Ullared – Ästad, 3 nätter

En lätt härlig vandring genom de Halländska skogarna

Ett vandringspaket för dig som vill njuta av ett par dagars vandring från Ullared, via Åkulla bokskogar, till Ästad med lyxig och njutfull avslutning. Vandringen startar med att du lämnar Ullared längs en lugn liten landsväg till skogar och ett böljande landskap. Skogarna växlar mellan gammal härlig granskog till bokskog och gamla små hyggen. En härlig skogsvandring längs stigar och skogsvägar. Sista biten fram till Åkulla följer leden en gammal banvall som går spikrakt fram till Åkulla. Efter övernattning i den nyöppnade, fint belägna hotelldelen av Åkulla Outdoor resort, vandrar du vidare genom den välbevarad och unika bokskog till den välkända vingården i Ästad.

Ullared – Ästad, 3 nätter

Se pris och boka
Ullared – Ästad 2 vandringsdagar Total sträcka 30 km Svårighetsgrad 2/5 Avresa dagligen 26 mar - 29 okt Från 4.770 :-
 • Ullared
 • Ljuv gran- och blandskog
 • Åkulla bokskogar
 • Åkulla Outdoor Resort
 • Ästad vingård
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ullared
Dag 2: Vandring Ullared – Åkulla, 15 km
Dag 3: Vandring Åkulla  – Ästad, 15 km
Dag 4: Hemresa

Total sträcka att vandra: 30 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ullared

Till Ullared reser du lämpligen med tåg och buss. Från busshållplatsen är det en liten kort promenad till ditt boende. Efter check in har du möjlighet att utforska butiker i det enorma shoppingcentret Gekås. Kvällen avslutar du lämpligen med en kvällsbuffé på ditt boende.

Dag 2 – Ullared – Åkulla

Efter en god natts sömn och frukost tar du en sväng via Gekås och införskaffar dig ett lämpligt lunchpaket. När det är avklarat startar du vandringen via en gång- och cykelbana som tar dig ut ur Ullared via Gekåsbyn och vidare längs en fin liten landsväg. Efter cirka 3 km från ditt boende i Ullared lämnar du den lilla landsvägen och följer en skogsväg uppför genom härlig blandskog. Skogsvägen är lättvandrad och du når längre fram en grusväg som tar dig uppför via mosse till litet hygge och vidare över gamla ängar och torp. En liten kort anslutning längs en lugn landsväg tar dig vidare till nästa skogsväg och vandring genom en ljuv bokskog som övergår till lika fin blandskog. Leden tar dig ner till den gamla banvallen som en gång bar den gamla järnvägen mellan Varberg och Kinnared. Banvallen är nu grusad och lättvandrad. Du passerar stig upp mot Bockstensmossen och når Åkulla Outdoor Resort. Här checkar du in till ditt boende och har möjlighet att bara njuta av något kallt att dricka vid Yasjön. Eller kanske tar du ett svalkande dopp. För den som vill så finns även möjlighet att hyra kanot, åka dragflotte över Yasjön eller kanske ett renande bastubad. Kvällen avslutas med en middag i huvudbyggnaden och sedan sover du gott.

Lätt, 15 km, + 225 m, – 200 m

Dag 3 – Åkulla – Ästad

Efter en god natts sömn lämnar du bagaget och får ett lunchpaket utlämnat. Leden tar dig en bit tillbaka längs banvall och viker sedan av söderut längs Hallandsleden. Här möter genast en slingrande stig som tar dig in i den ljuva bokskogen. Leden är väl markerad så du kan ha full fokus på den omgivande naturen och det rika djurlivet. Leden lämnar stigen och följer en slingrande väg och åter in på mindre vägar och skogsvägar. Du passerar några av Åkullas 20 sjöar och når några av Bexells talande stenar. Det var riksdagsmannen och godsägaren Alfred Bexell som ristade visdomsord och namn på ett hundratal klipphällar och flata stenar i slutet av 1800-talet. Leden tar dig vidare längs de lättvandrade skogsvägarna och stigarna. Efter en kort sträcka längs landsvägen, når du fram till Österöö fårfarm. Här finns under vissa dagar möjlighet att göra ett stopp för en fika eller bara strosa runt i gårdsbutiken innan du fortsätter din vandring. Du når Byasjön och leden tar dig genom en hage innan du når backstugan i Längaskogen. Här har du Hallands största sammanhängande alsumpskog och Emmas gamla hus. Leden tar dig vidare fram till denna dags höjdpunkt, Ästad vingård. Ästad vingård är en av Sveriges största vingårdar. Efter check in har du fri tillgång till sinnenas Spa där du bara kan njuta och slappna av efter vandringen. För den vinintresserade finns möjlighet att lägga till en vingårdsvandring eller en vinprovning.  Framåt kvällen serveras en fyrarätters gårdsmeny och du kan lugnt avsluta dagen i den harmonisk miljön.

Lätt, 15 km, + 232 m, – 245 m

Dag 4 – Hemresa

Efter eller kanske före frukost har du möjlighet att besöka Sinnenas Spa för en fin start på den här dagen innan det är dags för hemresa med flera fina minnen rikare. Från Ästad finns ett fåtal bussavgångar Varberg. Vill du inte invänta bussen kan du istället ta en taxitransfer tillbaka till Varberg för fortsatt resa hem.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 3 nätter inklusive frukost i Ullared, Åkulla och Ästad
 • 2 middagar
 • 1 lunchpaket
 • Entré till Sinnenas Spa, Ästad vingård,  mellan 12.00 – 20.00 ankomstdagen och 08.00 – 12.00 avresedagen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med kartor och ledbeskrivning, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Ullared och från Ästad
 • Middag första kvällen i Ullared
 • Lunchpaket första vandringsdagen mellan Ullared och Åkulla
 • Dryck till middagarna
 • Eventuella tillval
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Lägsta pris får du om du startar din vandring fredag, lördag, söndag, måndag eller tisdag fram till den 25/6 2021 eller efter den 14/8 2021.

Antalet deltagare

Minimum 2 personer.

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Uppgradering Ästad Vingård

Vill du uppdatera ditt boende från Bäckstuga till rum i huvudbyggnaden kontakta oss för pris

Tillval Ästad Vingård

Vinprovning
325:-/person.

Vingårdsvandring
125:-/person

Boende i standardrum med bastu, kontakta oss för pris.

Tillval Åkulla Outdoor Resort

I Åkulla bor du på Åkulla Outdoor Resort i rum mot skogen, vill du uppgradera till rum med sjöutsikt kan du göra det mot ett tillägg, kontakta oss för pris

Transfer, 1-4 personer

Från Ästad till Varberg, restid cirka 35 min. Kontakta oss för pris.

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

410:-/uppsättning

Boende

Du bor på hotell, resort och vingård. Rummen har sängkläder, handduk och dusch och toalett.

Ullared

I Ullared bor du på Gekås Hotellet i standardrum som ligger hundra meter från butiker i Ullared och vid Hallandsleden. På Hotellet kan du köpa till en kvällsbuffé och morgonen efter köper du ditt lunchpaket i den stora gula butiken Gekås Ullared.

Åkulla

I Åkulla bor du på Åkulla Outdoor Resorts nybyggda hotelldel, rum med skogsutsikt. Rummen är färdigställda maj 2020 och har egen utgång direkt ut till naturen. På kvällen serveras en 2-rätters middag i huvudbyggnaden (dryck tillkommer). Lunchpaket lämnas ut av personalen i samband med fortsatt vandring.

Ästad

I Ästad bor du på Ästad Vingård i Bäckstuga. Bäckstugorna ligger fint och de har dusch och toalett i separat byggnad. I priset ingår även entré till Sinnenas Spa mellan 12.00 – 20.00 ankomstdagen och 08.00 – 12.00 avresedagen. På kvällen serveras en fyrarätters Gårdsmeny, dryck tillkommer. För den vinintresserade kan du göra tillägg av vinprovning eller följa med på en vingårdsvandring.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,0 / 5
 • Vandringen är lätt.
 • Ledens underlag domineras av mindre byvägar, skogsvägar och stigar. Kortare delar av leden går längs landsväg.
 • Du följer du Hallandsleden som till större del är väl markerad med skyltning och orange markering. Det är dock bitvis lite glest mellan ledmarkeringarna mitt på sträckan mellan Ullared och Åkulla, men vår ledbeskrivning och GPX fil så är det lätt att följa leden.
 • Total sträcka att vandra är 30 km fördelad på 2 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg och Buss

Ullared går utmärkt att nå med tåg och buss. Från Ästad tar du buss eller transfer till Varberg för att sedan resa vidare med tåg.

Flyg

Närmaste flygplats till starten i Ullared är:

 • Halmstad flygplats (73 km)
 • Göteborg flygplats Landvetter (88 km)
 • Köpenhamns flygplats (238 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ästad är:

 • Halmstad flygplats (63 km)
 • Göteborg flygplats Landvetter (113 km)
 • Köpenhamns flygplats (226 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Startplatsen Ullared når du med tåg och buss. Från slutmålet Ästad tar du dig tillbaka till Varberg med ett begränsat antal lokalbussar. Alternativet är att lägga till en transfer.

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led