Hovdalaleden

Fina naturleder runt fågelrika Finjasjön

Med lättillgängliga Hässleholm som utgångspunkt kan du vandra längs Hovdalaleden i en cirkel runt Finjasjön. Hovdalaleden är en del av Skåneleden Nord till Syd och bjuder på mycket varierad vandring. Den första halvan av vandringen går i mer kuperad terräng i skogarna öster och söder om Finjasjön, medan andra halvan bjuder på flack vandring närmare sjön. Här finns också möjlighet till bad. Därtill kommer fågelrika våtmarker, djupa och fridfulla lövskogar, hedmark med betande får, strandängar och fina rastställen med vacker utsikt. Det rika fågellivet både syns och hörs. Du lär uppleva såväl graciöst svävande rovfåglar som småfåglars drillande och svanar som ståtligt glider fram.

Vandringsområdet är väl utvecklat. Här finns ett flertal välmarkerade slingor som ger dig möjlighet att anpassa din vandring utifrån dina önskemål.

Mer info

Sträcka 56,4 km
Pris från 7.595 :-

Hovdala slott

Hovdala Slott har anor från 1300-talet och ligger sedan början av 1500-talet nära Finjasjöns södra strand. En vallgrav, som numera är torrlagd, omger området. Slottet är en delvis våldsam historia då fler olika krig har utkämpats sig i området. I krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet, Skånska kriget 1675-1679 och Kalmarkriget har slottet spelat en roll. Slottet brändes delvis ner den 7 augusti 1678 men uppfördes igen av den dåvarande ägaren Jens Mikkelsen. Jens Mikkelsen gjorde stora insatser under Skånska kriget och adlades därför. Hans adelsnamn blev Ehrenborg. Familjen Ehrenborg bodde därefter på slottet i 9 generationer. Slottet är ett nationellt kulturarv.

Referenser

Hovdalaleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Hovdalaleden, 8 - 12 september, 2021

Kontakterna med Vandra brukar alltid fungera mycket bra!

Det hade varit bra att känna till att vårt bagage var tänkt att åka med samma taxi som vi från Hässleholm till Skyrup. I så fall hade vi noterat redan innan vi lämnade taxin att bagaget inte hämtats. Nu insåg vi det först då taxin åkt och vi pratade med receptionspersonalen. I övrigt mycket bra.

Bra med karta och gpx-filerna! Ingen detaljerad ledbeskrivning denna gång, vilket ingått tidigare, men det var inget problem. Bra info om hur man hittar boendena.

Mycket fin vandring, bra boenden, god mat.

Trevliga boenden. Lite strul med första bagagetransporten, men det ordnade sig. Bra mat på golfhotellet.

Tråkigt att trädhuset hade stängt, men vi kan varmt rekommendera lunch/fika på Hovdala slott om de har öppet.

Annika F

Hovdalaleden, 14 - 18 september 2020

Hej
Här kommer en liten recension över vandringen i Hovdala.

Hovdalaleden September 2020
Vi hade tre fantastiska dagar på Hovdalaleden. Sommarvärme, en fantastisk grönska och ett stilla lugn gjorde vandringen till en njutning.
Två dagar i bokskog och den sista dagen genom Europas Regnskog. Var dag fascinerande på sitt sätt. Korta vandringar, på några dagar, är
ett utmärkt sätt att komma iväg från jobbet om man vill ha ett avbrott i vardagen. Om så vandringen är mitt veckan och utanför turistsäsongen så får man en lugn och
behaglig upplevelse. Vi bodde två nätter på Skyrups golfbana, vilket fungerade bra, och så hade vi två nätter bokade på Statt i Hässleholm.
På det senare stället utnyttjade vi bara rummet för omklädning, duschning och ompackning eftersom vi ändå var färdiga med vandringen så tidigt.
Vill gärna betona att personalen på både Statt och Skyrups golfbana var mycket trevliga och gjorde allt för att vi skulle få en bra vistelse.
Ett bra program och ett bra upplägg. Tackar för denna gång.
Peter Nolinge, Linköping