Kullaleden i Skåne

En varierad vandring längs kust och genom skogar till Sundets Pärla!

Kullaleden, en vandringsled i Skåne som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar, vackra skogar, naturreservat, små mysiga fiskebyar och fantastiska vyer ut över Öresund och Danmark.

Mer info

Ängelholm – Helsingborg

4 vandringsdagar
Pris från 8.240 :-

Ängelholm – Mölle

2 vandringsdagar
Pris från 5.440 :-

Mycket sevärt

Denna vandring tar dig längs Kullaleden som börjar i Utvälinge och slutar i Helsingborg.

Under vandringens får du uppleva mycket vackert. Längs leden finns flera sevärdheter, bland annat Nimis, Lars Vilks kontroversiella konstverk nere vid havet på Kullaberg, som påbörjades 1980. Efter din andra vandringsdag kommer du fram till Kullens fyr, Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr. Du avslutar perfekt i Helsingborg, sundets pärla, men innan dess har du bott vi Högnäs och passerat Viken. Har du tid över rekommenderas några extranätter så att du kan uppleva både vad Helsingborg, och kanske även vad Helsingör (på andra sidan sundet), har att erbjuda. Du kanske vill avsluta din vandring med en äkta tura över sundet?

Slott och trädgårdar

Längs leden passerar du tre slott – Krapperup, Kulla Gunnarstorp och Sofiero. Dessutom kommer Kronborgs slott i Helsingör sakta med säkert växa fram framför dig på vägen från Höganäs till Helsingborg. Ta gärna en avstickare till Krapperups slott och gå en tur i slottsparken. Slottet är från mitten av 1500-talet och vackert dekorerat. Det röda slottet med dess vallgrav ägs av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen. Här finns även ett café och en konstutställningslokal (öppettider varierar). I utkanten ligger Sofiero slott som är väl värt ett besök. Slottet var tidigare sommarresidens för den svenska kungafamiljen. Parken, som bl.a. är känt för sin fantastiska samling av rhododendronarter, är vacker året om. Allra vackrast är den kanske när rhododendronen blommar från mitten av maj till mitten av juni.

Salta bad

Det finns många möjligheter till salta bad under din vandring, såväl från sandstrand som från klipporna på Kullaberg. Några exempel är Farhultsbaden och dess fina sandstrand, klipporna vid Josefinelust och badet vid Ransvik café. Mölle är sedan länge känt som en badort. I början av 1900-talet blev orten känt som syndens näste, eftersom män och kvinnor badade tillsammans vi samma strand. Från Mölle går vandringen längs strandängar och stränder avbrutna av små fiskebyar. Även vandringen slutmål Helsingborg har flera fina stränder, bl.a. Fria Bad och Tropical beach. På Tropical beach ståtar palmerna på stranden som ligger vid småbåtshamnen mitt i staden.

Rikt fågelliv

Redan första dagen vandrar du genom Rönnens naturreservat, ett av flera reservat som du kommer att gå igenom. Här häckar ungefär 25 olika fågelarter under året. Under vintertid kan du få se havsörn på Själrönnens stenar. De långgrunda sandbottnarna är goda uppväxtmiljöer för fisk och bottenlevande småkryp, vilket ger gott om mat till fåglarna.

Recensioner

Kullaleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Kullaleden, Utvälinge till Helsingborg

Vandringen var fantastisk och väldigt varierande.

Vi har tidigare vandrat med Vandra. En del ändringar pga sjukdom som hanterades väldigt bra. Väldigt bra kontakt och service på alla sätt. Tack!

Kullaleden - Ängelholm till Mölle, juni 2023

Återigen fick vi en fantastisk upplevelse, sköna stigar och fina vandringsleder.

Perfekt beskrivning innan vi började, bra och genomtänkt boende. Allt flöt på felfritt. Hotel Lilton i Ängelholm är superbra med mycket trevlig personal, god mat och bekväma rum. Helt underbart. Hotell Rusthållargården var också riktigt bra men välkomnandet när vi kom fram efter en lång vandringsdag (vi var trötta) var arrogant och inte alls trevligt. Hen hade ingen koll och var ohjälpsam. Övrig personal och frukosten var riktigt bra. Hotell Kullaberg - det bästa hotellet av dem alla. Mycket trevlig bemötande, fantastiska rum, superfin utsikt och miljö. vilket leder till ett fantastiskt avslut på en underbar semester.

Sist men inte minst, jätte fint bemötande från Vandra och hjälpsam för att få till en så bra upplevelse som möjligt. Fantastisk bemötande från Sussi, som verkligen hjälpte till med att få en så bra upplevelse som möjligt. Uppskattas starkt och kommer definitivt att rekommendera vidare. Tack, återigen är vi väldigt nöjda!

Ängelholm - Helsingborg, maj 2023

Vi uppskattar att det alltid är olika ”slags” boende, ibland enkla småhotell/B&B och andra gånger ”fina”Spa-hotell - men det har ALLTID varit trevliga och bra boenden av god ”kvalité 👍

Vi har nu vandrat för sjätte gången med Vandra. Vi började på Madeira för flera år sedan, sedan blev det Österrike och Skottland, de sista tre vandringarna i Skåne. Vi har alltid blivit väldigt nöjda med arrangemangen, känner oss trygga med er organisation och era val av samarbetspartner.

Ängelholm - Helsingborg, 20 - 24 augusti 2021

Ni är alltid hjälpsamma.

Ledbeskrivningen vi laddade ner stämde inte till 100%, men det gjorde inget. Det fanns ju hur många markerade leder som helst. Men den var till hjälp när vi upptäckte att vi gått fel då var det ju bara att ta sig till markeringen enligt nerladdningen. Det var ju inga långa sträckor.

Ser fram emot nästa vandring. Om det blir som jag hoppas så blir det södra Frankrike med min son och en lång vandring till Santiago med Rigmor.

Hälsningar från Gullbritt

Ängeholm - Helsingborg, 12 - 17/7 2021

På sträckan Arild - Mölle var det lite otydligt vilket spår man skulle välja i bokskogen, i och med att det fanns flera oranga markeringar. Vi kom ner till Mölle men en annan väg än det var tänkt. Men annars funkade det bra.

Härlig vandringsresa men då det var runt 30 grader hela veckan var det förstås i varmaste laget... Men med solhatt på och mycket vatten kom vi i mål.

Liksom vid tidigare resor med Vandra var det över lag väldigt fina boenden. Och bagagetransporterna funkade perfekt.

Kristina Fryklöf

Ängelholm - Helsingborg, 18 - 23/6 2021

Bra information och administration, exempelvis nödnummer som aldrig behövde användas. Boendet höll överlag en bra standard och aldrig den lägsta nivå som man får vara beredd på.

Peter Lilius

Ängelholm - Helsingborg, 3 - 8 augusti 2020

Det här var en vandring som jag relativt sent beslutade mig för att göra. Jag hade planerat andra vandringar i sommar, men corona satte ju stopp för de planerna.
Kullaleden är annars en sådan led som har legat och gnagt långt inom mig att jag någon gång i framtiden skall göra. Så jag insåg att det kanske kunde vara läge nu.

Dag 1 : Ankomst och inkvartering på hotell i Ängelholm. Ett trevligt hotell med mysig känsla. Möjlighet att sitta vid vattnet för att koppla av. Bra frukost i ett trevligt rum och personalen var väldigt mån om att jag kunde ta med mig matsäck.

Dag 2: Utvälinge-Arild . Jag var lite orolig att taxichauffören inte skulle hitta slutdestination för mitt bagage då han uppgav ett helt annat hotell i Arild först. Men det fungerade ju när han fick adressen av mig. En härlig vandring vid havet där den medhavda matsäcken smakade utmärkt tillsammans med havsutsikten. Ett plus att man kunde gå in på krogen i Svanhall och ta en svalkande öl. Jag insåg snabbt att leden var välmarkerad och lätt att följa. Boendet i Arild serverade ett av de minsta rum jag bott i. Nu sover man ju bara i rummet så det var inga problem. Hotellet har en fantastisk takterrass och en fin frukost. Priset för matsäcken inför vandringen dag två kan man väl ha olika åsikter om. Eller man kanske bara kan ha åsikten att det var dyrt för lite. Ta förresten gärna en kvällspromenad i Arild innan ni lägger er. Fin by.

Dag 3: Arild-Mölle Lite mindre hav denna dag. Vandringen gick över Kullaberg och i fantastiska bokskogar. Många stigar genomkorsar området och det kom både joggare och vandrare från alla möjliga håll. Ett välbesökt område. De mjuka fina stigarna övergår ibland till lite smalare stigar med rötter och sten. Är det då brant nerför kan det vara bra att hålla koll på fötterna. Ha ett extra öga på kartan och markeringarna i skogen. Kan kanske vara lätt att gå fel i någon av stig korsningarna. Jag tog mig ner till grottorna och klipporna vid Josefinelust. Kan rekommenderas. En etapp där du kan unna dig fina raster inne i bokskogen, på en bergstopp eller varför inte vid klipporna nere vid havet. Pensionatet i Mölle låg precis vid havet. Balkong på rummet och första parkett för att kunna se båtarna komma och gå in i hamnen.Pensionatets personal verkar ha som idé att inte vara närvarande under dagtid. Nyckeln satt i dörren vid ankomst och det fanns dricka att ta i matsalen. Betalning på swish. Vid frukost fanns personalen och de var behjälpliga med material om man ville ta för sig av frukosten för att ha med sig som matsäck. Ett fint rent pensionat med suverän utsikt. Eftersom vandringen dag tre är så kort så kan ett tips vara att sitta och njuta länge på din egen balkong efter frukosten. Utcheckning är ju inte förrän 11.00. Mölle har en del restauranger att välja på. Det ligger fyra restauranger vid båthamnen. Utsikt över havet och en hamburgare satte punkt för dagen.

Dag 4: Mölle-Höganäs Jag hade sett på kartan att dagens vandring var lika platt som ett salsgolv. Till detta kom att etappen bara var elva kilometer. Eftersom jag inte ville ha en alltför tidig ankomst till Höganäs så dröjde jag mig kvar på hotellbalkongen i Mölle så länge som möjligt. Sedan tog jag det väldigt väldigt lugn. Fin vandring över strandängar och ett par extra fikaraster för att koppla av lite extra. Lugnt och stilla över strandängarna. Mer folk på de mer officiella badplatserna. Hotellet i Höganäs får delad första plats av alla hotell jag varit på .En charmant trädgård där jag slog mig ner innan jag ens gått upp på rummet. Trots att köket inte hade servering just då fick jag ett par goda mackor och kunde beställa kall öl i baren. På kvällen åt jag även middagen i trädgården och maten var superb. Till allt detta en mycket trevlig personal och ett mysigt hotell. Stanna gärna i trädgården lite extra och koppla av. Gillar man mer att se folkliv så har hotellet även en servering ut mot gatan. Hotellfrukosten, som jag naturligtvis intog i trädgården, var god och det fanns möjlighet att plocka med sig inför vandringen. På hotellet i Höganäs var priset för matsäcken klart mycket humanare än det i Arild.

Dag 5: Höganäs-Helsingborg En 22 kilometers vandring bredvid havet. En mycket varm dag med härlig havsbris. Leden gick genom många byar med en del möjligheter till krogbesök. En svalkande öl på krogen vid hamnen i Viken var ett bra tillfälle att koppla av på. Här passerar man en del badplatser på vägen. Utsikt mot Danmark och en hel del fartyg. Inne i Helsingborg så kan det vara bra att kolla lite på vägbeskrivningen. Dels för att man kan missa markeringarna och dels för att kartan på mobilen tidvis visar en väg som inte alls följer leden. Jag gick vid något tillfälle upp för ett par jättesmala trätrappor som jag inte kan tänka mig att leden går på. Som nämnt, kolla din medhavda vägbeskrivning. Leden var för övrigt avstängd en bit och jag fick ta en omväg i ett bostadsområde. En fin känsla att komma till målet i Helsingbor. Kärnan är väl en naturlig slutpunkt. Hotellet i Helsingborg bjöd på ett lyhört rum. Jag kunde höra trafiken utanför som det vore inne i rummet. Men tröttheten tog väl överhand och jag somnade lätt. Ute på stan var det denna kväll fullt med folk på uteserveringarna. Jag satte mig faktiskt inomhus på en restaurang med god plankstek och trevlig personal.

Dag 6: Tåget tillbaka till Ängelholm. Hotellfrukost och sedan bara över vägen till stationen i Helsingborg. Fruktansvärt tråkiga biljettautomater. Men man kan köpa tågbiljett på pressbyrån också.

En fin vandring vid havet och genom bokskogar. Vandringen kan med fördel även utföras under vår och höst. Trevligt när det finns möjlighet att hoppa in på någon restaurang på vägen. Bra boenden på vägen där hotellet i Höganäs är en partner för Vandra att förvalta väl. Samt hotellbalkongen på pensionatet i Mölle för en några extra koppar kaffe efter frukost.

Hälsningar Peter Nolinge

Ängelholm - Helsingborg, 1 - 6 juli 2019

Mycket fina hotell var valda åt oss. Personligt och trevligt. Vi uppskattade att kunna äta på hotellen.

Bra uppmärkt led och bra stödinformation från Vandra. Oväntat växlande natur! Något nytt varje dag.

Katarina Hjälmheden

Ängelholm - Helsingborg, 23 - 28 april, 2019

Toppen!!!!! Bagage transporten fungerade utmärkt. Bra att tänka på när man vandrar denna årstid är mycket stängt så som kiosker, fik mm. Det kan vara svårt att få tag i lunchmat, vissa hotell ordnar inte lunchpaket, dessutom är lunchpaketen ofta väldigt dyra. Hotell Strand i Arild tog 160:- för ett paket innehållande 1 ordinär dubbelsmörgås, 1 flaska vatten, 2 små frukter o 1 Snickers.

Vi är annars mycket nöjda med vandringen!

Per Gustafsson

Ängelholm – Helsingborg, 8 – 13 maj 2017

Jag är mycket nöjd med mina vandringsdagar. Kullaleden vill jag gärna rekommendera. Vacker, omväxlande, väl utmärkt och att nästan hela tiden vandra längs havet är så härligt rofyllt.

Och att “lyxvandra” så här och låta bagaget transporteras mellan övernattningarna, det var så skönt.

Nu när jag vandrade var det lågsäsong så flera ställen längs vägen var stängda, men det fungerade bra ändå.

Birgitta Grane

Hej Birgitta!

Vad roligt att höra att du är nöjd med din vandring! Jag hoppas du fick se de skira boklöven som är en bonus under lågsäsongen när annat ännu inte riktigt har kommit igång!

//Lotta

Kullaleden, våren 2016

Jag uppskattade mycket de personliga hotellen/vandrarhemmen. Särskilt Ängelholm och Höganäs var pärlor! Själva vandringen är dock viktigast och det var så skönt att få bagaget transporterat utan att för den skull behöva “hamna” på ställen där man behöver klä upp sig för middag och bryta vandrarkänslan. Kartorna/ledbeskrivningarna var mycket bra. Hoppas ni utökar i Sverige!

Hej!

Tack, vad roligt att höra! Det finns många fina vandringar i Sverige som vi kanske lätt glömmer bort när vi tittar utåt Europa.
Hösten 2016 kommer vi färdigställa Sörmlandsleden, som blir ny i vårt utbud. Det finns även planer på andra vandringar i Sverige, men dessa är som sagt fortfarande i planeringsstadiet.
Välkommen med tips om det är någon speciell led ni gärna skulle vilja se i vårt utbud!

Ängelholm – Helsingborg, 5-10 juli 2015

Vi vandrade med vår ettåring i bärstol. Tycker att ni gott kan marknadsföra denna möjlighet till andra, perfekt aktiv semester med litet barn tycker vi! Kräver att man orkar bära lite och har bra solskydd till barnet, men mycket trevligt!

Ida Tölander

Hej Ida!

Roligt att höra att det funkar så bra att vandra med ett litet barn i bärstol!

//Lotta