Österlenleden

Upptäck vackra Österlen under en vandring längs Österlenleden! Med utgångspunkt från Ystad vandrar du längs kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket.

Mer info

Ystad-Alunbruket

6 vandringsdagar
Pris från 9.685 :-

Ystad-Brösarp

5 vandringsdagar
Pris från 7.665 :-

Ystad-Kivik

4 vandringsdagar
Pris från 6.100 :-

Ystad-Simrishamn

3 vandringsdagar
Pris från 4.865 :-

Simrishamn-Alunbruket

3 vandringsdagar
Pris från 6.270 :-

Simrishamn-Brösarp

2 vandringsdagar
Pris från 4.250 :-

Mycket att upptäcka

Du vandrar genom ett böljande kulturlandskap med frodiga bokskogar, längs porlande bäckar och utmed det blånande havet. Du passerar pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av de milslånga vita stränderna.

Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör vandringen till en mycket variationsrik upplevelse. Att njuta av gullvivorna i Brösarps backar, känna doften av rapsen som blommar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla. Skåne är så vackert!

Ales Stenar

Högt uppe på åsen, med vidunderlig utsikt ligger Sveriges största bevarade fornlämning. Ales stenar som omfattar totalt 59 stenblock i form av ett 67 meter långt och 19 meter brett skepp. Gångstigarna hit upp från hamnen och från byn är vältrampade, stenarna är välbesökta turistmål som verkligen ger lön för mödan. Om du startar din vandring i Ystad kommer du vandra förbi stenarna.

God mat på Österlen

I Skåne och på Österlen har god mat uppskattats i alla tider och dessa traditioner lever vidare. Det finns gott om bra gästgiverier och bykrogar som serverar allt från klassiska skånska rätter till modern gourmetmat. Kaféerna och kaffestugorna erbjuder hembakat bröd i vacker miljö och du hittar skånska läckerheter i de lokala gårdsbutikerna. Det värnas mycket om det lokalproducerade. Missa inte den Skånska ”äggakagan” med stekt fläsk och lingon – kan det smaka bättre än efter en dags vandring?

Vandring längs Österlenleden

Vi har flera olika paket längs Österlenleden. Det går bra att ta med hund när du vandrar på Österlen. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Sommarmånaderna på Österlen

Det är många som vill besöka Österlen under sommarmånaderna vilket innebär att det framför allt i juli och i början av augusti är väldigt svårt att hitta lediga rum om du bokar nära inpå avresa. Vi rekommenderar därför att du bokar i god tid om du vill vandra under semesterperioden. Vill du vandra när det är lite mindre folk på leden rekommenderar vi varmt april – maj eller september – oktober månad. Då får du dessutom rabatterat pris på ditt vandringspaket.

Recensioner

Österlenleden, Ystad – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Österlenleden, Ystad-Alunbruket, 2 - 10 maj 2021

Hej hej 🤗
Vi är så nöjda med vår vandring, trots kyla, regn och storm så var det fantastiskt.
Mycket bra boenden allihopa, roligt med så olika ställen.
Extra plus till Isabel och hennes man på Tastecelebration på Alunbruket ❤
Tack för att ni ordat så bra.

Bästa hälsningar från Eva och Uffe Linde

Österlenleden, Ystad-Alunbruket, 16 - 23 maj 2019

Sekelgården hotell mysigt. Ejagården B&B personligt, trivsamt. Serverades jättegod middag. Mycket fin frukost. Östangård B&B vackert, trivsamt. Slog till med exclusiv middag på Bella på Österlen. Värd sitt pris.Värdparet körde oss nere till Skillinge nästa dag. Vi behövde inte ens fråga. Sympatiskt. En gaffel kort på Maritim, trångt men sött. Fint läge. Hotell Kivikstrand, mycket trångt. Erbjöds middag då det inte var öppet nånstans. Trevligt med lunchpaket. Brösarps gästgiveri, mycket trångt. På nb med parkeringsplats precis utanför fönstret. Alunbruket B&B fantastiskt vackert. Fint boende. Kvällsmåltid bör det stå. Inte middag/kvällsmåltid. Det var en mycket lätt måltid. En bit paj, lite skinka, en ostbit, två daddlar, sallad. Vi trodde det var förrätten. Som tur var hade vi frossat i Alunbrukets bakverk innan. Sammanfattning: alla boenden var bra trots genomgående små rum. Eftersom vi beställt tvåbäddsrum vore det en fördel om sängarna är separerade från början så att vi slapp börja med att möblera om. När det gäller fina Östangård som ligger utanför leden kunde det kanske stå att man kan passa på att besöka Skillinge innan och kanske ringa för att få skjuts de sista kilometrarna upp.Vi såg väldigt lite av Skillinge. Vandringen: fungerade bra. Östra Kustvägen från Kåseberga till Ejagården var obehaglig att gå. Kanske finns något alternativ. När vi lämnade Ejagården gick vi en annan väg så att vi slapp omvägen via Kustvägen. Enda gången vi hade svårt att hitta leden var när vi skulle ut från de stora fälten strax innan vi skulle korsa vägen mot Alunbruket. Bagagetransporterna utmärkta. Liksom transfer Alunbruket Brösarp.

Gillar vandra.se och sprider det.

Anna-Karin Sundman

Österlenleden, Ystad – Kivik

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ystad - Kivik, juni 2024

Information, kontakt och resedokument har varit bra.

Vandringen är mycket bra. Ni kunde ha varit tydligare om att man man kan gå igenom Kabusa (militärt övningsområde) om inte övning pågår. Vi missade det och gick runt och det var en både lång o trist vandring. Likaså var det en hel del vägpromenad på sista sträckan som var lite trist. Men i övrigt så var det kalas

Ystad - Kivik, juni 2023

Blev rekommenderad Vandra och det mest har verkligen fungerat mycket bra.

Fin blandning på boenden. Hotellet i Kivik var inte bra men övriga var väldigt bra. Toppen på Kåseberga gårdshotell, Sjöbacka gård och mysigt i Simrishamn med restaurangen på gården.

Ystad - Kivik, 5 - 10 september 2021

Mycket bra, bla pga strålande väder. Underbart vackert. För långa etapper, men det visste vi ju, jag åkte buss del av sträcka pga knäbesvär. Vårt förslag, eftersom det verkar vara svårt att hitta boenden på lagom avstånd, är att man kunde ordna hämtning efter ca 12-15 km alt bli avlämnad en bit fram efter leden.

Jättefina boenden!

Hellen Lundevall-Överby

Ystad - Kivik, 23 - 28 augusti 2021

Är mycket nöjda hur resan arrangerades av Vandra.se. Vi kan tänka oss att anlita Vandra.se igen.

Håkan Klint

Ystad - Kivik, 10 - 15 juli 2021

Bagagetransport fungerade superbra. B&B var av olika kvalitet, bäst var Apotekarnas även om vi hade dusch och toalett gemensamt - Fräscht och fantastisk miljö. Superfint rum. Kan tänka mig att lägga till för att höja standarden en nivå till.

Jenny Zander

Ystad - Kivik, 29 juni - 4 juli 2021

Vi glömde allt på tåget ner men hade stor nytta av de mail vi fått och speciellt GPS filen med karta och inlagd rutt var perfekt.

Bra fixade alternativ när det vara svårt att hitta boende eftersom vi bokade sent.

Bra boende, det sista Kaptenshuset i Kivik var vi medvetna om och hade accepterat att vara litre lägre standard med enskild stuga utan toa och vatten men kändes lite konstigt att ta sig genom frukostmatsalen för att göra morgontoalett. Annars var det fint. Ordnat de toa möjligheter på annat sätt blir det också bra.

En fantastisk vandring, varierande med mycket vackert landskap. Borde bjudas ut till flera och även att konkurrera med andra vandringar tex Cornwall. Att gå långa sträckor så strandnära och ändå så varierande. Långa sträckor på stranden, strandängar med betande kor, hedar, böljande landskap. Kändes även ok att ibland gå på asfaltsvägar. Dock var det lite väl mycket asfalt och bilar när man fick gå runt Kabusa, förekom även Skånska kärringar som hytte med näven i sina bilar. Får man inte gå genom detta området vissa månader under sommaren?

Hasse Mälberg

Ystad - Kivik, 29 juli - 3 augusti 2020

Hej!

Vill bara tala om att vi är jättenöjda med vår vandring. Allt fungerade jättebra, förutom osäkerheten som uppstod om bagaget i Simrishamn, men det löste ju sig 😊.
Ledbeskrivningen var verkligen uppskattad, mycket informativ om både leden och platserna vi vandrade förbi.
Vi uppskattade även boendena, känns som ni försökt hitta riktigt fina och bra ställen. Middagen på restaurang Ager på Östangård var verkligen ett extra plus.
Fint ställe och så skönt att bara kunna sätta sig ner och njuta, uppskattade att ni bokat åt oss.

Vi åkte till Kivik och parkerade bilen i hamnen som planerat, helt kostnadsfritt. Det var skönt att inte behöva åka tillbaka till Ystad efter avslutad vandring för att hämta bilen där innan hemfärd. Beror förstås på var man bor, men tänkte att det skulle kunna vara något ni informerade om också inför resan.

Med vänliga hälsningar
Karin, Karin, Eva och Helena

Österlenleden, Ystad – Brösarp

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ystad - Brösarp, juli 2023

Fantastiska vandringar!

De flesta hotell utom ett var jättebra (Vandras kommentar: Tack för att du meddelat oss om det hotellet som var mindre bra. Allt gott. Sussi.) Mestadels mycket bra mat. Allt fungerade med bagage och transfer.

Väldigt bra arrangerat från Vandra.

Ystad - Brösarp, 21 - 27 augusti 2021

Hej Stefan och ni andra på Vandra Vi reste med hund och då får man naturligtvis finna sig i att inte få de bästa platserna. Boendet i Kivik utan toa o dusch var sämst. Dörren till vårt ”lilla hus” gick knappt att stänga och med en stor glipa vid golvet blev det kallt på natten. Andra boenden helt ok. Med hund var det också lite jobbigt med den långa transportsträckan på landsväg på 1:a etappen där vi bitvis fick gå i vägrenen. På den etappen var det också jättejobbiga staketövergångar när man kommer med en 22 kg hund som ska över hinder på 1,60 eller högre på glesa pinnar. Som tur är, är han samarbetsvillig och inte rädd. Lite onödig risk för skador att som ordinär pensionärstant gång på gång ta emot en så stor (och sprattlig 😊) hund från den höjden. Det här var sträckan Hammars backar till Ale Stenar. I övrigt var staketöver-gångarna helt ok på de andra etapperna. Fungerade bra med bagagetransporten och med de måltider vi beställde. Guldstjärna till Lunkaberg. Är jättenöjd med turen och arrangemanget. Tack för denna gång 😊🐾

Lena Rödin

Ystad - Brösarp, 21 - 27 augusti 2021

Vissa avsnitt av ledbeskrivningarna var otydliga, t ex antal hagar man ska gå igenom när man följer Backaleden. Första dagen från Ystad var man tvungen att gå en ganska lång bit på landsväg utan vägkanter fram till byn Hammar vilket var litet otäckt för det var mycket trafik.

Fantastisk vandring utmed Österlenleden. Sagolikt vackert och lätt att följa leden. GPS-kartorna fungerade utmärkt.

Jättefina boenden utom ett som var mindre bra där vi fick bo i kall stuga utan toalett (p g a att vi hade hund). Överallt var maten bra.

Återkommer gärna för annan vandring.

Helene Karlsson

Ystad - Brösarp, 16 - 22 augusti 2021

Kontakt med Vandra: Återkoppling på anmälan och övriga frågor direkt. Vänligt bemötande. Strukturerat och tydligt. Tyckte om tonen i all kontakt med Vandra.se
Färdhandlingar: Bra struktur. Klart och tydligt.

Mycket blöt inledning men det blev allt bättre. Vacker natur. Mestadels trevliga vägar. Undantag runt Kabusa skjutfält. ”Oändligt” lång asfaltsvandring på trafikerad väg som delvis saknade vägren. Alternativ väg mellan Kåseberga och boendet finns enligt boendevärdarna på Eijagården. Då hade vi sluppit den tätt trafikerade asfaltsvägen. Bättre än väntat. Bra komfort. Egen dusch och toa. Bra! Kommentar om Sjöbacka gård, Skillinge: Mycket god mat. Bra rum. Men inget positivt bemötande av värden.

Jag har rekommenderat vandringen till flera vänner. Är mycket nöjd med hela konceptet.

Irene Hellqvist Gustafsson

Ystad - Brösarp, 16 - 22 augusti 2021

Kontakt med Vandra: Vi fick svar direkt, och vänligt bemötande.
Färdhandlingar: Strukturerat och tydligt. Det var lite svårt först att koppla Gaia-appen till våra vandringsrutter, men det löste sig.

Vi hade otur i början med regnigt och blåsigt väder uppe vid höjderna vid Ale stenar, men det blev en upplevelse och erfarenhet i sig. Följande vandringar gick fint. Det var jobbigt att behöva gå så mycket på asfalt utmed Kabusa skjutfält, och vi var tvungna att gå i den smala vägrenen. Eventuellt kanske man kunde tipsa om en alternativ väg från hamnen i Kåseberga till Ejagården, så man slipper gå så långt på asfaltvägar där. Det lär finnas en genväg där. På Sjöbacka gård fick vi god trerätters middag, men underligt bemötande av värdinnan.

Vandringen kan rekommenderas varmt.

Britt-Marie Rosén

Ystad - Brösarp, 15 - 21 augusti 2021

Extremt nöjd med allt! Reseinformation, bagagetransport och val av boende. Jag kommer rekommendera Vandra.se för andra.

100% nöjd med allt. Det enda förbättringsförslaget som jag har är om sista tid för bagageinlämning kan flyttas fram till 09:30 eller 10:00. Satt ett par gånger vid frukost då tiden 09:00 närmade sig och insåg att jag inte packat ryggsäcken kvällen innan. Men det handlar ju mest om planering från min sida. :-) Men om det finns utrymme i logistiken så tror jag 30-60 min förlängd inlämning skulle upplevas som positivt från fler än mig.

Robert

Ystad – Brösarp, 22 – 28 maj 2017

En helt underbar vandring i det allra vackraste vädret och ett sagolikt Österlen. Jag älskar kor med kalvar, får med lamm men det kan vara bra att informera om att du går igenom hagar och ängar med boskap, kan finnas de som inte känner sig bekväma eller till och med rädda. För övrigt ett helt otroligt bra koncept med transport av bagaget till nästa övernattning. De B&B och hotell som vi övernattade på var supertrevliga och jättegoda frukostar. Ejagården och Sjöbacka slog nog rekordet med välkomnade!

Kicki Eriksson

Ystad – Brösarp, Juli 2016

Jag har tidigare rest med Vandra och denna gång blev det Österlenleden mellan Ystad och Brösarp. Allt har fungerat mycket bra.

Om jag skulle göra om turen skulle jag ta bussen mellan Simrishamn och Kivik – tyvärr är det väldigt mycket asfaltsvandrande på den sträckan. Övriga dagar var helt magiska! Vi uppskattade också att det var så olika karaktär på boendena. Vi mötte bara trevlig personal! Stort tack!

Ystad – Brösarp, 16 – 22 juni 2012

Hej Stefan,

Vill bara skriva några rader och säga att vi hade en helt fantastisk vandring i år igen, denna gång gick ju turen längs med Österlenleden i mitten av juni. Vilket landskap, man blir lyrisk och vill flytta dit! Vädret var jättefint, det regnade endast första natten vi var i Ystad så vi behövde aldrig packa upp regnkläder osv utan njöt fullt ut.

I början av augusti reser vi till Gran Canaria där vi stannar i tre veckor och har tänkt att göra en del vandringsturer även där.

Ha en fortsatt fin sommar och tack för all hjälp med vår vandring i Skåne.

Bästa hälsningar
Suzanne och Jonas Hagström

Österlenleden, Ystad – Simrishamn

Ystad - Simrishamn, maj 2024

Varierande vandring trots att leden går utmed havet hela tiden. På sträckan mellan Skillinge och Simrishamn valde vi att gå utmed havet. Det fungerade utmärkt. Vi mötte massor av vandrare och löpare och det finns ingen anledning att inte välja den sträckan.

Tips: Dag Hammarskölds gård mellan Kåseberga och Skillinge. Sedan var det intressant att se och läsa om brytningen av kvarnstenar i Gislövshammar

Mathias Larsson

Ystad - Simrishamn, 5 nätter, 7 - 12 augusti 2021

Ett förbättringsförslag. Ange gärna stig/vägens beskaffenhet. Ett par kilometer på sandstrand är annorlunda än klappersten (mellan Kåseberga o Löderup)

Vi hade fantastiskt väder! Regn på natten och sol o lagom varmt på dagen. Naturen längs denna del av Skåneleden är omväxlande och enastående! Det är sådan lyx att få vandra genom naturreservat med olika karaktärer. För mig är det viktigt med fina, mysiga övernattningar med sköna sängar, härlig frukost och serviceminded personal, detta fick jag uppleva hela vägen.

Åsa Lindgren

Österlenleden Ystad - Simrishamn, maj 2022

Som tidigare resor via Vandra fungerade allt mycket bra.

Ystad Continental var unikt bra. För övrigt, vad ska man förvänta sig ang hygienartiklar på ett B&B ? En handtvål på flaska tycker inte jag räcker. Schampo och duschtvål i (!) duschen skulle var trevligt. Gaia GPX är helt suveränt när man tvekar eller tolkar beskrivningen olika. Mycket vacker tur. Mycket god mat där det var mat på boendet.

Ystad – Simrishamn 2-6 maj 2016

Mycket ambitiös information. Lätt att hitta efter instruktionerna, kul med informationen om platser vi vandrade igenom.

Fantastiskt landskap med stor variation. Mestadels lättgånget. Tyckte kanske att dag 2, Kåseberga-Skillinge, var väl lång och även dag 1 var lång med tanke på att det var den dag med mest kuperad terräng. Vi är förstås inga ungdomar längre, närmar oss 70…

Jättebra att ni kunde hjälpa till med mat i Skillinge. Fantastiskt gulliga och omtänksamma människor på alla våra boende och Linda på Maritim Krog o Hotell gjorde verkligen allt för att lösa det problem som hade uppstått.

Vandringen gav mersmak. En önskan till den som lagt Österlenleden, och även andra leder, vilket vi utgår ifrån inte är “Vandra”, att man på leden skriver ut vilka platser man passerar. På samma sätt som man som bilist kan se vart man kommer vore det trevligt att som vandrare också göra det. Leden kan ju passsera alldeles nära men inte igenom en ort.

Birgitta Palm

Hej Birgitta!

Så roligt att vandringen gav mersmak! Precis som du skriver är det inte vi på Vandra som har lagt leden men vi tycker idén om utökad information om platser som passeras är bra. Vi kommer därför att vidarebefordra dina tankar till om de som ansvarar för Skåneleden.

Varma hälsningar

Lotta

Ystad till Simrishamn, 21 – 25 juni 2015

Vacker men tuff vandring dag två med den långa sträckan i sand. Vi är vältränade och vana vid att gå men fick lite problem med hälsena och blåsor. Väldigt svårt att upptäcka stigarna och att ta sig fram bitvis. Rekommenderar ingen att gå i kortbyxor. Gott om brännässlor och de giftiga jättelokorna Ha rejäla kängor för underlagen varierar.

Trevliga övernattningsställen! Vänligt och personligt bemötande!

Iréne Nordahl

Ystad-Simrishamn, 15-19/5 2014

Hej Stefan!

Vill tacka för en helt underbar Österlenvandring som vi genomförde 15-19/5. Två dagar med stålande sol och en dag med regn och blåst. Precis som det ska vara. Lite av varje.
Det var en helt perfekt vandring, med bra blandning av strand, kullar, ängar, backar, sevärdheter.

Lite mer krävande ibland, men för det mesta lättvandrat. Österlen visade sig från sin absolut vackraste sida med gullvivor, mandelblom, rapsfält och äppelblom. Övernattningarna var också mycket trevliga, där våra värdar gjorde allt för att vi skulle få bästa servicen. En bra blandning av pittoreska ställen.

Nu önskar vi bara att Ni ska arrangera nya resmål inom Sverige. Vandra är bästa sättet att turista på.

Varma hälsningar från
Marianne & Marianne
Glada smålänningar.

Ystad – Simrishamn, 18 – 22/7 2013

Hej Stefan!

Här kommer en liten utvärdering från vår resa – bättre sent än aldrig J

För det första är vi överväldigade av Sveriges vackra natur – wow vilket fantastiskt land vi bor i!

Jag och min pojkvän gjorde i somras (juli) vår första vandring via er – och de dagar vi fick uppleva är ett minne för livet! Vi gick sträckan Ystad- Simrishamn vilket var en perfekt sträcka för oss halvvana motionärer. Det var garanterat några av sommarens varmaste dagar vi hade lyckats att pricka in – och även fast det ibland fick svetten att lacka lite extra så kan jag lova att dela en vinare på kvällen efter avklarad vandring i någon liten fiskeby eller på en folktom kvällssandstrand slår alla dessa ”All inclusive på Mallorca” med hästlängder. Alla boenden längs denna sträcka var fantastiska, likaså värdparen i de mindre byarna. Nu när oktober har kommit till Linköping drömmer vi oss tillbaka, och har redan börjat fundera på vilken led vi skall ta oss ann nästa sommar. Tack för ett fantastiskt arrangemang! Hatten av!

Hälsningar Malin & Emanuel

Österlenleden, Skillinge – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Österlenleden, Skillinge - Brösarp, juli 223

Det var en helt underbar vandring med omväxlande natur, inte för mycket asfalt och lagom långa dagsturer. Från hav och sandstränder till djungelliknande bokskogar. Vi hade också tur med vädret, ömsom sol och regn, och framför allt lagom varmt.

Vi vill ge en särskild eloge till alla boenden som bemötte oss och vår hund så vänligt och ett särskilt tack till Lunkarberg B&B som smidigt transporterade oss och gav oss en helt fantastisk frukost. Skönt var också att vi kunde hitta matställen och toaletter längs med färden. Vi blir bara bekvämare med åren och hunden - 15 år gammal - gick det bra med. Vi tar det lugnt.

Det var ett fantastiskt bra boende överallt, mycket god mat till oss och inte sällan också till hunden. Kan inte tänka mig något bättre. Särskilt Brösarps gästgiveri där hunden fick både frukost och middag. Allt fungerade perfekt - tack Vandra.

Skillinge - Alunbruket, 5 - 10 oktober 2021

Hej! Vill bara rapportera att vi lyckligt kommit hem från vår vandring på Österlen!
Allt fungerade perfekt och vi har haft det toppen. Ett par skavsår på tårna bara...
Det har givit oss mersmak för nästa vandring, kanske England?!
Tack för en bra ordnad resa! 😃

Mvh Karin Styf Lundin och Christina Thorberg Olsson

Skillinge - Alunbruket, 19 - 24 april 2021

Hade en fantastisk vandring längs Skåneleden. Vädret var perfekt och allt klaffade vad gäller boende och logistik. De sk lunchpaketen var oftast att vi fick ta med från frukostbordet och fick våra termosar fyllda. I Brösarp fick vi dock med en fantastisk lunch med kall mat och efterrätt. Mums! Lite trist att i stort sett alla restauranger i Kivik var öppna torsdag till söndag och vi kom dit en onsdag. Men åt en mycket god pizza på ortens pizzeria.
Det är är verkligen ett helt perfekt sätt att vandra på. Vi återkommer!

Lena Ek

Österlenleden, Simrishamn – Brösarp

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Simrishamn - Brösarp, maj 2022

Allt fungerade perfekt och ni ordnade dessutom med det allra bästa vandringsvädret.

Kontakten med Vandra var personlig och trevlig. Utförlig och bra information inför avresan.

Inget hade kunnat fungera bättre. Fina boenden. //Camilla Lindström

Simrishamn - Brösarp, 23 - 26 september 2021

Perfekt, snabb återkoppling och allt trevligt bemötande

Tydligare att det är ganska mycket asfalt den 1:a sträckan. Beskrivning av lederna t ex är lätt, lite mer avancerat eller krävande. Väldigt mycket asfaltsträcka första leden, borde finnas förslag på alternativ väg. Borde vara information om asfaltsträckorna, bra om det finns alternativ vägar, även fast det kanske blir kortare eller längre.

Boende, mat, bagagetransport suveränt.

Alla tjejerna hälsar och tackar, vi kommer tillbaks. Vi har talat om Högakusten, Ulvön och surströmming. Vi prövade för två år sedan med Vandra men vi var tydligen ute i fel period, allt var nästan stängt när vi ville åka, men vi funderar vidare. Tack för all hjälp.
9 Vinninor

Marita Olsson Vinninorna 9 personer

Simrishamn - Brösarp, 18 - 21 juli 2021

Svea - tråkigt o dåligt rum. Vi bodde 3 med hund o 3e bädden var usel med lakan direkt på en soffa med knappar på sittdynan. Klagade o de borde ha bjudit på hundkostn. Frukostbuffén - supertrevlig tjej som jobbade där. Sen kom vi till Killegården. Vilket boende, så trevligt o mysigt på alla sätt! Frukosten var toppen, allt var toppen! Skönt att bo två nätter på samma ställe!

Inte mer än att landsväg är trist tycker vandra på o att det är perfekt med transfer av bagaget 😁

Lena Leander

Simrishamn - Brösarp, 10 - 13 juni 2021

Hej Stefan.
Jag vill tacka för en fantastiskt välordnad vandringtur från Simrishamn till Brösarp.
Min syster och jag är så nöjda med boende, upplevelser av naturen och hela upplägget. Långt över våra förväntningar.
Så ännu en gång Tack så väldigt mycket. Vi kommer säkert att återkomma.

Mvh Mayhno Stende

Simrishamn – Brösarp, 18-21 augusti 2016

Hej,

Vi har nyss kommit hem från vår vandringsresa på Österlen. Vi vill bara tala om att vi är jättenöjda med resan! Allting perfekt arrangerat, bra boenden, smidigt med transport av bagage och väldigt bra ledbeskrivningar hjälpte till att göra resan väldigt lyckad. Vi kommer med all säkerhet återkomma till vandra.se nästa gång vi ska åka på vandringsresa. Tack för riktigt bra arrangemang!

Mvh
Emma Göthberg och Ylva Starbrink

Simrishamn – Brösarp, 22 – 23/6 2013

Hej!

Det var en jättefin vandring jag och min väninna gjorde under midsommarhelgen, Simrishamn till Brösarp.

De boenden vi hade var utmärkta! I Simrishamn var vi tvungna att byta rum p g a att vi fick rum mot bakgården och med utblåset från köksventilationen precis utanför. Men då det var få gäster så fick vi till slut ett bra rum.
Agda Lund var helt fantastiskt och Brösarps gästgiveri var också fint.
Vi uppskattade denna vandring och arrangemangen med boende och bagagetransport och kommer med största sannolikhet även att göra en vandring även nästa sommar.

Med vänlig hälsning
Ann-Cristin Wahlström

Simrishamn – Brösarp, 18 – 21 juli 2012

Hej Stefan,

Nu har vi haft underbara dagar på Österlen. Allt flöt prefekt.. även vädret flöt…blött.
Men vi älskade plastfickorna som gjorde att vi alltid hade kartor och beskrivning till hands oavsett väder.
Det stod någonstans att du gärna ville att vi hörde av oss när vi kommit hem.
Det var bara en sak som var mindre lyckad och det var hur matsäcken-lunchen från Kivik Strand var förpackad.
När man vandrar och har ryggsäck fungerar det inte med pasta med lite rinnande pesto i en frigolitförpackning med plastfolie lindat runt. Vi fick hälla över våra portioner i plastpåsar och knyta igen. Förpackningarna lämnade vi.
Vi berättade det inte för personalen, eftersom hon som jobbade verkade lite osäker på det mesta, utan bestämde att vi skulle ta det genom dig istället.
Personalen i Brösarp var otroligt vänliga och hjälpsamma med allt! De fick oss att känna oss lite som VIP, var lite imponerade över att vi vandrade tror vi.
När vi frågade vad vi kunde göra nästa dag i Brösarp medan vi väntade på att bussen skulle åka senare på eftermiddagen lovade dom oss spontant att packa matsäck från frukostbuffén så att vi kunde ta med oss på våra sista äventyr runt Brösarp, utan voucher! Baggaget låstes in i vinkällaren tills vi skulle åka. Originellt bagagerum…
Simrishamn var också toppen! Vääääldigt god frukost.

Tack för hjälpen med att genomföra vår vandring!
/Lotta

Simrishamn – Kuskahusen, 18 – 21/6 2015

Hej!

Vill bara höra av mig och tacka för en härlig vandring i helgen (Simrishamn-Kuskahusen med guldkant). Trots frukostfadäsen och ”jourtelefonpanik” så har vi haft en fantastisk helg, ni gjorde det absolut bästa med situationen och vi kommer att minnas allt med ett stort leende och mycket varma minnen.
Vill ni ha min feedback och mina tankar så känner jag följande:
Försök att få Kuskahusen att rucka på sin spikade ”grill”buffé den var inte svår att fixa i efterskott om några vandrare är sena eller vill vila/duscha före maten, synd att behöva stressa. Även om vi inte hade blivit försenade på morgonen är kl. 18.30 tight. Guldkant är väl att få njuta hela vägen?
Möjligheten att få skjuts hela vägen till Simrishamn och bilen med all sin packning är guld värd, försök få med det i paketet.
Det var våra tankar, kanske kan ni ha nyttan av dem.

För övrigt har jag facebookat och bloggat positivt om upplevelsen och kommer att rekommendera alla jag känner att prova ert härliga upplägg och det underbara Österlen.

Tack och hej!

Vänlig hälsning

Bengt & Catharina Svenningsson

Österlenleden med guldkant, Simrishamn – Kuskahusen, 20 – 23/7 2013

Hej Stefan

Nu har vi vandrat vårt Österlen med guldkant och har bilen styrd mot våra hemorter.

Det var vår första vandring någonsin och vi är lätt stela i benen:-) Gången liknar nu mer en lätt föråldrad gnu än en pigg ung hind men Gud så nöjda vi är!
Miljön har varit fantastisk och beskrivningarna mycket bra, nu till boende och mat:

Fem vandringastavar av fem möjliga! Vi kommer aldrig glömma den ingefärsgravade laxen på Maritim, trerättersmenyn på Vitemölla och frukosten på Kuskahusen.
Känslan av lugn, lyx och vänligt bemötande tar vi med oss och delar vidare till familj, vänner och bekanta.

Sist men inte minst:
Vi vill tacka dig för hela arrangemanget!
Tack vare detta har vi beslutat att fortsätta med vandringar, och vi kommer att återkomma till Dig.

Ha en trevlig sommar!
Daniella och Rebecca

Österlenleden, Simrishamn – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Simrishamn - Alunbruket, augusti 2023

En fantastisk vandring.

Vandringen som helhet var mycket bra. Första dagen hade en hel del på asfalt och vandringen var ganska lång så vi fick lite ont i fötterna. När vi gick in- och ur hagar så tappade vi räkningen ibland och tvivlade om vi var rätt.

Det finns många fina leder i Skåne som ni nyttjar. Skulle vara roligt om ni hittar upplägg i Västergötland och Dalsland också. Finns mycket fint där. (Vandras kommentar: Tack för tipset. Vi lovar att se om vi kan få till något bra och spännande där. Vackra leder finns det gott om i Sverige så vår utmaning ligger i infrastrukturen. Det måste finnas boende, väg där det går att köra bagaget och gärna restaurang. Men inget är omöjligt hälsar Sussi. Vandra)

Simrishamn - Alunbruket, april 2023

Vandas beskrivning stämde med verkligheten - det var verkligen så fint!

Fantastiska omgivningar och väldigt varierat. Bra variation på boenden och vi blev t o m uppgraderade i Simrishamn. Vi åt sen lunch på Taste Celebration Residence på vägen till Alunbruket. Rekommenderas, mycket bra. I Simrishamn åt vi middag på Hickory, också mycket bra.

Bra, detaljerad information. Kan vara bra att informera om att det är hårt underlag, t ex mycket asfalt Simrishamn-Kivik, och hårda grusvägar. Vandringskängor passar mindre bra på denna typ av underlag. Om jag skulle göra om vandringen skulle jag använda trailingskor med bättre dämpning istället. Fick ont i fötterna av kängorna på detta underlag.

Tack för mycket bra arrangemang!

Simrishamn - Alunbruket, juli 2022

Så avkopplande och skön vandring.

Inga problem att hinna med varje dagsetapp och vilken lyx att få bagaget transporterat. Mycket välordnat, allt fungerade mycket bra med undantag för lunchpaketet i Brösarp. På Brösarps gästgiveri beställde vi matsäck direkt vi kom( 14-tiden) men blev upplysta om att sådan skulle beställas 24 timmar innan, dvs vi var för sent ute. I Infon fr Vandra står att matsäck skall beställas dagen innan vilket vi ju också försökte göra. Nu löste det sig ändå då köket var snälla och tog beställningen ändå. Det vore bra om upplysningen i resedokumentationen och boendets regler( i detta fall Brösarps gästgiveri) stämmer överens. (Vandras kommentar: Tack för din återkoppling och för att du uppmärksammade oss på Brösarps Gästis nya lunchalternativ. Vi har nu förtydligat informationen kring deras picknick-lunch hälsar Sussi, Vandra). Allt annat fungerade utmärkt och det var trevliga boendealternativ.

Vi kände oss trygga med arrangemanget och den info vi fick före. Dock gick vi litet fel i Simrishamn då vi inte var observanta nog att titta efter vandringsleden, vi gick då efter cykelleden, men det är vårt eget fel. Lite olika väder( regn, blåst, lite sol) som det brukar vara i Sverige hälsar Maria Larsson.

Simrishamn - Alunbruket, 11 - 15 augusti 2021

Genomgående bra boenden. Bagagetransport och transfer fungerade problemfritt. Däremot tror jag att restaurangförslagen skulle behöva uppdateras. Simrishamn: Vägledda av orden i er guide att det fanns "många bra restauranger" i Simrishamn hade vi inte bokat något bord på En gaffel kort. Det var ett misstag. Den krogen är troligen stadens bästa restaurang. Hickory Bistro verkade också bra men där fanns inte heller något ledigt bord. I stället hamnade vi på en pizzeria med medioker mat (fanns inget annat att välja på). I Kivik hade vi svårt att ringa Hotel Kivikstrand i förväg. Väl på plats framgick att de endast serverade 2- eller 3-rättersmenyer - något som drev upp priset till en, för oss, alltför hög nivå. Föreslår att ni i stället hänvisar till Buhres (fisk- och skaldjur) eller Tryffelsvinet. Båda dessa var dessvärre fullsatta eftersom vi inte hade bokat. Så det blev pizzeria där också. :-( Som tur var hade vi i alla fall bokat middag på Brösarps gästgiveri, och på Alunbruket ingick ju en liten kvällstallrik så där blev vi tillfreds.

Göran Beskow

Simrishamn - Alunbruket, 28 april - 4 maj 2021

Allt fungerade klockrent och vi var mycket nöjda med allt dock var vår info att taxin skulle komma kl 9.30 för sista transporten och chafförens var kl 9.00 men det gick bra ändå . Tack för en superbra vandring ! 😀

Eva Sjöberg Blom