Torup – Rydöbruk – Ulvered, 4 nätter

Vandring genom fridfull och ljuv skog

En vandring genom fridfulla och ljuva hallandsskogar längs den lättvandrade Hallandsleden. Vandringspaketet startar med en natt Torup och transfer till Rydöbruk. Från Rydöbruk startar du din vandring längs Hallandsleden. Du möter härlig skog, stillsamma byar samt stigar och vägar omgivna av vackra sjöar innan du når Simlångsdalen via Knallhult. Avslutningsvis vandrar du genom vacker bokskog till Ulvereds Hjorthäng. Efter sista dagens frukost kör vi dig till Halmstad. Som vanligt transporter vi bagaget mellan övernattningarna för att göra din vandring lättare.

Hösten 2021
Under hösten 2021 finns olika begränsningar i boendenas tillgänglighet, det fungerar således inte att starta riktigt var dag. Hör gärna av dig via mail eller telefon så informerar vi om när det fungerar bäst.

Torup – Rydöbruk – Ulvered, 4 nätter

Se pris och boka
Torup/Rydöbruk – Ulvered 3 vandringsdagar Total sträcka 64 km Svårighetsgrad 3,0/5 Avresa Dagligen 25 mar - 28 okt Från 4.995 :-
 • Porlande bäckar, vattendrag, insjöar och Pensionat Sågknorren
 • Simlångsdalen med omgivningar och Danska fallen
 • Fridfulla bok- och granskogar
 • Naturens helande krafter och tystnaden
 • Skogens och myrarnas alla dofter
 • Ulvereds hjorthäng
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Torup
Dag 4: Transfer till Rydöbruk och vandring till Knallhult, 21 km
Dag 5: Vandring Knallhult – Simlångsdalen, 29 km
Dag 6: Vandring Simlångsdalen – Ulvered, 14 km
Dag 7: Transfer till Halmstad och hemresa

Total sträcka att vandra: 64 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Torup

Till Torup reser du lätt med tåg eller buss. Ditt boende med anor från 1846 ligger centralt vid stationen i Torup. Samhället ligger fint vid Sjögårdssjön och har du inte ätit innan ankomst så finns en pizzeria i närheten av ditt boende.

Dag 2 – Transfer Torup – Rydöbruk och vandring till Knallhult

Efter frukost packar du väskan för en kort transfer till Rydöbruk. Resan tar cirka 10 minuter och du blir du avsläppt vid Lahults gamla kvarn och damm. Härifrån startar du din vandring längs Hallandsleden. Leden tar dig uppför längs en stillsam landsväg. Du passerar några gårdar och lämnar landsvägen för att följa en byväg som så småningom övergår till skogsväg. Kontrasten mallandet vilda storslagna havet och detta är stor. Här råder frid och stillhet. Leden tar dig genom blandskog som bitvis domineras av gran, björk och bok. Det är glest mellan gårdarna, men de du passerar är såklart röda med vita knutar och välskötta.  Gårdarna är ofta omgivna av mindre åkrar och betesmarker som ibland har nyfikna men lite avvaktande får. Sedan dyker det upp små sjöar och porlande bäckar med jämna mellanrum. Här finns goda möjligheter att stanna för rast och vila. Leden följer omväxlande stigar, skogsvägar och mindre vägar. Du passerar Mjälahult och når Ynnabo. Här lämnar du leden och följer vägen genom Saxbol till sjön Stora Frillen. Härifrån följer du en skogsväg fram till Knallhult och ditt boende för natten. Boendet är en gammal gård som med stor omsorg byggts om till ett fint pensionat mitt i den halländska skogen. Efter middagen har du har möjlighet att njuta av tystanden innan du somnar gott.

Medel, 21 km, + 284 meter, – 231 meter

Dag 3 – Knallhult – Simlångsdalen

Den här morgonen är det viktigt att du äter en rejäl frukost, du har en lång dags vandring framför dig. Du följer du samma skogsväg tillbaka mot Hallandleden. Du vandrar dock inte hela vägen tillbaka till Ynnabo utan går via den lilla byn Skarbohult. Strax efter Skarbohult lämnar du den lilla byvägen och ansluter till Hallandsleden. Leden följer en lättvandrad skogsväg som bitvis tar dig in genom tät och välvårdad gammal granskog. Här är det idag glest mellan gårdar men att det en gång i tiden varit bebyggt av små torp och stening åkrar märks eftersom leden kantas av gamla stengärdsgårdar. Skogen ger en känsla av vildmark men är lättvandrad. Skogsvägarna och stigarna når en lugn landsväg som tar dig förbi Lurehus. Lurehus är en liten ryggåsstuga med torvtak från 1800-talet där Sanna och hennes dotter Selma bodde fram till 1960. Leden lämnar landsvägen och följer åter omväxlande skogsvägar med stigar och byvägar. Leden tar dig genom nya skogar, över vattendrag och genom några mindre byar. När du närmar dig Bårared öppnar landskapet upp sig då du korsar över ängar och betesmarker. Efter Bårared går vandringen åter genom härliga skogar och tar dig över Fylleån. Strax efter det att du korsat Fylleån når du Mörkaveka. Här ansluter den västra delen av Hallandsleden och gör dig sällskap vidare söderut. Din vandring fortsätter längs Bolmebanans gamla banvall. Bolmebanan var ett järnvägsspår som för transporter av bland annat skogsprodukter mellan Halmstad och Bolmen från 1889 fram till 1966. Vandringen är lätt och omgivningarna storslagna. Vid sidan av banvallen passerar du fina gårdar och lövskog. På din vänstra sida har du Gyltigesjön, Töddesjön, Simlången och Brearedssjön. Du anländer till Simlångsdalen som ligger fint vid Brearedssjön omgiven av ljuv bokskog och flera kortare vandringsleder. Efter check-in smakar det gott med middag på ditt boende innan du somnar gott den här kvällen.

Utmanande, 29 km, + 289 meter, – 369 meter

Dag 4 – Simlångsdalen – Ulvered

När frukosten är avklarad lämnar du Simlångsdalen bakom dig. Du följer en slingrande stig genom en underbart ljuv bokskog längs Brearedssjöns västra strand. Stigen och leden tar dig genom en dal fram till Skällåsasjön som ligger fint omgiven av den fina skogen och några sommarstugor. Du befinner dig nu i Danska Fall Naturreservat. En skogsväg övergår till stig och tar dig fram till Danska fallen. Vattenfallet har en fallhöjd på cirka 35 meter och är en del av vattendraget Assman. Enligt en sägen så fick vattenfallet sitt namn 1676 då en grupp danska soldater flydde från svenska soldater. När danskarna nådde hängbron över vattenfallet högg svenskarna av fästen till bron och danskarna föll ner i vattenfallet. Leden tar dig vidare genom bokskog fram till nästa naturreservat som är Gårdshult. Här öppnar landskapet upp sig och leden omges av ängar och gårdar. Efter Gårdshult tar leden dig vidare genom skogs- och myrmarker. Strax innan leden når landsväg vid Bökhult lämnar du leden och följer en skogsväg. När du når en gammal väg vid en stengärdsgård lämnar du skogsvägen. Du följer den bitvis igenvuxna vägen som snart övergår till skogsväg och tar dig fram till byn Ulvered. En kort vandring återstår innan du når slutmålet Ulvereds Hjorthäng. Här bor du nära kronhjortar och dovhjortar. På kvällen serveras middag i en fantastisk sal med panoramafönster över hjorthägnet. En perfekt avslutning på en oförglömlig vandring.

Lätt, 14 km, + 235 meter, – 147 meter

Dag 5 – Hemresa

Efter frukost kanske du hinner med en sista titt på hjortarna. Sedan blir du hämtad av en taxi som kör dig till Halmstad för vidare färd och nya upplevelser av Halland.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost i Torup, Knallhult, Simlångsdalen och Ulvered
 • 2 middagar
 • 1 lunchpaket
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer Torup – Rydöbruk
 • Transfer Ulvered – Halmstad
 • Ledbeskrivning och guidebok med kartor, en uppsättning per rum
 • GPX-filer för vandringen
 • Resplan med information om anslutningsresor och var boende är beläget
 • Praktisk information
 • Jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan till Torup och från Halmstad
 • Lunch alla dagar utom mellan Knallhult och Simlångsdalen
 • Middag i Torup och i Simlångsdalen
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter

Antalet deltagare

Minimum 2 personer

I våra vandringspaket längs Hallandsleden har vi priser för minimum 2 personer. Detta på grund av att några boenden endast har dubbelrum och att det blir höga kostnader för transporter när du vandrar på egen hand.  Det går naturligtvis att vandra på egen som solovandrare, men räkna med ett väsentligt högre pris. Om du är intresserad kontakta oss för pris.

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

410:-/uppsättning

Boende

Du bor på hotell, pensionat och Bed & Breakfast. Rummen har sängkläder och handduk.

Torup
I Torup bor du på liten Gästgivaregård, dusch och toalett på rummen. Frukost ingår.
Middag äter du lämpligen innan du kommer till Torup eller på en pizzeria som ligger cirka 200 meter från boendet. Notera att pizzeria är stängd på måndagar. Lunchpaket kan du köpa på boendet eller i livsmedelsbutiken.

Knallhult
I Knallhult bor du på Pensionat, dusch och toalett på rummen. Frukost, middag och lunchpaket ingår.

Simlångsdalen
I Simlångsdalen bor du på hotell, dusch och toalett på rummet. Frukost ingår. Middag äter du lämpligen på ditt boende och lunchpaket ordnar du på egen hand.

Ulvered
I Ulvered bor du i stuga eller rum. Gemensam dusch och toalett på innergården. Frukost och middag ingår.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,0 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande.
 • Vandringens underlag domineras av mindre byvägar, skogsvägar och stigar. Bitvis följer du även landsväg, men med lugn trafik.
 • Hallandsleden är till större del är väl markerad med skyltning och orange markering.
 • Med ledbeskrivning och GPX filer så är det lätt att följa lederna.
 • Total sträcka att vandra är 64 km fördelad på 3 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg/Buss

Torup går utmärkt att nå med tåg eller buss.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Torup är:

Halmstad flygplats (40 km)
Göteborg Landvetter (155 km)
Köpenhamn Kastrup (204 km)

Närmaste flygplatser till slutplatsen Halmstad är:

Halmstad flygplats (4 km)
Göteborg Landvetter (157 km)
Köpenhamn Kastrup (162 km)

Lokala transporter ut- och hemresa

Flyger du till/från Halmstad flygplats, så finns det lokalbussar med Hallandstrafiken som trafikerar Halmstad busstation.

Från/till Göteborgs flygplats tar du flygbuss in till Göteborg centrum och vidare med tåg till Halmstad.

Från/till Köpenhamn Kastrup kan du resa med tåg hela vägen till Halmstad.

Från Halmstad centrum reser du vidare med tåg eller buss till Torup.

 

Väderkalender

Se pris och boka

Översikt led