmstad. Ifrån centralstationen tar du lokalbussen ut till flygplatsen.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led