Lappudden – Björnås

En lugn och fin vandring genom världsarvet Högakusten

Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som vid Höga Kusten. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s världsarvslista. I följande vandringspaket får du möjlighet att bo på välkända boenden i två av Nordingråbygdens 52 byar. Du vandrar i  hjärtat av Högakusten längs en del av Högakustenleden och två delar av Världsarvsleden, samt den nydragna Björnåsleden. Här upplever du en rofylld landsbygd som ger dig oförglömliga vyer. Du vandrar med lätt packning i din egen takt och bara njuter av det storslagna kulturlandskapet med mycket atmosfär och historia.

En annan vandring som går i fin kulturmiljö är St Olavsleden. Här hittar du våra utvalda paket längs St Olavsleden.

Lappudden – Björnås

Se pris och boka
Höga Kusten 4 nätter Total sträcka 48 - 61 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa 1 maj - 15 okt Från 9.750 :- 3 vandringsdagar
 • Ett omväxlande landskap med öppna hällar, badvikar, jordbruk och tät granskog
 • Svartviken, Vågfjärden och Själandsklinten
 • Mannaminne med sin unika utställning
 • Rotsidan med sina blankslipade diabashällar
 • Jordnära och genuint boende med mycket historia och ett varmt värdskap

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Lappudden, Nordingråvallen
Dag 2: Transfer till Hörsång eller Eden och vandring Högakustenleden till Lappudden, 22km /13 km
Dag 3: Transfer eller egen bil till Pelle Åbergsgården i Björnås. Transfer Pelle Åbergsgården i Björnås – Bönhamn och vandring Världsarvsleden till Pelle Åbergsgården i Björnås, 14 km/18 km
Dag 4: Transfer till Barsta och vandring Världsarvsleden via Mannaminne till Pelle Åbergsgården i Björnås, 21 km.
Dag 5: Hemresa

Total sträcka att vandra: 48 – 61 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Lappudden, Nordingråvallen

Du reser lämpligen med egen bil till natursköna Lappudden som ligger cirka 3 km öster om Vallen i Nordingrå. Du bor i en stuga vid Höga Kustens hjärta, Vågsfjärden. Vågsfjärden var en gång för inte allt för länge sedan en havsvik, men tack vare landhöjningen är det numera en insjö. Efter check-in i din stuga har du möjlighet att utforska området. Det finns många möjligheter till aktiviteter (om du har energi över), allt från bastubad till hyra av kanot. Framåt kvällen serveras middag och du får möjlighet att njuta av kvällen vid Vågsfjärdens strand.

Dag 2 – Transfer till Hörsång eller Eden och vandring till Lappudden, Nordingrå

Efter en väl smakande frukost förses du med lunchpaket och körs till Hörsång eller Eden där du startar din vandring längs Höga Kustenleden. Väljer du att starta i Hörsång har du en rejäl vandringsdag framför dig, men du får lön för mödan i form av en härlig utsikt från Lidnipan. Från Hörsång följer du en skogsväg fram till Tybettjärnen. Härifrån går det uppför längs en slingrande stig till Jon-Nilsberget och vidare fram Lidnipan. Framme vid Nipstugan kan du njuta av utsikten. Från Lidnipan går det nerför till Lidebro och vidare längs en stillsam väg fram till Eden. Från Eden har du en lätt vandring framför dig längs stränder, vikar och uddar. När leden lämnar kusten går den in genom susande skogar och över levande jordbrukslandskap. Du vandrar via Gavik och når en av de finaste stränderna vid Höga Kustenleden, Svartviken. Här finns inga sommarstugor eller vägar varför det är en fin plats för rast och kanske ett dopp i havet. Från Svartviken följer leden en stig över en brant ås och vidare ut på en stillsam väg. Startade du vid Eden så rekommenderar vi en avstickare upp till Rödklinten. Du lämnar då Höga Kustenleden strax innan byn Mädan och följer Världsarvsleden upp till Rödklinten. På Rödklintens topp har du en fin utsikt över Vågsfjärden. Du kan även besöka en gammal fornborg, samt uppleva en unik flora. Åter på Höga Kustenleden vandrar du vidare fram till byn Vännersta. Här kan du göra ett stopp för besök på Myller, Kultur och Händelser för att se lokalt producerade hantverk. På Järnsta café, som har öppet för besök under sommarmånaderna, kan du ta en fika. Du följer leden ytterligare en kort bit innan du lämnar den och vandrar ner till fagra Lappudden. Åter en fin kväll vid Vågsfjärden. Den här kvällen kanske det passar bra med ett avkopplande bastubad och dopp i sjön innan den välsmakande middagen serveras framåt kvällen.

Start Hörsång, Utmanande, 22 km, + 614 m, – 625 m
Start Eden, Lätt, 13 km, + 326 m, – 308 m.

Dag 3 – Transfer till Bönhamn och vandring till Pelle Åbergsgården, Björnås

Efter frukost förses du med lunchpaket innan det är dags att resa vidare till Pelle Åbergsgården i Björnås. Du kör med egen bil till Pelle Åbergsgården i Björnås. Om du inte har egen bil, ordnar vi transfer för en låg kostnad. Från Björnås blir du sedan körd till den Blå stigen vid Bönhamn för start vandring. Den Blå stigen tar dig ner till fiskeläget i Bönhamn, här kan du njuta av konstverket Passagen och livet i den lilla byn innan du vandrar vidare längs Världsarvsleden mot Älgsjö. Leden passerar nedanför Älgsjöberget men har du extra energi rekommenderas en tur upp till toppen. De två utsiktsplatserna på toppen bjuder på oförglömlig utsikt över Nordingråbygdens byar, berg och sjöar, samt mot Ulvön. Världsarvsleden tar dig vidare till Edsätterfjärden där det finns två fina rastplatser och badplatser för dig som vill svalka dig. Vandringen går vidare uppför mot Själandsklinten med sina tre utsiktsplatser med magisk utsikt över Nordingråbygden. Härifrån ser du bland annat Pelle Åbergsgården, dagens slutmål. Från toppen följer du stigen ner till Själand och den populära, prisbelönta restaurangen ”Gårdsbutiken i Höga Kusten”. Här avnjuter du en middag som till största del är gjord på lokala ingredienser. Efter middagen har du en kort vandring om 3 km längs Björnåsleden till ditt boende Pelle Åbergsgården. Notera att Restaurang Gårdsbutiken i Höga Kusten är öppen under perioden juni, juli och augusti. Bokar du resa under lågsäsong (maj, september och oktober) äter du middag på Restaurang Björkudden eller Hotell Höga Kusten.

Medel, 13 km, + 523 m, – 536 m.
Utmanande via Älgsjöberget, 18 km, + 709 m, – 711 m

Dag 4 – Transfer till Barsta och vandring via Mannaminne till Pelle Åbergsgården, Björnås

Den här morgonen tillreder du frukost och lunchpaket på egen hand. Du finner ingredienserna i kyl och skafferi. Om vädret tillåter har du möjlighet att avnjuta frukosten i den fina trädgården innan det är dags för transfer till Barsta. I Barsta rekommenderas ett besök i Barstas unika fiskekapell från 1600-talet med sina originalmålningar. När du är redo för vandring lämnar du Barsta och följer åter Världsarvsleden i motsatt riktning från gårdagens vandring. Leden tar dig ut längs den välkända Rotsidan med sitt naturreservat och sina blankslipade diabashällar. Ett spektakulärt landskap med stora flata klippor och knotigt vindpinade tallar. Världsarvsleden lämnar havet och Rotsidan för att ta dig via Fällsvikshamnen upp genom skogen och runt Ådalsberget. Här följer du en fin skogsväg med två trevliga rastställen med bord innan det åter går nerför till Sörleviken. Du rundar den stillsamma viken och når Kåsta. Du tar dig vidare via Gärde till Häggvik och Mannaminne som har nära anknytning till Pelle Åbergsgården. Efter besök i museet (inträde tillkommer) fortsätter du längs Björnåsleden till ditt boende Pelle Åbergsgården. Cateringmiddag på Pelle Åbergsgården.

Medel, 21 km, + 533 m, – 500 m.

Dag 5 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. Reser du med allmänna kommunikationsmedel har du vissa tider av året möjlighet att resa vidare med Världsarvsbussen till Ullånger och därifrån vidare med buss.

 

Vad ingår

 • Boende totalt 4 nätter, du bor i  Lappudden och Björnås
 • Sängkläder, städning och handduk
 • 4 frukostar, varav 2 tillreds på egen hand på Pelle Åbergsgården
 • 4 middagar: 2 middagar på Lappudden, 1 middag Gårdsbutiken och 1 middag på Pelle Åbergsgården (förstärkt delikatesstbricka från Mjälloms Tunnbörd)
 • 3 lunchpaket, varav 1 lunchpaket tillreds på egen hand på Pelle Åbergsgården
 • Transfer Lappudden – Hörsång eller Eden
 • Transfer Pelle Åbergsgården – Bönhamn
 • Transfer Pelle Åbergsgården – Barsta
 • Ledbeskrivning och guidebok med kartor, en uppsättning per rum.
 • GPS-filer för vandringen
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Lappudden, Nordingrå
 • Resan Lappudden – Pelle Åbergsgården
 • Resan från Pelle Åbergsgården
 • Dryck till middagarna
 • Inträde Mannaminne frilufts- och konstmuseum
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter

Om du vill lägga till extranätter kontakta oss för pris

Transfer

Lappudden – Pelle Åbergsgården
Kommer du med tåg och buss till Högakusten behöver du en transfer mellan Lappudden och Pelle Åbergsgården, tillägg för transfer är 150:-/person.

Vill du lägga till transfer från Pelle Åbergsgården till Vallen eller Ullånger kontakt oss för pris.

Boende

I Lappudden bor du i stuga. Gemensam dusch och toalett finns i  separat byggnad. Sängkläder, handduk och städning ingår.  Middag och frukost serveras i anläggningens restaurang. Lunchpaket lämnas ut i samband med frukost.

I Björnås bor du på Pelle Åbergsgården i antingen i gårdshuset eller ateljéstugan. Gemensam bastu, dusch och toalett finns i en separat byggnad. Sängkläder, handduk och städning ingår.  Pelle Åbergsgården har inte någon servering så du äter middag på närliggande restaurang  ena kvällen (olika beroende på säsong) och cateringmiddag på Pelle Åbergsgården ena kvällen. Frukost och lunchpaket tillreder du på egen hand av fina råvaror som du finner i kyl och skafferi.

 

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 -3,6 / 5
 • Vandringen är lätt till medel eller utmanande om du väljer att starta din vandring vid Hörsång och vandra upp på Älgsjöberget.
 • Ledernas underlag varierar från stigar till mindre byvägar och landsväg.
 • Lederna går genom ett kuperat landskap så det förekommer flera uppför- och nerförsbackar.
 • Högakustenleden är välmarkerad med orange färg på träd och stolpar. Världsvarvsleden är markerad med gula markeringar med dess blå symbol. Björnåsleden är markerad med blå markering
 • Total sträcka att vandra är 48 – 52 km fördelat på 3 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Startplatsen Lappudden vid Vallen når du med tåg och buss.

Bil

Vi rekommenderar att du reser med egen bil som du parkerar du vid Lappudden de första dagarna. När det är dags att byta boende kör du din bil med bagage mellan Lappudden och Pelle Åbergsgården där du parkerar den sista delen av vandringsarrangemanget.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Lappudden vid Nordingråvallen är:

 • Höga Kusten flygplats, Kramfors (42 km)
 • Örnsköldsvik flygplats (85 km)
 • Sundsvalls flygplats (85 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Pelle Åbergsgården i Björnås är:

 • Höga Kusten flygplats, Kramfors (49 km)
 • Örnsköldsvik flygplats (91 km)
 • Sundsvalls flygplats (92 km)

Lokala transporter, hemresa

Från slutmålet Pelle Åbergsgården i Björnås reser du med egen bil. Om du inte anländer med egen bil, kontakta oss kring möjligheter och pris på transfer. Under vissa tider på året kan det vara möjligt att resa med Världsarvsbussen till Ullånger och vidare med buss och tåg. Notera att Världsarvsbussen har en begränsade avgångar.

Väderkalender

Ingenstans i Sverige är kusten så bergig som i Ångermanland. Det är också det kustlandskap som sträcker sig längst in mot fjällvärlden med höjder på upp till 635 meter över havet längst i nordväst.

Den höga kusten påverkar klimatet
Den dramatiska terrängen i Högakustenområdet mellan Härnösand och Örnsköldsvik sätter sina spår i klimatet. Delar av Ångermanlandskusten är sålunda den enda kuststräcka i Sverige där medeltemperaturen i juli inte riktigt når upp till 15° ens i lågt liggande områden, möjligen beroende på att havet utanför är ovanligt djupt.

Endast vid kusten längst i söder och i en del lågt liggande dalgångar når den något över 15°. Sommartid avtar medeltemperaturen åt nordväst till knappt 14° i juli, eller på de högsta höjderna endast ca 12°. I januari varierar medeltemperaturen från -6° i yttersta kustbandet till -12 à -13° i en del dalgångar i väster.

Den uppmätta årsnederbörden har ett markant maximum på de kustnära höjderna med upp till 800 mm på Skuleskogen söder om Örnsköldsvik. Detta område är tillsammans med höjdområdet sydväst om Hudiksvall det nederbördsrikaste i hela östra Sverige. Minst nederbörd får en del dalgångar i landskapets inre, bl a i Sollefteåtrakten, med 500 mm.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led