Skillinge-Alunbruket, 5 nätter

Vandra österlenleden och upptäck ett unikt och variationsrikt natur- och kulturlandskap!

Vandra Österlenleden mellan Skillinge och Alunbruket och upptäck ett unikt och variationsrikt natur- och kulturlandskap! Du börjar vandringen i Skillinge och följer det blånande havet, längs vita sandstränder och örtrika strandängar. Du passerar små fiskelägen och Österlens berömda äppelodlingar. Du får möjlighet att komma nära underbara och välkända platser som Stenshuvud, Kivik och Haväng. Vid Haväng viker leden av inåt land och följer Verkaåns slingrande dalgång. Leden tar dig genom Brösarps böljande backlandskap och in i Österlens vackra bokskogar. Du passerar Hallamölla vattenfall och når Andrarums Alunbruk med dess spännande historia.

Skillinge-Alunbruket, 5 nätter

Se pris och boka
Skillinge – Alunbruket 4 vandringsdagar Total sträcka 60 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 mar - 5 nov Från 7.315 :-
 • Pittoreska fiskelägen
 • Simrishamn
 • Stenshuvud Nationalpark
 • Variationsrik vandring
 • Hallamölla vattenfall
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Skillinge
Dag 2: Vandring Skillinge – Simrishamn, 12 km.
Dag 3: Vandring Simrishamn – Kivik, 22 km
Dag 4: Vandring Kivik – Brösarp, 12 km
Dag 5: Vandring Brösarp – Alunbruket, 14 km
Dag 6: Hemresa

Total sträcka att vandra: 60 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Skillinge

Till Skillinge kan du resa med allmänna kommunikationsmedel. Skillinge är ett gammalt fiskeläge på Österlen cirka 1 mil söder om Simrishamn.

Dag 2 – Skillinge – Simrishamn

Vandringen går idag utmed stigar och småvägar, strandängar, spännande berghällar och pittoreska fiskebyar. Sandstranden avlöses av skiffer- och sandstensstrand vid det pittoreska lilla fiskeläget Gislövshammar. Vandringen är inte så lång, så du har flera möjligheter att stanna för ett bad eller kanske bara vila och njuta av den friska luften och de vidsträckta vyerna. Dagens slutmål är den välkända fiskestaden Simrishamn. Kanske avslutar du dagen med en god middag och en stilla promenad i de äldsta stadsdelarna med sina pastellfärgade gathus och kullerstensprydda gator.

Lätt, 12,5 km, + 241 meter, – 262 meter

Dag 3 – Simrishamn – Kivik

Vandringen bjuder dig på en variationsrik tur över sandstränder och blockrika strandängar. Landskapet är böljande och du passerar genom fiskelägen och bokskog. Du vandrar på stränder, stigar, små grusvägar och bitvis utmed asfalterad väg. Stenstranden avlöses av unik sandstrand vid Tobisvik. Vid Baskemölla kommer du åter till underbara strandängar och längre norrut vid Tjörnedala passerar du artrika orkidéängar som lovordades av Linné. I slutet av dagen vandrar du genom Stenshuvuds nationalpark. Den sista biten in till Kivik kantas av äppelodlingar, musterier och gamla fornlämningar.

Medel, 22 km, + 265 meter, – 224 meter

Dag 4 – Kivik – Brösarp

Vandringen är lätt och ganska kort. Du får många möjligheter att stanna till och njuta av den underbara naturen. Du följer den lilla vägen mellan Kivik och den vackra fiskebyn Vitemölla. Strax efter byn fortsätter leden utmed havet och du får en härlig vandring genom naturreservatet Vitemölla strandbackar fram till Haväng och Verkaåns mynning. Vid Haväng lämnar leden havet och fortsätter västerut. Du följer den slingrande Verkaåns härliga dalgång och vandrar i Brösarps böljande backlandskap. Du når Brösarp och checkar in för en avkopplande övernattning.

Lätt, 12 km, + 290 meter, – 259 meter

Dag 5 – Brösarp – Alunbruket

Den sista dagen tar leden dig över Brösarps norra backar och in i den skånska bokskogen. Du vandrar nära Verkaån, som är ett unikt vattensystem med klart och rent vatten, meanderlopp och naturliga forsar. Under vår- och sommarmånaderna, när det är prunkande grönska och ljuset silar genom trädens bladverk, vilar en nästan tropisk känsla i dalgången. Du passerar Skånes högsta vattenfall, Hallamölla, och når vid slutet av vandringen Andrarums Alunbruk som en gång var en av landets största industrier.

Medel, 14 km, + 640 meter, – 642 meter

Dag 6 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. Du blir transporterad till Brösarp varifrån du lätt tar dig vidare med buss.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive frukost i Skillinge, Simrishamn, Kivik, Brösarp och Alunbruket
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Kvällsmål ingår vid boende på Alunbrukets B&B (sista kvällen)
 • Transfer Alunbruket – Brösarp
 • Ledbeskrivning med karta skala 1:50 000, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Skillinge och från Brösarp
 • Lunch var dag
 • Middag var dag (om boende bokas på Alunbrukets B&B ingår ett kvällsmål)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningssförsäkring
 • Personliga utgifter

Tillval

Uppgradering boende

Boende på Kivikstrand Badhotell (bokningsbart 1/5 – 15/10 2023)
I Kivik hittar ni Kivikstrand badhotell, ett genuint familjeägt badhotell med anor. Här får ni ta del av familjens kärlek till Kivikstrand och vurm för sekelskiftesromatik i ett varsamt renoverat hus byggt 1879. Hotellet ligger fantastiskt, mitt i Kivik och samtidigt granne med havet. Här kan du med fördel börja morgonen med ett härligt dopp innan du avnjuter din frukost i den vackra matsalen. Väljer du att bo på Kiviksstrand är en 3-rättersmiddag (dryck tillkommer) inkluderad. Middagen består av närodlade och ekologiska ingredienser så långt det är möjligt.

Tillägg, från 1 055:- /person och natt i delat dubbelrum

Boende på Tastecelebration Residence (bokningsbart fre-lör under mars månad, varje dag april – september)
I den gamla jägmästarbostaden i Andrarum driver Isabel och Joost sin verksamhet med passion för mat. Här kan du njuta i den vackra miljön såväl inne som ute. Ta en fika i den vackra trädgården, koppla av i kokboksbiblioteket eller smaka ett glas gott vin i kaffe- och vinbaren.
När du bor på Tastecelebration ingår fika vid ankomst, ett glas bubbel (med eller utan alkohol) samt en 3-rättersmeny. Den härligt gröna menyn inspireras av det som är bäst i säsong och bestäms samma dag som den serveras.

Tillägg 1085:-/person i delat dubbelrum

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra karta

I arrangemanget ingår en översiktskarta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta, kan ni välja att lägga ytterligare kartor. Kostnaden är 170:- per extra karta.

Boende

Du bor på små privatägda gästgiverier, hotell eller Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fall, dusch och toalett på rummet.

På grund av boendet i Alunbruket är det ej möjligt att boka enkelrum enligt detta program.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Två dagar är lätta och två dagar är medel.
 • Ledens underlag varierar från stigar och stränder till mindre byvägar och korta bitar utmed landsväg. Notera att sträckan Brösarp – Alunbruket är kuperad vilket gör att den sista vandringsdagen klassas som medel.
 • Österlenleden är välmarkerad. Genom skog och inland är den markerad med orange markeringar på stolpar. Där leden ändrar riktning finns skyltar.
 • Total sträcka att vandra är 60 km fördelat på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Från Malmö tar du lokaltåg till Simrishamn och därifrån vidare med buss till Skillinge. Från Alunbruket har du en förbokad transfer till Brösarp varifrån du tar buss till Simrishamn. Från Simrishamn tar du dig vidare med lokaltåg till Malmö.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Skillinge är:
• Kristianstad flygplats (55 km)
• Malmö flygplats (78 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Alunbruket är:
• Kristianstad flygplats (30 km)
• Malmö flygplats (61 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Kommer du med flyg är Köpenhamn Kastrup enklast att resa vidare ifrån, tågstation finns på flygplatsen och du byter tåg i Malmö. Flyger du till Malmö Sturup måste du först resa med flygbuss till Malmö och därifrån vidare med tåg till Simrishamn. Sista biten tar du buss.

Efter din vandring transporterar vi dig från Alunbruket till närmaste busshållplats i Brösarp. Från Brösarp tar du dig vidare med buss, lämpligen tillbaka till Ystad eller Malmö för vidare färd.

Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering.

Väderkalender


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led