Varberg – Kungsbacka, 7 nätter

Vandra genom vackert kuperade norra Halland

Det här vandringspaket är för dig som vill göra en längre vandring längs den norra delen av Hallandsleden. Du startar din vandring vid havet i Varberg och tar dig via slätten med milsvida fält till inlandets behagligt böljande landskap. Leden tar dig vidare från marker som domineras av magiska bokskogar i Åkulla till områden med gran och blandskog längre norröver. Här i norr är det mer kuperat och lite tuffare vandring jämfört med de södra delarna av leden. Antalet glittrande sjöar, porlande vattendrag och mystiska myrar kring leden är oräkneliga. Den historieälskande vandraren får sitt lystmäte tillgodosett då leden passerar flera historiska platser som tex Äskhults by, Li gravfält och Brattabjär fornminnesområde. Sista delen av vandringen serveras du även vidsträckta vyer över fält och fjord från grusåsarna vid Fjärås. Du bor på hotell och B&B längs leden. Bagaget transporteras så att du kan vandra med lätt packning. En vandring genom fridfulla, ljuva Halland som bjuder dig på oförglömlig naturupplevelse, historia och vidsträckta vyer.

Reseperioder

Möjliga startdagar är tisdag – lördag i veckor utan andra helgdagar under perioden 1/4 – 5/10. Bussen från Hjälms bro till Kungsbacka har endast avgångar på vardagar, kommer du till Hjälm en helgdag finns inte någon lokal buss, alternativet är då att lägga till en transfer mellan Hjälms bro och Kungsbacka.

Varberg – Kungsbacka, 7 nätter

Se pris och boka
Varberg – Kungsbacka 6 vandringsdagar Total sträcka 112 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa Avresa tis - lör 1 apr - 5 okt Från 8.680 :-
 • Varberg med havet, fästning och kallbadhus
 • Världsarvet Radiostationen i Grimeton
 • Åkulla bokskogar
 • Fridfulla bok- och barrskogar
 • Porlande bäckar, vattendrag, insjöar
 • Skogens och myrarnas alla dofter
 • Utsikten över fjord och fält vid Fjärås Bräcka
 • Li gravfält och Brattabjär fornminnesområde
 • Kungsbackas charm och gamla trähus
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Varberg
Dag 2: Vandring Varberg – Åkulla, 21 km
Dag 3: Vandring Åkulla  – Mäshult, 21 km
Dag 4: Vandring Mäshult – Grimmared, 15 km
Dag 5: Vandring Grimmared – Veddige, 17 km
Dag 6: Transfer Veddige – Stättared och vandring Stättared – Långens, 22 km
Dag 7: Vandring Långens – Hjälm, 16 km. Lokalbuss Hjälm – Kungsbacka
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 112 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Varberg

Till Varberg kommer du lämpligen med tåg. Du tar dig till ditt boende som ligger centralt i Varberg. Efter check in har du kanske tid för att utforska den lilla fina kuststaden. Ett ”måste” är Varbergs fästning. Här kan du antingen promenera runt fästningen eller kanske ta en guidad tur. Ett annat tips är ett besök vid det fantastiska Kallbadhuset som med sina tinnar och torn står på pålar ute i havet. På kvällen äter du middag på ditt boende. Kanske du därefter vill ta en tur till Societén där det sommartid är möjligt att lyssna på musik.

Dag 2 – Varberg – Åkulla

Efter frukost lämnar du ditt bagage och ger dig iväg mot Åkulla längs en anslutningsled till Hallandsleden. Leden tar dig ut ur Varberg och går förbi kolonilotter med fridfulla grönskande bostadsområden innan du når landsbygden. På landsbygden breder landskapet ut sig och leden omges av vida fält. Leden ansluter till en gammal banvall där det fram till början av 60-talet gick en järnvägslinje mellan Varberg, Ätran och Kinnared. Leden följer den gamla banvallen större delen av vägen till Åkulla. I söder tornar sex stora antenntorn upp sig. Det är världsarvet Radiostation Grimeton som under andra världskriget var den enda kontaktmöjligheten mellan Europa och USA. När leden når byn Grimeton har du ett område av gamla gravar vid sidan av leden. Här finns den sex meter höga gravstenen Slumme. Det är lättvandrat eftersom banvallen och fältet är platt. Strax innan byn Linnarp når du skogen och landskapet blir böljande. Leden tar dig nu genom byar och gårdar som tagna ur Astrid Lindgrens Bullerbyböcker. Du fortsätter genom de täta och ljuva Åkulla bokskogar framme till Åkulla Outdoor Resort där du checkar in för natten. Kanske känner du sedan för ett svalkande dopp i Yasjön eller tar något gott att dricka på restaurangens stora terrass. För den som vill så finns även möjlighet att hyra kanot, åka dragflotte över Yasjön eller kanske ett renande bastubad. Kvällen avslutas med middag i huvudbyggnaden.

Medel, 21 km, + 193 meter, – 96 meter

Om du vill resa med bagagetransportören mellan Varberg och Grimeton busshållplats är det möjligt. Transporten kortar ner vandringen med cirka 10 km. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Dag 3 – Åkulla – Mäshult

Dagens vandring kommer att ta dig förbi många sjöar och genom ett bitvis ganska kuperat landskap. Skogen domineras av bokskog. Även om marken kring bokarna kan verka livlösa så finns ofta ett myllrande liv av skalbaggar, landsnäckor, svampar, mossor och lavar på och i de gamla bokarnas stammar. Leden mestadels stigar och skogsvägar. Vid Lilla Brännhult ansluter du till en lättvandrad grusväg som tar dig vidare norröver till Svartesjö där leden tar dig upp till Gräsåsen genom en bok- och granskog. Gräsåsen är omgiven av mäktiga klippor och här är det lättvandrat och du kan njuta fullt ut av de underbara omgivningarna. Efter en kort bit över öppna åkrar vid Nedre Lia tar leden dig in i skogen. Det går uppför genom trolska klippformationer och Märkedalens naturreservat till Långasjön. Här finns möjlighet att göra ett litet stopp vid en liten rastplats med fin utsikt över sjön. Hallandsleden följer skogsvägar och stigar vidare förbi Mörtsjön och nerför med fin utsikt över berg och skog. Sista biten ner till sjön Stora Neten följer leden en stig genom en härlig bokskog. Längs Stora Neten är det lättvandrat fram till rastplatsen Gällarpesjön. Efter Gällarp följer leden en stig som tar dig över våtmark fram skogsväg och en brant backe uppför och vidare nerför till   Rydbo. Här lämnar du leden och följer den spikraka grusvägen fram till ditt boende i Mäshult. Ditt boende ligger naturskönt med härlig utsikt över sjön Mäsen. Till den här kvällens middag har du via värdinnan beställt mat som du tillreder på egen hand.

Utmanande, 21 km, + 457 meter, -479 meter

Dag 4 – Mäshult – Grimmared

Frukosten den här morgonen ordnar du själv av tillbehör som du beställt och finner i boendets kök. Efter frukost och packad lunch lämnar du Mäshult och går tillbaka till leden. Leden tar dig vidare norröver uppför runt Mjölkesjön och vidare genom skog. Landskapet är fortsatt kuperat. Vid din högra sida har du sjön Mäsen som du vid flera tillfällen har härlig utsikt över.  Du passerar gården Jytatorp och det går nerför till ett öppet landskap med åkrar och betesmarker. Strax innan leden når landsvägen lämnar du leden och följer en traktorväg och en byväg till ditt boende Gårdakrik. Efter ankomst checkar du in i ett härligt ombyggt magasin med bäddar på loftet samt matsal med kök på nedervåningen. Den här kvällen värmer du en väl förberedd cateringmiddag i den lugna och stressfria miljön. Om vädret tillåter kan du njuta av utsikten över gården från en del av magasinsväggen som kan öppnas.

Medel, 15 km, + 358 meter, -378 meter

Dag 5 – Grimmared – Veddige

Frukost och lunchpaket tillreder du själv i ditts boendes kök. Du börjar med att ta dig tillbaka till leden via Grimmared kyrka. Efter en kortare sträcka längs landsväg och grusväg går leden in på en skogsväg och sedan på en stig som tar dig genom den tysta och livsgivande skogen. Leden följer omväxlande fina stigar och skogsvägar. Vid sidan av leden följer du bäckar och fina små vattenfall. Leden tar dig nerför vid sidan av berget Brattås och åter uppför till Ulvatorpsbäckens skvaltkvarnar. Ett område med gamla kvarnar därav några har renoverats. En skvaltkvarn är en mindre vattendriven kvarn för malning av säd. Vill du så kan du studera kvarnarna närmare genom att glänta på dörren och läsa mera om dem på fina informationsskyltar. Här finns flera fina möjligheter att göra stopp för att äta din matsäck. Du lämnar området med skvaltkvarnarna och fortsätter längs en fin liten väg. Du passerar vindskyddet vid Dranstugan, som ligger lite vid sidan av leden. Landskapet öppnar upp sig när du Ry, där leden svänger tvärt till höger. Här lämnar du leden och följer en grusväg ner till en mindre landsväg. Du följer vägen till byn Kullagård. Här passerar över en liten kanal och Viskan. Du lämnar vägen och tar dig över en gångbro som tar dig in till Veddige. Du vandrar genom Veddige och vidare ut på landsbygden fram till ditt boende Börs gård. Efter check-in kör din värd dig in till affär i Veddige där du köper ingredienser till kvällens middag. Middagen kan du antingen tillreda i det gemensamma köket eller på grillen vid den mysiga grillkåtan som ligger fint vid en damm.

Medel, 17 km, + 329 meter, -330 meter

Dag 6 – Transfer Veddige – Stättared, vandring till Långens

Idag serverar värden frukost och från frukosten tillreder du ett lunchpaket. Efter frukost hämtar taxi dig för transfer till Stättareds 4H-gård där chauffören släpper av dig och kör vidare med din väska. Här startar du dagens vandring. Leden går nerför mot och Stora Hornsjön genom en underbar bokskog. Du passerar ett par fina rastplatser vid Stora Hornsjön och fortsätter uppför till en väg. Grusvägen och senare en skogsväg tar dig fram till en kraftledningsgata. Leden följer kraftledningsgatan genom flera rejäla uppförs- och nerförsbackar innan den åter viker av in genom skogen längs bra stigar som slingrar sig fram genom den ljuva skogen. Det är ett kuperat landskap som har väldoftande myrar och glittrande små sjöar. Vid flera tillfällen öppnar sig skogen och du får njuta av utsikten. Leden tar dig ut från skogen och vidare ut över jordbruksmarker vid Axtorp. Här passerar du Riksdagsmannagården innan det går uppför till Äskhult. Vid Äskhult är finns det flera möjligheter till stopp. Antingen stannar du vid det behagligt belägna vindskyddet eller så tar du dig tid och besöker Äskhults by. Byn är en välbevarad by från 1700-talet som minner om livet som det var då. Efter Äskhult går det nerför genom en bokskog och uppför till ett kalhygge med fin utsikt över de omgivningarna. Vid Skärsjön lämnar du leden och fortsätter längs en mindre skogsväg till Långaresjö. Skogsvägen ansluter en liten stig som du följer fram till ditt boende, det fagert belägna Finas Torpgård. Middagen är catering som hämtas av värden enligt ditt val.

Utmanande, 22 km, + 587 meter, -594 meter

Dag 7 – Långens – Hjälm, lokalbuss till Kungsbacka

Frukost och lunchpaket den här morgonen ordnar du med tillbehören som du finner i kökets kylskåp. Du lämnar gården och följer den ibland snåriga stigen tillbaka till Hallandsleden vid Skärsjön. Vandringen går längs en lättvandrad skogsväg fram bebyggelse där landskapet öppnar upp sig. Hallandsleden går upp över en jättelik grus- och moränvall (grusås) som bildades under slutet av den senaste istiden. Du vandrar genom vida hagar och når den första utsiktspunkten som av lokalbefolkningen kallas ”Mount Fjärås”. I väster ser du här vida fält och Kungsbackafjorden. Lite längre fram passerar leden genom Li gravfält, ett gravfält från järnåldern/vikingatiden.  Gravfältet är Hallands största gravfält från Vikingatiden och här finns 127 resta stenar varav den högsta stenen, kallad kung Frodes sten, är 4,7 meter hög. Efter gravfältet når du Fjärås Bräcka Naturum med möjlighet till stopp för en något kallt att dricka och information kring området. Vandringen fortsätter längs en ås med sina branta slutningar. I öster har du Hallands största sjö Lygnern och i väster de vida fälten med Kungsbacka fjorden. Hallandsleden passerar genom Fjärås och viker av in i den praktfulla Svedaskogen. Vid Brattabjär fornminnesområde kan du betrakta 11 stenrösen och 45 gravplatser byggda för 3 500 – 2 500 är sedan. Strax efter gravfältet når du Stensjön och slutmålet Hjälm. Från busshållplatsen Hjälmsbro tar du lokalbussen in till Kungsbacka och ditt boende. Efter check-in har du tid att utforska den gamla stadskärnan med sin charmiga atmosfär och gamla trähus. Kungsbackaån slingrar sig genom staden och längs ån trängs uteserveringar, en perfekt avslutning på en minnesvärd vandringsvecka.

Medel, 16 km, + 316 meter, -387 meter

Dag 8 – Hemresa

Frukost och så är det dags för hemresa. Från Kungsbacka är det lätt att resa vidare med tåg till nya resmål eller hemorten.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter  i Varberg, Åkulla, Mäshult, Grimmared, Veddige, Långens och Kungsbacka
 • 7 frukost (frukosten i Mäshult, Grimmared och Långens tillreder du själv)
 • 5 middagar (catering i Mäshult, Grimmared och Långens)
 • 6 lunchpaket (lunchpaket i Mäshult, Grimmared, Veddige och Långens tillreder du själv)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer Börs gård – Stättareds 4H-gård
 • Ledbeskrivning och guidebok med kartor, en uppsättning per rum
 • GPX-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Varberg och från Kungsbacka
 • Resan Hjälm – Kungsbacka
 • Middag i Veddige och Kungsbacka
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Antalet deltagare

Minimum 2 personer

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer Varberg – Grimeton busshållplats

Vill du korta ner vandringen mellan Varberg och Åkulla med 10 km kan du göra det genom att resa med bagagetransporten. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Transfer Hjälm – Kungsbacka

Transfer mellan slut vandring i Hjälm – Kungsbacka går att lägga till kontakta oss för pris

Extra uppsättning guidebok och karta

410:-/uppsättning

Boende

Boende

Du bor på hotell och Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder och handduk.

Varberg

I Varberg bor du i standardrum på Hotell Fregatten som ligger centralt med gångavstånd från stationen. På kvällen serveras en middag som i regel innebär salladsbuffé, soppa och en varmrätt. Dryck beställer du och betalar på plats. Lunchpaketet plockar du ihop från middagsbuffén som sedan förvaras i hotellet kylskåp under natten.

Åkulla

I Åkulla bor du i Åkulla Outdoor Resorts nybyggda hotelldel, rum med skogsutsikt. Rummen är färdigställda maj 2020 och har egen utgång direkt ut till naturen. På kvällen serveras en 2-rätters middag i huvudbyggnaden (dryck tillkommer). Lunchpaket lämnas ut av personalen i samband med fortsatt vandring.

Mäshult

I Mäshult bor du på en kurs och lägergård fint belägen vid sjön Mäsen. Dusch och toalett utanför rummet. Värdinnan levererar middags-, frukost- och lunchpaket. Du tillreder själv måltiderna och ansvarar för framdukning och diskning.

Grimmared

I Grimmared bor du på den underbara och trevliga gården Gårdakrik. På gården bor du antingen i det härligt ombyggda magasinet på loftet som har 7 bäddar med gemensam dusch och toalett. Alternativet är boende i 2 bäddsrum i huvudbyggnaden. Middagen, frukost och lunchpaket ingår. Middagen är catering som du värmer själv. Frukost och lunchpaket tillreder du själv från kylskåp och skafferi i magasinet. Som gäst ansvarar du även för framdukning och diskning.

Veddige

I Veddige bor du på det fina lantbruket Börs gård. Du bor i det gediget ombyggda stallet som totalt har 8 rum. Sex av rummen har dusch och toalett på rummet. Två av rummen har gemensam dusch och toalett utanför rummen. Frukost och lunchpaket ingår. Frukosten serveras och lunchpaketet tillreder du själv från frukosten. Middagen köper du och tillreder på egen hand, värden skjutsar dig till butik i Veddige för inköp till middagen. Som gäst ansvarar du även för framdukning och diskning.

Långens

Vid sjön Långaresjön bor du vackert på Finas Torpgård. Dusch och toalett utanför rummet. Frukost och lunchpaket tillreder du själv av det som finns i skafferi och kylskåp. Middagen löser värden genom catering som du beställer i samband med bokning. Du väljer mellan mat från Fjäråsgrillen, Pizzeria Montana eller The Thai i Fjärås. Som gäst ansvarar för uppvärmning av mat, framdukning, bryggning av kaffe och diskning.

Kungsbacka

I Kungsbacka bor du på hotell. Dusch och toalett på rummet. Frukost ingår. I Kungsbacka finns flera restauranger att äta middag på.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är medel till utmanande.
 • Leden följer till största del stigar och mindre skogs-/byvägar samt kortare sträckor längs lugnt trafikerad landsväg. I stigarna förekommer bitvis rötter och stenar.
 • Från Varberg till Åkulla följer du en anslutningsled som är markerad med skyltar och bitvis med orange markering. Det är bitvis glest mellan markeringar.
 • Från Åkulla till Hjälm följer du Hallandsleden som är väl markerad med skyltning och orange markering.  Till stöd för din vandring får du ledbeskrivning, guidebok med kartor och GPX filer som kan laddas ner i telefonen.
 • Total sträcka att vandra är 112 km fördelad på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg och buss

Vill du resa med tåg och buss till och från vandringen?
Varberg och Kungsbacka går utmärkt att resa till/från med tåg.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Varberg är:

 • Halmstad flygplats (75 km)
 • Göteborgs flygplats Landvetter (92 km)
 • Köpenhamns flygplats (238 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet Kungsbacka är:

 • Göteborg flygplats Landvetter (47 km)
 • Halmstad flygplats (115 km)
 • Köpenhamns flygplats (278 km)

Lokala transporter utresa

Flyger du till Halmstad flygplats, så finns det lokalbussar med Hallandstrafiken in till centrum och tågstationen. Härifrån reser du med tåg till Varberg.
Från Göteborgs flygplats tar du flygbuss in till Göteborg centrum och vidare med tåg till Varberg. Alternativet är en taxitransfer hela vägen till Varberg.
Från Köpenhamn Kastrup kan du resa med tåg hela vägen till Varberg.

Lokala transporter hemresa

Ska du resa hem ifrån Göteborgs flygplats Landvetter tar du tåget upp till Göteborg och vidare med flygbussen ut till flygplatsen.
Väljer du att flyga hem ifrån Halmstad flygplats tåget till Halmstad för att där resa vidare med lokalbuss till flygplatsen.
Är planen att resa hem ifrån Köpenhamn Kastrup tar du tåget hela vägen till Kastrup.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led