Härnösand, Högbonden – Björnås – Lappudden, 4 nätter

En lugn och fin vandring genom världsarvet Högakusten

Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som vid Höga Kusten. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s världsarvslista. I följande korta vandringspaket får du möjlighet att bo på välkända och vackra Högbonden, vandra dels längs bitar av Världsarvsleden och längs bitar av Högakustenleden. Du får uppleva en landsbygd som ger dig frid och oförglömliga vyer. Du bor på lite enklare boenden, men de är genuina och har mycket atmosfär. Vi förser dig med lunchpaket och transporterar ditt bagage medan du vandrar med lätt packning i din egen takt.

Reseperioder 2020

Tyvärr så är vandringspaketet inställt under 2020 eftersom Länsstyrelsen valt att stänga ner Högbonden på grund av Coronaviruset.

Härnösand, Högbonden – Björnås – Lappudden, 4 nätter

Se pris och boka
Högbonden – Lappudden 2 vandringsdagar Total sträcka 25 km Svårighetsgrad 2/5 Från 6.650 :-
 • Högbonden
 • Landskap med öppna hällar, åkermark, badvikar och tät granskog
 • Goda lunchpaket att avnjuta på vidunderliga utsiktsberg
 • Mannaminne med sin unika utställning
 • Östersjön, Vågfjärden och Rödklitten
 • Genuint och enkelt boende
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Härnösand
Dag 2: Bussresa Härnösand – Bönhamn och färja till Högbonden
Dag 3: Färja till Bönhamn och vandring till Själand och Björnås, 12 km
Dag 4: Vandring Björnås – Lappudden, 13 km.
Dag 5: Hemresa

Total sträcka att vandra: 25 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Härnösand

Du reser lämpligen med tåg och buss till Härnösand. Från stationen tar du dig till ditt boende där du checkar in. Efter check in har du kanske möjlighet att utforska Härnösand. Ett trevligt alternativ är Friluftsmuseet Murberget som är ett av Sveriges största med byggnader och miljöer som bland annat speglar bebyggelse, social historia, kyrkans och socknens betydelse. Efter ett besök där kanske dagen avslutas med en middag på någon av restaurangerna vid hamnen.

Dag 2 – Resa till Högbonden

Den här dagen startar med en tidig frukost och avresa med lokalbuss från Härnösand norröver till Högakusten och Bönhamn. Från Bönhamn reser du vidare med färja över till Högbonden och tar dig upp för den branta backen till vandrarhemmet där du checkar in. Ön Högbonden är en stor, brant klippa som reser sig ur havet. Här kan du njuta av utsikten över Bottenhavet eller fastlandets kust och bara ta det lugnt. För den som vill röra på sig finns två markerade stigar på ön. Framåt eftermiddagen finns möjlighet att ta ett härligt bastubad innan det är dags för middag.

Dag 3 – Högbonden – Björnås

Efter en väl smakande frukost är det så dags att lämna ditt boende på Högbonden. Du reser tillbaka med färjan till Bönhamn. När du väl har kommit av färjan möts du av värden från Pelle Åbergsgården som tar hand om din väska för transport till ditt nästa boende.

I Bönhamn har du möjlighet att utforskar fiskeläget innan du startar din vandring längs Värdsarvsleden med lätt packning. Du vandrar förbi Älgsjöberget och genom byn Älgsjö. Du passerar Edsätterfjärden och vidare upp till Själandsklinten med magisk utsikt över Nordingråbygden. Från toppen följer du stigen ner till Själand och den populära restaurangen ”Gårdsbutiken i Höga Kusten”, där du äter middag. Efter middagen har du en kort vandringstur längs väg på cirka 3 km till ditt boende Pelle Åbergsgården. Efter check in har du möjlighet att bekanta dig med gårdens intressanta kulturhistoria.

Lätt, 12 km, + 494 m, – 452 m.

Dag 4 – Björnås – Lappudden

Om vädret tillåter har du möjlighet att avnjut frukosten i den fina trädgården innan du startar din vandring. Den här dagen vandrar du vidare längs Björnåsleden till Storsjön. Här lämnar du vägen och fortsätter längs leden till Häggvik och friluftsmuseet ”Mannaminne” som har nära anknytning till Pelle Åbergsgården.

På Mannaminne rekommenderas ett besök på frilufts- och konstmuseet och kanske tur upp till toppen av berget ”Stortorget” med sin hänförande utsikt. Innan du äter du lunch på Mannaminnes restaurang. Efter lunchen fortsätter du din vandring fortsätter längs vägen och Världsarvsleden. Leden tar dig igenom byarna Häggvik och Sund. Strax efter Sund lämnar du vägen och följer en stig upp över Rödklinten, med härlig utsikt. Stigen når väg och du fortsätter vandringen längs Världsarvsleden som här följer Högakustenleden. Du passerar byarna Mädan och Vännersta innan du lämnar leden och vandrar ner till natursköna Lappudden. Den här natten bor du i en stuga vid Vågsfjärden som en gång var havsvik. Efter check in har du möjlighet att bada bastu om du känner för det. Framåt kvällen serveras middag och innan du somnar gott den här natten kanske du bara sitter lugnt och njuter av Vågfjärden.

Lätt, 13 km, + 359 m, – 380 m.

Dag 5 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. Du tar en 3 km promenad från Lappudden till Nordingråvallen för vidare färd med buss ut på nya äventyr eller hemåt.

 

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 4 nätter inklusive frukost, du bor i Härnösand, Högbonden, Björnås och Lappudden
 • Sängkläder och städning (handduk tar du med dig själv)
 • 3 middagar
 • 2 lunchpaket, under en vandringsdag och till hemresan
 • 1 lunch Mannaminne
 • Ledbeskrivning med kartor, en uppsättning per rum.
 • GPS-filer för vandringen
 • Bagagetransport mellan Bönhamn – Björnås – Lappudden
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Härnösand
 • Resan med lokalbuss till Bönhamn
 • Färjeresan Bönhamn – Högbonden – Bönhamn
 • Resan från Nordingråvallen
 • Dryck till middagarna
 • Bastubad Högbonden och Lappudden
 • Inträde Mannaminne frilufts- och konstmuseum
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranatt Härnösand

Från 575: -/person i dubbelrum
Från 955: -/person i enkelrum

Vill du ta bort första natten i Härnösand och resa med bil till Bönhamn drar du bort ovan nämnda aktuellt pris från paketpriset. I samband med bokning informerar du oss att du vill ta bort första natten i Härnösand.

 

Boende

I Härnösand bor på Bed & Breakfast eller hotell, dusch och toalett finns på rummet. Sängkläder, handduk och städning ingår.

Högbonden bor du på ett vandrarhem. Eftersom anläggningen ligger på en liten ö finns inga vattentoaletter. Det är istället löst med en mulltoaanläggning i närheten av boendet. I boendeanläggningen finns två gemensamma duschar som gästerna delar på. Här finns möjlighet att bada bastu mot ett tillägg. Sängkläder och städning ingår. Handduk ingår inte, du tar med den själv.

I Björnås bor du på Pelle Åbergsgården i dubbelrum. Gemensam dusch och toalett finns i en separat byggnad till boendet. Sängkläder och städning ingår. Handduk ingår inte, du tar med den själv.

I Lappudden bor du i stuga. Gemensam dusch och toalett finns i  separat byggnad. Sängkläder och städning ingår. Handduk ingår inte, du tar med den själv.

 

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,0 / 5
 • Vandringen är lätt.
 • Ledens underlag varierar från stigar till mindre byvägar och landsväg.
 • Leden är kuperad och det är en del uppför och nerför.
 • Leden är välmarkerad med orange färg på träd och stolpar, med undantag för sträckan mellan Själand och Häggvik där ledmarkering saknas.
 • Total sträcka att vandra är 25 km fördelat på 2 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Startplatsen Härnösand når du lätt med tåg. Från Stockholm tar tågresan cirka 4 timmar och 30 minuter med direkttåg.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Härnösand är:

 • Sundsvalls flygplats (32 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Nordingrå är:

 • Sundsvalls flygplats (85 km)

Lokala transporter, hemresa

Från slutmålet Nordingrå tar du buss tillbaka till Härnösand eller vidare på nya upplevelser.

Väderkalender

Ingenstans i Sverige är kusten så bergig som i Ångermanland. Det är också det kustlandskap som sträcker sig längst in mot fjällvärlden med höjder på upp till 635 meter över havet längst i nordväst.

Den höga kusten påverkar klimatet
Den dramatiska terrängen i Höga Kustenområdet mellan Härnösand och Örnsköldsvik sätter sina spår i klimatet. Delar av Ångermanlandskusten är sålunda den enda kuststräcka i Sverige där medeltemperaturen i juli inte riktigt når upp till 15° ens i lågt liggande områden, möjligen beroende på att havet utanför är ovanligt djupt.

Endast vid kusten längst i söder och i en del lågt liggande dalgångar når den något över 15°. Sommartid avtar medeltemperaturen åt nordväst till knappt 14° i juli, eller på de högsta höjderna endast ca 12°. I januari varierar medeltemperaturen från -6° i yttersta kustbandet till -12 à -13° i en del dalgångar i väster.

Den uppmätta årsnederbörden har ett markant maximum på de kustnära höjderna med upp till 800 mm på Skuleskogen söder om Örnsköldsvik. Detta område är tillsammans med höjdområdet sydväst om Hudiksvall det nederbördsrikaste i hela östra Sverige. Minst nederbörd får en del dalgångar i landskapets inre, bl a i Sollefteåtrakten, med 500 mm.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led