Varberg – Ästad

En vandring med guldkant från hav till bokskog

Ett vandringspaket för dig som vill njuta av ett par dagars vandring från havet i Varberg, via Åkulla bokskogar, till Ästad med lite lyx. Vandringen startar med att du lämnar Varberg och havet bakom dig och vandrar över slättlandskapet med milsvida fält och världsarv. Fram till Åkulla följer leden till större delen en gammal banvall som går spikrakt fram med några få undantag. Här tar du dig lätt fram och kan hålla allt fokus på naturen eller ditt sällskap, snarare än att fundera över vägen. I Åkulla övergår omgivningarna från öppna fält till ett böljande landskap med fina små byar och härliga skogar. Efter övernattning i den nyöppnade, fint belägna hotelldelen av Åkulla Outdoor resort, vandrar du vidare genom en välbevarad och unik bokskog till den välkända vingården i Ästad.

Fler tips på kortare vandringar som passar perfekt för en kortvecka eller långhelg hittar du här. 

Här hittar du alla våra paket längs Hallandsleden.

Välj lågsäsong och få ett lägre pris!

Ästad vingård är hårt bokat under helgerna (fredag och lördag) och sommaren vilket gör att priset på vandringspaketet då högre. Väljer du ett startdatum som gör att du undviker att bo Ästad vingård under nämda dagar/tider så gör vi ett avdrag på priset. Lägsta pris får du därför om du startar din vandring fredag, lördag, söndag, måndag eller tisdag fram till den 23/6 2024 eller efter den 13/8 2024. Prisavdraget uppgår till 1000 kr/person.

Varberg – Ästad

Se pris och boka
Hallandsleden 3 nätter Total sträcka 36 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 6.600 :- 2 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Varberg med bland annat havet, fästning och kallbadhus
 • Världsarvet Radiostationen i Grimeton
 • Åkulla bokskogar
 • Åkulla Outdoor Resort
 • Ästad vingård

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Varberg
Dag 2: Vandring Varberg – Åkulla*, 21 km
Dag 3: Vandring Åkulla  – Ästad, 15 km
Dag 4: Hemresa

Total sträcka att vandra: 36 km

*Boende i Åkulla var dag under högsäsong (slutet av juni – mitten av augusti). Under lågsäsong går det endast att bo i Åkulla på fredagar och lördagar. Anländer du till Åkulla annan dag, bokar vi transfer tillbaka till Varberg för ytterligare en natt samt transfer tillbaka till Åkulla nästföljande dag för fortsatt vandring.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Varberg

Till Varberg kommer du lämpligen med tåg. Det är lite rörigt omkring stationen på grund av tunnelbygget som kommer att pågå fram till 2024. Du tar dig till ditt boende som ligger centralt i Varberg. Efter check in har du kanske tid för att utforska den lilla fina kuststaden. Ett måste är Varbergs fästning som ligger en kort promenad från ditt boende. Här kan du antingen bara promenera runt fästningen längs med havet eller kanske ta en guidad tur som ger dig mycket förståelse för historian bakom fästningen. Ett annat tips är ett besök vid det fantastiska Kallbadhuset som med sina tinnar och torn står på pålar ute i havet alldeles i närheten av Varbergs fästning. Kvällen avslutar du med middag på ditt boende och kanske du vill ta en tur till Societén där det sommartid är möjligt att lyssna på musik.

Dag 2 – Varberg – Åkulla

Efter frukost lämnar du ditt bagage och ger dig iväg mot Åkulla längs en anslutningsled till Hallandsleden. Leden tar dig ut ur Varberg och går förbi kolonilotter med fridfulla grönskande bostadsområden innan du når landsbygden. På landsbygden breder landskapet ut sig och leden omges av vida fält. Leden ansluter till en gammal banvall där det fram till början av 60-talet gick en järnvägslinje mellan Varberg, Ätran och Kinnared. Leden följer den gamla banvallen större delen av vägen till Åkulla. I söder tornar sex stora antenntorn upp sig. Det är världsarvet Radiostation Grimeton som under andra världskriget var den enda kontaktmöjligheten mellan Europa och USA. När leden når byn Grimeton har du ett område av gamla gravar vid sidan av leden. Här finns den sex meter höga gravstenen Slumme. Det är lättvandrat eftersom banvallen och fältet är platt. Strax innan byn Linnarp når du skogen och landskapet blir böljande. Leden tar dig nu genom byar och gårdar som tagna ur Astrid Lindgrens Bullerbyböcker. Leden tar dig in i de täta och ljuva Åkulla bokskogar. Bitvis i blandskogen är det lite trolskt. Väl framme vid Åkulla Outdoor resort checkar du in på ditt boende och har möjlighet att bara njuta av utsikten över Yasjön eller kanske tar du ett svalkande dopp. För den som vill så finns även möjlighet att hyra kanot, åka dragflotte över Yasjön eller kanske ett renande bastubad. Kvällen avslutas med en middag i huvudbyggnaden och sedan sover du gott.

Medel, 21 km, + 193 m, – 21 km

Om du vill resa med bagagetransportören mellan Varberg och Grimeton busshållplats är det möjligt. Transporten kortar ner vandringen med cirka 10 km. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Boende i Åkulla var dag under högsäsong (slutet av juni – mitten av augusti). Under lågsäsong går det endast att bo i Åkulla på fredagar och lördagar. Anländer du till Åkulla annan dag, bokar vi transfer tillbaka till Varberg för ytterligare en natt samt transfer tillbaka till Åkulla nästföljande dag för fortsatt vandring.

Dag 3 – Åkulla – Ästad

Efter en god natts sömn lämnar du bagaget och får ett lunchpaket utlämnat. Leden tar dig en bit tillbaka längs banvall och viker sedan av söderut längs Hallandsleden. Här möter genast  en slingrande stig som tar dig in i den ljuva bokskogen. Leden är väl markerad så du kan ha full fokus på den omgivande naturen och det rika djurlivet. Leden lämnar stigen och följer en slingrande väg och åter in på mindre vägar och skogsvägar. Du passerar några av Åkullas 20 sjöar och når några av Bexells talande stenar. Det var riksdagsmannen och godsägaren Alfred Bexell som ristade visdomsord och namn på ett hundratal klipphällar och flata stenar i slutet av 1800-talet. Leden tar dig vidare längs de lättvandrade skogsvägarna och stigarna. Efter en kort sträcka längs landsvägen, når du fram till Österöö fårfarm. Här finns under vissa dagar möjlighet att göra ett stopp för en fika eller bara strosa runt i gårdsbutiken innan du fortsätter din vandring. Du når Byasjön och leden tar dig genom en hage innan du når backstugan i Längaskogen. Här har du Hallands största sammanhängande alsumpskog och Emmas gamla hus. Leden tar dig vidare fram till denna dags höjdpunkt, Ästad vingård. Ästad vingård är en av Sveriges största vingårdar. Efter check in har du fri tillgång till sinnenas Spa där du bara kan njuta och slappna av efter vandringen. För den vinintresserade finns möjlighet att lägga till en vingårdsvandring eller en vinprovning.  Framåt kvällen serveras en fyrarätters gårdsmeny och du kan lugnt avsluta dagen i den harmonisk miljön.

Lätt, 15 km, + 232 m, – 245 m

Dag 4 – Hemresa

Efter eller kanske före frukost har du möjlighet att besöka Sinnenas Spa för en fin start på den här dagen innan det är dags för hemresa med flera fina minnen rikare. Från Ästad finns ett fåtal bussavgångar Varberg. Vill du inte invänta bussen kan du istället ta en taxitransfer tillbaka till Varberg för fortsatt resa hem.

Vad ingår

 • Boende 3 nätter inklusive frukost i Varberg, Åkulla och Ästad (på Ästad Vingård bor du i de trevliga men enkla Bäckstugorna. Det går utmärkt att uppgradera i mån av plats)
 • 2 middagar och 1 fyrarätters gårdsmeny
 • 2 lunchpaket
 • Entré till Sinnenas Spa, Ästad vingård,  mellan 12.00 – 20.00 ankomstdagen och 08.00 – 12.00 avresedagen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med kartor och ledbeskrivning, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Varberg och från Ästad
 • Dryck till middagarna
 • Eventuella tillval
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Antalet deltagare

Minimum 2 personer och max 6 personer.

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Transfer Varberg – Grimeton busshållplats

Vill du korta ner vandringen mellan Varberg och Åkulla med 10 km kan du göra det genom att följa med bagagetransporten till Grimeton. Många väljer att göra detta eftersom de första 10 kilometer främst går längst en banvall. Viktigt att du bokar in det redan för början, detta går inte att lägga till i samband med vandringens start.

Uppgradering Ästad Vingård

Vill du uppdatera ditt boende från Bäckstuga till rum i huvudbyggnaden eller de nya rummen i Sjöparken,  kontaktar du oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Från Ästad till Varberg. Restid cirka 35 min. 900:-/bil med plats för max 4 personer

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

450:-/uppsättning

Boende

Du bor på hotell, resort och vingård. Rummen har sängkläder, handduk och dusch och toalett.

Varberg

I Varberg bor du i standardrum på Hotell Fregatten som ligger centralt med gångavstånd från stationen. På kvällen serveras en middag som i regel innebär salladsbuffé, soppa och en varmrätt. Dryck beställer du och betalar på plats. Lunchpaketet plockar du ihop från middagsbuffén som sedan förvaras i hotellet kylskåp under natten.

Åkulla

I Åkulla bor du i Åkulla Outdoor Resorts nybyggda hotelldel, rum med utsikt mot Yasjön. Rummen är färdigställda maj 2020 och har egen utgång direkt ut till naturen. På kvällen serveras en 2-rätters middag i huvudbyggnaden (dryck tillkommer). Lunchpaket plockar du ihop från frukostbordet.

Ästad

I Ästad bor du på Ästad Vingård i Bäckstuga. Bäckstugorna ligger fint och de har dusch och toalett i separat byggnad. I priset ingår även entré till Sinnenas Spa mellan 14.30 – 18.00 ankomstdagen och 08.00 – 11.00 avresedagen. På kvällen serveras en fyrarätters Gårdsmeny, dryck tillkommer.

 

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är lätt till medel, en dag är lätt och en är medel.
 • Ledens underlag domineras av mindre byvägar och skogsvägar. Kortare delar av leden går längs stigar och landsväg.
 • Från Varberg till Åkulla följer du en anslutningsled som är markerad med skyltar och bitvis med orange markering. Det är bitvis glest mellan markeringar.
 • Från Åkulla till Ästad följer du Hallandsleden som är väl markerad med skyltning och orange markering.
 • Total sträcka att vandra är 36 km fördelat på två vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Till Varberg reser du enklast och bäst med tåg. Från Ästad tar du buss eller transfer till Varberg för att sedan resa vidare med tåg.

Flyg

Närmaste flygplats till starten i Varberg är:

 • Halmstad flygplats (75 km)
 • Göteborgs flygplats Landvetter (92 km)
 • Köpenhamns flygplats (238 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ästad är:

 • Halmstad flygplats (63 km)
 • Göteborg flygplats Landvetter (113 km)
 • Köpenhamns flygplats (226 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Startplatsen Varberg når du med tåg. Kommer du med egen bil hjälper vi dig med tips om parkering i Varberg.

Från slutmålet Ästad tar du dig tillbaka till Varberg med ett begränsat antal lokalbussar. Alternativet är att lägga till en transfer.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led