Det här vandringspaket är för dig som vill göra en längre vandring längs den idylliska Hallandsleden. Du startar din vandring vid havet i Varberg och tar dig via slätten med milsvida fält till inlandets behagligt böljande landskap. Leden tar dig från marker som domineras av magiska bokskogar till områden med trolska barrskogar. Harmoniskt blandas dessa skogars dignitet med grönskande betesmarker och odlad mark. I anslutning till åkerlapparna passerar leden gårdar och idylliska torp, syner som tar dina tankar till berättelserna om Bullerbyn. I hagarna får du möta betande får, kor och hästar. I skogen, om du har lite tur, får du även se flera av skogens alla djur, även om de är lite skyggare än de i hagarna. Antalet glittrande sjöar, porlande vattendrag och mystiska myrar kring leden är oräkneliga. Leden passerar och följer bitvis vattendragen Ätran och Nissan samt mängder av mindre bäckar med små vattenfall som har sin kulm i Rydöbruk. Leden är lättvandrad och följer allt från gamla banvallar till stigar, skogsvägar och mindre landsvägar. Vi kör dina väskor mellan varierande typer av boenden och du vandrar lätt. En vandring genom fridfulla och ljuva Halland som bjuder dig på naturens helande kraft och tystnad.
Varberg – Simlångsdalen
Se pris och boka- Varberg med havet, fästning och kallbadhus
- Världsarvet Radiostationen i Grimeton
- Åkulla bokskogar
- Rydöbruks små vattenfall och kanaler
- Porlande bäckar, vattendrag, insjöar
- Fridfulla bok- och barrskogar
- Naturens helande krafter och tystnaden
- Skogens och myrarnas alla dofter
Turen i korthet
Dag 1: Ankomst till Varberg
Dag 2: Vandring Varberg – Åkulla*, 21 km
Dag 3: Vandring Åkulla – Ullared, 15 km
Dag 4: Vandring Ullared – Kärnebygd, 17 km
Dag 5: Vandring Kärnebygd – Drängsered, 30 km (går att korta ner till 19 km med transfer)
Dag 6: Vandring Drängsered – Lahult, Rydöbruk, 25 km
Dag 7: Vandring Lahult, Rydöbruk – Knallhult, 21 km
Dag 8: Vandring Knallhult – Simlångsdalen, 29 km (går att korta ner till 16 km med transfer)
Dag 9: Hemresa
Total sträcka att vandra: 158 km
*Boende i Åkulla var dag under högsäsong 24/6 – 11/8 2024. Under lågsäsong går det endast att bo i Åkulla på fredagar och lördagar. Anländer du till Åkulla annan dag, bokar vi transfer tillbaka till Varberg för ytterligare en natt samt transfer tillbaka till Åkulla nästföljande dag för fortsatt vandring.
Beskrivning dag för dag
Dag 1 – Ankomst till Varberg
Till Varberg kommer du lämpligen med tåg. Du tar dig till ditt boende som ligger centralt i Varberg. Efter check in har du kanske tid för att utforska den lilla fina kuststaden. Ett måste är Varbergs fästning som ligger en kort promenad från ditt boende. Här kan du antingen bara promenera runt fästningen längs med havet eller kanske ta en guidad tur som ger dig mycket förståelse för historian bakom fästningen. Ett annat tips är ett besök vid det fantastiska Kallbadhuset som med sina tinnar och torn står på pålar ute i havet alldeles i närheten av Varbergs fästning. Kvällen avslutar du med middag på ditt boende och kanske du vill ta en tur till Societén där det sommartid är möjligt att lyssna på musik.
Dag 2 – Varberg – Åkulla
Efter frukost lämnar du ditt bagage och ger dig iväg mot Åkulla längs en anslutningsled till Hallandsleden. Leden tar dig ut ur Varberg och går förbi kolonilotter med fridfulla grönskande bostadsområden innan du når landsbygden. På landsbygden breder landskapet ut sig och leden omges av vida fält. Leden ansluter till en gammal banvall där det fram till början av 60-talet gick en järnvägslinje mellan Varberg, Ätran och Kinnared. Leden följer den gamla banvallen större delen av vägen till Åkulla. I söder tornar sex stora antenntorn upp sig. Det är världsarvet Radiostation Grimeton som under andra världskriget var den enda kontaktmöjligheten mellan Europa och USA. När leden når byn Grimeton har du ett område av gamla gravar vid sidan av leden. Här finns den sex meter höga gravstenen Slumme. Det är lättvandrat eftersom banvallen och fältet är platt. Strax innan byn Linnarp når du skogen och landskapet blir böljande. Leden tar dig nu genom byar och gårdar som tagna ur Astrid Lindgrens Bullerbyböcker. Leden tar dig in i de täta och ljuva Åkulla bokskogar. Bitvis i blandskogen är det lite trolskt. Väl framme vid Åkulla Outdoor Resort checkar du in på ditt boende och har möjlighet att bara njuta av utsikten över Yasjön eller kanske tar du ett svalkande dopp. För den som vill så finns även möjlighet att hyra kanot, åka dragflotte över Yasjön eller kanske ett renande bastubad. Kvällen avslutas med en middag i huvudbyggnaden och sedan sover du gott.
Medel, 21 km, + 193 meter, – 21 meter
Om du vill resa med bagagetransportören mellan Varberg och Grimeton busshållplats är det möjligt. Transporten kortar ner vandringen med cirka 10 km. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.
Dag 3 – Åkulla – Ullared
Efter en god natts sömn lämnar du bagaget och får ett lunchpaket utlämnat. Hallandsleden fortsätter längs den gamla banvallen österut. Banvallen och leden är omgiven av härlig blandskog med bland annat bok, ek, gran och björk. Efter cirka en km passerar avtagsstig mot Bockstens mosse, där men på 30-talet hittade Bockstensmannen. Efter ytterligare två km lämnar leden banvallen och följer en skogsväg uppför genom en härlig bokskog som längre upp växlar till gammal fin granskog. Skogsvägen smalnar av och övergår till stig som går genom ett bokskogsområde. Stigen försvinner bitvis och det är glest mellan markeringarna, men så snart du når ny skogsväg så är markeringen tydlig. Leden tar dig vidare över genom härliga skogar och underlaget växlar mellan stig, skogsväg och en kort bit längs en landsväg. Du passerar några få mindre gårdar som ligger fridfullt och fint omgivna av betesmarker och stengärsgårdar. Fågellivet är under våren och försommaren intensivt och med lite tur så får du se älg, rådjur eller skogsmöss som prasslar bland gamla löv. Cirka tre kilometer innan du når ditt boende i Ullared ansluter leden en mindre landsväg. Vägen tar dig fram till utkanterna av Ullared och vidare in genom en stugby till en liten skog med en uppförsbacke. Leden rundar Musasjön och fram till landvägen i de centrala delarna av samhället som domineras av shopping. Efter check kanske du bara tar det lugnt på ditt rum eller kanske du tar en tur för att se dig om bland butiker och Gekås innan det är dags för middag.
Lätt, 15 km, + 199 meter, -224 meter
Dag 4 – Ullared – Kärnebygd
Du lämnar Ullareds myller bakom dig och följer leden som tar dig ut via lugna gator och fridfulla villaområden. Leden ansluter en gammal banvallen, Pyttebanan. Banvallen är lättvandrad. Här gick sista tåget mellan Falkenberg och Limmared 1959, så du behöver inte vara orolig för några mötande tåg. Hallandsleden lämnar en kort bit Pyttebanan och passerar gårdar vid Århult innan den åter ansluter till banvallen vid Karlsberg. Leden och banvallen följer Högvadsån och med lite tur så kanske du får se lax i det klara vattnet. Vid Lia gamla järnvägsstation och sanatorium lämnar Hallandsleden banvallen för gott och fortsätter söderut genom ett böljande jordbrukslandskap med fina välskötta gårdar. De öppna betesmarkerna växlar till fina tysta skogar och hyggen. Leden tar dig ner till Kärnebygd och deras gamla kvarn. Eftersom denna dags vandring är kort och lättvandrad så har du säkert gott om tid att göra ett besök i kvarnen. Kvarnen är väl bevarad och även om den är obemannad så har du möjlighet att besöka den och förundras över allt arbete som då en gång var ett faktum. Från kvarnen har du bara några hundra meter kvar att vandra ner till ditt boende i Kärnebygd. Boendet är en gammal affär som likt kvarnen är väl bevarad som det en gång i tiden var.
Lätt, 17 km, + 180 meter, 110 meter
Dag 5 – Kärnebygd – Drängsered
Efter frukost väntar en lång men lättvandrad dagas vandring. Den första delen till Ätran följer Hallandsleden en mindre väg som sista biten ansluter asfalterad landsväg. Vägen som leden följer är glest trafikerad och går genom ett böljande landskap som växlar mellan betesmarker med gårdar och fina skogar. När leden når utkanten av samhället Ätran lämnar leden landsvägen och följer åkerkant med vattendraget Ätran vid dess sida. Du når samhället Ätran som du passerar genom och ansluter till stig som rundar ljuva Eseredsssjön. Här finns möjlighet att stanna för lunch vid fint belägen och välordnad rastplats. Leden tar dig vidare genom tysta och fridfulla skogar. Leden följer omväxlande stigar, grusvägar och skogsvägar med helande omgivande skogar. Du passerar även välskötta gårdar med omgivande ängar och betesmarker. Mindre sjöar och bäckar ger ledens omgivningar än mera ljuv. Efter Krogsered når du Brännvinsgölen som sägs fått sitt namn av en tappad brännvinslast. En fin liten informationsskylt berättar mera om gölen och en annan historia om hur den lilla sjön fick sitt namn. Fram till Äskhult följer leden en gammal landsväg, vilken idag är en skogsväg. Här vittnar gamla milstenar om den gamla vägen. Strax efter Äskhult går leden genom en skog och fram till en skogsväg vid Halsbo. Här lämnar du leden och följer skogsvägen ner till Drängsered och ditt boende den här natten.
Utmanande, 30 km, + 349 meter, – 349 meter
Korta ner vandringsdagen
Vill du finns möjligheten att korta ner vandringsdagen med en transfer 11 km mellan Kvarnlyckan och Ätran hjälper vi gärna till att ordna det.
Medel , 19 km
Dag 6 – Drängsered – Lahult, Rydöbruk
Efter frukost lämnar du Drängsered och ansluter åter till Hallandsleden vid Halsbo. Leden tar dig in genom skog och vid sidan av sjöar. Du passerar Lyngsjön och Långesjön med flera möjligheter till härliga stopp och kanske ett svalkande dopp. Leden följer till större del skogsvägar och stigar. Bitvis följer leden även landsväg, dock så kort bit som möjligt. Vid byn Maås tar leden dig över öppna böljande betesmarker och åkrar för att åter följa skogsväg och stig. Du når det lilla fridfulla samhället Brännögård där leden passerar igenom samt för att en kort bit följa en landsväg till den vackra och väl bevarade gården Brännö. Strax efter gården Brännö följer leden vattendraget Kilan. Kilan har ett av sina biflöden från Kallebäcken som har sitt ursprung i Kung Karls källa, vilken leden passerar lite längre fram efter Snapparp. Här kan du göra en kort avstickare ner till källan som sägs ha en helande och läkande kraft. Leden når gårdar vid Mårenäs och strax efter korsar leden landsvägen Nissastigen. Kanske inte den trevligaste delen av leden, men när du väl kommit över landsvägen glömmer du snart den bullriga trafiken då du tas in längs en stig som slingrar sig fram längs Skärkeån. Här får du uppleva och glädja dig över flera små vattenfall. Stigen når längre fram det Rydöbruk. Här fortsätter du vidare över Nissan och en kanal innan du når Lahult och ditt boende den här natten. Gården och boendet i Lahult har fin utsikt över dal och skog. Här kan du vara närvarande och bara njuta av lugnet i den harmoniska miljön.
Medel, 25 km, + 255 meter, 273 meter
Dag 7 – Lahult, Rydöbruk – Knallhult
Efter frukost lämnar du gården Lahult och fortsätter längs den stillsam landsvägen. Du lämnar strax landsvägen för att följa en byväg som så småningom övergår till skogsväg. Här råder frid och stillhet. Leden tar dig genom blandskog som bitvis domineras av gran, björk och bok. Det är glest mellan gårdarna, men de du passerar är såklart röda med vita knutar och välskötta. Gårdarna är ofta omgivna av mindre åkrar och betesmarker som ibland har nyfikna men lite avvaktande får. Sedan dyker det upp små sjöar och porlande bäckar med jämna mellanrum. Här finns goda möjligheter att stanna för rast och vila. Leden följer omväxlande stigar, skogsvägar och mindre vägar. Du passerar Mjälahult och når Ynnabo. Här lämnar du leden och följer vägen genom Saxbol till sjön Stora Frillen. Härifrån följer du en skogsväg fram till Knallhult och ditt boende för natten. Boendet är en gammal gård som med stor omsorg byggts om till ett fint pensionat mitt i den halländska skogen. Efter middagen har du har möjlighet att njuta av tystnaden innan du somnar gott.
Medel, 21 km, + 284 meter, – 231 meter
Dag 8 – Knallhult – Simlångsdalen
Den här morgonen är det viktigt att du äter en rejäl frukost, du har en lång dags vandring framför dig. Du följer du samma skogsväg tillbaka mot Hallandleden. Du vandrar dock inte hela vägen tillbaka till Ynnabo utan går via den lilla byn Skarbohult. Strax efter Skarbohult lämnar du den lilla byvägen och ansluter till Hallandsleden. Leden följer en lättvandrad skogsväg som bitvis tar dig in genom tät och välvårdad gammal granskog. Här är det idag glest mellan gårdar men att det en gång i tiden varit bebyggt av små torp och stening åkrar märks eftersom leden kantas av gamla stengärdsgårdar. Skogen ger en känsla av vildmark men är lättvandrad. Skogsvägarna och stigarna når en lugn landsväg som tar dig förbi Lurehus. Lurehus är en liten ryggåsstuga med torvtak från 1800-talet där Sanna och hennes dotter Selma bodde fram till 1960. Leden lämnar landsvägen och följer åter omväxlande skogsvägar med stigar och byvägar. Leden tar dig genom nya skogar, över vattendrag och genom några mindre byar. När du närmar dig Bårared öppnar landskapet upp sig då du korsar över ängar och betesmarker. Efter Bårared går vandringen åter genom härliga skogar och tar dig över Fylleån. Strax efter det att du korsat Fylleån når du Mörkaveka. Här ansluter den västra delen av Hallandsleden och gör dig sällskap vidare söderut. Din vandring fortsätter längs Bolmebanans gamla banvall. Bolmebanan var ett järnvägsspår som för transporter av bland annat skogsprodukter mellan Halmstad och Bolmen från 1889 fram till 1966. Vandringen är lätt och omgivningarna storslagna. Vid sidan av banvallen passerar du fina gårdar och lövskog. På din vänstra sida har du Gyltigesjön, Töddesjön, Simlången och Brearedssjön. Du anländer till Simlångsdalen som ligger fint vid Brearedssjön omgiven av ljuv bokskog och flera kortare vandringsleder. Efter check-in smakar det gott med middag på ditt boende innan du somnar gott den här kvällen.
Utmanande, 29 km, + 289 meter, – 369 meter
Korta ner vandringsdagen
Vill du finns möjligheten att korta ner vandringsdagen med 13 km kan du lägga till en med en transfer från Knallhult till strax innan Årnaböke. Vi hjälper gärna till att ordna det.
Medel , 16 km
Dag 9 – Hemresa
Efter frukost tar du bussen vidare från Simlångsdalen och lämpligen ner till Halmstad där du lätt tar dig vidare hem eller kanske flera upptäckter av Halland.
Vad ingår
- Boende 8 nätter inklusive frukost i Varberg, Åkulla, Ullared, Kärnebygd, Drängsered, Lahult, Knallhult och Simlångsdalen
- 7 middagar (ej middag i Ullared) varav 3 är catering (middagen i Kärnebygd och Drängsered värmer du själv)
- 6 lunchpaket (ej lunchpaket från Ullared och Simlångsdalen)
- Bagagetransport mellan övernattningarna
- Ledbeskrivning och guidebok med kartor, en uppsättning per rum
- GPX-filer för vandringen
- Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
- Praktisk information
- Jourservice 24 timmar/dygn
Tillkommer
- Resan till Varberg och från Simlångsdalen
- Luncher: dag 1, dag 4 (mellan Ullared och Kvarnlyckan) och dag 8
- Middag i Ullared
- Reseförsäkring
- Avbeställningsförsäkring
- Personliga utgifter
Antalet deltagare
Minimum 2 personer och max 6 personer.
I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand. Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.
Tillval
Extra nätter
Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.
Transfer Varberg – Grimeton busshållplats
Vill du korta ner vandringen mellan Varberg och Åkulla med 10 km kan du göra det genom att resa med bagagetransporten. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.
Transfer Kärnebygd – Ätran
Vill du korta ner vandringen mellan Kärnebygd och Drängsered med 11 km? Tillägg cirka 800:-/transfer med plats för max 4 personer.
Transfer Knallhult – strax innan Årnaböke
Vill du korta ner vandringen mellan Knallhult och Simlångsdalen med 13 km? Tillägg cirka 500:-/transfer med plats för max 4 personer.
Extra uppsättning guidebok och karta
450:-/uppsättning
Boende
Boende
Du bor på hotell, pensionat och Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder och handduk.
Varberg
I Varberg bor du i standardrum på Hotell Fregatten som ligger centralt med gångavstånd från stationen. På kvällen serveras en middag som i regel innebär salladsbuffé, soppa och en varmrätt. Dryck beställer du och betalar på plats. Lunchpaketet plockar du ihop från middagsbuffén som sedan förvaras i hotellet kylskåp under natten.
Åkulla
I Åkulla bor du i Åkulla Outdoor Resorts nybyggda hotelldel, rum med skogsutsikt. På kvällen serveras en 2-rätters middag i huvudbyggnaden (dryck tillkommer). Lunchpaket plockar du själv ihop från frukostbordet.
Boende i Åkulla var dag under högsäsong 24/6 – 11/8 2024. Under lågsäsong går det endast att bo i Åkulla på fredagar och lördagar. Anländer du till Åkulla annan dag, bokar vi transfer tillbaka till Varberg för ytterligare en natt samt transfer tillbaka till Åkulla nästföljande dag för fortsatt vandring.
Ullared
I Ullared bor du antingen på Gekås Hotellet i standardrum eller Skogslängan i Gekåsbyn. Båda boendena ligger vid Hallandsleden. På Gekås Hotellet kan du köpa till en kvällsbuffé och i bor du i Skogslängorna äter du lämpligen middag på Gekåsbyns Bistro. Frukost ingår och serveras på båda boendena. Lunchpaket köper du lämpligen i den stora gula butiken Gekås Ullared.
Kärnebygd
I Kärnebygd bor du på Bed & Breakfast inhyst i en gammal lanthandel. Dusch och toalett utanför rummen. Frukost, middag och lunchpaket ingår. Middagen består av highland cattle-burgare med tillbehör och dricka som du tillreder själv. Frukost och lunchpaket finner du i kökets kyl och skafferi, du plockar fram och tillreder på egen hand.
Drängsered
I Drängsered bor du på Bed & Breakfast inhyst i gammalt pensionat. Dusch och toalett utanför rummet. Frukost, middag och lunchpaket ingår. Middagen består av catering som du värmer på egen hand i boendets kök.
Lahult, Rydöbruk
I Lahult bor du på gård med ett rum i logen med dusch och toalett en trappa ner. Frukost, middag och lunchpaket ingår. Middagen består av catering.
Knallhult
I Knallhult bor du på Pensionat, dusch och toalett på rummen. Frukost, middag och lunchpaket ingår.
Simlångsdalen
I Simlångsdalen bor du på hotell, dusch och toalett på rummet. Frukost och 3-rättersmiddag ingår.
Svårighetsgrad
- Snittvärde svårighetsgrad: 2,6 / 5
- Vandringen är lätt till utmanande.
- Ledens underlag varierar från gamla lättvandrade banvallar till stigar, skogsvägar, byvägar och kortare sträckor längs lugnt trafikerad landsväg.
- Från Varberg till Åkulla följer du en anslutningsled som är markerad med skyltar och bitvis med orange markering. Det är bitvis glest mellan markeringar.
- Från Åkulla till Simlångsdalen följer du Hallandsleden som till största del är väl markerad med skyltning och orange markering, det finns dock undantag då det är glest mellan markeringarna. Till stöd för din vandring får du GPX filer som kan laddas ner i telefonen och kartor.
- Total sträcka att vandra är 158 km fördelad på 7 vandringsdagar.
Tips om anslutningsresor
Tåg och buss
Vill du resa med tåg och buss till och från vandringen?
Varberg går utmärkt att nå med tåg. Från Simlångsdalen tar du lokalbuss till Halmstad för att sedan resa vidare med tåg.
Flyg
Närmaste flygplatser till startplatsen Varberg är:
- Halmstad flygplats (75 km)
- Göteborgs flygplats Landvetter (92 km)
- Köpenhamns flygplats (238 km)
Närmaste flygplatser från slutmålet Simlångsdalen är:
- Halmstad flygplats (22 km)
- Göteborg flygplats Landvetter (170 km)
- Köpenhamns flygplats (182 km)
Lokala transporter utresa
Flyger du till Halmstad flygplats, så finns det lokalbussar med Hallandstrafiken in till centrum och tågstationen. Härifrån reser du med tåg till Varberg.
Från Göteborgs flygplats tar du flygbuss in till Göteborg centrum och vidare med tåg till Varberg. Alternativet är en taxitransfer hela vägen till Varberg.
Från Köpenhamn Kastrup kan du resa med tåg hela vägen till Varberg.
Lokala transporter hemresa
Väljer du att flyga hem ifrån Halmstad flygplats tar du bussen från Simlångsdalen till Halmstad för att där resa vidare med lokalbuss till flygplatsen.
Ska du resa hem ifrån Göteborgs flygplats Landvetter tar du lokalbussen till Halmstad. Från Halmstad tar du tåget upp till Göteborg och vidare med flygbussen ut till flygplatsen.
Är planen att resa hem ifrån Köpenhamn Kastrup tar du lokalbussen från Simlångsdalen till Halmstad. Du kliver där på tåget för att resa hela vägen till Kastrup.