Ystad – Kivik, 6 nätter

En vandring med ett par lugna dagar för avkoppling

Österlenleden är en ringled med utgångspunkt i Ystad. Detta vandringspaket längs Österlenleden tar dig längs den södra och östra delen av leden. Vandringen följer till största del det blånande havet, med några undantag då leden viker av in i landet och du vandrar genom ek-, tall- eller bokskog. Kusten växlar från vidsträckta sandstränder till ört rika strandängar som bitvis är blockrik. Det böljande backlandskapet kulminerar vid Hammarsbackar och Stenshuvud varifrån du har en härlig utsikt. I programmet får du även njuta av två dagars riktigt korta vandringar och bo i Brantevik. Du bor på personliga och idylliska gästgiverier, Bed & Breakfast eller hotell, alla med mycket atmosfär. Bagagetransport ingår som vanligt så att du kan njuta av vandringen i fulla drag!

Denna vandring startar i Ystad, en av Sveriges mest pittoreska småstäder, och tar dig i behaglig takt till den lilla mysiga sommarorten Kivik.

Juli och augusti 2021

Sträckan Ystad – Simrishamn är under juli månad och en bit in i augusti 2021 i stort helt fullbokat. Vi ber dig därför se efter möjligheterna att starta i senare delen av augusti.

Ystad – Kivik, 6 nätter

Se pris och boka
Ystad – Kivik 5 vandringsdagar Total sträcka 77 km Svårighetsgrad 2,2/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 okt Från 6.985 :-
 • Ale stenar och Kåseberga
 • Dag Hammarskjölds Backåkra
 • Långa fina sandstränder
 • Mysiga Brantevik och pittoreska fiskelägen
 • Stenshuvud Nationalpark
 • Vandring längs havet
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ystad
Dag 2: Vandring Ystad – Kåseberga, 21 km.
Dag 3: Vandring Kåseberga – Skillinge, 21,5 km
Dag 4: Vandring Skillinge – Brantevik, 6,4 km
Dag 5: Vandring Brantevik – Simrishamn, 5,8 km.
Dag 6: Vandring Simrishamn – Kivik, 22 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 77 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ystad

Till Ystad kan du resa med tåg eller buss. Efter ankomst och check in på ditt boende har du möjlighet att utforska staden som bland annat är välkänd för sin romanfigur Kurt Wallander. Med sina över 300 idylliska skånska korsvirkeshus är Ystad en av Sveriges mest pittoreska småstäder.

Dag 2 – Ystad – Kåseberga

Du vandrar ut frånYstad via hamnen och vidare utmed strandpromenaden genom Sandskogen. Du når Kabusa skjutfält, som du rundar och därefter kommer ut till havet igen vid Hammars backar. Du fortsätter utmed kusten och strax innan du kommer fram till Kåseberga passerar leden Ale stenar. Här bör du göra en avstickare upp till Ale stenar även om benen är trötta. Utsikten över havet och Kåseberga är mycket vacker. Dagen avslutar du med att vandra en bit inåt land till ditt boende.

Medel, 21 km, + 186 meter, – 193 meter

Dag 3 – Kåseberga – Skillinge

Från Kåseberga fortsätter du din vandring utmed kusten och Österlenleden. Du följer lättgångna mjuka stigar och mindre strandvägar fram till Löderups strandbad. Här lämnar du havet för att följa leden in genom Hagestads naturreservat. Efter en dryg timmes vandring genom reservatet når du åter havet vid Sandhammaren. Från Sandhammarens dynlandskap och vidsträckta badstränder böjer kusten mot nordost. Du vandrar utmed milslånga sandstränder förbi Mälarhusen, Sandby strand, Borrby strand och Kyhls strandbad. Framåt eftermiddagen når du det gamla fiskeläget Skillinge.

Medel, 21,5 km, + 144 meter, – 144 meter

Dag 4 – Skillinge – Brantevik

I dag har du en kort och lätt vandring framför dig. Du kan antingen välja att följa den ny dragna leden som följer cykelbanor eller så kan du följa strand längs den gamla dragningen av Österlenleden. Vi rekommenderar att du väljer du den gamla dragningen av leden längs stranden. Vandringen går då utmed stigar och småvägar, strandängar, spännande berghällar och pittoreska fiskebyar. Sandstranden avlöses av skiffer- och sandstensstrand vid det pittoreska lilla fiskeläget Gislövshammar. Har du inte gjort några längre stopp för bad eller bara njuta av naturen så anländer du Brantevik vid lunch. Efter check in på ditt boende har du gott om tid att upptäcka den underbara lilla byn. Här finns flera bra restauranger, ett par caféer och en vinbar. Efter en tur vid hamnen och i byn så hinner du även med lite vila på ditt rum. En dag för vila och bara ha det skönt.

Mycket lätt, 6,4 km, + 70 meter, – 129 meter

Dag 5 – Brantevik – Simrishamn

Den här dagen har du åter en kort njutbar vandring framför dig. Du äter din frukost i lugn och ro innan du ger dig av längs kusten mot Simrishamn. Kustremsan mellan Brantevik och Simrishamn består till största delen av buskrika betesmarker. Gamla strandvallar gör området lätt kuperat och det vackra landskapet har en mycket rik flora. I området finns flera hällristningar och blottade sandstenshällar. Dagens slutmål är den välkända fiskestaden Simrishamn. Kanske avslutar du dagen med en god middag och en stilla promenad i de äldsta stadsdelarna med sina pastellfärgade gathus och kullerstensprydda gator. Hamnen är också värd ett besök innan du återvänder till ditt boende för natten.

Mycket lätt, 5,8 km, + 71 meter, – 132 meter

Dag 5 – Simrishamn – Kivik

Vandringen bjuder dig på en variationsrik tur över sandstränder och blockrika strandängar. Landskapet är böljande och du passerar genom fiskelägen och bokskog. Du vandrar på stränder, stigar, små grusvägar och bitvis utmed asfalterad väg. Stenstranden avlöses av unik sandstrand vid Tobisvik. Vid Baskemölla kommer du åter till underbara strandängar och längre norrut vid Tjörnedala passerar du artrika orkidéängar som lovordades av Linné. I slutet av dagen vandrar du genom Stenshuvuds nationalpark. Den sista biten in till Kivik kantas av äppelodlingar, musterier och gamla fornlämningar.

Medel, 22 km, + 265 meter, – 224 meter

Dag 6 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. För att komma vidare tar du lämpligen bussen till Simrishamn och vidare därifrån med tåg.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Ystad, Kåseberga, Skillinge, Brantevik, Simrishamn och Kivik
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning och karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Ystad och från Kivik
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra karta

I arrangemanget ingår en översiktskarta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta, kan ni välja att lägga ytterligare kartor.
Kostnaden är 170:- per extra karta.

Boende

Du bor på små privatägda Gästgiverier, hotell, Bed & Breakfast eller vandrarhem. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen dusch och toalett på rummet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,2 / 5
 • Vandringen är mycket lätt till medel. Två dagar är mycket lätta och tre dagar är medel.
 • Ledens underlag varierar från stigar och stränder till mindre byvägar och korta bitar utmed landsväg.
 • Österlenleden är välmarkerad. Genom skog och inland är den markerad med orange markeringar på stolpar. Där leden ändrar riktning finns skyltar.
 • Total sträcka att vandra är 77 km fördelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Det är lätt att ta sig till startorten med tåg. Från Malmö tar du lokaltåg till Ystad. Från Kivik tar du buss till Simrishamn varifrån du lämpligen tar du dig vidare med lokaltåg till Malmö.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Ystad är:
• Malmö flygplats (38 km)
• Kristianstad flygplats (67 km)
• Köpenhamn Kastrup (81 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Kivik är:
• Kristianstad flygplats (37 km)
• Malmö flygplats (85 km)
• Köpenhamn Kastrup (125 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Kommer du med flyg är Köpenhamn Kastrup enklast att resa vidare ifrån, tågstation finns på flygplatsen och du byter tåg i Malmö. Flyger du till Malmö Sturup måste du först resa med flygbuss till Malmö och därifrån vidare med tåg eller buss till Ystad.

Från slutmålet Kiviktar du dig vidare med buss och tåg, lämpligen tillbaka till Ystad eller Malmö för vidare färd.

Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering.

Väderkalender

Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led