Hovdalaleden

Fina naturleder runt fågelrika Finjasjön

Med lättillgängliga Hässleholm som utgångspunkt kan du vandra längs Hovdalaleden i en cirkel runt Finjasjön. Hovdalaleden är en del av Skåneleden Nord till Syd och bjuder på mycket varierad vandring. Den första halvan av vandringen går i mer kuperad terräng i skogarna öster och söder om Finjasjön, medan andra halvan bjuder på flack vandring närmare sjön. Här finns också möjlighet till bad. Därtill kommer fågelrika våtmarker, djupa och fridfulla lövskogar, hedmark med betande får, strandängar och fina rastställen med vacker utsikt. Det rika fågellivet både syns och hörs. Du lär uppleva såväl graciöst svävande rovfåglar som småfåglars drillande och svanar som ståtligt glider fram.

Vandringsområdet är väl utvecklat. Här finns ett flertal välmarkerade slingor som ger dig möjlighet att anpassa din vandring utifrån dina önskemål.

Mer info

Sträcka 56,4 km
Pris från 5.495 :-

Hovdala slott

Hovdala Slott har anor från 1300-talet och ligger sedan början av 1500-talet nära Finjasjöns södra strand. En vallgrav, som numera är torrlagd, omger området. Slottet är en delvis våldsam historia då fler olika krig har utkämpats sig i området. I krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet, Skånska kriget 1675-1679 och Kalmarkriget har slottet spelat en roll. Slottet brändes delvis ner den 7 augusti 1678 men uppfördes igen av den dåvarande ägaren Jens Mikkelsen. Jens Mikkelsen gjorde stora insatser under Skånska kriget och adlades därför. Hans adelsnamn blev Ehrenborg. Familjen Ehrenborg bodde därefter på slottet i 9 generationer. Slottet är ett nationellt kulturarv.

Referenser

Hovdalaleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!