Höga Kusten

Storslagen vandring längs Höga Kustenleden & Världsarvsleden - Vandra of Sweden

Höga Kusten är unikt! Inte på någon annan plats i världen har landhöjningen efter en period med inlandsis varit så stor som här. Den dramatiska landhöjningen har gjort området så unikt att det sedan år 2000 finns med på UNESCO:s världsarvslista. Rakt genom denna storslagna och fagra natur går den 130 km långa Höga Kustenleden, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. I området kring Nordingrå socken finns även den 100 km långa Världsarvsleden. En vandringsresa till Höga Kusten bjuder på allt från susande skogar till vidunderliga utsiktsberg, från hissnande klippkuster till sällsamma badvikar och från säregna fäbodvallar till spännande naturskyddade områden. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här.

Mer info

Sträcka 48 - 61 km
Pris från 9.440 :-

Höga Kustenleden

Den 130 km långa Höga Kustenleden går mellan Hornöberget i söder, vid Högakustenbron, till Örnsköldsvik i norr. Leden räknas till en av de mest sevärda och utmanande vandringslederna i Sverige.  Leden erbjuder vandraren utmanande vandring genom en unik blandning av både skärgård och trollskog, med en spännande rik flora och fauna. Här finns djupa skogar, utsiktsberg, klippkuster, klapperstensfält och badvikar. Leden går genom flera naturskyddsområden som ger den som vandrar en rik naturupplevelse.

Världsarvsleden

Den 100 km långa Världsarvsleden ringlar sig fram mellan 29 byar i området kring Nordingråbygden. Området som leden  slingrar sig fram genom ett landsdel som kännetecknas av 10 000 års landhöjning vilket ger trakten dess unika karaktär. Här finns djupa inlopp, dalar, sjöar, branta sluttningar och klapperstensfält. Den som följer leden får utöver minnesvärda vyer uppleva en rik flora och fauna. Leden är inte lika känd som Höga Kustenleden men utan tvekan ett riktigt bra alternativ till den som söker det lugna, storslagna och unika.

Mannaminne

När du närmar dig Mannaminne är det första du ser av gården ett kinesiskt drakhuvud och väl framme möts du av ett myller av hus och föremål, en blandning av museum och konstgalleri, Anders och Barbro Åbergs livsverk. Innan middagen kommer du att ha möjlighet att gå runt bland hus och konst. Har du ork kvar efter dagens vandring kanske du tar en tur upp till Stortorget. En utsiktsplats med vidunderlig utsikt över landskap format av 10 000 års landhöjning.

Vandring längs Höga Kusten

Oavsett vilken av våra vandringar längs Höga Kusten du väljer så transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning. I dessa paket är även middag och lunchpaket inkluderat.

Referenser

Höga Kusten

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Höga Kusten, juli 2022

Vi är verkligen nöjda!

En mycket välordnad resa. Vi hade två mycket bra boenden. Lappudden ligger fantastiskt fint och värdinnan lagade mycket god mat! Det var härligt att efter en dags vandring bada i en vedeldad bastu, doppa sig i sjön och sedan sätta sig till bords och äta en vällagad måltid! Pelle Åbergsgården var mycket välordnat och bra! Alla transfers funkade utmärkt! Det som drar ner betyget något är att vi tycker att sängarna på Lappudden var väldigt hårda. Men i övrigt toppen! Det fungerade också toppenbra med transfer till start på vandring för att sedan gå tillbaka till boendet.

Hälsningar från Annika Hägg med sällskap.

Högakusten - och Världsarvsleden, 4 nätter, 27 juni - juli 2022

Hej på er!
Nu lämnar vi Pelle Åbergsgården. Allt har (som vanligt!) fungerat perfekt. Härligt bemötande från värdarna på både Lappudden och P.Å. Fina vandringar i strålande solsken, tom lite för varmt...middagarna har varit i toppklass. Tack för denna gången, vi hörs!!

Anders/Lena/Thomas/Boel

Högakusten - och Världsarvsleden, 4 nätter, 27 - 31 augusti 2021

Lappudden och Pelle Åbergs tog väldigt väl hand om oss. Vilka underbara servicemänniskor!
Vi gjorde lite aktiviteter utöver planeringen och på båda ställerna hjälpte dom oss med nya tips på utflykter.
Rekommenderas varmt!

Sofia

Högakusten- och Världsarvsleden, 4 nätter 27 - 31 juli 2021

Mycket fin vandring i fantastisk natur. Trevliga boenden på Lappudden och Pelle Åbergsgården, mycket tack vare de härliga värdarna som tog emot oss så väl.
Hela resan har, som alltid, fungerat utmärkt.

Marie Johansson

Högakusten- och Världsarvsleden, 4 nätter 30 juni - 4 juli 2021

Båda våra boenden, Lappudden och Pelle Åbergsgården, var fantastiska. Väldigt bra och trevliga värdar. Vidarebefordra gärna vårt tack till dem.

Extra plus för ambitionen med närodlat och ekologiskt på boenden

Ulf Eriksson

Höga Kusten & Skuleskogen, 24 – 29 augusti 2018

Fantastiskt trevliga ställen vi bodde på med mycket god mat, mycket trevligt bemötande och mycket trevligt boende. All transfer fungerade perfekt.

Ska varmt rekommendera er till andra som funderar på att vandra. Kommer heller inte tveka att ta kontakt med er om vi bestämmer oss för en ny “lyxig” vandring med bokat boende och transfer av bagage.

Eva Andersson

Hornöberget – Ullånger och Härnösand, 20 – 24 juli 2018

Hej
Vi har haft det fantastiskt på vår Höga Kustenresa. Så välplanerat, personligt, bra boenden, lagom vandringsetapper.
Vi reser gärna i er regi igen, och sprider ut vilken välorganiserad researrangör ni är.
Bästa Hälsningar
Helena Ljunggren

Sommaren 2018

Ett väldigt bra alternativ till att vandra själv. En trygghet med färdiga beskrivningar och kartor. Nummer att ringa. Mat och säng ordnat. En fantastisk fin vandring längs höga kusten leden med mig själv och fina möten längs vägen. Där all service gjorde det möjligt att bara vandra med dagens packning och tid att ta hand om mig själv och bara njuta. Storslagen natur och magiska vyer. Mycket pengar men tacksam att spenderade dem på mig själv.

Varmt välkomnande av Anna-Lena och Mycket bra boende och service i Lövvik. Väl omhändertagen och kände mig verkligen bortskämd. Fint värdpar, god frukost, matlådor och goda middagar på Lövviks restaurang.

Anonym vandrare

8 Juni 2017

Vi har haft en toppen vandring på Högakustenleden,alla dagsetapper,boenden och transporter har fungerat perfekt.Speciellt tack till Monica o Bengt-Åke på Lövviks B&B och det unga paret på Skuleskogens Pensionat för deras engagemang och den fantastiskt goda maten.
Det här var min nionde vandring runt om i Europa med Vandra hoppas kunna fortsätta många år till eftersom ni alltid gör ett mycket bra jobb. Tack!

Annette Körössy

Hornöberget – Ullånger och Ulvön, 24-29 juli 2016

Utmärkta etapper, trevliga övernattningar med god mat, bra kringservice. Extra eloge till entusiasterna Monika & Bengt-Åke på Lövvik B&B! Så trevliga och tjänstvilliga!

Birgitta Kjellander

Hornöberget – Ullånger och Skuleskogen, 2-8 jun 2016

Jag har haft en mycket bra vandringsresa längs Höga kusten. Jag har tidigare rest med Vandra och jag upplevde kontakten med Vandra som mycket bra. Alla faciliteter var mycket bra förutom Mannaminne som var jämförelsevis sämre. Lövvik och Skuleskogen var fantastiska.

Christina Hammar de Matta