Österlenleden

Upptäck vackra Österlen under en vandring längs Österlenleden! Med utgångspunkt från Ystad vandrar du längs kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket. Under en vandring längs Österlenleden vandrar du genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla. Varför åka så långt bort när Sverige är så vackert?

Mer info

Sträcka 103 km
Pris från 8.995 :-

Sträcka 89 km
Pris från 7.290 :-

Sträcka 77 km
Pris från 6.985 :-

Sträcka 77 km
Pris från 5.995 :-

Sträcka 55 km
Pris från 4.750 :-

Sträcka 60 km
Pris från 6.745 :-

Sträcka 48 km
Pris från 5.795 :-

Sträcka 34 km
Pris från 4.090 :-

Ales Stenar

Högt uppe på åsen, med vidunderlig utsikt ligger Sveriges största bevarade fornlämning. Ales stenar som omfattar totalt 59 stenblock i form av ett 67 meter långt och 19 meter brett skepp. Gångstigarna hit upp från hamnen och från byn är vältrampade, stenarna är välbesökta turistmål som verkligen ger lön för mödan. Om du startar din vandring i Ystad kommer du vandra förbi stenarna.

God mat på Österlen

I Skåne och på Österlen har god mat uppskattats i alla tider och dessa traditioner lever vidare. Det finns gott om bra gästgiverier och bykrogar som serverar allt från klassiska skånska rätter till modern gourmetmat. Kaféerna och kaffestugorna erbjuder hembakat bröd i vacker miljö och du hittar skånska läckerheter i de lokala gårdsbutikerna. Det värnas mycket om det lokalproducerade. Missa inte den Skånska ”äggakagan” med stekt fläsk och lingon – kan det smaka bättre än efter en dags vandring?

Vandring längs Österlenleden

Vi har flera olika paket längs Österlenleden. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Österlenleden, Ystad – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Österlenleden, Ystad-Alunbruket, 2 - 10 maj 2021

Hej hej 🤗
Vi är så nöjda med vår vandring, trots kyla, regn och storm så var det fantastiskt.
Mycket bra boenden allihopa, roligt med så olika ställen.
Extra plus till Isabel och hennes man på Tastecelebration på Alunbruket ❤
Tack för att ni ordat så bra.

Bästa hälsningar från Eva och Uffe Linde

Österlenleden, Ystad-Alunbruket, 16 - 23 maj 2019

Sekelgården hotell mysigt. Ejagården B&B personligt, trivsamt. Serverades jättegod middag. Mycket fin frukost. Östangård B&B vackert, trivsamt. Slog till med exclusiv middag på Bella på Österlen. Värd sitt pris.Värdparet körde oss nere till Skillinge nästa dag. Vi behövde inte ens fråga. Sympatiskt. En gaffel kort på Maritim, trångt men sött. Fint läge. Hotell Kivikstrand, mycket trångt. Erbjöds middag då det inte var öppet nånstans. Trevligt med lunchpaket. Brösarps gästgiveri, mycket trångt. På nb med parkeringsplats precis utanför fönstret. Alunbruket B&B fantastiskt vackert. Fint boende. Kvällsmåltid bör det stå. Inte middag/kvällsmåltid. Det var en mycket lätt måltid. En bit paj, lite skinka, en ostbit, två daddlar, sallad. Vi trodde det var förrätten. Som tur var hade vi frossat i Alunbrukets bakverk innan. Sammanfattning: alla boenden var bra trots genomgående små rum. Eftersom vi beställt tvåbäddsrum vore det en fördel om sängarna är separerade från början så att vi slapp börja med att möblera om. När det gäller fina Östangård som ligger utanför leden kunde det kanske stå att man kan passa på att besöka Skillinge innan och kanske ringa för att få skjuts de sista kilometrarna upp.Vi såg väldigt lite av Skillinge. Vandringen: fungerade bra. Östra Kustvägen från Kåseberga till Ejagården var obehaglig att gå. Kanske finns något alternativ. När vi lämnade Ejagården gick vi en annan väg så att vi slapp omvägen via Kustvägen. Enda gången vi hade svårt att hitta leden var när vi skulle ut från de stora fälten strax innan vi skulle korsa vägen mot Alunbruket. Bagagetransporterna utmärkta. Liksom transfer Alunbruket Brösarp.

Gillar vandra.se och sprider det.

Anna-Karin Sundman

Österlenleden, Ystad – Kivik

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ystad - Kivik, 10 - 15 juli 2021

Bagagetransport fungerade superbra. B&B var av olika kvalitet, bäst var Apotekarnas även om vi hade dusch och toalett gemensamt - Fräscht och fantastisk miljö. Superfint rum. Kan tänka mig att lägga till för att höja standarden en nivå till.

Jenny Zander

Ystad - Kivik, 29 juni - 4 juli 2021

Vi glömde allt på tåget ner men hade stor nytta av de mail vi fått och speciellt GPS filen med karta och inlagd rutt var perfekt.

Bra fixade alternativ när det vara svårt att hitta boende eftersom vi bokade sent.

Bra boende, det sista Kaptenshuset i Kivik var vi medvetna om och hade accepterat att vara litre lägre standard med enskild stuga utan toa och vatten men kändes lite konstigt att ta sig genom frukostmatsalen för att göra morgontoalett. Annars var det fint. Ordnat de toa möjligheter på annat sätt blir det också bra.

En fantastisk vandring, varierande med mycket vackert landskap. Borde bjudas ut till flera och även att konkurrera med andra vandringar tex Cornwall. Att gå långa sträckor så strandnära och ändå så varierande. Långa sträckor på stranden, strandängar med betande kor, hedar, böljande landskap. Kändes även ok att ibland gå på asfaltsvägar. Dock var det lite väl mycket asfalt och bilar när man fick gå runt Kabusa, förekom även Skånska kärringar som hytte med näven i sina bilar. Får man inte gå genom detta området vissa månader under sommaren?

Hasse Mälberg

Ystad - Kivik, 29 juli - 3 augusti 2020

Hej!

Vill bara tala om att vi är jättenöjda med vår vandring. Allt fungerade jättebra, förutom osäkerheten som uppstod om bagaget i Simrishamn, men det löste ju sig 😊.
Ledbeskrivningen var verkligen uppskattad, mycket informativ om både leden och platserna vi vandrade förbi.
Vi uppskattade även boendena, känns som ni försökt hitta riktigt fina och bra ställen. Middagen på restaurang Ager på Östangård var verkligen ett extra plus.
Fint ställe och så skönt att bara kunna sätta sig ner och njuta, uppskattade att ni bokat åt oss.

Vi åkte till Kivik och parkerade bilen i hamnen som planerat, helt kostnadsfritt. Det var skönt att inte behöva åka tillbaka till Ystad efter avslutad vandring för att hämta bilen där innan hemfärd. Beror förstås på var man bor, men tänkte att det skulle kunna vara något ni informerade om också inför resan.

Med vänliga hälsningar
Karin, Karin, Eva och Helena

Österlenleden, Ystad – Brösarp

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Ystad – Brösarp, 22 – 28 maj 2017

En helt underbar vandring i det allra vackraste vädret och ett sagolikt Österlen. Jag älskar kor med kalvar, får med lamm men det kan vara bra att informera om att du går igenom hagar och ängar med boskap, kan finnas de som inte känner sig bekväma eller till och med rädda. För övrigt ett helt otroligt bra koncept med transport av bagaget till nästa övernattning. De B&B och hotell som vi övernattade på var supertrevliga och jättegoda frukostar. Ejagården och Sjöbacka slog nog rekordet med välkomnade!

Kicki Eriksson

Ystad – Brösarp, Juli 2016

Jag har tidigare rest med Vandra och denna gång blev det Österlenleden mellan Ystad och Brösarp. Allt har fungerat mycket bra.

Om jag skulle göra om turen skulle jag ta bussen mellan Simrishamn och Kivik – tyvärr är det väldigt mycket asfaltsvandrande på den sträckan. Övriga dagar var helt magiska! Vi uppskattade också att det var så olika karaktär på boendena. Vi mötte bara trevlig personal! Stort tack!

Ystad – Brösarp, 16 – 22 juni 2012

Hej Stefan,

Vill bara skriva några rader och säga att vi hade en helt fantastisk vandring i år igen, denna gång gick ju turen längs med Österlenleden i mitten av juni. Vilket landskap, man blir lyrisk och vill flytta dit! Vädret var jättefint, det regnade endast första natten vi var i Ystad så vi behövde aldrig packa upp regnkläder osv utan njöt fullt ut.

I början av augusti reser vi till Gran Canaria där vi stannar i tre veckor och har tänkt att göra en del vandringsturer även där.

Ha en fortsatt fin sommar och tack för all hjälp med vår vandring i Skåne.

Bästa hälsningar
Suzanne och Jonas Hagström

Österlenleden, Ystad – Simrishamn

Ystad – Simrishamn 2-6 maj 2016

Mycket ambitiös information. Lätt att hitta efter instruktionerna, kul med informationen om platser vi vandrade igenom.

Fantastiskt landskap med stor variation. Mestadels lättgånget. Tyckte kanske att dag 2, Kåseberga-Skillinge, var väl lång och även dag 1 var lång med tanke på att det var den dag med mest kuperad terräng. Vi är förstås inga ungdomar längre, närmar oss 70…

Jättebra att ni kunde hjälpa till med mat i Skillinge. Fantastiskt gulliga och omtänksamma människor på alla våra boende och Linda på Maritim Krog o Hotell gjorde verkligen allt för att lösa det problem som hade uppstått.

Vandringen gav mersmak. En önskan till den som lagt Österlenleden, och även andra leder, vilket vi utgår ifrån inte är “Vandra”, att man på leden skriver ut vilka platser man passerar. På samma sätt som man som bilist kan se vart man kommer vore det trevligt att som vandrare också göra det. Leden kan ju passsera alldeles nära men inte igenom en ort.

Birgitta Palm

Hej Birgitta!

Så roligt att vandringen gav mersmak! Precis som du skriver är det inte vi på Vandra som har lagt leden men vi tycker idén om utökad information om platser som passeras är bra. Vi kommer därför att vidarebefordra dina tankar till om de som ansvarar för Skåneleden.

Varma hälsningar

Lotta

Ystad till Simrishamn, 21 – 25 juni 2015

Vacker men tuff vandring dag två med den långa sträckan i sand. Vi är vältränade och vana vid att gå men fick lite problem med hälsena och blåsor. Väldigt svårt att upptäcka stigarna och att ta sig fram bitvis. Rekommenderar ingen att gå i kortbyxor. Gott om brännässlor och de giftiga jättelokorna Ha rejäla kängor för underlagen varierar.

Trevliga övernattningsställen! Vänligt och personligt bemötande!

Iréne Nordahl

Ystad-Simrishamn, 15-19/5 2014

Hej Stefan!

Vill tacka för en helt underbar Österlenvandring som vi genomförde 15-19/5. Två dagar med stålande sol och en dag med regn och blåst. Precis som det ska vara. Lite av varje.
Det var en helt perfekt vandring, med bra blandning av strand, kullar, ängar, backar, sevärdheter.

Lite mer krävande ibland, men för det mesta lättvandrat. Österlen visade sig från sin absolut vackraste sida med gullvivor, mandelblom, rapsfält och äppelblom. Övernattningarna var också mycket trevliga, där våra värdar gjorde allt för att vi skulle få bästa servicen. En bra blandning av pittoreska ställen.

Nu önskar vi bara att Ni ska arrangera nya resmål inom Sverige. Vandra är bästa sättet att turista på.

Varma hälsningar från
Marianne & Marianne
Glada smålänningar.

Ystad – Simrishamn, 18 – 22/7 2013

Hej Stefan!

Här kommer en liten utvärdering från vår resa – bättre sent än aldrig J

För det första är vi överväldigade av Sveriges vackra natur – wow vilket fantastiskt land vi bor i!

Jag och min pojkvän gjorde i somras (juli) vår första vandring via er – och de dagar vi fick uppleva är ett minne för livet! Vi gick sträckan Ystad- Simrishamn vilket var en perfekt sträcka för oss halvvana motionärer. Det var garanterat några av sommarens varmaste dagar vi hade lyckats att pricka in – och även fast det ibland fick svetten att lacka lite extra så kan jag lova att dela en vinare på kvällen efter avklarad vandring i någon liten fiskeby eller på en folktom kvällssandstrand slår alla dessa ”All inclusive på Mallorca” med hästlängder. Alla boenden längs denna sträcka var fantastiska, likaså värdparen i de mindre byarna. Nu när oktober har kommit till Linköping drömmer vi oss tillbaka, och har redan börjat fundera på vilken led vi skall ta oss ann nästa sommar. Tack för ett fantastiskt arrangemang! Hatten av!

Hälsningar Malin & Emanuel

Österlenleden, Skillinge – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Skillinge - Alunbruket, 19 - 24 april 2021

Hade en fantastisk vandring längs Skåneleden. Vädret var perfekt och allt klaffade vad gäller boende och logistik. De sk lunchpaketen var oftast att vi fick ta med från frukostbordet och fick våra termosar fyllda. I Brösarp fick vi dock med en fantastisk lunch med kall mat och efterrätt. Mums! Lite trist att i stort sett alla restauranger i Kivik var öppna torsdag till söndag och vi kom dit en onsdag. Men åt en mycket god pizza på ortens pizzeria.
Det är är verkligen ett helt perfekt sätt att vandra på. Vi återkommer!

Lena Ek

Österlenleden, Simrishamn – Brösarp

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Simrishamn - Brösarp, 18 - 21 juli 2021

Svea - tråkigt o dåligt rum. Vi bodde 3 med hund o 3e bädden var usel med lakan direkt på en soffa med knappar på sittdynan. Klagade o de borde ha bjudit på hundkostn. Frukostbuffén - supertrevlig tjej som jobbade där. Sen kom vi till Killegården. Vilket boende, så trevligt o mysigt på alla sätt! Frukosten var toppen, allt var toppen! Skönt att bo två nätter på samma ställe!

Inte mer än att landsväg är trist tycker vandra på o att det är perfekt med transfer av bagaget 😁

Lena Leander

Simrishamn - Brösarp, 10 - 13 juni 2021

Hej Stefan.
Jag vill tacka för en fantastiskt välordnad vandringtur från Simrishamn till Brösarp.
Min syster och jag är så nöjda med boende, upplevelser av naturen och hela upplägget. Långt över våra förväntningar.
Så ännu en gång Tack så väldigt mycket. Vi kommer säkert att återkomma.

Mvh Mayhno Stende

Simrishamn – Brösarp, 18-21 augusti 2016

Hej,

Vi har nyss kommit hem från vår vandringsresa på Österlen. Vi vill bara tala om att vi är jättenöjda med resan! Allting perfekt arrangerat, bra boenden, smidigt med transport av bagage och väldigt bra ledbeskrivningar hjälpte till att göra resan väldigt lyckad. Vi kommer med all säkerhet återkomma till vandra.se nästa gång vi ska åka på vandringsresa. Tack för riktigt bra arrangemang!

Mvh
Emma Göthberg och Ylva Starbrink

Simrishamn – Brösarp, 22 – 23/6 2013

Hej!

Det var en jättefin vandring jag och min väninna gjorde under midsommarhelgen, Simrishamn till Brösarp.

De boenden vi hade var utmärkta! I Simrishamn var vi tvungna att byta rum p g a att vi fick rum mot bakgården och med utblåset från köksventilationen precis utanför. Men då det var få gäster så fick vi till slut ett bra rum.
Agda Lund var helt fantastiskt och Brösarps gästgiveri var också fint.
Vi uppskattade denna vandring och arrangemangen med boende och bagagetransport och kommer med största sannolikhet även att göra en vandring även nästa sommar.

Med vänlig hälsning
Ann-Cristin Wahlström

Simrishamn – Brösarp, 18 – 21 juli 2012

Hej Stefan,

Nu har vi haft underbara dagar på Österlen. Allt flöt prefekt.. även vädret flöt…blött.
Men vi älskade plastfickorna som gjorde att vi alltid hade kartor och beskrivning till hands oavsett väder.
Det stod någonstans att du gärna ville att vi hörde av oss när vi kommit hem.
Det var bara en sak som var mindre lyckad och det var hur matsäcken-lunchen från Kivik Strand var förpackad.
När man vandrar och har ryggsäck fungerar det inte med pasta med lite rinnande pesto i en frigolitförpackning med plastfolie lindat runt. Vi fick hälla över våra portioner i plastpåsar och knyta igen. Förpackningarna lämnade vi.
Vi berättade det inte för personalen, eftersom hon som jobbade verkade lite osäker på det mesta, utan bestämde att vi skulle ta det genom dig istället.
Personalen i Brösarp var otroligt vänliga och hjälpsamma med allt! De fick oss att känna oss lite som VIP, var lite imponerade över att vi vandrade tror vi.
När vi frågade vad vi kunde göra nästa dag i Brösarp medan vi väntade på att bussen skulle åka senare på eftermiddagen lovade dom oss spontant att packa matsäck från frukostbuffén så att vi kunde ta med oss på våra sista äventyr runt Brösarp, utan voucher! Baggaget låstes in i vinkällaren tills vi skulle åka. Originellt bagagerum…
Simrishamn var också toppen! Vääääldigt god frukost.

Tack för hjälpen med att genomföra vår vandring!
/Lotta

Simrishamn – Kuskahusen, 18 – 21/6 2015

Hej!

Vill bara höra av mig och tacka för en härlig vandring i helgen (Simrishamn-Kuskahusen med guldkant). Trots frukostfadäsen och ”jourtelefonpanik” så har vi haft en fantastisk helg, ni gjorde det absolut bästa med situationen och vi kommer att minnas allt med ett stort leende och mycket varma minnen.
Vill ni ha min feedback och mina tankar så känner jag följande:
Försök att få Kuskahusen att rucka på sin spikade ”grill”buffé den var inte svår att fixa i efterskott om några vandrare är sena eller vill vila/duscha före maten, synd att behöva stressa. Även om vi inte hade blivit försenade på morgonen är kl. 18.30 tight. Guldkant är väl att få njuta hela vägen?
Möjligheten att få skjuts hela vägen till Simrishamn och bilen med all sin packning är guld värd, försök få med det i paketet.
Det var våra tankar, kanske kan ni ha nyttan av dem.

För övrigt har jag facebookat och bloggat positivt om upplevelsen och kommer att rekommendera alla jag känner att prova ert härliga upplägg och det underbara Österlen.

Tack och hej!

Vänlig hälsning

Bengt & Catharina Svenningsson

Österlenleden med guldkant, Simrishamn – Kuskahusen, 20 – 23/7 2013

Hej Stefan

Nu har vi vandrat vårt Österlen med guldkant och har bilen styrd mot våra hemorter.

Det var vår första vandring någonsin och vi är lätt stela i benen:-) Gången liknar nu mer en lätt föråldrad gnu än en pigg ung hind men Gud så nöjda vi är!
Miljön har varit fantastisk och beskrivningarna mycket bra, nu till boende och mat:

Fem vandringastavar av fem möjliga! Vi kommer aldrig glömma den ingefärsgravade laxen på Maritim, trerättersmenyn på Vitemölla och frukosten på Kuskahusen.
Känslan av lugn, lyx och vänligt bemötande tar vi med oss och delar vidare till familj, vänner och bekanta.

Sist men inte minst:
Vi vill tacka dig för hela arrangemanget!
Tack vare detta har vi beslutat att fortsätta med vandringar, och vi kommer att återkomma till Dig.

Ha en trevlig sommar!
Daniella och Rebecca

Österlenleden, Simrishamn – Alunbruket

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Simrishamn - Alunbruket, 28 april - 4 maj 2021

Allt fungerade klockrent och vi var mycket nöjda med allt dock var vår info att taxin skulle komma kl 9.30 för sista transporten och chafförens var kl 9.00 men det gick bra ändå . Tack för en superbra vandring ! 😀

Eva Sjöberg Blom