Varberg – Ullared, 3 nätter

Vandra från havet via slätten till bok- och granskog

Ett vandringspaket för dig som vill njuta av ett par dagars vandring från havet i Varberg, via Åkulla bokskogar, till Ullared. Vandringen startar med att du lämnar Varberg och havet bakom dig och vandrar över slättlandskapet med milsvida fält och världsarv. Fram till Åkulla följer leden till större delen en gammal banvall som går spikrakt fram med några få undantag. Här tar du dig lätt fram och kan hålla allt fokus på naturen eller ditt sällskap, snarare än att fundera över vägen. I Åkulla övergår omgivningarna från öppna fält till ett böljande landskap med fina små byar och härliga skogar. Efter övernattning i den nyöppnade, fint belägna hotelldelen av Åkulla Outdoor Resort vandrar du vidare längs banvallen en kort bit innan du lämnar den för vandring genom härliga skogar som växlar mellan bok och rejäl granskog. Väl framme i Ullared bor du centralt med butiker och busshållplats utanför dörren.

Varberg – Ullared, 3 nätter

Se pris och boka
Varberg – Ullared 2 vandringsdagar Total sträcka 36 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 26 mar - 29 okt Från 3.935 :-
 • Varberg med hav, fästning och kallbadhus
 • Världsarvet Radiostationen i Grimeton
 • Åkulla bokskogar
 • Åkulla Outdoor Resort
 • Ullared
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Varberg
Dag 2: Vandring Varberg – Åkulla, 21 km
Dag 3: Vandring Åkulla  – Ullared, 15 km
Dag 4: Hemresa

Total sträcka att vandra: 36 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Varberg

Till Varberg kommer du lämpligen med tåg. Det är lite rörigt omkring stationen på grund av tunnelbygget som kommer att pågå fram till 2024. Du tar dig till ditt boende som ligger centralt i Varberg. Efter check in har du kanske tid för att utforska den lilla fina kuststaden. Ett måste är Varbergs fästning som ligger en kort promenad från ditt boende. Här kan du antingen bara promenera runt fästningen längs med havet eller kanske ta en guidad tur som ger dig mycket förståelse för historian bakom fästningen. Ett annat tips är ett besök vid det fantastiska Kallbadhuset som med sina tinnar och torn står på pålar ute i havet alldeles i närheten av Varbergs fästning. Kvällen avslutar du med middag på ditt boende och kanske du vill ta en tur till Societén där det sommartid är möjligt att lyssna på musik.

Dag 2 – Varberg – Åkulla

Efter frukost lämnar du ditt bagage och ger dig iväg mot Åkulla längs en anslutningsled till Hallandsleden. Leden tar dig ut ur Varberg och går förbi kolonilotter med fridfulla grönskande bostadsområden innan du når landsbygden. På landsbygden breder landskapet ut sig och leden omges av vida fält. Leden ansluter till en gammal banvall där det fram till början av 60-talet gick en järnvägslinje mellan Varberg, Ätran och Kinnared. Leden följer den gamla banvallen större delen av vägen till Åkulla. I söder tornar sex stora antenntorn upp sig. Det är världsarvet Radiostation Grimeton som under andra världskriget var den enda kontaktmöjligheten mellan Europa och USA. När leden når byn Grimeton har du ett område av gamla gravar vid sidan av leden. Här finns den sex meter höga gravstenen Slumme. Det är lättvandrat eftersom banvallen och fältet är platt. Strax innan byn Linnarp når du skogen och landskapet blir böljande. Leden tar dig nu genom byar och gårdar som tagna ur Astrid Lindgrens Bullerbyböcker. Leden tar dig in i de täta och ljuva Åkulla bokskogar. Bitvis i blandskogen är det lite trolskt. Väl framme vid Åkulla Outdoor Resort checkar du in på ditt boende och har möjlighet att bara njuta av utsikten över Yasjön eller kanske tar du ett svalkande dopp. För den som vill så finns även möjlighet att hyra kanot, åka dragflotte över Yasjön eller kanske ett renande bastubad. Kvällen avslutas med en middag i huvudbyggnaden och sedan sover du gott.

Medel, 21 km, + 193 m, – 21 km

Om du vill resa med bagagetransportören mellan Varberg och Grimeton busshållplats är det möjligt. Transporten kortar ner vandringen med cirka 10 km. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Dag 3 – Åkulla – Ullared

Efter en god natts sömn lämnar du bagaget och får ett lunchpaket utlämnat. Hallandsleden fortsätter längs den gamla banvallen österut. Banvallen och leden är omgiven av härlig blandskog med bland annat bok, ek, gran och björk. Efter cirka en km passerar avtagsstig mot Bockstens mosse, där man på 30-talet hittade Bockstensmannen. Efter ytterligare två km lämnar leden banvallen och följer en skogsväg uppför genom en härlig bokskog som längre upp växlar till gammal fin granskog. Skogsvägen smalnar av och övergår till stig som går genom ett bokskogsområde. Stigen försvinner bitvis och det är glest mellan markeringarna, men så snart du når ny skogsväg så är markeringen tydlig. Leden tar dig vidare över genom härliga skogar och underlaget växlar mellan stig, skogsväg och en kort bit längs en landsväg. Du passerar några få mindre gårdar som ligger fridfullt och fint omgivna av betesmarker och stengärdsgårdar. Fågellivet är under våren och försommaren intensivt och med lite tur så får du se älg, rådjur eller skogsmöss som prasslar bland gamla löv. Cirka tre kilometer innan du når ditt boende i Ullared ansluter leden en mindre landsväg. Vägen tar dig fram till utkanterna av Ullared och vidare in genom en stugby till en liten skog med en uppförsbacke. Leden rundar Musasjön och fram till landvägen i de centrala delarna av samhället som domineras av shopping. Efter check in har du möjlighet att se dig om bland butiker och Gekås som ligger bara hundra meter från ditt boende.

Lätt, 15 km, + 199 m, – 224 m

Dag 4 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller vidare färd på nya äventyr. Är planen att resa vidare med buss ligger busshållplatsen nära ditt boende.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 3 nätter inklusive frukost i Varberg, Åkulla och Ullared
 • 2 middagar
 • 2 lunchpaket
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med kartor och ledbeskrivning, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Varberg och från Ullared
 • Middagen i Ullared
 • Dryck till middagarna
 • Eventuella tillval
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Antalet deltagare

Minimum 2 personer.

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer Varberg – Grimeton busshållplats

Vill du korta ner vandringen mellan Varberg och Åkulla med 10 km kan du göra det genom att resa med bagagetransporten. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Uppgradering av rum i Åkulla

I Åkulla bor du på Åkulla Outdoor Resort i rum mot skogen, vill du uppgradera till rum med sjöutsikt kan du göra det mot ett tillägg

Extra uppsättning guidebok och karta

410:-/uppsättning

Boende

Du bor på hotell, resort och vingård. Rummen har sängkläder, handduk och dusch.

Varberg

I Varberg bor du i standardrum på Hotell Fregatten som ligger centralt med gångavstånd från stationen. På kvällen serveras en middag som i regel innebär salladsbuffé, soppa och en varmrätt. Dryck beställer du och betalar på plats. Lunchpaketet plockar du ihop från middagsbuffén som sedan förvaras i hotellet kylskåp under natten.

Åkulla

I Åkulla bor du i Åkulla Outdoor Resorts nybyggda hotelldel, rum med utsikt mot skogen. Rummen är färdigställda maj 2020 och har egen utgång direkt ut till naturen. På kvällen serveras en 2-rätters middag i huvudbyggnaden (dryck tillkommer). Lunchpaket lämnas ut av personalen i samband med fortsatt vandring.

Ullared

I Ullared bor du på Gekås Hotellet i standardrum som ligger hundra meter från butikerna i Ullared och vid Hallandsleden. På Hotellet kan du köpa till en kvällsbuffé.  På morgonen efter serveras frukost innan du avslutar din vandringsresa.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är lätt till medel.
 • Mellan Varberg och Åkulla domineras ledens underlag av mindre byvägar och skogsvägar. Kortare delar av leden går längs stigar och landsväg.
 • Mellan Åkulla och Ullared följer du i första hand skogsvägar och stigar. Kortare delar följer du asfalterade vägar, framförallt sista biten in till Ullared.
 • Från Varberg till Åkulla följer du en anslutningsled som är markerad med skyltar och bitvis med orange markering. Det är bitvis glest mellan markeringar.
 • Från Åkulla till Ullared följer du Hallandsleden som bitvis är väl markerad med skyltning och orange markering, den mellersta delen av sträckan är dock glest markerad. Vi rekommenderar att du laddar ner GPX filen till din telefon som du får när vi skickar färdhandlingarna.
 • Total sträcka att vandra är 36 km fördelad på 2 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Till Varberg reser du enklast och bäst med tåg.

Flyg

 • Halmstad flygplats (75 km)
 • Göteborgs flygplats Landvetter (92 km)
 • Köpenhamns flygplats (238 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ullared är:

 • Halmstad flygplats (73 km)
 • Göteborg flygplats Landvetter (88 km)
 • Köpenhamns flygplats (238 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Startplatsen Varberg når du med tåg. Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering i Varberg.

Från slutmålet Ullared tar du dig tillbaka till Varberg eller Falkenberg med lokalbussar.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led