Ystad-Brösarp

Vandra i behaglig takt mellan idylliska orter och fiskelägen på Österlen

Österlenleden är en ringled med utgångspunkt i Ystad. Detta vandringspaket längs Österlenleden tar dig längs den södra och östra delen av leden. Vandringen följer till största del det blånande havet, med några undantag då leden viker av in i landet och du vandrar genom ek-, tall- eller bokskog. Kusten växlar från vidsträckta sandstränder till ört rika strandängar som bitvis är blockrik. Det böljande backlandskapet kulminerar vid Hammarsbackar och Stenshuvud varifrån du har en härlig utsikt. Du bor på personliga och idylliska gästgiverier, Bed & Breakfast eller hotell, alla med mycket atmosfär. Bagagetransport ingår som vanligt så att du kan njuta av vandringen i fulla drag!

Denna vandring startar i Ystad, en av Sveriges mest pittoreska småstäder, och tar dig i behaglig takt till Brösarp och dess vackra backar. På den här vandringen kan du ta med din hund. Ange ras och storlek vid bokning.

Du hittar alla våra vandringar längs Österlenleden här.

Ystad-Brösarp

Se pris och boka
Österlenleden 6 nätter Total sträcka 89 km Svårighetsgrad 2,6/5 Avresa dagligen 1 apr - 3 nov Från 7.665 :- 5 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Sveriges största bevarade skeppssättning Ales Stenar
 • Pittoreska fiskelägen
 • Simrishamn
 • Stenshuvud Nationalpark med underbar utsikt
 • Variationsrik vandring
 • Brösarps backar

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ystad
Dag 2: Vandring Ystad – Kåseberga, 21 km.
Dag 3: Vandring Kåseberga – Skillinge, 21,5 km
Dag 4: Vandring Skillinge – Simrishamn, 12,5 km.
Dag 5: Vandring Simrishamn – Kivik, 22 km
Dag 6: Vandring Kivik – Brösarp, 12 km.
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 89 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ystad

Till Ystad kan du resa med tåg eller buss. Efter ankomst och check in på ditt boende har du möjlighet att utforska staden som bland annat är välkänd för sin romanfigur Kurt Wallander. Med sina över 300 idylliska skånska korsvirkeshus är Ystad en av Sveriges mest pittoreska småstäder.

Dag 2 – Ystad – Kåseberga

Du vandrar ut frånYstad via hamnen och vidare utmed strandpromenaden genom Sandskogen. Du når Kabusa skjutfält, som du rundar och därefter kommer ut till havet igen vid Hammars backar. Du fortsätter utmed kusten och strax innan du kommer fram till Kåseberga passerar leden Ale stenar. Här bör du göra en avstickare upp till Ale stenar även om benen är trötta. Utsikten över havet och Kåseberga är mycket vacker. Dagen avslutar du med att vandra en bit inåt land till ditt boende.

Medel, 21 km, + 186 meter, – 193 meter

Dag 3 – Kåseberga – Skillinge

Från Kåseberga fortsätter du din vandring utmed kusten och Österlenleden. Du följer lättgångna mjuka stigar och mindre strandvägar fram till Löderups strandbad. Här lämnar du havet för att följa leden in genom Hagestads naturreservat. Efter en dryg timmes vandring genom reservatet når du åter havet vid Sandhammaren. Från Sandhammarens dynlandskap och vidsträckta badstränder böjer kusten mot nordost. Du vandrar utmed milslånga sandstränder förbi Mälarhusen, Sandby strand, Borrby strand och Kyhls strandbad. Framåt eftermiddagen når du det gamla fiskeläget Skillinge.

Medel, 21,5 km, + 144 meter, – 144 meter

Dag 4 – Skillinge – Simrishamn

Vandringen går idag utmed stigar och småvägar, strandängar, spännande berghällar och pittoreska fiskebyar. Sandstranden avlöses av skiffer- och sandstensstrand vid det pittoreska lilla fiskeläget Gislövshammar. Vandringen är inte så lång, så du har flera möjligheter att stanna för ett bad eller kanske bara vila och njuta av den friska luften och de vidsträckta vyerna. Dagens slutmål är den välkända fiskestaden Simrishamn. Kanske avslutar du dagen med en god middag och en stilla promenad i de äldsta stadsdelarna med sina pastellfärgade gathus och kullerstensprydda gator.

Lätt, 12,5 km, + 241 meter, – 262 meter

Dag 5 – Simrishamn – Kivik

Vandringen bjuder dig på en variationsrik tur över sandstränder och blockrika strandängar. Landskapet är böljande och du passerar genom fiskelägen och bokskog. Du vandrar på stränder, stigar, små grusvägar och bitvis utmed asfalterad väg. Stenstranden avlöses av unik sandstrand vid Tobisvik. Vid Baskemölla kommer du åter till underbara strandängar och längre norrut vid Tjörnedala passerar du artrika orkidéängar som lovordades av Linné. I slutet av dagen vandrar du genom Stenshuvuds nationalpark. Den sista biten in till Kivik kantas av äppelodlingar, musterier och gamla fornlämningar.

Medel, 22 km, + 265 meter, – 224 meter

Dag 6 – Kivik – Brösarp

Vandringen är lätt och ganska kort. Du får många möjligheter att stanna till och njuta av den underbara naturen. Du följer den lilla vägen mellan Kivik och den vackra fiskebyn Vitemölla. Strax efter byn fortsätter leden utmed havet och du får en härlig vandring genom naturreservatet Vitemölla strandbackar fram till Haväng och Verkaåns mynning. Vid Haväng lämnar leden havet och fortsätter västerut. Du följer den slingrande Verkaåns härliga dalgång och vandrar i Brösarps böljande backlandskap. Du når Brösarp och checkar in för en avkopplande övernattning.

Lätt, 12 km, + 290 meter, – 259 meter

Dag 7 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. För att komma vidare tar du lämpligen bussen ner till Ystad och vidare därifrån med tåg.

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Ystad, Kåseberga, Skillinge, Simrishamn, Kivik och Brösarp
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning och karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Ystad och från Brösarp
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Uppgradering av boende

Boende på Hotel Continental du Sud
Continental du Sud är Sveriges äldsta hotell och har varit ett hem för livsnjutare och celebriteter i nästan 200 år. Hotellet ligger på bästa läge centralt I ystad. I hotellets hjärta, restaurang Brasserie du Sud, kan du njuta av en god måltid om du så önskar.
Kontakta oss för pris.

Boende på Kivikstrand Badhotell (bokningsbart tis-sönd under lågsäsong, alla dagar under högsäsong)
I Kivik hittar ni Kivikstrand badhotell, ett genuint familjeägt badhotell med anor. Här får ni ta del av familjens kärlek till Kivikstrand och vurm för sekelskiftesromatik i ett varsamt renoverat hus byggt 1879. Hotellet ligger fantastiskt, mitt i Kivik och samtidigt granne med havet. Här kan du med fördel börja morgonen med ett härligt dopp innan du avnjuter din frukost i den vackra matsalen. Väljer du att bo på Kiviksstrand är en 3-rättersmiddag (dryck tillkommer) inkluderad. Middagen består av närodlade och ekologiska ingredienser så långt det är möjligt.

Tillägg, från 1 205:- /person och natt i delat dubbelrum

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra karta

I arrangemanget ingår en översiktskarta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta, kan ni välja att lägga ytterligare kartor. Kostnaden är 210:- per extra karta.

Boende

Du bor på små privatägda gästgiverier, hotell och bed & breakfast. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen dusch och toalett på rummet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,6 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Två dagar är lätta och tre dagar är medel.
 • Ledens underlag varierar från stigar och stränder till mindre byvägar och korta bitar utmed landsväg.
 • Österlenleden är välmarkerad. Genom skog och inland är den markerad med orange markeringar på stolpar. Där leden ändrar riktning finns skyltar.
 • Total sträcka att vandra är 89 km fördelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Det är lätt att ta sig till startorten med tåg. Från Malmö tar du lokaltåg till Ystad. Från Brösarp tar du buss till Simrishamn varifrån dulämpligen tar du dig vidare med lokaltåg till Malmö.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Ystad är:
• Malmö flygplats (38 km)
• Kristianstad flygplats (67 km)
• Köpenhamn Kastrup (81 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Brösarp är:
• Kristianstad flygplats (27 km)
• Malmö flygplats (70 km)
• Köpenhamn Kastrup (113 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Kommer du med flyg är Köpenhamn Kastrup enklast att resa vidare ifrån, tågstation finns på flygplatsen och du byter tåg i Malmö. Flyger du till Malmö Sturup måste du först resa med flygbuss till Malmö och därifrån vidare med tåg eller buss till Ystad.

Från slutmålet Brösarp tar du dig vidare med buss och tåg, lämpligen tillbaka till Ystad eller Malmö för vidare färd.

Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering.

Väderkalender


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led